Μεγάλη κινητοποίηση για την Ανατροπή του Νέου Οικοδομικού Κανονισμού

kalos-papazoglou
Χρήστος Καλός Αγγελική Παπάζογλου, Βασίλης Ξυπολυτάς
Γράφει ο Γιάννης Γρηγοράκος

Πραγματοποιήθηκε με  επιτυχία η ενημέρωση των δημοσιογράφων αλλά και των πολιτών για το πρόβλημα που έχει ανακύψει μετά την εφαρμογή των διατάξεων του Νέου Οικοδομικού Κανονισμού, ο οποίος αν και ισχύει από το 2012 μόλις πριν λίγο καιρό άρχισε να δείχνει «τα δόντια του», το πρωί της Πέμπτης 25 Απριλίου στο κτίριο της Ελληνικής Εταιρίας (ΕΛΛΕΤ) στην Πλάκα. Η ιδιωτική πρωτοβουλία των Πολιτών η οποία  αριθμεί πάνω από 3.000 υπογραφές για την ανατροπή του ΝΟΚ μαζί με το Δημοτικό Συμβούλιο το οποίο ψήφισε ανάλογες αποφάσεις, για την ανατροπή του ΝΟΚ, δείχνουν πόσο σοβαρή είναι η κατάσταση.

Στην ενημέρωση παρέστη ο Δήμαρχος Κηφισιάς Βασίλης Ξυπολυτάς ενώ δυστυχώς δεν παρουσιάστηκε εκπρόσωπος του Υπουργείου Περιβάλλοντος.

Σημαντικό είναι πως ήδη έχει κατατεθεί στην Βουλή τροπολογία που αναιρεί ορισμένες διατάξεις του Νέου Οικοδομικού Κανονισμού (ΝΟΚ), οι οποίες όμως σύμφωνα και με τον Δήμαρχο δεν ικανοποιούν τις απαιτήσεις της Κηφισιάς.

Οι Σύλλογοι που συμμετείχαν με τους προέδρους τους ήταν οι εξής: από τον Σύλλογο Προστασίας Κηφισιάς κα Γούστη, Πύρνα η κα Μαρίνα Φλέγγα, Εξωραϊστικός και Πολιτιστικός Σύλλογος Αλωνίων και Παραδοσιακού Κέντρου Κηφισιάς η κα Αγγελική Καφετζή, Φιλοπρόοδος Σύλλογος Πολιτείας η Λάουρα Αλιπράντη, Σύλλογος «Οι Φίλοι της Ορχήστρας Ποικίλης Μουσικής Κηφισιάς» ο κ. Φραντέσκο Βιανέλλο, Εξωραϊστικός και Πολιτιστικός Σύλλογος «Κεφαλάρι Κηφισιάς» η κα Σταυρούλα Κουλουριώτη, Ένωση Φίλων Καστρίου, με τη στήριξη της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ Περιβάλλοντος και Πολιτισμού (ΕΛΛΕΤ)

Η ενημέρωση σκοπό είχε να δείξει στον κόσμο κυρίως της πόλης μας της Κηφισιάς ότι δεν είναι μόνος του απέναντι στον άνισο αγώνα που έχει κηρύξει η Πολιτεία εναντίον του πολίτη.

Βλέπουμε καθημερινά κτίρια να υψώνονται και να μας κρύβουν το φως, εκεί που υπήρχαν μονοκατοικίες με ένα ισόγειο και έναν όροφο. Οικόπεδα «ξυρίζονται» από τη βλάστηση τους, αιωνόβια δέντρα αποψιλώνονται χάριν του κέρδους. Με το πρόσχημα των «πράσινων» ταρατσών και της βιοκλιματικής υποτίθεται αρχιτεκτονικής, γκρεμίζονται παλαιές οικίες που μπορεί να μην έχουν το προνόμιο των διατηρητέων κτισμάτων, μόλις 175 άλλωστε έχουν μείνει στην Κηφισιά, όμως πολλά από αυτά γειτνιάζουν με τα διατηρητέα για να μην αναφέρουμε πως εξαιτίας αυτών κατάφεραν οι παλαιότεροι να εντάξουν την Κηφισιά σε προστατευόμενο Προεδρικό Διάταγμα, με σκοπό να διαφυλάξουν το παραδοσιακό χαρακτήρα της πόλης.

