Ψήφισμα  ενάντια στην ανέγερση κοινωνικών κατοικιών στην Κάτω Κηφισιά

polyxwros

Το Δημοτικό Συμβούλιο Κηφισιάς μετά τα στοιχεία που ήρθαν σε γνώση του σχετικά με τη διαδικασία εκχώρησης σε ιδιώτες των δύο οικοπέδων ιδιοκτησίας της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης στα οικοδομικά τετράγωνα 126 και 137 στο πλαίσιο του προγράμματος κοινωνικής αντιπαροχής, διαφωνεί και αντιτίθεται στην ανέγερση κοινωνικών κατοικιών καθώς πρόκειται να επιβαρυνθεί επιπλέον μια περιοχή που ήδη φιλοξενεί αντίστοιχες εργατικές κατοικίες. Ο δήμος μας επί σειρά 30 ετών και πλέον μάχεται στην αξιοποίηση των οικοπέδων αυτών με αποφάσεις του δημοτικού συμβουλίου όπως τις υπ’ αριθμών 95 99 96 του 99, 276 του 2002 όπου ζητείται επανειλημμένα η τροποποίηση του εγκεκριμένου σχεδίου των οικοδομικών τετραγώνων 126 και 137 με σκοπό τη δημιουργία κοινόχρηστου χώρου και συγκεκριμένα πρασίνου. 

Στη συνέχεια και προηγούμενης αλληλογραφίες με τη ΔΥΠΑ εμένουμε πλέον τον ανωτέρων στην ανάγκη δημιουργίας εντός των οικοδομικών τετραγώνων 126 και 137, ενός πολυχώρου πολιτισμού, όπως ζητείται διαχρονικά από το δήμο μας και τους τοπικούς πολιτιστικούς συλλόγους μας. Ένα πολιτιστικό κέντρο στο δήμο Κηφισιάς, έναν δήμο με πλούσια πολιτιστική δράση, ενεργούς τοπικούς συλλόγους ιστορικής μνήμης και κληρονομιάς, αντάξιο του πολιτισμικού επιπέδου του δήμου μας. Στόχος μας είναι η αστική ανάπλαση και περιβαλλοντική αναβάθμιση της περιοχής με τον περιορισμό των κτιριακών αποθεμάτων και δημιουργία κοινόχρηστων χώρων πρασίνου και πολιτισμού, βάση των αρχών της βιώσιμης ανάπτυξης των πόλεων και του βιοκλιματικού σχεδιασμού προς όφελος των πολιτών και της ποιοτικής αναβάθμισης του τρόπου ζωής του. Το αστικό πρότυπο της δεκαετίας του 1960 πρέπει να εκλείψει. Επισημαίνουμε ότι στην υπ αριθμό 96 του 1999 απόφαση του δημοτικού συμβουλίου είχε αναφερθεί ότι η περιοχή εντάχθηκε στο Σχέδιο Πόλεως το έτος 1927 χωρίς να έχουν προβλεφθεί οι κοινόχρηστοι χώροι ανάλογης έκτασης ώστε να δύναται να ανταποκριθούν στις τότε ανάκες, πόσο μάλλον σήμερα 25 χρόνια μετά και επιπλέον ότι σύμφωνα με το κεφάλαιο β άρθρο 8 του οικιστικού νόμου 25-08 του 97 η συγκεκριμένη περιοχή θεωρείται ως περιοχή ανάπλασης λόγω της μεγάλης έλλειψης κοινοχρήστων χώρων εντεινόμενης υποβάθμισης της αισθητικής ποιότητας του δομημένου περιβάλλοντος της περιοχής και των φυσικών της στοιχείων.new-ds-20-31

Αυτό είναι το ψήφισμα που κατέθεσε η Διοίκηση του Δήμου Κηφισιάς στο Δημοτικό Συμβούλιο της 20ης Μαρτίου και δυστυχώς δεν πέρασε ομόφωνα από όλες τις παρατάξεις γιατί μειοψήφησαν η Λαϊκή Συσπείρωση αλλά και η Κοινωνία Παρούσα, με το σκεπτικό πως είναι σύμφωνες με οποιαδήποτε ρύθμιση για ανέγερση κοινωνικών κατοικιών.

 Το αίτημα για την αποφυγή της ανέγερσης κατοικιών στην περιοχή  της Κάτω Κηφισιάς από τον τότε Οργανισμό Εργατικής Κατοικίας είχε παγώσει πολλές φορές  από σχεδόν όλες τις δημοτικές αρχές της μεταπολίτευσης αφού μέσα στην Χούντα είχαν ανεγερθεί ο σημερινές εργατικές κατοικίες στην περιοχή, οι οποίες είχαν υπερβεί κατά πολύ τον συντελεστή δόμησης της Κηφισιάς, με το σκεπτικό της ανταπόδοσης των κοινοχρήστων χώρων.

mastrakas1
Ο Μάρκος Μάστρακας δηλώνει σύμφωνος με το Ψήφισμα του Δήμου για την ανέγερση του χώρου Πολιτισμού

Δυστυχώς αυτό δεν ελήφθει υπόψη των σημερινών παρατάξεων της κεντροαριστερής παράταξης του Δημοτικού μας Συμβουλίου. Υπέρ του ψηφίσματος μίλησαν εκπρόσωποι των κατοίκων αλλά και ο πρόεδρος των Φίλων του Κέντρου Πολιτισμού Μάρκος Μάστρακας, οι οποίοι και συνεχάρησαν το Δήμο για την πρωτοβουλία του. Επίσης μίλησε ο πρώην δήμαρχος Βασίλης Βάρσος, επί της δημαρχείας του οποίου είχαν παρθεί μέτρα για την αποφυγή ανέγερσης εργατικών κατοικιών στην περιοχή.