Να μετονομαστεί ο Δήμος σε Κηφισιά-Νέα Ερυθραία -Εκάλη

eyagellistria

Την ανάγκη να μετονομαστεί ο Δήμος Κηφισιάς και επίσημα σε Δήμο Κηφισιάς- Νέας Ερυθραίας- Εκάλης, ζητούν με επιστολή τους προς τον πρόεδρο της Βουλής Κώστα Τασούλα, οι τέσσερις Μικρασιατικοί Σύλλογοι, ώστε να μην χαθεί το όνομα της Νέας Ερυθραίας.  Και αυτό γιατί με τον νόμο Βορίδη καταργούνται οι Κοινότητες από τους Δήμους, οπότε θα πάψει να υπάρξει επίσημα η προσφυγογενής Νέα Ερυθραία.

Η επιστολή των τεσσάρων συλλόγων έχει ως ακολούθως:

   Νέα Ερυθραία, Δεκέμβριος 2022 

Προς τον Πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων κ. Κωνσταντίνο Τασούλα

Κοιν: Δήμαρχο Κηφισιάς  κ. Γιώργο Θωμάκο

Δημοτικό Συμβούλιο Κηφισιάς διά της προέδρου του

Η Νέα Ερυθραία ιδρύθηκε το 1926 από Μικρασιάτες πρόσφυγες του 1922, που προέρχονταν κυρίως από την Χερσόνησο της Ερυθραίας, στην Ιωνία της Μ. Ασίας.

Εδώ, στην αττική γη, οι διωγμένοι Ερυθραιώτες οργάνωσαν εκ του μηδενός μια νέα πατρίδα με την βοήθεια της Ε.Α.Π., σε έναν τόπο όπου δεν υπήρχε τίποτε απολύτως. Σ’ αυτόν το χώρο, συγγενείς και συμπατριώτες από τόπους βαθιά ελληνικούς με προαιώνια ιστορία (Ερυθρές, Βουρλά, Τσεσμέ, Αλάτσατα, Σμύρνη κ.α.) έζησαν πάντα με τα ήθη και έθιμα της χαμένης πατρίδας τους, δημιούργησαν οικογένειες, έστησαν τη νέα τους ζωή, μα ποτέ δεν ξέχασαν τον γενέθλιο τόπο, τη γη της ιωνικής Ερυθραίας. Κάθε στιγμή, ως το τέλος του βίου τους, αντιμετώπισαν τεράστιες δυσκολίες, πέρασαν βάσανα πολλά, όμως τα κατάφεραν και ορθοπόδισαν, παρά την αρχικά αρνητική αντιμετώπιση των εντοπίων και τον ρατσισμό που βίωσαν. «Σιγανά και ταπεινά πατούσαν στη γη», όμως δεν έσκυψαν ποτέ το κεφάλι και δεν εγκατέλειψαν τον αγώνα για τη ζωή και την προκοπή. Έτσι δημιούργησαν ένα ακμαίο προάστιο στα βόρεια της Αθήνας, με πολύ δραστήριους κι εργατικούς κατοίκους. Το 1934 ιδρύθηκε για πρώτη φορά η Κοινότητα Ν. Ερυθραίας, που από το 1982 έγινε Δήμος, μέχρι την κατάργησή του, το 2011, και την συνένωση με την Κηφισιά και την Εκάλη.

Σήμερα, με το νέο νόμο για την αυτοδιοίκηση, ο υπουργός Εσωτερικών κ. Βορίδης καταργεί την τοπική Κοινότητα της Νέας Ερυθραίας και έτσι, για άλλη μια φορά,το όνομα της Ν. Ερυθραίας παύει να υπάρχει επίσημα. Νιώθουμε όλοι πως μένουμε πάλι χωρίς πατρίδα, αυτή την φορά από ελληνικά χέρια, με προδομένη μνήμη.

Εν έτει 2022, 100 χρόνια μετά από την Μικρασιατική Καταστροφή και μετά από τα ποικίλα αφιερώματα της Βουλής των Ελλήνων και διαφόρων κυβερνητικών και άλλων φορέων, η κρατική διοίκηση φαίνεται πως αδιαφορεί για τη διατήρηση της μικρασιατικής μνήμης, μια μορφή της οποίας είναι και η πάση θυσία διατήρηση των μικρασιατικών τοπωνυμίων και των μικρασιατικών κοινοτήτων στην ελληνική επικράτεια.

Για να μη σβήσει, λοιπόν, η μικρασιατική μνήμη του τόπου μας, αφού το όνομα της Νέας Ερυθραίας μάς συνδέει αμέσως με την παλιά μικρασιάτικη πατρογονική μας γη της Ιωνίας, ζητάμε από την κυβέρνηση να τροποποιηθεί το όνομα του Δήμου Κηφισιάςκαι να μετονομαστεί επίσημα πλέον σε Δήμο Κηφισιάς – Νέας Ερυθραίας – Εκάλης, πράγμα το οποίο συμβαίνει σε πολλούς αττικούς προσφυγογενείς Δήμους (π. χ. Δήμος Νέας Φιλαδελφείας – Νέας Χαλκηδόνας, Δήμος Μοσχάτου – Ταύρου, Δήμος Νίκαιας – Αγ. Ιωάννη Ρέντη κλπ.).

Προσβλέπουμε στην πλήρη κατανόησή σας για την πραγματοποίηση του αιτήματός μας. Το οφείλουμε όλοι μας, προσφυγογενείς και εντόπιοι Έλληνες, στη μνήμη εκείνων που χάθηκαν στημέγιστη εθνική καταστροφή, αλλά και στη μνήμη των προσφύγων που ανάλωσαν την πολύπαθη ζωή τους για να επιβιώσουν σε τόπους αλλότριους.

Αποδείξετέ μας έμπρακτα ότι η συμπάθεια, η λύπη και τα δάκρυά σας για τα τραγικά γεγονότα του 1922 ήταν πράγματι αληθινά.

Η πρόεδρος της Ένωσης Μικρασιατών Νέας Ερυθραίας

                            Κατερίνα Μουστάκη

Η πρόεδρος της Αδελφότητας Σιβρισαρίου Σμύρνης «Οι Ταξιάρχες»

       Στέλλα Χατζηφωτίου – Βογιατζή

Η πρόεδρος του Συλλόγου Αγ. Ματρώνης Λυθριού

                          Ευαγγελία Νίκου

Η πρόεδρος της Αδελφότητας Αλατσατιανών «Τα Εισόδια της Θεοτόκου»

                 Αντωνία Μπομπάκου