Φεύγουν τα φαντάσματα από τη ΧΑΝ Κηφισιάς

ΧΑΝ κτιριο
Το πέτρινο κτίριο κάτω από τον στιθμό του ΗΣΑΠ

Πολύ σύντομα θα σταματήσει να θυμίζει κατοικία φαντασμάτων το κτίριο της ΧΑΝ κάτω από τον σταθμό της Κηφισιάς και ο χώρος θα αποχτήσει και πάλι νεανική ζωντάνια. Αυτό ήταν το συμπέρασμα από τη συνάντησή μας με τον πρόεδρος της ΧΑΝ, Γιώργο Παπαδάκη.  Τα σχέδια είναι ήδη έτοιμα για κατάθεση και έχει εξασφαλιστεί η στήριξη του Περιφερειάρχη Γιώργου Πατούλη για χρηματοδότηση από την Περιφέρεια, ενώ γίνονται και συζητήσεις με χορηγούς.

Ήδη αξιοποιούνται χώροι της ΧΑΝ, με Παιδικό Σταθμό του Δήμου να φιλοξενείται εκεί εδώ και 9 χρόνια, πρόσφατα έγινε ανάπλαση από τον Δήμο των γηπέδων τένις και αναμένεται να επαναλειτουργήσουν, τα εμπόδια όμως παραμένουν πολλά και ανεξήγητα. Απαντώντας σε ερώτηση στη συνέντευξη που παραχώρησε ο κ. Παπαδάκης, στον συνεργάτη μας, Τιμόθεο Μέρλιν αναφέρθηκε σε εκδηλώσεις που θα γίνονταν το προηγούμενο καλοκαίρι στους χώρους της ΧΑΝ με συμμετοχή στα έξοδα και από τον Δήμο Κηφισιάς. Τελικά όμως επιχορήγηση δεν υπήρξε επειδή κρίθηκε από κάποιους αρμόδιους του Δήμου ότι η ΧΑΝ δεν έχει παράρτημα στην Κηφισιά.  Παρά το ενδιαφέρον της δημοτικής Αρχής, το ζήτημα αυτό δεν έχει ακόμα λυθεί. Αντίστοιχα συναντάνε εμπόδια για συντηρήσεις εγκαταστάσεων, αποψιλώσεις, ενώ ακόμα και η παιδική χαρά που είχε φτιαχτεί για τα παιδιά του σταθμού αφέθηκε στην τύχη της.

Παιδικός Σταθμός

Φαίνεται ότι η Κηφισιά έχασε την ευκαιρία, λόγω πολεοδομικών προσκομμάτων, να αξιοποιηθούν οι χώροι της ΧΑΝ κατά τους Ολυμπιακούς αγώνες στην Αθήνα. Ένας λόγος ακόμα όμως να αξιοποιηθούν οι τεράστιοι χώροι της άμεσα, τώρα που ο συνωστισμός είναι ανεπιθύμητος και η ανάγκη για εκτόνωση των νέων μεγάλη.

Η φήμη που κυκλοφορεί γενικά για κάποιον παράξενο ιδιοκτήτη κατοίκου Αμερικής ο οποίος δημιουργεί προβλήματα στην αξιοποίηση των χώρων είναι ανυπόστατη, καθώς δεν υπάρχει κανένα ιδιοκτησιακό μπέρδεμα, σύμφωνα με τον πρόεδρο, και ο χώρος ανήκει στη ΧΑΝ Ελλάδος.

Ο πρόεδρος της ΧΑΝ, Γιώργος Παπαδάκης, είχε μια εκτενέστατη συζήτηση σχετικά με το παρελθόν και τα σχέδια για το μέλλον της ΧΑΝ και της ΧΑΝ Κηφισιάς με τον συνεργάτη μας Τιμόθεο Μέρλιν.

TIMOTHY

        Συνέντευξη με τον Πρόεδρο της ΧΑΝ κ. Γιώργο Παπαδάκη

        Συνέντευξη και επιμέλεια κειμένου: Τιμόθεος Μέρλιν

Πολλοί Κηφισιώτες, έχουμε παίξει, αθληθεί ή διδαχτεί στους χώρους της. Για ακόμα περισσότερους, η απορία για το τι είναι αυτή η έκταση, που βρίσκεται σε εγκατάλειψη στην είσοδο της Κηφισιάς από τον ΗΣΑΠ, είναι εύλογη. Η ΧΑΝ, για χρόνια, αντί να είναι το στολίδι της Κηφισιάς, αντί να τη ζούνε οι Κηφισιώτες (και όχι μόνο),  χαίρει δημοσιότητας, μονάχα όταν θυμόμαστε πως μας ενοχλεί η εγκατάλειψή της.  Δεν φταίμε όμως μόνο οι Κηφισιώτες για την άγνοιά μας σχετικά με αυτόν τον χώρο, η ΧΑΝ, με τη συνέντευξη που μας παραχώρησε ο  Πρόεδρός της κύριος Γιώργος Παπαδάκης, αναγνωρίζει, πως ήρθε πια η ώρα, για περισσότερη εξωστρέφεια και για μια νέα γνωριμία με τον κόσμο της Κηφισιάς.

Ελπίζουμε οι απαντήσεις του, να καλύψουν κάθε ερώτημά σας.  Ένα πάντως είναι σίγουρο. Αν αξιοποιηθούν οι χώροι της ΧΑΝ στην Κηφισιά, θα εγγραφούν και περισσότερα μέλη. Συμπολίτες μας. Κηφισιώτες! Η αξιοποίηση του ακινήτου της ΧΑΝ, για τους σκοπούς της ΧΑΝ, μοιάζει λοιπόν μονόδρομος. Τόσο ο Πρόεδρος όσο και οι Κηφισιώτες, περιμένουμε από εκείνους, που μπορούνε να βοηθήσουν!