malamitsi1
Νίκος Βρατσάνος, Γιάννης Μιχαήλ και Ιουλία Μαλαμίτση

Τον συντονισμό της ενημέρωσης είχε η Ιουλία Μαλαμίτση, τ. Αν. Καθηγήτρια Ιατρικής Φυσικής ΕΚΠΑ, Πτυχ. Ιστορίας Αρχαιολογίας ΕΚΠΑ, τακτικό μέλος ΕΛΛΕΤ, η οποία έχει κάνει και παρεμβάσεις στο Δημοτικό Συμβούλιο της Κηφισιάς για το θέμα μαζί με τον δικηγόρο κ. Μαράτο. Η κα Μαλαμίτση ανέφερε ένα απόσπασμα από το βιβλίο της κας Καραβία των εκδόσεων του Συλλόγου Προστασίας Κηφισιάς, το οποίο αφορά το φυσικό κάλλος της Κηφισιάς, ως μοναδικό στην Ευρώπη.

Ο κ. Μαράτος διάβασε επιστολή του Μάνου Μπίρη, Ομότιμου Καθηγητή Αρχιτεκτονικής ΕΜΠ, τέως Διευθυντή Μεταπτυχιακού ΕΜΠ για την συντήρηση Μνημείων και συνόλων και τέως τακτικό μέλος του Κεντρικού Συμβουλίου Νεωτέρων Μνημείων με θέμα «Κηφισιά: προστασία αρχιτεκτονικού, ιστορικού και φυσικού περιβάλλοντος.»

Στην επιστολή του ο κ. καθηγητής ανέφερε πως η αναστολή αδειών οικοδομής που έχουν εκδοθεί με τον ΝΟΚ, θα πρέπει να ενταχθούν στο πλαίσιο των κανόνων του Δημοσίου Συμφέροντος , κάτι που εμπεριέχεται στις βασικές αρχές του Συντάγματος του 1975. Μεγάλη αναφορά έκανε για τους λόγους που καθιστούν την Κηφισιά προστατευόμενη για το φυσικό αλλά και το δομημένο περιβάλλον της.

maratos-karra1
Η Ειρήνη Γρατσίαμε την κα Καρρά και τον κ .Μαράτο

Ο Νίκος Βρατσάνος, Αρχιτέκτων ΕΜΠ, M.Sc. σε Αρχιτεκτονική & Αστικό Σχεδιασμό, Παν.
Columbia, Νέα Υόρκη, ανέφερε πως στην Κηφισιά, σύμφωνα με τον ΝΟΚ, δεν θα έπρεπε στο παραδοσιακό της τμήμα, που να θυμίσουμε περιλαμβάνει πολύ μεγάλο τμήμα της πόλης, να εκδίδονται άδειες οικοδομής  που έχουν συμπεριλάβει τις διευκολύνσεις του.

Παρόλα αυτά από το 2021 γινόμαστε σιωπηλοί μάρτυρες, ανέφερε ο κ. Βρατσάνος, της καταστροφής και της απαξίωσης του Παραδοσιακού Τμήματος της πόλης.

Έχουμε επιστρέψει στην καταστροφή της πόλης πριν το ’80 όταν υπήρξε επιδρομή με ανέγερση πολυκατοικιών, κάτι που απέτρεψαν τα Προεδρικά Διατάγματα για το Παραδοσιακό.

Υπάρχει απουσία ελέγχου μετά την εφαρμογή της ηλεκτρονικής έκδοσης αδειών.

Αν και ο Παραδοσιακός χαρακτηρισμός της περιοχής είναι αυτός που έχει δώσει υπεραξία στη γη, τελικά είναι ο πρώτος που καταστρέφεται.

Ανέφερε επίσης πως τελικά οι πολίτες τρέχουν να προλάβουν την όποια καταστροφή αφού βλέπουν τις υπηρεσίες να μην κάνουν το έργο τους. Με ενέργειές τους στα Διοικητικά Δικαστήρια προσπαθούν να επιβάλουν τη νομιμότητα.

