Εις Μνήμην…”ΜΙΑ ΕΛΠΙΔΑ που τη λέν΄  ΜΑΡΙΑΝΝΑ…”

plateia-marianna

Στη μνήμη της Μαριάννας Βαρδινογιάννη, η οποία “έφυγε από την ζωή την περασμένη εβδομάδα, αναδημοσιεύουμε ένα άρθρο της συνεργάτιδας και συμβούλου έκδοσης της εφημερίδας μας, αντιδημάρχου Νίνας Ασπασιάς Βλάχου από το φύλλο της 27ης Μαρτίου 2015. Είναι λίγες μέρες πριν ο Σύλλογος Ελπίδα παραδώσει τα πακέτα βοήθειας σε στον Δήμο Κηφισιάς για να μοιραστούν σε οικογένειες της πόλης μας, αλλά και κάτι μήνες από την μετονομασία μίας πλατείας κάτω από το ΚΑΤ σε πλατεία Ελπίδας.

 “ΚΗΦΙΣΙΑ» ΝΙΝΑ  ΕΠΙ ΠΑΝΤΟΣ

ELPIDA MARIANNA

 ΜΙΑ ΕΛΠΙΔΑ που τη λέν΄  ΜΑΡΙΑΝΝΑ…

nina-vlaxou1 ΑΠΟ ΤΗ ΝΙΝΑ-ΑΣΠΑΣΙΑ ΒΛΑΧΟΥ

 

 

 

«ΕΛΠΙΔΑ»… Λέξη μία,  με αναρίθμητες  ερμηνευτικά παραμέτρους αισιοδοξίας, που  κατά τον Αριστοτέλη πρεσβεύει  το όνειρο ενός ξυπνητού ανθρώπου «Εγρηγορότος, «ενύπνιον». Αστέρευτα ποτάμια μελάνης έχουν χυθεί  στο όνομα της ελπίδας. Το ίδιο και τα  σοφά γνωμικά που ηχούν από αρχαιοτάτων χρόνων έως σήμερα, για αυτήν… Την πιο εύηχη ίσως λέξη που όχι μόνον κοσμεί την παγκόσμια γραμματολογία, αλλά και επί της ουσίας, πρυτανεύει στη ζωή, για την όποια καθημερινή ή και μακρινή, μα όχι λησμονημένη προσμονή…

«Τι κοινότατον; Ελπίς και γαρ οις άλλο μηδέν αύτη παρέστη» λέει ο Θαλής ο Μιλήσιος Όπερ μεθερμηνευόμενον εστί «Τι το πιο σύνηθες; Η ελπίδα ακόμη κι όταν όλα έχουν χαθεί, αυτή μένει».

«Η ημέρα που ο Θεός δημιούργησε την ελπίδα ήταν η ίδια που δημιούργησε την άνοιξη» γράφει ο Βρετανός φιλόσοφος Μπερνάρ Γουίλιαμς, ενώ θα αποτελούσε  παράλειψή από μέρους μου να μην κάνω μία αναγωγή στο αρχαίο  των Λατίνων ρητό: «Dum spiro spero» (όσο αναπνέω ελπίζω) αλλά και στο πολύ μεθύστερο ρηθέν του δικού μας  αγαπημένου ποιητή – πεζογράφου- δημοσιογράφου  Γεωργίου Δροσίνη : «Η αληθινή ευτυχία βρίσκεται στις ελπίδες μας».

Η ελπίδα λοιπόν, « η μόνη – κατά τον Θέογνι τον Μεγαρέα- ευνοϊκή Ολύμπια Θεότητα που έμεινε ανάμεσα στους ανθρώπους»  θαρρείς πως ενέπνευσε αιώνες μετά, και μία μικρή στην αρχή- πολυπρόσωπη σήμερα-  ομάδα  εθελοντριών οι οποίες θέτοντας σκοπό ζωής,  να στηρίξουν την ελπίδα … της ζωής μας, το παιδί,  μεταμορφώθηκαν σε … άλλες , γήινες ευνοϊκές  «Ελπίδες», δημιουργώντας το 1990 το Σύλλογο φίλων παιδιών με καρκίνο «ΕΛΠΙΔΑ».

Πρωτοπόρες, η  Έστελ Σωτήρχου, σύζυγος του τότε Αμερικανού, (ελληνικής καταγωγής) πρέσβη στην Αθήνα, Μάικλ Σωτήρχου, η Ειρήνη Αθανασιάδου, εκδότρια της ιστορικής «εφημερίδας» Βραδυνή», κόρη του αείμνηστου Τζώρτζη Αθανασιάδη και η Πρέσβης καλής θελήσεως της UNESCO, κ Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη, σύζυγος του γνωστού για την αντιδικτατορική δράση του, ως αξιωματικός Πολεμικού Ναυτικού, και τιμονιέρη  ενός από τα μεγαλύτερα ελληνικά επιχειρηματικά γκρουπ (98 εταιρίες με βάση το 2015) κ. Βαρδή Βαρδινογιάννη.