  1. Ποιος είναι ο σκοπός, το “missionstatement” της ΧΑΝ Αθηνών; Αναφέρεται η XAN στην YMCA , στη Γενεύη;

Ο σκοπός της ΧΑΝ Αθηνών, όπως και κάθε ΧΑΝ στον κόσμο, είναι η προσπάθεια για τη σύμμετρη ανάπτυξη, πνευματική – σωματική – ψυχική – κοινωνική, και της ενότητας όλων των ανθρώπων και κυρίως των νέων και των παιδιών, σύμφωνα με τα διδάγματα του Χριστού. Με δυο λέξεις «ο έμπρακτος χριστιανισμός», με σεβασμό στην πίστη, το δόγμα και τις κλίσεις κάθε ανθρώπου. Αυτό το «τετράπλευρο πρόγραμμα» συμβολίζει και το πιο γνωστό διεθνές σήμα της, το κόκκινο ισόπλευρο τρίγωνο (ψυχή – πνεύμα – σώμα) με την μπλε «μπάντα» από πάνω που συμβολίζει την κοινωνικότητα, τη δημιουργία υπεύθυνων και ενεργών μελών της κοινωνίας, που αποτελεί το επιστέγασμα της όλης προσπάθειας.

Κάθε ΧΑΝ, πέρα από τον κοινό σκοπό, είναι εντελώς ανεξάρτητη από οποιαδήποτε άλλη ΧΑΝ ή άλλη οργάνωση, φορέα, αρχή κλπ. Η «Παγκόσμια Ένωση των ΧΑΝ» (“WorldAllianceofYMCAs”) στη Γενεύη είναι από το 1855 η συνομοσπονδία όλων των εθνικών ΧΑΝ του κόσμου σε 120 χώρες με πάνω από 50 εκατ. μέλη. Η ΧΑΝ είναι η παλαιότερη και μεγαλύτερη εθελοντική οργάνωση για νέους στον κόσμο. Σκεφτείτε ότι ο Ερρίκος Ντυνάν, πολύ πριν ιδρύσει τον Ερυθρό Σταυρό ήταν Γραμματέας της Διεθνούς ΧΑΝ. Την Ελλάδα εκπροσωπεί στα διεθνή όργανα το «Εθνικό Συμβούλιο των ΧΑΝ Ελλάδος», η ένωση όλων των τοπικών ΧΑΝ της χώρας μας που εδρεύει στο κτίριο της ΧΑΝ Αθηνών.

 

εθελοντές χαν
Ημερα Εθελοντισμού
  1. Ποια είναι η σύσταση του Διοικητικού της Συμβουλίου; Υπάρχουν θεσμοί, όπως η Εκκλησία π.χ. που βάσει καταστατικού, διατηρούνε θέσεις στο ΔΣ της ΧΑΝ; Με την τρέχουσα σύνθεση, υπάρχει σύμπνοια στις αποφάσεις σας που καθορίζουν τις δράσεις της ΧΑΝ; Είναι για να το πω χαριτολογώντας «εύκολη η δουλειά του Προέδρου»;

Το ΔΣ της ΧΑΝ αποτελείται από 15 μέλη και κάθε χρόνο,  εκλέγονται 5 μέλη για 3ετή θητεία, που δεν μπορούν όμως να εκλεγούν για δύο συνεχείς θητείες. Έτσι κάθε χρόνο ανανεώνεται το 1/3 των μελών του ΔΣ σε μια συνεχή ροή που δεν αφήνει να αναπτυχθούν «μονιμότητες». Τα μέλη του ΔΣ εκλέγονται ελεύθερα από τα τακτικά μέλη ΧΑΝ μόνον, χωρίς να υπάρχουν «καταστατικά» διοριζόμενα μέλη από οποιοδήποτε άλλο φορέα.

Όλα τα μέλη είναι αποκλειστικά εθελοντές, συνήθως με συνεχή προσφορά στις δράσεις της ΧΑΝ για πολλά χρόνια, ακόμα και τα νεότερα από αυτά, Το τωρινό ΔΣ αποτελείται από 10 άνδρες και 5 κυρίες, μια εξαιρετική ομάδα όπου όλοι προσφέρουν με αφοσίωση από το υστέρημα του χρόνου τους ό,τι μπορούν στην κοινή μας προσπάθεια. Όποιες δυσκολίες αντιμετωπίζει το ΔΣ και ο Πρόεδρός του δεν προέρχονται από τα μέλη της ΧΑΝ, αλλά από τα εμπόδια και τις αναποδιές που συναντάμε στο έργο μας. Έχοντας όμως μια παρουσία που αρχίζει στην Αθήνα από το 1892, έχουμε μάθει ότι οι δυσκολίες υπάρχουν για να τις ξεπερνάμε!

 

  1. Υπάρχουν βάσει καταστατικού, περιορισμοί στις δραστηριότητες της ΧΑΝ αλλά και στους τρόπους χρηματοδότησής τους;

Οι δραστηριότητες της ΧΑΝ δεν μπορεί ποτέ να είναι αντίθετες με τον σκοπό της, δηλαδή με τις χριστιανικές αρχές και τον εθελοντικό και μη – κερδοσκοπικό και κοινωφελή χαρακτήρα της. Κύριο έσοδό της είναι οι εισφορές των μελών της και οι δωρεές ιδιωτών, μελών ή φορέων. Η ΧΑΝ δεν έχει τακτική επιχορήγηση από το κράτος ή δημόσιους φορείς, σε περιόδους μάλιστα δικτατορίας αντιμετώπισε εχθρική στάση, μέχρι και την κατάργησή της και τη δήμευση της περιουσίας της. Τόσο οι δωρεές των μελών ή άλλων ιδιωτών, όσο και οι τυχόν οικονομικές ενισχύσεις μέσω προγραμμάτων δημόσιου χαρακτήρα αφορούν συγκεκριμένες κάθε φορά  δράσεις ή προγράμματα και όχι διοικητικές δαπάνες.