Ο Γιάννης Μιχαήλ, Δρ. Αρχιτέκτων Πολεοδόμος, Αντιπρόεδρος ΕΛΛΕΤ μίλησε για την διαχείριση του χώρου στην Κηφισιά. Είπε πως πρέπει άμεσα ο Δήμος Κηφισιάς να προχωρήσει στον χαρακτηρισμό και νέων διατηρητέων σπιτιών, που έχουν χαρακτηριστικά του μεσοπολέμου. Επίσης μίλησε για το φαινόμενο του «ξυρίσματος» όλων των οικοπέδων προκειμένου να γίνει υπόγειο παρκινγκ, πράγμα που καταστρέφει την φύση της Κηφισιάς.

Η κα Καρρά εκ μέρους της φιλοξενούσας ΕΛΛΕΤ μίλησε για την συμπαράσταση που παρέχει η Εταιρία σε όλους τους πολίτες και απευθυνόμενη στους συλλόγους και τους πολίτες είπε πως είναι τυχεροί που υπάρχει ένας τέτοιος δήμαρχος που δείχνει τόσο μεγάλο ενδιαφέρον να σώσει την πόλη του.

xypolytas1Τις εντυπώσεις έκλεψε ο Δήμαρχος Κηφισιάς Βασίλης Ξυπολυτάς, ο οποίος και χειροκροτήθηκε από τους παριστάμενους, κυρίως γιατί έφερε στο Δημοτικό Συμβούλιο την αίτηση για αναστολή αδειών που βασίζονται πάνω στον ΝΟΚ αλλά και την επιστολή προς το Υπουργείο Περιβάλλοντος, στην οποία ζητά να αποστείλει εγκύκλιο προς την Υπηρεσία Δόμησης του Δήμου Κηφισιάς, στην οποία ρητά θα πρέπει να αναφέρεται πως η τελευταία θα πρέπει να εφαρμόζει τα Προεδρικά Διατάγματα προστασίας της πόλης, κάτι που καθομολογουμένα δεν τηρεί σήμερα. Είπε πως κύριος σκοπός είναι να προσπαθήσουν όλοι οι φορείς ώστε να καταρριφτεί ο ΝΟΚ στην Ολομέλεια του ΣτΕ. Ανέφερε πως πριν γίνει δήμαρχος έβλεπε να χτίζονται δίπλα στο σπίτι του ψηλά κτίρια που έκρυβαν το φως και το αέρα και δεν μπορούσε να καταλάβει την αναλγησία του Δήμου αφού θεωρητικά η πόλη μας είναι θωρακισμένη με Προεδρικά Διατάγματα Προστασίας.

Από την εφαρμογή του ΝΟΚ είχαν εκδοθεί πάνω από 1000 άδειες στην Κηφισιά, ενώ σήμερα υπάρχουν σε εκκρεμότητα γύρω στις 400. Ο κ. Ξυπολυτάς είπε πως η συμμετοχή του Δήμου Κηφισιάς και του ίδιου, ο οποίος ήταν ο μικρός μεν αλλά στο επιτελείο της Κυβέρνησης, θορύβησε τους ιθύνοντες, επισπεύδοντας έτσι την απόφασή τους να αλλάξουν διατάξεις του ΝΟΚ, ώστε να σταματήσει το κύμα της αντίδρασης και από άλλου δήμους της χώρας. Αυτό όμως δεν σταματά τον αγώνα του Δήμου μας, ο οποίος είναι ο πλήρης εναρμονισμός με την εφαρμογή των Προεδρικών Διαταγμάτων προστασίας της Κηφισιάς  και την κατάρριψη τον ΝΟΚ ΣΤΗΝ Ολομέλεια του ΣτΕ.

laourqa-koulouriwti
Λάουρα Αλιπράντη, Σταυρούλα Κουλουριώτη και Κατερίνα Καφτάνη. Στο βάθος δεξιά ο Σταύρος Ζαπάντης

Στη συνέχεια τον λόγο πήρε η δικηγόρος Κατερίνα Καφτάνη, η οποία μόνη της κατάφερε να ακυρώσει άδεια οικοδομής στην Κηφισιά όταν προσέφυγε στα Διοικητικά Δικαστήρια. Και αυτό γιατί απλά ο ΝΟΚ σύμφωνα και με την απόφαση του Διοικητικού Εφετείου Αθηνών είναι κάθετα αντίθετος με το Προεδρικό Διάταγμα προστασίας της Κηφισιάς. Η κα Καφτάνη είχε προσωπική εμπλοκή, λόγω γειτνίασης της οικοδομής με την ιδιοκτησία της και ήταν η πρώτη απόφαση κατά του ΝΟΚ, πράγμα που χειροκροτήθηκε από τους παρευρισκόμενους.