Ήταν  θυμάμαι, ένα ανοιξιάτικο πρωινό, με τον ήλιο να λούζει το πλημμυρισμένο με φρέσκα χαμόγελα σαλόνι της Εστέλ, στην Παναγή Κυριακού, όπου η διπλωματική κατοικία Σωτήρχου. Εκεί, η οικοδέσποινα, η Μαριάννα, η Ειρήνη, μας ανήγγειλαν περιχαρείς τη  μεγάλη απόφασή τους  για τη σύσταση του Συλλόγου φίλων παιδιών με καρκίνο «ΕΛΠΙΔΑ»   Είναι πολύ βαρύ το φορτίο σκέφθηκα προς στιγμήν … Γνωρίζοντας ωστόσο τη δυναμική των συγκεκριμένων κυριών, και την καταλυτική διείσδυσή τους στο κοινωνικό σύμπαν  έσπευσα να εισηγηθώ το θέμα ως πρώτη είδηση στον «Ελεύθερο Τύπο», όπερ και εγένετο!

Φίλες- φίλοι  αν κατέγραψα  το curriculum vite των τριών πρωτεργατριών είναι γιατί  θα αντιλαμβάνεσθε, πως οι συγκεκριμένες κυρίες  δεν είχαν την παραμικρή ανάγκη προβολής  από όλη αυτή την ιστορία, δεδομένου ότι την κατείχαν λόγω θέσεως και με το παραπάνω!  … Ωστόσο πάνω από όλα είχαν την ψυχή (!) και την άδολη πρόθεση για  κοινωνική προσφορά!  Έτσι, την άνοιξη του 1990 γεννήθηκε η Ελπίδα, επιβεβαιώνοντας και τη σοφή ρήση… Ο Σύλλογος φίλων παιδιών με καρκίνο ΕΛΠΙΔΑ, με  Πρόεδρο την ακούραστη Μαριάννα, δεν άργησε να ανοίξει και να  υψώσει παντού  την κοινωνική του ομπρέλα, αποκτώντας  παγκόσμια αναγνώριση. Και πώς αλλιώς, αφού  η δράση του, τον κατατάσσει πλέον στις μεγάλες διεθνείς ανθρωπιστικές οργανώσεις, με προσφορά στην επιστήμη, συμμετοχή στην κοινωνία, με αέναες  μάχες στο πλευρό των παιδιών ενάντια στον παιδικό καρκίνο… Από το 1992 λειτουργεί στο Νοσοκομείο Αγία Σοφία,  η μονάδα μεταμόσχευσης μυελού των οστών και ο ξενώνας  του ΕΛΠΙΔΑ για τα Ελληνόπουλα με καρκίνο, όπως και η ειδική μονάδα, στο όνομα της Μαριάννας, ενώ έχουν επισκεφθεί τους χώρους  έχουν γνωρίσει  και τονώσει τα παιδιά  διεθνείς  προσωπικότητες  της εκκλησίας, επιστήμης, κοινωνίας πολιτικής της τέχνης και του πολιτισμού γενικότερα.

Μάλιστα, αγγελιοφόρος του Ελπίδα στον κόσμο, είναι ο λαοφιλής καλλιτέχνης και ίνδαλμα της νεολαίας, ο Σάκης Ρουβάς.

Αξίζει να δούμε και ιστορικά την ελπιδοφόρα αυτή διαδρομή… Η Εστέλ  με τη λήξη της διπλωματικής θητείας του συζύγου της, απεχώρησε αν και πάντα ενημερώνεται για τις εξελίξεις, η Ειρήνη μονίμως παρούσα συμμετέχει ενεργά, και η Μαριάννα, που έχει καταθέσει καρδιά και ψυχή στο μακρόχρονο αυτό ιερό κοινωνικό καθήκον,  εκλέγεται και δικαίως επί σειρά ετών παμψηφεί Πρόεδρος, του ΕΛΠΙΔΑ έχοντας πλέον ταυτοποιηθεί με αυτήν στη συνείδηση όλων …Πράγματι, είναι πανθομολογούμενα, η Μαριάννα της ΕΛΠΙΔΑΣ ή αν θέλετε, είναι η ΕΛΠΙΔΑ της Μαριάννας.

