Ιστορίες από έναν τόπο και έναν χρόνο μαγικό

lafcadio_hearn
Γράφει η Έρικα Αθανασίου

Τα πολύτιμα πράγματα κρύβονται σε μικρά πακέτα. Έτσι σε ένα μικρό βιβλιαράκι κρύβονται οι πολύτιμες ιστορίες  που βασίζονται σε ιαπωνικούς θρύλους του Λευκάδιου Χερν. Συγγραφέας που άφησε το αποτύπωμά του από την Ευρώπη στην Αμερική και από εκεί στην Ιαπωνία, ο Λευκάδιος Χερν γεννήθηκε από Λευκαδίτισσα μητέρα το 1850.

Μυθιστορηματική και η εισαγωγή του βιβλίου από τη Θεοδώρα Πασαχίδου, με τα βιογραφικά στοιχεία του συγγραφέα.  Καρπός αντισυμβατικού γάμου της μητέρας του με έναν Ιρλανδό γιατρό, εγκαταλείφθηκε από τους γονείς του μετά τον χωρισμό τους σε μικρή ηλικία, επιβίωσε δύσκολα, έκανε τον δικό του πρώτο αντισυμβατικό γάμο με μια κρεολή στην Αμερική, για να κατασταλάξει με γιαπωνέζα σύζυγο στην Ιαπωνία.

Ονειροβιβλίο, που σε κάνει να ονειρεύεσαι διαβάζοντας από έναν καμβά ποίησης κάθε ιστορία, έτσι και η πρώτη ιστορία έχει αυτό τον τίτλο «Διαβάζοντας από ένα ονειροβιβλίο».

«Συχνά, στη μέση της νύχτας, με πιάνω να διαβάζω ένα βιβλίο – ένα μεγάλο βιβλίο-, ένα ονειροβιβλίο. Όταν λέω “ονειροβιβλίο” δεν εννοώ ένα βιβλίο για όνειρα, αλλά ένα βιβλίο φτιαγμένο από τα υλικά που φτιάχνονται τα όνειρα».

Ένα τέτοιο βιβλίο είναι και το συγκεκριμένο, φτιαγμένο από όνειρα και μαγικές εικόνες, υπηρετώντας διαχρονικά τη λογοτεχνία.

lafcadio_hearn-vivlio«Ιστορίες από έναν τόπο και χρόνο μαγικό» του Λευκάδιου Χερν, κυκλοφορεί από τις εκδόσεις ΑΙΩΡΑ.