Η εποχή του ψεύτη

patelis1

Συνέντευξη του Κηφισιώτη ηθοποιού ΜΑΚΗ ΠΑΤΕΛΗ
στην Έρικα Αθανασίου

 

Ανάμεσα στους συντελεστές της παράστασης ο Κηφισιώτης ηθοποιός Μάκης Πατέλης, που απογειώνει τον ρόλο του αγαθού μπράβου, που θα παραγκωνιστεί όταν εμφανιστεί ο Ψευτοθόδωρος. Έτσι λοιπόν, με τον ανοιξιάτικο ήλιο να λάμπει, καθίσαμε σε ένα παγκάκι του Άλσους Κηφισιάς, με τον Μάκη Πατέλη, λίγο αγουροξυπνημένο, μετά από ακόμα μία παράσταση στο γεμάτο Παλλάς, για να συζητήσουμε, για ψεύτες, τέχνη και πολιτική.

– Ακόμα μία φορά σε βλέπουμε σε μια μεγάλη παραγωγή με σκηνοθέτη τον Πέτρο Ζούλια. Μια και διανύουμε και προεκλογική περίοδο και με δεδομένο το θέμα της θεατρικής παράστασης, να σε ρωτήσουμε εάν εσύ πιστεύεις στην ειλικρίνεια των πολιτικών;
Ανά τους αιώνες, από την εποχή του Αριστοφάνη ακόμα, ο άνθρωπος θέλει να πιστεύει ότι υπάρχει κάποια ελπίδα και αυτή είθισται προεκλογικά να του την δίνει ο εκάστοτε υποψήφιος. Από εκεί και πέρα ο καθένας με την πίστη του. Ο Ψευτοθόδωρος έρχεται και ξελασπώνει τον βουλευτή από τα ανταλλάγματα που είχε τάξει προεκλογικά. Όμως και πάλι θα δώσει υποσχέσεις χωρίς αντίκρισμα. Κάπως έτσι φαντάζομαι ότι λειτουργεί η πολιτική ζωή του τόπου μας και σήμερα. Διαχρονικό είναι το θέμα. Είναι τόσα πολλά εξάλλου αυτά που ζητάμε κι εμείς από τους πολιτικούς, οπότε και αυτοί με τη σειρά τους τα τάζουν. Μας χαϊδεύουν τα αυτιά και μετά τις εκλογές λειτουργεί ο Ψευτοθόδωρος.

– Σε έχουμε απολαύσει σε πολλές παραστάσεις και στην Κηφισιά, ο κόσμος σε αγαπάει, είσαι αναγνωρίσιμος στην πόλη. Σου έχουν γίνει προτάσεις αυτή την εποχή να κατεβείς ως υποψήφιος με κάποιον συνδυασμό;
Νομίζω ότι μου έχει γίνει σχεδόν από όλους, με τιμάει η πρότασή τους και τους ευχαριστώ. Δεν έχω όμως τον χρόνο να ασχοληθώ και απορώ με τους επαγγελματίες που βρίσκουν τον χρόνο να ασχοληθούν με τα κοινά. Τους θαυμάζω που ασχολούνται. Προσωπικά είμαι τελειομανής σαν άνθρωπος και δεν μπορώ να αναλάβω κάτι που δεν θα μπορέσω να το κάνω σωστά. Επίσης δεν μου αρέσει το ψέμα και επειδή, όπως είπαμε, αναγκάζεσαι να πεις κάποια ψεματάκια, προτιμώ να κοιμάμαι ήσυχος τα βράδια. Μου φτάνει να υποκρίνομαι στη σκηνή.

– Εξαιρετική ήταν και η περσινή παράσταση για τον Ζαμπέτα που συμμετείχες, σε σκηνοθεσία πάλι Πέτρου Ζούλια, στο θέατρο Αλίκη. Υπάρχει περίπτωση να σε ξαναδούμε να ενσαρκώνεις τον λεγόμενος «Τσάντα», τον στιχουργό Χαράλαμπο Βασιλειάδη;
Ήταν μια εξαιρετική παράσταση και υπάρχει ενδεχόμενο να γίνει καλοκαιρινή περιοδεία ανά την Ελλάδα.