Η ιστορία  του συλλόγου «ΕΛΠΙΔΑ» καταγράφει και δράσεις απέναντι στις φυσικές καταστροφές, στη δίνη του πολέμου, στην ορφάνια και στη φτώχεια . Είναι μια  ιστορία  αγάπης, προσφοράς και κοινωνικής στράτευσης, που αλλάζει το τοπίο της κοινωνικής αλληλεγγύης στη χώρα μας, καθώς  βρίσκεται ανάμεσα στους πρωτοπόρους του εθελοντισμού.

Η ίδια η Μαριάννα στο εισαγωγικό σημείωμά της, με αφορμή τη γενέθλια πανηγυρική εκδήλωση του Συλλόγου και της μονάδας μεταμόσχευσης μυελού των οστών « ΜΑΡΙΑΝΝΑ Β. ΒΑΡΔΙΝΟΓΙΑΝΝΗ» αναφέρει ανάμεσα σε άλλα:

«Η Ελπίδα για έναν καλύτερο κόσμο μπορεί να γίνει πραγματικότητα, μόνον αν οι κοινωνίες μας αποκτήσουν ενδιαφέρον και γνώση γύρω από τα σύγχρονα προβλήματα, αναπτύσσοντας ταυτόχρονα τις αξίες της συμμετοχής της αλληλεγγύης και την κοινωνικής στράτευσης, για την αντιμετώπισή τους. Με αυτή τη φιλοσοφία ιδρύσαμε το 1990 την ΕΛΠΙΔΑ, αποφασισμένοι να αλλάξουμε τη μοίρα των παιδιών με καρκίνο για πάντα, στη χώρα μας!» Ο απολογισμός σήμερα, μας κάνει να αισιοδοξούμε ότι διαλέξαμε το σωστό δρόμο».

Προς περαιτέρω γνώση μας χάρη στην «ΕΛΠΙΔΑ»

660 παιδιά ξαναβρήκαν την ελπίδα της ζωής στην ομάδα Μεταμόσχευσης μυελού των οστών

 1000 παιδιά με τις οικογένειές τους φιλοξενήθηκαν στον ξενώνα της Ελπίδας για το διάστημα που απαιτούσε η νοσηλεία τους

7.000 παιδιά νοσηλεύθηκαν στην ογκολογική μονάδα παίδων «ΜΑΡΙΑΝΝΑ Β. ΒΑΡΔΙΒΟΓΙΑΝΝΗ- ΕΛΠΙΔΑ» στα δύο χρόνια λειτουργίας της

 34.000 παιδιά πέρασαν από τα εξωτερικά ιατρεία της μονάδας.

Κάτι ακόμη που μας αφορά άμεσα ως Κηφισιώτες, και μας τιμά…

elpida-ninaΟ λόγος για την ονοματοδοσία τον περασμένο Αύγουστο, με πρωτοβουλία του Δήμου, και ύστερα από εισήγηση της γράφουσας, ενός χώρου φυσικής ομορφιάς πίσω από το ΚΑΤ σε πλατεία ΕΛΠΙΔΑ – Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη. Πρόκειται για τον ελάχιστο φόρο τιμής στην και Δημότη μας κα Μαριάννα,  η οποία αποτελεί  διεθνές σύμβολο στο χώρο της κοινωνικής αλληλεγγύης.

Φίλες φίλοι, το… Ελπιδοφόρο επιτελείο αλληλεγγύης  θα βρεθεί και φέτος, λίγο πριν ηχήσουν χαρμόσυνα οι καμπάνες  για την Ανάσταση του Θεανθρώπου,  κοντά και στους δικούς μας  Δημότες που πένονται… Εκεί στις εργατικές κατοικίες όπως και τα περασμένα Χριστούγεννα, όπως και πέρσι το Πάσχα και πρόπερσι και αντιπρόπερσι… Η ΕΛΠΙΔΑ θα διανείμει  συμβολικά Πασχαλινά καλούδια, προσπαθώντας να μεταλλάξει την απελπισία, αν όχι σε χαρά, σε χαμόγελο ελπίδας…

Δίνοντας στη λέξη ένα βαθύτερο νόημα… Αυτό «ενός καλύτερου ενός πιο ανθρώπινου κόσμου με τη συμμετοχή και τη δράση όλων μας» όπως επισημαίνει η Μαριάννα…

Ενός πιο ανθρώπινου πιο ελπιδοφόρου, «ανοιξιάτικου»  ΑΥΡΙΟ, χάρη και στη δική της, επιτρέψτε μου, συμβολή…

Άλλωστε το είπε κι ο Γουίλλιαμς πριν αιώνες δύο… «Η ημέρα που ο Θεός δημιούργησε την ελπίδα, ήταν η ίδια που δημιούργησε την άνοιξη».

 

 ΔΙΚΗ ΣΑΣ ΝΙΝΑ