PAPADAKHSXAN

  1. Αν έχω καταλάβει σωστά, οι σχέσεις της ΧΑΝ με την Εκκλησία – και μόνο που φέρει τον χαρακτηρισμό «Χριστιανική» στο όνομα της, δείχνει τη δύναμη της σχέσης τους- θα έπρεπε να είναι επαρκής λόγος για την οικονομική ενίσχυσή της από την Εκκλησία και για την αρωγή στο έργο της. Η ΧΑΝ, στην ουσία, χωρίς να καταχραστούμε τις έννοιες πάντα, θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ίσως και ως το «αθλητικό τμήμα της Εκκλησίας».  Στα περισσότερα δόγματα, πίστη και αθλητισμός είναι απολύτως συμβατά και η Εκκλησία μας, σίγουρα ενθαρρύνει τον αθλητισμό στους νέους.  Συμφωνείτε με αυτή την τοποθέτηση;

Η ΧΑΝ στην Ελλάδα, αν και δεν είναι θρησκευτική οργάνωση, είχε την τύχη ιστορικά να λάβει σημαντική πνευματική στήριξη από την ορθόδοξη εκκλησία, που ήταν πάντα ανοικτή στον διαθρησκευτικό διάλογο. Ο Οικουμενικός Πατριάρχης είναι επίτιμος Πρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου ΧΑΝ, ενώ ο εκάστοτε Αρχιεπίσκοπος Αθηνών είναι επίτιμος Πρόεδρος του ΔΣ της ΧΑΝ Αθηνών. Τα Παραρτήματα δε της ΧΑΝ έχουν συνήθως την έμπρακτη συμπαράσταση των τοπικών Μητροπόλεων.  Πολλοί σημαντικοί Ιεράρχες και κληρικοί έχουν υπάρξει, είτε ως νέοι είτε ως μεγαλύτεροι, ενεργά μέλη της. Η σχέση όμως της ΧΑΝ με την Εκκλησία δεν είχε ποτέ οικονομική βάση, αλλά στηριζόταν στον σεβασμό και την πνευματική συμπόρευση. Τα μέλη της ΧΑΝ, γνωρίζοντας το ήδη βαρύ κοινωνικό έργο που επιτελεί η Εκκλησία, προσπαθούν να την στηρίξουν όπου μπορούν στο έργο αυτό και να μην το επιβαρύνουν, χωρίς να διαφημίζεται η κάθε δράση τους. Δείτε τι συμβαίνει τη Μ. Παρασκευή στον Επιτάφιο της Μονής Καισαριανής, τη μοναδική μέρα του χρόνου που λειτουργεί η εκκλησία της. Πάνω από 2.000 κόσμου συμμετέχουν με συγκίνηση κάθε χρόνο, σε μια ακολουθία που οργανώνει με τη συμμετοχή της Παιδικής της Χορωδίας η ΧΑΝ, ξεκινώντας από την επιθυμία κάποιων μελών της να προσευχηθούν με ησυχία και κατάνυξη και έχει διαδοθεί στόμα με στόμα.

Η σχέση της ΧΑΝ με τον αθλητισμό και στην Ελλάδα και διεθνώς είναι εξαιρετικά μεγάλη και βαθιά. Από τις αρχαιοελληνικές παλαίστρες και γυμνάσια μέχρι τα αγγλικά κολλέγια ήταν πάντα γνωστό ότι ο αθλητισμός φτιάχνει χαρακτήρα και έχετε δίκαιο ότι το ιδεώδες του αθλητισμού είναι απόλυτα συμβατό με τις αρχές κάθε Εκκλησίας. Πέρα από τους πολλούς παραλληλισμούς που υπάρχουν στα ιερά κείμενα, η αρχή «νους υγιής εν σώματι υγιεί» οδήγησε σε πολλές χώρες από τα τέλη του 19ου αιώνα, εποχή που εδραιώθηκε ο μαζικός αθλητισμός, στον λεγόμενο «αθλητικό χριστιανισμό» (muscularChristianity), ένα κίνημα δηλαδή για  να αξιοποιηθεί η άθληση των νέων κυρίως ως μέσο ανάπτυξης σωματικής και πνευματικής συνείδησης.

Η ΧΑΝ έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην προσπάθεια αυτή. Το μπάσκετ και το βόλεϊ εφευρέθηκαν και διαδόθηκαν από τη ΧΑΝ Αμερικής ως αθλοπαιδιές κατάλληλες για τον σκοπό αυτό. Η ΧΑΝ Αθηνών έφερε πρώτη και διέδωσε τα αθλήματα αυτά στην Ελλάδα, όπως και το πινγκ – πονγκ, ακριβώς ως εκπαιδευτικά μέσα που αποσκοπούσαν όχι μόνο στην εκγύμναση και την απόκτηση σωματικών δεξιοτήτων ή στην ευχάριστη και επωφελή απασχόληση των παιδιών, αλλά παράλληλα στην ανάπτυξη ομαδικού πνεύματος, ευγενούς άμιλλας, συνεργασίας και συμμόρφωσης με κανόνες, ακόμα και μέσα στο «θερμό» και φορτισμένο κλίμα ενός ανταγωνιστικού αθλητικού παιχνιδιού. Η έμφαση αυτή που δίνει η ΧΑΝ στον αθλητισμό και την εκπαιδευτική διάσταση και όχι στον άκρατο πρωταθλητισμό χωρίς αρχές και με όποιο κόστος, είναι εμφανής συνεχώς και σήμερα στα αθλητικά της τμήματα και τις κατασκηνώσεις.

