Η Αγγελική Βαρελλά στην αγκαλιά των αγγέλων

varella-exodos1

Γέμισε ο προαύλιος χώρος και το παρεκκλήσι του Αγίου Τρύφωνα στην Κηφισιά, από συγγραφείς, δάσκαλους και φίλους της λογοτεχνίας, οι οποίοι ήρθαν απ’ όλα τα σημεία της Ελλάδας για να αποτίσουν φόρο τιμής στην Αγγελική Βαρελλά, αν και η ημέρα ήταν δύσκολη λόγω του τριημέρου της Παναγιάς, το μεσημέρι της Παρασκευής 12 Αυγούστου.varella-akolouthia1

Η συγκίνηση ήταν αβάστακτη κυρίως σε αυτούς που είχαν σταθεί δίπλα στην μεγάλη συγγραφέα, και δεν ήταν λίγοι, και την είχαν ακολουθήσει στο μακρύ της λογοτεχνικό δρόμο. Πάνω από 60 χρόνια στην συγγραφή παιδικού βιβλίου αφού όπως η ίδια έλεγε αν αξίζει να γράφεις για κάποιον αυτά είναι τα παιδιά.

Μια ζωή αφιερωμένη λοιπόν στα παιδιά και στην παιδική λογοτεχνία, η Αγγελική Βαρελλά είχε οργώσει κυριολεκτικά όλη την Ελλάδα, πρέσβειρα του βιβλίου για να μάθει να το αγαπάνε τα παιδιά.varella-entafiasmos1

Πολλοί θέλησαν να πουν λίγα λόγια για την εκλιπούσα είτε θεσμικά είτε προσωπικά αλλά πάντα με μεγάλη συγκίνηση και φανερή αγάπη για το πρόσωπό της.

Για την μίλησαν:

Ο Βασίλης Πάστρας, από το μουσείο Γ. Δροσίνη, το οποίο επισκεπτόταν τακτικά, είχε μάλιστα γράψει και αποσπάσματα στις επετηρίδες του Μουσείου.

Η Νίνα Βλάχου, πρόεδρος του Βικέλα, εκπρόσωπος του Δήμου Κηφισιάς αλλά και γείτονας της συγγραφέως στην πολυκατοικία της στην Κηφισιά.

Η Βασιλική Νίκα, πρόεδρος του Κύκλου του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου

varell;a-basileiadi
Η Αγγελική Βαρελλά και η Άννα Βασιλειάδητον Δεκέμβριο του 2019

Η Άννα Βασιλειάδη, πρόεδρος του Σωματείου “Γυναικεία Λογοτεχνική Συντροφιά”, στο οποίο υπήρξε για χρόνια πρόεδρος η Αγγελικά Βαρελλά, κρατώντας τα τελευταία χρόνια τη θέση της επίτιμης προέδρου

Η Αγγελική Βαρελλά, η εγγονή της, η οποία είπε ότι Αγγελική Βαρελλά είναι ΑΒ, δηλαδή η ΑΒ και διάβασε ένα υπέροχο κείμενο όπου κάθε γράμμα αντιπροσώπευε τη μεγάλη συγγραφέα.

Η Έλενα Πατάκη, από τις εκδόσεις Πατάκη όπου η Αγγελική Βαρελλά είχε βγάλει πολλά βιβλία

Η Ελένη Τσιάλτα, πρώην πρόεδρος τη Γυναικείας Λογοτεχνικής Συντροφιάς.

Χορωδία τραγούδησε πάνω από το μνήμα της “Άστα τα μαλλάκια σου”, το αγαπημένο της τραγούδι, και φυσικά πολλοί δάκρυσαν. varella-xorwdia1
Η πρόεδρος του ΝΠΔΔ του Βικέλα Νίνα Βλάχου μας είπε πως ο Δήμος θα οργανώσει φιλολογικό μνημόσυνο στην μνήμη της Αγγελικής Βαρελλά στο τέλος του φθινοπώρου.