Μεταξύ Σεβρών και Λωζάννης. Η περίοδος που άλλαξε τον ρου της Ιστορίας

vlassis-kyriazis1
Ο Χρήστος Βασιλόπουλος με τον Βλάσση Αγτζίδη και τον Νίκο Κυριαζή

Ένα σημαντικό βιβλίο που ρίχνει φως στις σκοτεινές σελίδες της αιματοβαμμένης ιστορίας της Μικρασιατικής Τραγωδίας του 1922 αλλά και την Γενοκτονία των Ποντίων, είναι αυτό που παρουσιάστηκε το απόγευμα της Τετάρτης 20 Μαρτίου στην βίλα Κώστα.

Το τελευταίο βιβλίο του Βλάσση Αγτζίδη  «Μεταξύ Σεβρών και Λωζάννης. Πλευρές της Μικρασιατικής Τραγωδίας» από τις εκδόσεις Πατάκη ήταν αυτό που έδωσε το έναυσμα για συζήτηση που ακολούθησε την παρουσίαση και τον συντονισμό από τον δημοσιογράφο Χρήστο Βασιλόπουλο, τον ομότιμο καθηγητή του πανεπιστημίου της Θεσσαλίας Νίκου Κυριαζή και του συγγραφέα Βλάσση Αγτζίδη.biblio-sebrwn1

Ο Νίκος Κυριαζής αναρωτήθηκε τι θα γινόταν αν… Η Ελλάδα είχε πάρει το μέρος της ΑΝΤΑΝΤ από την αρχή του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου… Δεν είχε χάσει τις εκλογές ο Ελευθέριος Βενιζέλος τον Νοέμβριο του 1920… Δεν είχε πεθάνει ο βασιλιάς Αλέξανδρος και δεν είχε πάρει τη θέση του ο Κωνσταντίνος κλπ. Ερωτήματα που θα είχαν αλλάξει την ροή της Ιστορίας.

Την ενδιάμεση περίοδο ανάμεσα στις δύο πολύ σημαντικές Συνθήκες Αυτή των Σεβρών και της Λωζάννης χαρακτήρισε ως την μεγαλύτερη παγκόσμια ιστορική περίοδο που άλλαξε την φυσιογνωμία όλου του σύγχρονου κόσμου χαρακτήρισε ο ιστορικός Βλάσσης Αγτζίδης ο οποίος ανέφερε πως δεν κρίνει αλλά επεξηγεί τα γεγονότα στο βιβλίο του.kemme-vlassis1

Παρόντες πολλοί συνδημότες μας από τη Νέα Ερυθραία αφού την διοργάνωση είχε αναλάβει το Κέντρο Έρευνας και Μελέτης της Μικρασιατικής Ερυθραίας (Κ.Ε.Μ.Μ.Ε.) και η Ένωση Μικρασιατών Νέας Ερυθραίας. Χαιρετισμό και τοποθέτηση έκαναν ο πρόεδρος της Επιτροπής του ΚΕΜΜΕ Χρήστος Λούμπιας, η πρόεδρος της Ένωσης Μικρασιατών Κατερίνα Μουστάκη ενώ παραβρέθηκαν και ο αντιδήμαρχος Νέας Ερυθραίας Δημήτρης Ανδρεαδάκης, ο αντιδήμαρχος Πολιτισμού Χρήστος Καλός και ο πρώην Δήμαρχος και περιφερειακός Σύμβουλος Νίκος Χιωτάκης.