  1. κτηριο χανΜοιάζει να υπάρχει μεγάλη σύγχυση στους Κηφισιώτες, ως προς το τι είναι αυτή η μεγάλη έκταση που τους υποδέχεται στην «είσοδο» της πόλης μας. Μήπως μέρος της προσπάθειάς σας, θα πρέπει να επικεντρωθεί, στο να συστηθεί εκ νέου η ΧΑΝ στους Κηφισιώτες; Πολλοί από τους Δημότες Κηφισιάς, δεν γνωρίζουν καν τι είναι η ΧΑΝ. Δεν είχαν την ευκαιρία να την γνωρίσουν. Ενδεχομένως να είναι επειδή είναι νέοι, (που οι νέοι είναι και το κοινό της ΧΑΝ), ή να μην μεγάλωσαν στην Κηφισιά.  Η ΧΑΝ, πιστεύετε ότι χρειάζεται να κάνει ένα νέο ξεκίνημα στην Κηφισιά;

Έχετε δίκιο και είναι πραγματικά πολύ κρίμα επειδή η σχέση της ΧΑΝ με την Κηφισιά κοντεύει τα 100 χρόνια! Ξεκινάει με τη «Μεγάλη Κυρία» της παλιάς Κηφισιάς, την Πηνελόπη Δέλτα, που είχε γνωρίσει τη ΧΑΝ από την Αλεξάνδρεια και συμπαραστάθηκε πολύ στα προγράμματα της ΧΑΝ για την περίθαλψη των προσφύγων της Μ. Ασίας. Στη δεκαετία του 1920, με πρωτοβουλία του τότε Προέδρου της Παγκόσμιας ΧΑΝ Τζ. Μοτ (Νόμπελ Ειρήνης 1946) και του Προέδρου της ΧΑΝ Αθηνών καθ. Αμίλκα Αλεβιζάτου έγινε στο ιστορικό ξενοδοχείο «Σέσιλ» στο Κεφαλάρι, διεθνές συνέδριο με τη συμμετοχή εκπροσώπων όλων των ορθοδόξων εκκλησιών, με σκοπό την προετοιμασία για την ίδρυση του «Παγκοσμίου Συμβουλίου Εκκλησιών». Από όσα γνωρίζουμε ήταν το πρώτο διεθνές συνέδριο που έγινε στην Κηφισιά και η προσπάθεια αυτή ολοκληρώθηκε με επιτυχία 20 περίπου χρόνια μετά.

Μόλις έγινε δυνατόν να ολοκληρωθεί το κεντρικό κτίριο της ΧΑΝ στην Αθήνα στην αρχή της δεκαετίας του 1960, μέλη μας και φίλοι της ΧΑΝ από την Ελλάδα και το εξωτερικό θέλησαν να βάλουν τις βάσεις για τη «ΧΑΝ του μέλλοντος», δηλαδή μια βάση για την ανάπτυξη του πλήρους προγράμματος της ΧΑΝ για όλη την οικογένεια που θα απευθυνόταν υπερτοπικά σε όλο το βόρειο τμήμα του λεκανοπέδιου.

Έτσι άρχισε η προσπάθεια συγκέντρωσης με δωρεές και εισφορές των αναγκαίων χρημάτων για να αρχίσει η αγορά, κομμάτι – κομμάτι, γειτονικών αγροτεμαχίων συνολικά 27 περίπου στρεμμάτων, στο πίσω μέρος του σταθμού της Κηφισιάς. Έγιναν σημαντικά έργα υποδομής για να αντισταθμιστεί η σημαντική κλήση του εδάφους, η αποστράγγιση κλπ. και το Παράρτημα της ΧΑΝ Κηφισιάς άρχισε να λειτουργεί τμηματικά το 1967-68, κυρίως με γήπεδα μπάσκετ και τένις και ένα μικρό στίβο. Το τένις ουσιαστικά συστήθηκε ως μαζικό άθλημα στην περιοχή από τη ΧΑΝ, αφού τη 10ετία του 1970 το τμήμα αυτό είχε φτάσει να έχει 10.000 μέλη, κυρίως παιδιά και εφήβους. Την ίδια περίοδο, κατασκευάστηκε από τη ΧΑΝ και λειτούργησε ο Παιδικός Σταθμός στην οδό Αχαρνών, ως πρότυπος σταθμός με τη συνεργασία καταξιωμένων επιστημόνων του χώρου και σκοπό να διαδοθεί η ιδέα του παιδικού σταθμού, που δεν είχε αναπτυχθεί ακόμα με αποτέλεσμα να εμποδίζεται σημαντικά η επαγγελματική σταδιοδρομία των μητέρων. Είναι το πρώτο κτίριο που σχεδιάστηκε και κατασκευάστηκε ειδικά ως σύγχρονος παιδικός σταθμός και λειτουργεί ακόμα, τα τελευταία δε οκτώ χρόνια σε συνεργασία με το Δήμο Κηφισιάς. Αντίστοιχα σε συνεργασία με τον τοπικό Δήμο η ΧΑΝ λειτουργεί Παιδικό Σταθμό και στο παράρτημα της στη Νίκαια.

Δυστυχώς, λόγοι πέρα από τον έλεγχο της ΧΑΝ, δεν επέτρεψαν την περαιτέρω ανάπτυξη του Παραρτήματος, παρά το ότι για δεκαετίες είχε γίνει πόλος έλξης για ολόκληρες οικογένειες προσφέροντας, πέραν από τα γήπεδα, χώρους για παιχνίδι, κουκλοθέατρο κλπ.

Για πολλά χρόνια κρεμόταν σαν «Δαμόκλεια Σπάθη» η απειλή της κατασκευής γέφυρας που θα ένωνε τα τμήματα της πόλης πάνω και κάτω από τις γραμμές του τρένου, κόβοντας κάθε αναπτυξιακή  δραστηριότητα στο κτήμα της ΧΑΝ

Η γέφυρα κατασκευάστηκε τελικά αλλού, από το 1977 όμως επιβλήθηκε, ειδικά για το κτήμα της ΧΑΝ, ένα ανορθολογικό πολεοδομικό καθεστώς που ισχύει μέχρι σήμερα και απαγορεύει κάθε σοβαρή προσπάθεια ανάπτυξης.

