Ξεφυλλίζοντας βιβλία τις Γιορτές

christmas-tree-book
Επιμέλεια Έρικα Αθανασίου

Πολλά τα βιβλία που βρήκαν τον δρόμο για το γραφείο μας και οι σελίδες της εφημερίδας μας λίγες.  Έτσι λοιπόν περιοριζόμαστε σε μια μικρή σύσταση στους βιβλιόφιλους αναγνώστες μας, σε αυτούς που πιστεύουν ακόμα στη μαγεία των ιστοριών, είτε αποτυπώνουν πραγματικά, είτε φανταστικά γεγονότα. Διότι όλα μπορεί να συμβούν ή έχουν ήδη συμβεί.

Επειδή και τα βιβλία χρειάζονται συστάσεις, κάθε Τρίτη και Παρασκευή, θα ξεφυλλίζουμε μαζί βιβλία που μας έκαναν εντύπωση στην ψηφιακή μας στήλη «Ξεφυλλίζοντας βιβλία» στο kifisianews.gr

senario1«Πέραν του Σεναρίου» το τελευταίο βιβλίο των Εκδόσεων  Σεναριογράφων Ελλάδος, ένα βιβλίο όπου καταγράφονται οι εξομολογήσεις χωρίς σενάριο, με αυστηρό χρονικό όριο, στο πλαίσιο του θεσμού  «Φιλολογικά Σαλόνια» που διοργανώθηκαν από την Ένωση το 2022. Μια απελευθερωτική διαδικασία που ο καθένας θα έπρεπε να δοκιμάσει. Μια εκ βαθέων εξομολόγηση από κάθε δημιουργό για το έργο του, μόνος απέναντι σε μία κάμερα. Οι εξομολογήσεις αυτές, που έλαβαν χώρα το 2022 στον φιλόξενο χώρο του Silver Plus στο Παγκράτι, καταγράφονται στο βιβλίο αυτό.

40-istories 40 αστυνομικές ιστορίες από ισάριθμους Έλληνες συγγραφείς φιλοξενούνται σε έναν συλλογικό τόμο που επιμελήθηκε ο Ελπιδοφόρος Ιντζέμπελης και κυκλοφορεί από τις εκδόσεις «Λέμβος».  Το έγκλημα, το μυστήριο, η έρευνα, ο έρωτας, η νοσταλγία είναι ορισμένα από τα θέματα που αναδεικνύονται. «Αν η λογοτεχνία φιλοδοξεί να τέρψει το αναγνωστικό κοινό, να το γοητεύσει και να το κατακτήσει, τα διηγήματα αυτά δίνουν επιπλέον μια διαφορετική ματιά πάνω στην κοινωνία γεμάτη ανατροπές και εκπλήξεις», αναφέρεται από τον επιμελητή στον πρόλογο.

 

xristougenniatikesΠαραμύθι και Χριστούγεννα πάνε μαζί γι’ αυτό και οι χριστουγεννιάτικες ιστορίες αποτελούν ξεχωριστό ανάγνωσμα για τις ημέρες των Χριστουγέννων.  Ο συλλογικός τόμος «Χριστουγεννιάτικες Ιστορίες» που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις «Ελληνοεκδοτική», σε επιμέλεια Ελπιδοφόρου Ιντζέμπελη, φιλοξενούν ανέκδοτα χριστουγεννιάτικα διηγήματα από τριάντα τέσσερις γνωστούς Έλληνες συγγραφείς και  «ζωντανεύουν» στιγμές και εικόνες των εορταστικών ημερών, μεταδίδοντας το μήνυμα των Χριστουγέννων.

 

-glossodetes-pΓλωσσοδέτες ή Παροιμίες; Γιατί όχι και τα δύο αν και βρίσκονται σε δύο διαφορετικά βιβλία. Ο Μάκης Τσίτας και η Ράνια Μπούμπουρη εμπιστεύονται την εικονογράφηση στην Ανδριάννα Ρούσου και συστήνουν μέσω των εκδόσεων Ψυχογιός σε νεαρούς αλλά και μεγαλύτερους αναγνώστες παροιμίες και γλωσσοδέτες από τη δική μας παράδοση. Διότι «η παράδοση είναι κάτι ζωντανό. Ζει και αναπνέει και υπάρχει γύρω μας… αλλά είναι και κάτι απίστευτα διασκεδαστικό».

kataskopoi-manhatanΞεχωριστή η πένα της Μαρίας Ρουσάκη, μπορεί να κρατήσει κάθε αναγνώστη σε αγωνία έστω κι αν πρόκειται απλά για μια γεωγραφική περιήγηση. Βέβαια στο τελευταίο της βιβλίο που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Διόπτρα και απευθύνεται σε νεαρούς αναγνώστες, δεν πρόκειται για μια απλή περιήγηση, αφού αναφέρεται στους  και υπό εξερεύνηση βρίσκεται το Μανχάταν. Μέσα από μια ξεχωριστή περιπέτεια, αντιλαμβανόμαστε τι θα πει φιλία και γνωρίζουμε ενδιαφέρουσες λεπτομέρειες για τη Νέα Υόρκη. Λεπτομέρειες, που ίσως ούτε οι ίδιοι οι Νεοϋορκέζοι δεν γνωρίζουν, όπως ότι είναι παράνομο να κορνάρεις στους δρόμους της Νέας Υόρκης ή ότι μπορείς να βρεις τη μεγαλύτερη ποικιλία σε cupcake σε κάθε γεύση και χρώμα.

