Νίκος Χιωτάκης, τρεις γενιές στην Ανθοκομική Έκθεση

Χιωτάκης1964
Ο Νίκος σε καρέκλα ενός έτους με τη μητέρα του Φωτεινή και τον πατέρα του Γιώργο Χιωτάκη το 1964

Με τον πρώην δήμαρχο Νίκο Χιωτάκη πολλές είναι οι αφορμές για να βρεθούμε και να συζητήσουμε.  Αυτή τη φορά η αφορμή της συζήτησής μας ήταν η προσπάθεια που κάνουμε να κρατήσουμε ζωντανό τον θεσμό της Ανθοκομικής παρότι η φετινή διοργάνωση φαίνεται ότι θα χαθεί ή θα γίνει με αρκετά διαφορετικό τρόπο. Η οικογένεια του Νίκου Χιωτάκη είναι δεμένη με την Ανθοκομική με τον πατέρα του, Γεώργιο Χιωτάκη, να είναι μέλος από πολύ παλιά στο Διοικητικό Συμβούλιο της Έκθεσης, ενώ η οικογένεια διατηρούσε περίπτερο ως ανθοπαραγωγοί σχεδόν μέχρι πολύ πρόσφατα. Ο ίδιος ο Νίκος Χιωτάκης  έχει διατελέσει και πρόεδρος Ανθοκομικής, πριν γίνει δήμαρχος.

περίπτερο Χωτάκη 1989
Το περίπτερο του Γιώργου Χιωτάκη το 1989

Σήμερα είναι πρόεδρος του Ελληνικού Οργανισμού Ανακύκλωσης, του αρμόδιου φορέα του  Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας για τον σχεδιασμό και την εφαρμογή της πολιτικής για την πρόληψη και την εναλλακτική διαχείριση των συσκευασιών και των άλλων προϊόντων. Ο οργανισμός αυτός εγκρίνει τα εθνικά συστήματα εναλλακτικής διαχείρισης ανά προϊόν, ενώ ελέγχει και την πρόοδο της Ελλάδας στον τομέα της ανακύκλωσης.

Έτσι λοιπόν οι πρώτες μας ερωτήσεις αφορούσαν στη νέα του θέση και γενικά την ανακύκλωση σήμερα στη χώρα μας. Με τα χρόνια συνεργασίας που έχουμε πίσω μας ως εφημερίδα και ο Νίκος Χιωτάκης από τις διάφορες θέσεις που υπηρέτησε τον Δήμο, η συζήτηση έγινε σε ιδιαίτερα φιλικό κλίμα.

  • Ποιος είναι ο ρόλος σου ως Πρόεδρος του Ελληνικού Οργανισμού Ανακύκλωσης;

Η θέση μου δεν είναι εκτελεστική, μόνο προέδρου Διοικητικού Συμβουλίου και η αλήθεια είναι ότι είναι πολύ ενδιαφέρουσα πρόκληση η αύξηση της δυνατότητας ανακύκλωσης στην Ελλάδα. Η ανακύκλωση δεν μπορεί βέβαια να αυξηθεί μόνο με αποφάσεις αλλά απαιτείται η συμμετοχή του κόσμου. Και έχει αποδειχτεί ότι ο Έλληνας υπακούει. Και δεν το λέω αυτό τώρα μόνο, σε εποχή κορωνοϊού, που συμμορφώθηκε με τις απαιτήσεις #«Μένουμε σπίτι».  Αυτό φάνηκε αρχικά με τη μείωση της χρήσης πλαστικής σακούλας στα Σούπερ Μάρκετ και γενικά στις αγορές. Επειδή αναγκάστηκε να πληρώσει το περιβαλλοντικό τέλος για τη χρήση της, μειώθηκε η κατανάλωση κατά 20%.  Δραματική μείωση  από τη μια χρονιά στην άλλη.