Σκεφτείτε ότι προβλέπει τη δημιουργία γκαράζ για 1.000 αυτοκίνητα, πράγμα που ήταν πάντα ουσιαστικά αδύνατο, μετά δε την απόφαση του Δήμου να κατασκευαστεί το μεγάλο γκαράζ των 600 θέσεων δίπλα από το Άλσος η ρύθμιση αυτή δεν έχει κανένα λόγο ύπαρξης.

Η ΧΑΝ ήδη από τη δεκαετία του 1990, φρόντισε με μελέτη του Γραφείου Δοξιάδη να δείξει ποια ήταν η κατεύθυνση που έπρεπε να ακολουθηθεί, με γνώμονα την εξυπηρέτηση κοινωνικών σκοπών και την ανάσχεση της εμπορευματοποίησης του ακινήτου.

ΤΕΝΝΙΣ ΧΑΝ
γήπεδο τεννις ΧΑΝ

Ο τελευταίος αυτός στόχος έχει επιτευχθεί «με νύχια και με δόντια», κωφεύοντας σε προτάσεις για εμπορικά κέντρα ή κλαμπ πολυτελείας και άλλα αντίστοιχα, που δεν έχουν σχέση με τη ΧΑΝ ούτε λείπουν από την περιοχή. Αλλά με τίμημα την παρακμή των εγκαταστάσεων και την σε μεγάλο βαθμό αχρησία του κτήματος. Η κατάσταση αυτή χειροτέρευσε λόγω του απόκεντρου χαρακτήρα της αρχής της οδού Τατοϊου και τη δράση παραβατικών στοιχείων που προκάλεσαν και την πυρκαγιά που κατέστρεψε το κεντρικό και διατηρητέο κτίριο μας. Πιστεύουμε ότι τα δεδομένα αυτά έχουν γίνει πλέον κατανοητά από όσους ασχολούνται με το θέμα και είναι καιρός να γίνουν πιο αποφασιστικά βήματα. Ο πρόσφατος ηλεκτροφωτισμός του σημείου δίπλα από τις γραμμές ήταν ένα μικρό αλλά πολύ θετικό βήμα που είχε καθυστερήσει πάρα πολλά χρόνια.

  1. Η ΧΑΝΘ, μοιάζει ήδη να διατηρεί μια πολύ καλή συνεργασία με την Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή, δεν θα έπρεπε η καλή αυτή σχέση, να υπάρχει και μεταξύ της ΧΑΝ Αθηνών και της ΕΟΕ; Μήπως ο «ανταγωνισμός» μεταξύ των κοινωφελών ιδρυμάτων  στην Αθήνα, είναι εντονότερος, γιατί υπάρχουν περισσότερα ιδρύματα που αποζητούνε την «εύνοια» των θεσμών, των αξιωματούχων και των οργάνων της πολιτείας ;  Η ΧΑΝΘ, έχει το προνόμιο, να λειτουργεί ένα εξαιρετικό μνημειακό  κτίριο, με πολλά τετραγωνικά, στο κεντρικότερο σημείο της Θεσσαλονίκης. Μήπως από την ΧΑΝ Αθηνών, λείπει μια εγκατάσταση «βιτρίνα»; Κάτι που θα τραβήξει την προσοχή, κάτι που θα λειτουργήσει ως  «Ναυαρχίδα» της ΧΑΝ στην Αθήνα; Η έκταση στην Κηφισιά,  δεν θα λειτουργούσε ιδανικά, ως τέτοια; Ως μέσο αποκατάστασης της αναγνώρισης της ΧΑΝ σε ένα ευρύτερο κοινό;  Σε παλαιά μέλη, δυνάμει μέλη, δυνάμει αρωγούς, δυνάμει χρηματοδότες.

Η σχέση της ΧΑΝ γενικά είναι πολύ στενή με το Ολυμπιακό Κίνημα και στην Ελλάδα και διεθνώς, αφού μας ενώνουν τα ίδια ιδανικά για την ανάπτυξη του αθλητισμού ως δράση πολιτισμού πρωτίστως και όχι μόνο ως θέαμα συνδεδεμένο με υπερβολές και εμπορικά συμφέροντα.

Ο Όττο Σίμιτσεκ, ουσιαστικός θεμελιωτής και κοσμήτορας για 3 δεκαετίες της «Διεθνούς Ολυμπιακής Ακαδημίας» στην Ολυμπία ήταν μέλος του ΔΣ και Πρόεδρος της ΧΑΝ Αθηνών, ενώ ο Πρόεδρος της ΕΟΕ Νίνος Τζίκας ήταν για αρκετό καιρό υπεύθυνος του αθλητικού τμήματος της ΧΑΝ Κηφισιάς. Η ΧΑΝ Αθηνών επίσης είναι ιδρυτικό μέλος των Ομοσπονδιών του μπάσκετ και του πινγκ – πονγκ και συμμετέχει και σήμερα με ομάδες παίδων και νέων στα ερασιτεχνικά πρωταθλήματα, έχοντας επιλέξει ότι οι συνθήκες του επαγγελματικού αθλητισμού δύσκολα συμβιβάζονται με τις αρχές της.

Ειδικά πάντως για την Κηφισιά, η πρόσφατη χαμένη ευκαιρία συνεργασίας ήταν το 2002-2004, όταν λόγω των πολεοδομικών προβλημάτων, δεν βρέθηκε Ολυμπιακή χρήση, του κτήματος της ΧΑΝ Κηφισιάς.

Η έδρα της ΧΑΝ Θεσσαλονίκης αποτελεί μοναδικό φαινόμενο, όχι μόνο λόγο του κεντρικού χαρακτήρα και του μεγέθους του συγκροτήματος, που οφείλονται στη στήριξη της τοπικής εκκλησίας και των κρατικών αρχών καθώς και στις επί δεκαετίες προσπάθειες της διοίκησης της, αλλά και λόγω των πολεοδομικών χαρακτηριστικών της πόλης. Εκτός από το μακρόστενο σχήμα που υποχρεώνει όλους να διέρχονται από συγκεκριμένα σημεία, η Θεσσαλονίκη είναι από τις λίγες μεγαλουπόλεις που το κέντρο τους  εξακολουθεί να είναι χώρος ενεργής κατοικίας για οικογένειες, κάτι που δεν ισχύει στην Αθήνα, ιδίως στην περιοχή γύρω από το Σύνταγμα μέχρι την Ομόνοια.

