Απρίλιος, ο μήνας των βιβλίων συνεχίζεται…

biblio1
 Γράφει η Έρικα Αθανασίου

…Και τα βιβλία είναι πολλά. Και μπορεί τα ρεπορτάζ να ισχυρίζονται ότι οι Έλληνες δεν διαβάζουν ιδιαίτερα, οι Έλληνες συγγραφείς όμως είναι πολλοί και αξιόλογοι και μερικοί από αυτούς είναι από την πόλη μας.

Υγρό πυρ

YGRO-PYR1Ένα ιστορικό μυθιστόρημα μας παραδίδει ο Νίκος Κυριαζής, ο Κηφισιώτης συγγραφέας, ο οποίος εκτός από τα πανεπιστημιακά συγγράμματα έχει ένα πλούσιο έργο σε διάφορα είδη της λογοτεχνίας, με έμφαση σε μυθοπλασία που βασίζεται όμως στην έρευνα. Στο βιβλίο του «Υγρό πυρ, μια Ιλιάδα για το Βυζάντιο», που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Anubis, παρακολουθεί την πορεία του Καλλίνικου, του ανθρώπου που έδωσε το όπλο του υγρού πυρ, στους Βυζαντινούς, εφεύρεση που του έδωσε το προσωνύμιο Πυρπολητής.

Όπως αναφέρεται στον Επίλογο, για τη ζωή του Καλλίνικου, ελάχιστα είναι γνωστό, έτσι δόθηκε στον συγγραφέα η ευχέρεια να αναπλάσει τη ζωή του σε συνδυασμό σε μια κρίσιμη για το Βυζάντιο περίπτωση. Σε μια περίοδο που μόνο ένα θαύμα θα έσωζε την Κωνσταντινούπολη και το θαύμα αυτό ήρθε από το μυαλό του Καλλίνικου και ήταν το υγρό πυρ.

Ο συγγραφέας με μαεστρία δένει ιστορικά στοιχεία, σημαντικές μάχες,  δυνατά συναισθήματα φόβου, λύπης, έρωτα, αγάπης, σεβασμού και δίνει ένα συναρπαστικό μυθιστόρημα που μπορεί να εμπνεύσει νεαρούς αναγνώστες και να καθηλώσει μεγαλύτερους.

Φιλοπερίεργος περίπατος

peripatosΣε ένα δάσος δύσβατο και σκοτεινό παρασύρει τον φιλοπερίεργο αναγνώστη του καλώντας τον για έναν περίπατο ο Παναγιώτης Καρακούλης μέσα από το βιβλίο του «Φιλοπερίεργος περίπατος (Σε δάσος δύσβατο και σκοτεινό), που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις «Παράγραφος». Ο Παναγιώτης Καρακούλης, Ερυθραιώτης, με προσφυγική καταγωγή, λόγω του επαγγέλματός του, γιατρός, έχει περισσότερους λόγους να φιλοσοφεί. Στην Κηφισιά τον γνωρίζουμε και για τις ποιητικές του συλλογές αλλά κυρίως για τα θεατρικά του έργα, που έχουν ανεβεί σε σκηνές της πόλης.

Ένας περίπατος και όχι επιστημονικό σύγγραμμα στους δρόμους της Δυτικής φιλοσοφίας και της ψυχολογίας που δίνει την αφορμή για συζητήσεις. Συζητήσεις με τον εαυτό μας, με άλλους αναγνώστες και για αυτό ιδανικό για λέσχες ανάγνωσης, με τον συγγραφέα, μέσα από τις απόψεις του που εκθέτει.

Το βιβλίο χωρίζεται σε κεφάλαια όπου παρατίθενται βιογραφικά στοιχεία σημαντικών φιλοσόφων, στοιχεία των θεωριών τους  και αναφορές στο σήμερα.

«Σίγουρα, όλη η θεωρία του Μαρξ θα μπορούσε να συμπυκνωθεί, απλά και πειστικά στο ποίημα του Λαπαθιώτη «Τραγούδι για το ξύπνημα του πρελεταριάτου».

Σε κάποιο δε κεφάλαιο ο συγγραφέας αναρωτιέται «Είναι η φιλοσοφία νεκρή σήμερα; Τη χρειαζόμαστε πράγματι;» Μετά την ανάγνωση του βιβλίου την απάντηση μπορεί να τη δώσει ο κάθε αναγνώστης.

https://www.kifisianews.gr/aprilis-minas-tou-bibliou-meros-3/