Σημαντική εισήγηση έκανε και η Ειρήνη Γρατσία, Αρχαιολόγος, συντονίστρια MONUMENTA η οποία μίλησε για την αντίθεση της οργάνωσής που εκπροσωπούσε στις κατεδαφίσεις σε σπίτια τα οποία κτίστηκαν την περίοδο του μεσοπολέμου ή και αργότερα.  Όπως είπε η χώρα μας τα τελευταία δύο χρόνια οι πόλεις της Ελλάδας βιώνουν μία απίστευτη αλλοίωση της εναπομείνασας ιστορικής τους ταυτότητας, κάτι που είχε να συμβεί από την λαίλαπα των κατεδαφίσεων της περιόδου της Χούντας. Δυστυχώς βλέπουμε λόγω της ακύρωσης ίσως διατάξεων του ΝΟΚ από το ΣτΕ, να αυξάνονται ο αριθμός των κατεδαφίσεων παλαιών οικιών. Ο κάθε Δήμος θα πρέπει να σταματήσει με αναστολές την χορήγηση αυτών των αδειών.

maistrou1
Η Ελένη Μαΐστρου

Τελειώνοντας τις εισηγήσεις η  Ελένη Μαΐστρου, Αρχιτέκτων, Ομότιμη Καθηγήτρια ΕΜΠ μίλησε για τα βασικά προβλήματα στη δόμηση που δημιουργεί ο ΝΟΚ. Ανέφερε πως ενώ έπρεπε σε ορισμένους οικισμούς και πόλεις να υπάρχει ο σεβασμός στα Προεδρικά Διατάγματα προστασίας τους, οι υπογράφοντες μηχανικοί, τα Συμβούλια Αρχιτεκτονικής και οι Πολεοδομίες, το παραβλέπουν. Θα έπρεπε να επιδοτείται η ενεργειακή αναβάθμιση των κτιρίων και όχι η κατεδάφισή τους όπως συμβαίνει σήμερα.

 

zervas1

Αρκετές παρεμβάσεις έκαναν και πολίτες από την περιοχή, όπως ο περιβαλλοντολόγος μηχανικός κ. Ζέρβας, ο οποίος είπε για την θερμική αύξηση όλης της περιοχής που δομείται, καταστρέφοντας έτσι το γενικότερο μικροκλίμα.

 

 

Ο αντιδήμαρχος Πολιτισμού Χρήστος Καλός είπε πως τόσα χρόνια που συμμετέχει στα Δημοτικά Συμβούλια πάντα οι εισηγήσεις των Δημοτικών Συμβουλίων ήταν υπέρ του περιβάλλοντος. Αυτός ο νόμος που ήρθε χωρίς καν διαβούλευση με τις τοπικές κοινωνίες δηλώνει ξεκάθαρα ότι το Κράτος είναι απέναντι στον Πολίτη. Αναρωτήθηκε αν σε περίπτωση που καταπέσει μια άδεια λόγω μη συμμόρφωσης με τα κείμενα Προεδρικά Διατάγματα, απλά θα είναι ένα ακόμη εισπρακτικό μέτρο επιβολής προστίμου, γιαυτό τον λόγο θα πρέπει να κριθεί αντισυνταγματικός ο ΝΟΚ.

Τελειώνοντας την ενημέρωση ο Δήμαρχος Κηφισιάς Βασίλης Ξυπολυτάς είπε πως μέσα στο αμέσως επόμενο διάστημα θα φέρει αναθεώρηση του Πολεοδομικού της Κηφισιάς, της Νέας Ερυθραίας και της Εκάλης, ώστε να σταματήσουν τα όποια παραθυράκια αφήνει η νομοθεσία, να καταστρέφουν την πόλη μας.