Το γεγονός αυτό της έλλειψης παιδιών στο κέντρο υποχρέωσε και τη ΧΑΝ Αθηνών να αναθεωρήσει το κτιριολογικό της πρόγραμμα και να είναι ήδη σε εξέλιξη η αλλαγή χρήσης του κεντρικού της κτιρίου, σύμφωνα με τα δεδομένα της περιοχής, αφήνοντας σε αυτό μόνο διοικητικές λειτουργίες, ανεγείροντας συγχρόνως νέο κτίριο για την πραγματοποίηση προγραμμάτων σε σημείο κεντρικό μεν και κοντά στο μετρό του Ευαγγελισμού, αλλά και με πυκνή χρήση κατοικίας γύρω του και όχι επαγγελματικών χώρων.

Η επί 130 σχεδόν χρόνια παρουσία της ΧΑΝ στην Αθήνα έχει δείξει ότι δεν επιδιώκει τις «βιτρίνες». Όντως όμως, το Παράρτημα Κηφισιάς έχει τις προδιαγραφές να γίνει το κεντρικό σημείο ανάπτυξης κάθε πτυχής του προγράμματος της ΧΑΝ, με εύκολη σύνδεση μέσω του μετρό και με τα υπόλοιπα Παρατήματα. Μια «Ναυαρχίδα» όπως τη λέτε και όπως ήταν και η επιθυμία της ΧΑΝ από την αρχή, για να γίνει πράξη το μότο μας ότι η ΧΑΝ είναι «τρόπος ζωής για μια ζωή». Αλλά θα πρέπει μαζί με τις δικές μας προσπάθειες και οι Κηφισιώτες να βοηθήσουν να ξεπεραστούν οι λόγοι που δεν έχουν επιτρέψει να πραγματοποιηθεί το όραμα αυτό.

  1. Υπάρχουν πολλά αθλήματα, με έλλειψη προπονητικών χώρων. Υπάρχουν ομοσπονδίες αθλημάτων, που ενδεχομένως είναι ορφανές από έδρα. Η εγκατάσταση της ΧΑΝ στην Κηφισιά, δεν θα μπορούσε να λειτουργήσει ως έδρα, για κάποιες από αυτές τις ομοσπονδίες, που θα αναλάμβαναν, από τις δικές τους πηγές χρηματοδότησης, την μετατροπή και συντήρηση του χώρου που θα τους παραχωρηθεί;  Έτσι και ο χώρος θα έβρισκε χρήση και η χρηματοδότηση θα ήταν ευθύνη κάποιου άλλου και όλες αυτές οι δραστηριότητες, οι αθλητικές, οι εκπαιδευτικές, οι πολιτιστικές, θα γινόντουσαν κάτω από τη σκέπη της ΧΑΝ.   

Η ΧΑΝ είναι πάντα ανοικτή σε συνεργασίες στα πλαίσια του προγράμματος της και ειδικά όταν οι συνεργασίες αφορούν τη στήριξη καινούργιων ομαδικών αθλημάτων, μια που συνήθως αυτά δεν αλλοτριώνονται τόσο από τον επαγγελματισμό, όσο τα «καθιερωμένα» ήδη και δημοφιλή. Προς το παρόν πάντως, με τους ισχύοντες περιορισμούς, τα περιθώρια είναι πολύ στενά, αλλά πάντα υπάρχει έδαφος για καλές συνεργασίες.

  1. Η πρόσβαση της ΧΑΝ στην Κηφισιά, είναι ιδανική για ΑμεΑ. Βρίσκεται δίπλα στον ΗΣΑΠ όπου υπάρχει ανελκυστήρας, που βγάζει στην κάτω πλευρά του σταθμού. Δεν θα μπορούσε η ΧΑΝ στην Κηφισιά, να λειτουργήσει ως αθλητικός χώρος, για κάποια υπαίθρια αθλήματα, αποκλειστικά ΑμεΑ αλλά και για κάποια, όπου η εγκατάσταση είναι κοινής χρήσης, ΑμεΑ και μη;amea xan

 Η μέριμνα για την ανάπτυξη προγραμμάτων για  παιδιά ΑμεΑ αποτελεί προτεραιότητα για τη ΧΑΝ Αθηνών. Ήδη με τη στήριξη ενός πολύ ευγενικού χορηγού και παλιού κατασκηνωτή μας αυτή τη στιγμή γίνονται εργασίες στο Παράρτημα Κηφισιάς που θα επιτρέψουν την εκτέλεση προγραμμάτων ΑμΕΑ, με απ’ ευθείας πρόσβαση από το πάρκινγκ της οδού Αχαρνών, που οδηγεί ακριβώς στον Σταθμό.

Να σημειώσετε ότι ήδη εδώ και μερικά χρόνια στο γήπεδο της ΧΑΝ στη Νίκαια προπονούνται ομάδες των «SpecialOlympics», ένα δε από τα πιο σοβαρά project  μας που εξελίσσονται αυτό το διάστημα, είναι η προσπάθεια να στεγαστεί το γήπεδο αυτό με κατάλληλο στέγαστρο, ώστε οι προπονήσεις να είναι ανεξάρτητες από τις καιρικές συνθήκες. Το γήπεδο αυτό έχει αποφασιστεί να αφιερωθεί στη μνήμη του θρύλου του μπάσκετ Γιώργου Αμερικάνου, που ξεκίνησε τη σταδιοδρομία του με την ομάδα μπάσκετ της ΧΑΝ Νικαίας το 1955.