 

karavatso1

Στον Έβρο και στην Αλεξανδρούπολη ταξιδεύει στο τελευταίο βιβλίο του Κώστα Στοφόρου η παρέα που τα έχει βάλει με την ίδια τη μαφία και έχει ζήσει ένα σωρό περιπέτειες σε άλλα μέρη και άλλα βιβλία, που κυκλοφορούν από τις εκδόσεις «Κέδρος». «Το μακρύ ταξίδι του Καραβάτζο – Περιπέτεια στη Θράκη» είναι το βιβλίο όπου η παρέα θα προσπαθήσει να βρει έναν από καιρό χαμένο πίνακα και οι περιπέτειες δεν θα της λείψουν, ενώ νέα άτομα θα την εμπλουτίσουν.

 

 

drifter«Ο κλήρος πέφτει στα κορίτσια» στο τελευταίο βιβλίο της τριλογίας «Drifter» του Λευτέρη Μπούρου που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Bell. Λογικό είναι αφού οι σκληροί δεν φαίνεται να τα βγάζουν πέρα μόνοι τους. Το Drifter ένα μπαράκι από όπου ξεκινάνε όλα στο πρώτο βιβλίο και εκεί φαίνεται να καταλήγουν στο τέλος. Ένα βιβλίο για τη διαφθορά στους κόλπους των φορέων που θα έπρεπε να την κυνηγάνε, ένα βιβλίο για τους χαμένους της ζωής που αναρωτιούνται εάν θα μπορούσαν να αλλάξουν την τράπουλα.  Ο συγγραφέας γνωρίζει καλά πώς να κρατάει την αγωνία του αναγνώστη του και αυτό ακριβώς κάνει.

 

kanzei1

Η Ίρις Καλβά ταξιδεύει μεταξύ της Ιαπωνίας και της Ελλάδας, μεταξύ του 1865 και του σήμερα, μέσα από το τελευταίο της βιβλίο «Κανζέι σημαίνει καθήκον», που μόλις κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Bell.  Διότι οι ιστορίες μπορούν να επαναλαμβάνονται διασχίζοντας σύνορα και εποχές.

 

 

 

tsaknhs1

 

«Φτιάξε καρδιά μου το δικό σου παραμύθι» μα παροτρύνουν οι εκδόσεις «Αιώρα» μέσα από το ημερολόγιο του 2023. «Κι όσοι με είδαν να γκρεμίζομαι γελάστηκαν απ’ τ’ άσπρα σύννεφα κρεμάστηκα κι ακόμα περπατάω», οι στίχοι του Γιάννη Αγγελάκα συνοδεύουν μία εβδομάδα του Νοεμβρίου 2023. Κάθε βδομάδα ένα διαφορετικό ταξίδι στο όνειρο.

 

 

staxtes1Η πονεμένη ιστορία του ξεριζωμού των Ποντίων παρουσιάζεται μέσα από τις σελίδες του Μερκούριου Αυτζή «Ζωή στις Στάχτες» που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ψυχογιός. Ο συγγραφέας στηρίζεται στις εξομολογήσεις της γιαγιάς της συζύγου του, της Χρυσαυγής, η οποία λίγο πριν πεθάνει διηγήθηκε την πονεμένη ιστορία της στηνσυνονόματη εγγονή της. Εικόνες της εύπορης Τραπεζούντας της πόλης των Κομνηνών ζωντανεύει και ήρωες όπως ο Χρύσανθος, ο μητροπολίτης Τραπεζούντας και μετέπειτα αρχιεπίσκοπος Αθηνών, ο Θεοφύλακτος Θεοφυλάκτου, τελευταίος δήμαρχος της πόλης και τραπεζίτης, περνάνε μπροστά μας και φεύγουν όπως «έφυγε» ο Πόντος και οι άνθρωποί του χωρίς σχεδόν κανείς να νοιάζεται.

pontos1

 

Ο ιστορικός Βλάσης Αγτζίδης στο τελευταίο του βιβλίο «Πόντος» που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Παπαδόπουλος γράφει με τεκμήρια για τη γενοκτονία των Ποντίων και πόσο προδομένοι και ξεχασμένοι ήταν οι κάτοικοι του Εύξεινου Πόντου από τη μητέρα Πατρίδα. Ιστορικά ντοκουμέντα, δοσμένα  με την πένα ενός συγγραφέα που έχει αποκτήσει το δικό του φανατικό κοινό.