– Καλλιτεχνικά κάνεις κάτι άλλο αυτή την εποχή εκτός από θέατρο;
Συμμετέχω στην τηλεοπτική σειρά του ANT1 «Πέτα τη φριτέζα», μια σειρά που πάει πολύ καλά. Κάνω έναν τύπο στο χωριό που δημιουργεί γενικά ανακατωσούρες και ιδιαίτερα στον Αντρέα, που ενσαρκώνει ο Γιάννης Μπέζος.

– Πώς είναι επαγγελματικά τα πράγματα για έναν ηθοποιό σήμερα;
Υπήρχαν, υπάρχουν και θα υπάρχουν προβλήματα στο θέατρο και γενικότερα σε όλους τους καλλιτεχνικούς χώρους. Δύσκολο το «επάγγελμα» του καλλιτέχνη. Όμως με πίστη, πολύ δουλειά και επαγγελματισμό, πιστεύω ότι μπορείς να επιβιώσεις και μετά η μια δουλειά σου φέρνει την άλλη. Όπως γίνεται και μ’ εμένα και γι’ αυτό ευγνωμονώ τον Θεό, την τύχη και τους ανθρώπους που μ’ εμπιστεύονται.

– Και μια και τα λέμε σε ένα παγκάκι, έχεις κάποια ιδιαίτερη ανάμνηση από παγκάκι;
Πήγαινα Γυμνάσιο και μετά το μάθημα είχαμε έρθει στο Άλσος της Κηφισιάς, καθόμασταν σε ένα παγκάκι, χαζολογούσαμε και γελάγαμε, όταν πέρασε από μπροστά μας ο θρυλικός Νίκος Σταυρίδης, που έμενε στην Κάτω Κηφισιά. Του μιλήσαμε, του φωνάξαμε μάλιστα «Γεια σου Ολυμπιακάρα», ήταν γενικά γνωστό ότι ήταν φανατικός Ολυμπιακός και μας φώναξε «Υβ Υβ», υπονοώντας τον θρυλικό ποδοσφαιριστή του Ολυμπιακού Υβ Τριαντάφυλλο.


Μια εκδοχή μιούζικαλ με αναφορές και σε άλλες ελληνικές ταινίες είναι το διαχρονικό έργο «Ζητείται Ψεύτης» του Δημήτρη Ψαθά, που ανεβαίνει από τις 15 Μαρτίου σε σκηνοθεσία Πέτρου Ζούλια στο θέατρο «Παλλάς». Όσο γνωστό και να είναι το θέμα, ακριβώς επειδή παραμένει επίκαιρο, λόγω της «αξιοπιστίας» των πολιτικών εξακολουθεί να βλέπεται με ιδιαίτερη ευχαρίστηση. Ο ψηφοφόρος περιμένει κάθε φορά να τον εκπλήξει ο πολιτικός που επέλεξε και να πραγματοποιήσει τις υποσχέσεις του. Και μπορεί ο πολιτικός να μην το κάνει, η παράσταση πάντως εκπληρώνει την υπόσχεσή της απέναντι στους θεατές για μια ιδιαίτερη ψυχαγωγία και πολύ γέλιο. Στον πολυπληθή θίασο συμμετέχουν: Αλέξης Γεωργούλης, Γιώργος Παρτσαλάκης, Ναταλία Δραγούμη, Μάκης Πατέλης, Αργύρης Αγγέλου, Αποστολία Ζώη, Κορίνα Αλεξανδρίδου, Παναγιώτα Βιτετζάκη, Γιώργος Δεπάστας, Στεφανία Δράκου, Γεωργία Καλλέργη, Χρύσα Κλούβα, Βαγγέλης Κρανιώτης, Ιωάννης Κοντέλλης, Πατρίκιος Κωστής, Βασίλης Λέμπερος, Δημήτρης Μακρής, Δημήτρης Μαχαίρας και Γιώργος Τσουρουνάκης.
Τα σκηνικά είναι της Μαίρης Τσαγγάρη, τα κοστούμια της Αναστασία Αρσένη, η μουσική του Γιώργου Ζαχαρίου, η μουσική επιμέλεια του Άκη Δείξιμου, οι χορογραφίες του Φώτη Διαμαντόπουλου, οι φωτισμού του Λευτέρη Παπαδόπουλου και βοηθός σκηνοθέτης είναι ο Παύλος Σαχπεκίδης.