  • Σε εποχή κορωνοϊού μειώθηκαν τα σκουπίδια μια και ήταν κλειστά καταστήματα και επιχειρήσεις;

Η αλήθεια είναι ότι δεν έχουν μειωθεί τα απορρίμματα γιατί μπορεί να ήταν κλειστές οι μονάδες μαζικής εστίασης, αυξήθηκαν όμως πολύ τα οικιακά σκουπίδια. Επίσης στον κάδο ανακύκλωσης παρατηρείται ότι 40 – 50% των πραγμάτων που πετιούνται δεν είναι ανακυκλώσιμα, αλλά ο κόσμος δεν γνωρίζει για παράδειγμα ότι το πλαστικό κυπελλάκι που πίνει τον καφέ του δεν ανακυκλώνεται.  Είναι αλήθεια ότι το ποσοστό της ανακύκλωσης βρίσκεται κάτω από τις υποχρεώσεις μας. Γι’ αυτό τον λόγο υπάρχει η σκέψη μέρος του περιβαλλοντικού τέλους να πάει στην ενημέρωση και την εκπαίδευση. Είναι προτιμότερο να δώσουμε ένα ποσό στην εκπαίδευση  στις τοπικές κοινωνίες, στις σχολικές κοινότητες και σε επαγγελματικούς χώρους, όπου υπάρχει ανακυκλώσιμο υλικό και για αυτό θα επιδιώξουμε συνεργασίες με Επιμελητήρια και Ενώσεις. Χρειάζεται στην ανακύκλωση να συμμετέχουν όλο και περισσότεροι φορείς, καθώς και επιστημονικοί φορείς. Έχουν γίνει βήματα αλλά χρειάζεται να γίνουν μεγαλύτερα, κυρίως ποιοτικά βήματα.

  • Φέτος η 66η διοργάνωση της Ανθοκομικής Έκθεσης φαίνεται μάλλον απίθανο να γίνει. Έχεις δει την έκθεση από διάφορες θέσεις, πότε την ευχαριστήθηκες περισσότερο;
δίσκος ολυμπιακοί
Ο ασημένιος δίσκος αφιέρωμα για τη συμμετοχή της Κηφισιάς στους Ολυμπιακούς του 2004

Την έχω θαυμάσει ως επισκέπτης, ως εκθέτης, ως μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου, ως πρόεδρος και ως δήμαρχος. Την ευχαριστιόμουν περισσότερα πάντα όταν έβλεπα πολύ κόσμο από οποιαδήποτε θέση κι αν ήμουν. Ήταν και είναι το γεγονός της πόλης μας, είναι πολιτιστική εκδήλωση που δείχνει και έχει μέσα της την ιστορία,  τη φυσιογνωμία και τη φιλοσοφία της πόλης μας. Δείχνει το αποτύπωμά της στον κόσμο, μια πόλη του πρασίνου και των λουλουδιών. Κάποτε ήταν και των νερών και για αυτό υπάρχουν και οι αμπολές ανοιχτές.  Υπήρχε καιρός που μέσα στο Άλσος έτρεχαν και νερά και ποτίζανε το γκαζόν.

  1. Ποια η συμβολή σου από θέσεις ευθύνες στην έκθεση;
περίπτερα 2003
Ταπ περίπτερα της Ανθοκομικής του 2003 άλλαξαν εμφάνιση

Προχωρήσαμε σε διεθνείς συνεργασίες, ιδιαίτερα με Αυστριακούς που είχαν και εκθεσιακά περίπτερα. Μόλις ανέλαβα το πρώτο πράγμα που έκανα ήταν τα καινούργια περίπτερα και ανεβάσαμε πάρα πολύ τις πολιτιστικές εκδηλώσεις, με πρόγραμμα κάθε μέρα. Αυτό όμως που έγινε κυρίως στη θητεία μου ήταν η μεγάλη προβολή της έκθεσης, όπου παιζόταν τηλεοπτική διαφήμιση σε 4 – 5 κανάλια.  Επίσης φέραμε τους γεωπόνους του Δήμου μέσα στην Έκθεση, ενισχύοντας το επιστημονικό κομμάτι για να δίνουν συμβουλές. Πολύ με είχε βοηθήσει το σημερινός πρόεδρος του ΙΓΕ, Νίκος Θυμάκης, ο οποίος έχει τρέλα με την ανθοκομία.

