Δήμαρχος από την πρώτη Κυριακή;

Φτάσαμε στην τελική ευθεία για τις αυτοδιοικητικές εκλογές. Λίγες ημέρες μας χωρίζουν από όταν θα κληθούμε να σταθούμε μπροστά στην κάλπη για να επιλέξουμε Δήμαρχο και  Περιφερειάρχη.

Στην Κηφισιά  4 είναι οι διεκδικητές: ο Γιώργος Θωμάκος, με τη «Συμμαχία Πολιτών», ο Βασίλης Ξυπολυτάς με τον συνδυασμό “Ναι για τον Δήμο μας», η Αγγελική Ππαπάζογλου με την «Κοινωνία Παρούσα» και ο Γιάννης Δημητρόπουλος με τη «Λαϊκή Συσπείρωση».

Κάθε συνδυασμός έχει το ανώτερο 88 υποψήφιους, νούμερο που έχουν εξασφαλίσει οι δύο συνδυασμοί «Δύναμη Ελπίδας- Συμμαχία Πολιτών» και «Ναι για τον Δήμο μας». Ο μέγιστος αριθμός υποψηφίων εξασφαλίζει στους συνδυασμούς και μεγαλύτερη δύναμη, δεδομένου ότι ο κάθε υποψήφιος έχει και κάποιους δικούς του προσωπικούς ψηφοφόρους. Η «Κοινωνία Παρούσα» έχει 54 υποψήφιους στο ψηφοδέλτιό της και 50 η “Λαϊκή Συσπείρωση”.

Οι σταυροί που θα βάλουμε είναι 4 το ανώτερο.  Οι σύμβουλοι βγαίνουν από την πρώτη Κυριακή στις 8 Οκτωβρίου. Αν οι δημότες ψηφίσουν έναν συνδυασμό και του δώσουν 43%  και μία ψήφο, ο επικεφαλής εκλέγεται δήμαρχος. Αν ο πρώτος πάρει λιγότερο από 43% πηγαίνουμε σε δεύτερο γύρο εκλογών με τους δύο πλειονοψηφήσαντες, την Κυριακή 15 Οκτωβρίου.kare-ypopsifiwn1

Η δύναμη του υποψήφιου δημάρχου συχνά πηγάζει από τους ανθρώπους που έχει στο ψηφοδέλτιό του, αφού κάποιοι υποψήφιοι δημοτικοί σύμβουλοι έχουν προσωπικούς ψηφοφόρους που θα τους ακολουθήσουν σε όποιον συνδυασμό κι αν πάνε.

Σήμερα στον συνδυασμό του Βασίλη Ξυπολυτά συμμετέχουν πολλοί υποψήφιοι σύμβουλοι του πρώην δημάρχου Νίκου Χιωτάκη, οι οποίοι είχαν εκλεγεί με πολλές ψήφους, τρεις αρχηγοί συνδυασμών, οι οποίοι είχαν εκλεγεί σε καλή σειρά στο προηγούμενο συμβούλιο, δύο αποχωρήσαντες από τον συνδυασμό του σημερινού δημάρχου, με πολλές προσωπικές ψήφους και φυσικά και πολλοί νέοι.

Το δυναμικό είναι ισχυρό, αφού οι παλιοί έχουν λάβει στο παρελθόν πολλές εκατοντάδες ψήφους και είναι σχεδόν σίγουρο πως θα λάβουν και τώρα πολλούς σταυρούς. Επίσης και αρκετοί από τους νέους έχουν επιδείξει μεγάλη αγωνιστικότητα.

Στο στρατόπεδο του Γιώργου Θωμάκου έχουν προσχωρήσει δύο επικαφαλής παρατάξεων, ας μην ξεχνάμε ότι στις περασμένες εκλογές το σύστημα των εκλογών επέτρεπε σε περισσότερους συνδυασμούς να εκλέγουν αντιπροσώπους, αφού ίσχυε η καθαρή και ανόθευτη απλή αναλογική.

Το ποσοστό που είχε λάβει ο Γιώργος Θωμάκος στις τελευταίες εκλογές, έχοντας μαζί του και τα δυνατά αποχωρήσαντα στελέχη του, τον Γιάννη Παντελεάκη και τη Λίλα Παπαδημητρίου  ήταν 23,23% (8.003 ψήφους).  Αν θεωρήσουμε ότι προστίθενται σε αυτό το  3,36 % (1.158 ψήφοι) του Γιώργου Σκορδίλη, πρώην επικεφαλής και νυν υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος και το 3,11% (1.070 ψήφοι) του Μανώλη Κουρμαδιά, σε ένα αυθαίρετο συμπέρασμα μπορούμε να φτάσουμε σε μια δύναμη των  10.250 ψήφους, χωρίς να αφαιρέσουμε τις ψήφους των αποχωρήσατων.