Σε συνεργασία με τη Θεσσαλονίκη και τις αντίστοιχες ομοσπονδίες συμμετέχουμε στην προσπάθεια ανάπτυξης του μπάσκετ με αμαξίδιο, τένις σε αμαξίδιο, πινγκ πονγκ με αμαξίδιο, μπότσια, χορό μπαλέτο, ξιφασκία, θέατρο, χορωδία και άλλες σημαντικές δραστηριότητες που στόχο  έχουν την κάλυψη αναγκών των ανθρώπων με αναπηρίες και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής τους διαχρονικά.

Στο σημείο αυτό αξίζει να ειπωθεί ότι όραμα ζωής για την ΧΑΝ είναι η δημιουργία στεγών υποστηριζόμενης διαβίωσης για ανθρώπους με αναπηρίες έτσι ώστε να καλύψει τις ανάγκες των παιδιών  αυτών όταν θα δεν θα έχουν δίπλα τους τους γονείς τους.

  1. Κάποια σημεία της έκτασης της ΧΑΝ στην Κηφισιά, που δεν είναι κατάλληλα, ούτε για την ανάπτυξη κάποιου αθλήματος, ούτε για κάποιον άλλον από τους σκοπούς της ΧΑΝ, δεν θα μπορούσαν να λειτουργήσουν είτε ως χώρος πρασίνου, προς όφελος της πόλης, (που θα μπορούσε να τον συντηρεί ενδεχομένως ο Δήμος) ή για τη φιλοξενία κάποιας εμπορικής δραστηριότητας, που θα αποφέρει έσοδα ή ανταποδοτικά οφέλη για την ΧΑΝ; Υπαίθριο πάρκινγκ, υπαίθριος χώρος για τάι τσι ή γιόγκα, υπαίθριος χώρος εκδηλώσεων  π.χ.

Ασφαλώς και είναι όχι μόνο δυνατή, αλλά και απολύτως επιθυμητή η ανάπτυξη κοινωνικών δραστηριοτήτων. Και παλιότερα λειτουργούσαν πολιτιστικές εκδηλώσεις σε τακτική βάση, κυρίως για παιδιά, όπως ποιοτικές παραστάσεις με καραγκιόζη και μαριονέτες, συναυλίες ή ημερήσιες κατασκηνώσεις. Πέρσι το καλοκαίρι έγινε στο Παράρτημα  σε συνεργασία με άλλη εθελοντική οργάνωση ένα διεθνές κατασκηνωτικό πρόγραμμα για 25 νέους από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Μια πολύ καλή πρωτοβουλία που μπορεί να συνεχιστεί.

katsaros1
Ο Πρόεδρος της ΧΑΝ Γιώργος Παπαδόπουλος από δεξιά με τον Γιώργο Κατσαρό σε εκδήλωση

Όμως μπαίνω στον πειρασμό να αναφερθώ στα απίθανα γραφειοκρατικά προβλήματα που συναντάμε. Πέρσι είχε προγραμματιστεί στο Παράρτημα μια σειρά καλοκαιρινών πολιτιστικών εκδηλώσεων. Το Δημοτικό Συμβούλιο Κηφισιάς αγκάλιασε την πρότασή μας και ψήφισε μια μικρή επιχορήγηση για κάλυψη ενός μέρους των εξόδων. Δεν καταβλήθηκε ποτέ όμως η επιχορήγηση αυτή, και ματαιώθηκε και η εκδήλωση, επειδή «αρμόδιοι υπάλληλοι» του Δήμου έκριναν ότι η ΧΑΝ …. δεν έχει παράρτημα στην Κηφισιά! Όταν την ίδια στιγμή ο Δήμος έχει σύμβαση, εδώ και 9 χρόνια, για τη δωρεάν παραχώρηση της χρήσης του κτιρίου για λειτουργία Παιδικού Σταθμού στο Παράρτημα, από όπου έχουν εξυπηρετηθεί  πάνω από 1.000 οικογένειες δημοτών και η οποία σύμβαση επεκτάθηκε, με την ανακατασκευή τριών γηπέδων από τον Δήμο, για συνεργασία και στο  τένις …. Άρα ο Δήμος μπορεί να δέχεται δωρεάν χώρους της ΧΑΝ στην Κηφισιά, αλλά δεν μπορεί να στηρίξει ούτε μια εκδήλωση στους χώρους αυτούς, που έχει επιλέξει ο ίδιος να στηρίξει! Θα με πιστέψετε αν σας πω ότι το θέμα αυτό, δεν έχει λυθεί μέχρι σήμερα;

Παρά δε το ενδιαφέρον προσωπικά και του Δημάρχου κου Γιώργου Θωμάκου και των Αντιδημάρχων, αντίστοιχα προσκόμματα μας ταλαιπωρούν συχνά και για πολλά άλλα θέματα, όπως οι αποψιλώσεις, οι συντηρήσεις εγκαταστάσεων, η φύλαξη κ.α. Ακόμα και η παιδική χαρά που είχε φτιαχτεί από τη ΧΑΝ στο κτήμα για τα παιδιά του σταθμού, αλλά και της περιοχής σε ώρες που δεν δουλεύει ο σταθμός, αφέθηκε να καταστραφεί χωρίς να επισκευαστεί.

  1. Το ιστορικό παρελθόν που έχει η ΧΑΝ στο άθλημα της καλαθοσφαίρισης, δεν θα μπορούσε να αποτελέσει βάση, για την ανεύρεση χρηματοδότησης, μιας που το μπάσκετ στην Ελλάδα είναι ιδιαίτερα λαοφιλές και προσοδοφόρο; Να γινόταν η παλαιά οικία π.χ., μια μόνιμη έκθεση.  Κατά τα πρότυπα του Μουσείου Μπάσκετ της ΧΑΝΘ.