  • Είσαστε οικογένεια ανθοπαραγωγών με συνεχόμενη παρουσία στην έκθεση…
Χιωτάκης'64
Ο Νίκος σε καρέκλα ενός έτους με τη μητέρα του Φωτεινή και τον πατέρα του Γιώργο Χιωτάκη το 1964

Η οικογένειά μου συμμετέχει από τις πρώτες εκθέσεις. Ο παππούς μου, ο πατέρας μου, εγώ ως ανθοπαραγωγός και μετά ο αδελφός μου. Με λίγα λόγια νιώθω ότι έχω μεγαλώσει μέσα στο Άλσος και η πρώτη μου κόρη γεννήθηκε την τελευταία μέρα μιας έκθεσης του 2000.  Ο πατέρας μου ήταν στο Διοικητικό Συμβούλιο της Έκθεσης από την αρχή που μετατράπηκε σε Νομικό Πρόσωπο.

  • Υπάρχουν κάποιες ξεχωριστές στιγμές που θυμάσε από κάποια έκθεση;

Έχω πάρα πολλά να θυμηθώ. Ξεχωριστά όμως θυμάμαι τις ξεναγήσεις που έκανα στην αείμνηστη #Νίκη Γουλανδρή, καθώς και στον Τζαννή Τζανετάκη γιατί και οι δύο ήταν ξεχωριστοί, εκτός από ότι αντιπροσώπευε ο καθένας για τον τομέα του, αλλά ήταν και πολύ φιλανθείς και έκαναν πολύ ενδιαφέρουσες ερωτήσεις σχετικά με ό,τι βλέπαμε.

  • Πιστεύεις ότι θα έπρεπε να γίνει φέτος η έκθεση, εφόσον δοθεί η άδεια, έστω και χωρίς εκδηλώσεις;

Πιστεύω ότι θα ήταν υποβάθμιση. Νομίζω ότι θα ήταν καλύτερο να πραγματοποιηθεί του χρόνου παραπάνω ημέρες, αν και ημερολογιακά σε σχέση με το Πάσχα του 2021 δεν πέφτει καλά.  Είναι κρίμα που δεν έγινε φέτος που οι ημερομηνίες ήταν πολύ βολικές και ο καιρός αποδείχτηκε πολύ καλός, χωρίς ούτε μία βροχή. Αν γινόταν θα είχαμε πραγματικά λαό. Επειδή υπηρέτησα πολλά χρόνια την Ανθοκομική νιώθω την ανάγκη να ευχαριστήσω όλους τους ανθοκηπουρούς που συμμετείχαν, καθώς και τους επισκέπτες που μας τιμούσαν. Βέβαια αν δεν ήταν το προσωπικό της Κηφισιάς που τη στηρίζει δεν θα τα καταφέρναμε. Κατά το 2007 – 2008 με πίεζαν να δώσουμε τη διοργάνωση σε ιδιώτη, λέγοντας ότι ο Δήμος δεν μπορεί να καταφέρει κάτι τόσο μεγάλο. Όμως έδωσα μάχη και το κράτησα. Καλή η ιδιωτικοποίηση αλλά δεν μπορεί να μπει παντού. Για παράδειγμα η ηλεκτροδότηση των περιπτέρων είναι κάτι που μπορεί να γίνει μόνο από ηλεκτρολόγο  του Δήμου που μπορεί να υπογράψει. Γενικά έχουμε πολύ καλό προσωπικό στον Δήμο, αλλά θεωρώ ότι ο τωρινός δήμαρχος, Γιώργος Θωμάκος δεν δίνει κίνητρα για να εργαστούν αποδοτικά.

δίσκος ολυμπιακοί
Ο ασημένιος δίσκος αφιέρωμα για τη συμμετοχή της Κηφισιάς στους Ολυμπιακούς του 2004
Λίγο πριν φύγει από το γραφείο μας ο Νίκος Χιωτάκης κοίταξε στη βιτρίνα με τα αναμνηστικά όπου δεσπόζουσα θέση κατέχει ένα επάργυρο πιάτο, όπου αναφέρεται ως Ολυμπιακός Δήμος το 2004, ο Δήμος Κηφισιάς. Έτσι θυμήθηκε ότι τον είχε πλησιάσει, προτείνοντάς του να χαράξουν το αναμνηστικό ο Γιώργος Φωτόπουλος, κάτι για το οποίο νιώθει ότι θα πρέπει να τον ευχαριστήσει, μια και έμεινε και κάτι χειροπιαστό να θυμίζει ότι η πόλη μας είχε χαρακτηριστεί Ολυμπιακός Δήμος το 2004.