Ο Βασίλης Ξυπολυτάς κατεβαίνει για πρώτη φορά οπότε δεν υπάρχουν συγκριτικά, από την άλλη μπορεί να θεωρηθεί ότι θα πάρει τις ψήφους του Νίκου Χιωτάκη, καθώς και τη μεγάλη δύναμη του πρώην δημάρχου Βασίλη Βάρσου, ο οποίος μπορεί να αποχώρησε, άφησε όμως στο πόδι του την κόρη του Σοφία, καθώς και συμβούλους που συμμετείχαν μαζί του.  Επίσης ο Γιώργος Παπαδόπουλος, με ισχυρή δύναμη και αυτός στην Κηφισιά μπορεί να μην συμμετέχει φέτος στις εκλογές, ο εκλεγμένος όμως μαζί του δημοτικός σύμβουλος Χρήστος Λαχανάς, βάζει και αυτός με τον Βασίλη Ξυπολυτά. Μαζί του επίσης ο  Γιώργος Τσούλος, η Σάντυ Πατρινού, ο Χρήστος Καλός, όλοι πρώην επικεφαλής με μετρήσιμη δύναμη, ενώ έχει αποχωρήσει ο Αλέξιος Μακρής δεν συμμετέχει για προσωπικούς λόγους, υποψήφιου σύμβουλοί του όμως είναι με τον Βασίλη Ξυπολυτά.

Αν οι εκλογές ήταν απλά μαθηματικά θα μπορούσαμε να προσθέσουμε τις ψήφους όλων των υποψηφίων της προηγούμενης εκλογικής αναμέτρησης πάνω στις 10.051 ψήφους του Νίκου Χιωτάκη και να βγάζαμε έναν αριθμό σχεδόν 20.000. Αυτό όμως μοιάζει λιγάκι σαν να προσπαθεί να προσθέσεις μήλα με πορτοκάλια, κάτι που στο σχολείο είχαμε μάθει ότι δεν μπορούσε να γίνει.

Στις εκλογές του Μαΐου του 2019 είχαμε εγγεγραμμένους 55.956  ψηφοφόρους στην Κηφισιά και από αυτούς ψήφισε το 64,18% , ενώ στις επαναληπτικές εκλογές είχαμε μόλις 50,05%. Υπάρχει αύξηση ψηφοφόρων στις Εθνικές εκλογές και στην Κηφισιά ψηφίζουν 57.138.

Οι σύμβουλοι που θα εκλεγούν στο νέο Δημοτικό Συμβούλιο που αναλαμβάνει από την 1η Ιανουαρίου του 2021 είναι 35, έναντι των 41 που έχει το τωρινό συμβούλιο. Από αυτούς 21 είναι σύμβουλοι της πλειοψηφίας, εφόσον το ποσοστό της πρώτης Κυριακής είναι λιγότερο από 60%.  Δύσκολο να σκεφτούμε ότι κάποιος από τους υποψηφίους θα καταφέρει αυτό το ποσοστό με τους άλλους τρεις συνδυασμούς να μοιράζονται το υπόλοιπο 40%.

Η δύναμη του ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ  στην πόλη μας στις τελευταίες εθνικές εκλογές ήταν 11,21%, ποσοστό που μπορεί να τροποποιηθεί λόγω της γενικότερης απήχησης του νέου προέδρου του κόμματος, Στέφανου Κασσελάκη.  Του ΚΚΕ είναι σχετικά σταθερό στο 5,20%.

Μπορούμε να υποθέσουμε ότι οι πιο αριστερές δυνάμεις της Κηφισιάς θα πάρουν γύρω στους 3 έως 5 συμβούλους, με 10 με 12 συμβούλους για τον δεύτερο συνδυασμό. Δεδομένου ότι υπάρχουν πολλά δυνατά ονόματα στους δύο βασικούς διεκδικητές του Δήμου, είναι επόμενο ότι κάποιοι από τον δεύτερο συνδυασμό δεν θα καταφέρουν να εκλεγούν.

Μεγάλο θέμα είναι πως καταργήθηκαν οι κοινότητες, έτσι σήμερα τυπικά έστω και αν όλοι οι συνδυασμοί αναφέρουν την Κηφισιά –Νέα Ερυθραία- Εκάλη αν δεν αλλάξει όνομα ο Δήμος Κηφισιάς που θα περιέχει και τα τρία ονόματα τότε θα σβήσουν και ουσιαστικά από τον χάρτη.

Πολλά ενεργά κομματικά στελέχη της Νέας Δημοκρατίας συμμετέχουν στον συνδυασμό του Βασίλη Ξυπολυτά, ενώ στην κεντρική του παρουσίαση στο Άλσος της Κηφισιάς παρουσιάστηκε σχεδόν σύσσωμο το πολιτικό γραφείο του πρωθυπουργού. Χωρίς να είναι ιδιαίτερα παράδοξο για τοπική κοινωνία συμμετέχουν στον συνδυασμό και μέλη της Τοπικής του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ.

Στελέχη και υποστηρικτές της Νέας Δημοκρατίας συμμετέχουν και στον συνδυασμό του νυν δημάρχου, Γιώργου Θωμάκου, καθώς και υποστηρικτές του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ.

Η Νέα Δημοκρατία στις τελευταίες εθνικές εκλογές πήρε στην Κηφισιά 63,25%.και το ΠΑΣΟΚ ΚΙΝΑΛ 5,52%.

Άραγε πόσο από αυτό αναλογεί στον κάθε υποψήφιο;