Είναι μια καλή σκέψη, που θα πρέπει ίσως να τη δει πιο ζεστά η ΕΟΚ. Ξέρετε ότι ο πρώτος αγώνας μπάσκετ στην Ελλάδα, με δύο καρέκλες γυρισμένες ανάποδα για πρόχειρες μπασκέτες, παίχτηκε στο προαύλιο της ΧΑΝ Αθηνών το 1918, με πρωτοβουλία του μέλους της και μετέπειτα πρώτου  προπονητή της Εθνικής Ελλάδος Ελληνοαμερικανού Μάικ Στεργιάδη, που είχε υπάρξει μαθητής του Τζ. Νέισμιθ, που εφηύρε το μπάσκετ στο κολέγιο της ΧΑΝ Αμερικής στο Σπρίνγκφιλντ; Η ιστοσελίδα της ΕΟΚ αναφέρει με λεπτομέρειες την ιστορία αυτή και η πρωτότυπη φωτογραφία βρίσκεται στο αρχείο μας.

Αν και η ΧΑΝ προτιμά οι εγκαταστάσεις της να μην έχουν μουσειακό χαρακτήρα, αλλά να εξυπηρετούν δράσεις παιδιών και νέων ανθρώπων, το συγκεκριμένο διατηρητέο κτίριο, με μεγάλο κόστος επισκευής λόγω ακριβώς αυτού του χαρακτηρισμού του, προσφέρεται για ένα αντίστοιχο σκοπό.

Θα μπορούσε ενδεχομένως και άλλα ιστορικά θέματα να προβληθούν σε ένα πολύ χρηστικό εκθεσιακό  χώρο  π.χ. η ιστορία του σιδηροδρόμου στην Κηφισιά, η ιστορία της Ανθοκομίας κλπ. 

  1. Το μέγεθος της έκτασης της ΧΑΝ στην Κηφισιά, η εύκολη πρόσβαση στο σημείο και τα νέα δεδομένα που γνωρίσαμε με τον Covid – 19, που δίνουν και πάλι την αξία που τους αρμόζει στις υπαίθριες δραστηριότητες,  θα αρκούσαν για να δώσουν στη ΧΑΝ, την ώθηση για ένα νέο ξεκίνημα, που θα είναι κοντά στους σκοπούς της;

Πραγματικά οι σκέψεις αυτές πέρασαν και από το δικό μας μυαλό, ειδικά όταν είδαμε τις εικόνες συνωστισμού στις πλατείες  μόλις επιτράπηκε η ελεύθερη κυκλοφορία. Οι νέοι χρειάζονται χώρους για να μπορούν να βγουν και να βρεθούν με συνομηλίκους τους με αξιοπρεπείς και ασφαλείς συνθήκες, με τις κατάλληλες αποστάσεις.

Η ΧΑΝ είναι πρόθυμη να βοηθήσει σε κάθε σχετική προσπάθεια και ιδίως στην Κηφισιά, που έχει παρουσιάσει υψηλό ποσοστό κρουσμάτων. Έχουμε ήδη εκπονήσει σχετική προμελέτη, δεδομένου ότι το κόστος είναι της τάξης του 1,5 εκ. ευρώ. Είμαστε σε επαφή με φορείς, μεγάλα ιδρύματα  την Περιφέρεια Αττικής, τον Δήμο, που έχουν ενδιαφέρον και μπορούν να βοηθήσουν. 

  1. Η συνεργασία σας με τον Δήμο Κηφισιάς, οφείλει πολλά στις δικές σας, προσωπικές πρωτοβουλίες. Μπορείτε να μας εξηγήσετε τα ανταποδοτικά οφέλη της συνεργασίας αυτής,  για την ΧΑΝ; 

 Η συνεργασία με την τοπική αυτοδιοίκηση είναι κανόνας για τη ΧΑΝ σε όλη την Ελλάδα και δεν θα μπορούσε να ήταν αλλιώς, αφού οι στόχοι είναι κοινοί σε μεγάλο βαθμό.

Ειδικά στην Κηφισιά, πέραν από την ύπαρξη του Παραρτήματος, τόσο εγώ όσο και ο προηγούμενος Πρόεδρος του ΔΣ, αλλά και αρκετά μέλη του ΔΣ και άλλα μέλη της ΧΑΝ Αθηνών είμαστε κάτοικοι της περιοχής, οπότε συνέτρεχε ένας ακόμα λόγος.

Η ΧΑΝ δεν εισπράττει απολύτως κανένα ποσό από την παραχώρηση της χρήσης του κτιρίου της και των γηπέδων της στον Δήμο, που έχει γίνει ως χρησιδάνειο. Σκοπός είναι να εξυπηρετηθούν οι οικογένειες της περιοχής με παιδιά. Το όποιο όφελος είναι εντελώς έμμεσο, και προκύπτει από την ίδια τη χρήση και τη συνδρομή στη συντήρηση των εγκαταστάσεων, που όμως δεν έχει μπει ακόμα στο «κανάλι» της. Πάντως σύντομα πιστεύω ότι θα φανεί και άλλη πτυχή της συνεργασίας αυτής με τη λειτουργία των τριών πρόσφατα ανακαινισμένων με τη συνδρομή του Δήμου Κηφισιάς, γηπέδων τένις και των αποδυτηρίων τους . 

  1. Πέραν από τους χώρους που έχουν δοθεί με χρησιδάνειο στον Δήμο Κηφισιάς, υπάρχουν έτοιμες μελέτες και σχέδια για την υπόλοιπη έκταση; Εάν ναι, με τι ορίζοντα χρόνου; Μπορούμε να ελπίζουμε ότι θα δούμε σύντομα την ΧΑΝ, να ξαναζωντανεύει στην Κηφισιά;

Αυτός είναι ο στόχος μας όπως διαπιστώνετε και εσείς. Είναι μία δυναμική προσπάθεια όλων μας  όσων ασχολούνται προς την κατεύθυνση αυτή και σύντομα θα αρχίσουν να είναι ορατά και εμφανή τα αποτελέσματά της προς όφελος όλων των κατοίκων της  Κηφισιάς, μελών της ΧΑΝ και όχι μόνο.

Σας ευχαριστούμε πολύ για τη συνέντευξη αυτή και που μοιραστήκατε μαζί μας, το όραμα της ΧΑΝ.