«Θαμμένα λόγια» στην έπαυλη Δροσίνη

panel-erika1

Δύσκολη μέρα, βαρύ βιβλίο, κορονοϊός, ήταν τα αποκαρδιωτικά μηνύματα που παίρναμε όσο ετοιμάζαμε την εκδήλωση για την παρουσίαση του καινούργιου βιβλίου της Έρικας Αθανασίου «Θαμμένα λόγια» από τις εκδόσεις Bell, το απόγευμα 21 Νοεμβρίου. Όμως το τολμήσαμε και είχαμε δίκιο.

koino-erika1Κατάμεστη η αίθουσα, πολλοί φορούσαν μάσκες και ο χώρος εκδηλώσεων της έπαυλης Δροσίνη αποδείχτηκε μικρός για να χωρέσουν τους δεκάδες φίλους της Έρικας. Όσοι  ήρθαν ταξίδεψαν μαζί της στην υπόθεση του βιβλίου με κομμένες τις  ανάσες, χωρίς να διαμαρτύρονται. thammena-logia1Μπήκαν και αυτοί μέσα στο βιβλίο και ταυτίστηκαν με την ηρωίδα, μια γυναίκα κακοποιημένη από την τρυφερή της ηλικία μέχρι σήμερα που έχει περάσει τα εξήντα της χρόνια. Αληθινή ιστορία και από αυτές που ξεπερνάνε την φαντασία του συγγραφέα. Όμως η Έρικα κατάφερε να την κάνει βιβλίο, να της δώσει άλλη ψυχή από αυτή που λείπει της ηρωίδας, αν και σύμφωνα με τον ψυχοθεραπευτή Γιάννη Αγγουριδάκη,

aggouridakis1
Γιάννης Αγγουριδάκης

που συμμετείχε στο πάνελ των ομιλητών, πρέπει να  δείχνουμε κατανόηση και αγάπη, σε αυτούς που έχουν υποστεί κακοποίηση αλλά να αναγνωρίζουμε αν επιχειρήσουν να γίνουν χειριστικοί. Απ’ ότι φαίνεται όμως η συγγραφέας κατάφερε να την φέρει στα πλαίσιά της.

Αυτό είπαν και οι σημαντικοί ομιλητές που κάθισαν μαζί με την Έρικα και τον Γιάννη, στον φιλόξενο χώρο της έπαυλης Δροσίνη, αυτόν το χώρο του ναού των Γραμμάτων και των Τεχνών στην Κηφισιά. Η Δρ. Κοινωνιολογίας και αγαπητή φίλη Λάουρα Αλιπράντη,

miliwri1
Λάουρα Αλιπράντη

τοποθέτησε την ηρωίδα στα φαινόμενα της βίας κατά των γυναικών και στην ανισότητά τους μέσα στην Κοινωνία. Όπως είπε η κα Αλιπράντη, η οποία έιναι η αντιπρόεδρος στην Δημοτικής Επιτροπή Ισότητας του Δήμου Κηφισιάς, το θύμα παρόλο που δυστυχώς έχει κακοποιηθεί σωματικά και ψυχικά είναι αδύναμο να φύγει από το σπίτι της –φυλακή, όσες προσπάθειες και να κάνει.

Η μαιτρ της λογοτεχνίας και υπεύθυνηείναι υπεύθυνη για τον κυκλο “Ζητήματα Λογοτεχνίας” του Ελεύθερου Πανεπιστημίου Πόλυ Μηλιώρη,

miliwri1
Πόλυ Μηλιώρη

άφησε το θέμα του βιβλίου στους ειδικούς και ανέλυσε το ύφος γραφής της Έρικας, την οποία χαρακτήρισε φαινόμενο. Κι όντως είναι κάτι ξεχωριστό το ύφος είτε απευθύνεται σε έφηβους είτε στην αγαπημένη της αστυνομική λογοτεχνία, τώρα και στο ψυχολογικό θρίλερ όπως το χαρακτήρισε, η κα Μηλιώρη.

 

Γλυκύτατη η συγγραφέας Φραντζέσκα Αλεξοπούλου Πετράκη μίλησε για την γνωριμία της με την Έρικα.

franteska1
Φραντέσκα Αλεξοπούλου Πετράκη

Ενδιάμεσα παρουσιάστηκε η δραματοποιημένη απόδοση του κειμένου σε βίντεο από την σπουδαία ηθοποιό, Κυριακή Γάσπαρη, η οποία έκοψε την ανάσα του κοινού με την στάση του σώματος τις εκφράσεις και φορώντας μια ρόμπα, αυτήν που το θύμα δεν έχει αποχωριστεί στο μεγαλύτερο μέρος της ενήλικης ζωής του. Συντελεστές για τη δημιουργία του βίντεο είναι ο Χάρης Ακριβιάδης, η Χριστίνα Ζαχοπούλου και η Μυρσίνη Χατζηγεωργίου. Φυσικά και του γράφοντος αλλά και της Έρικας Αθανασίου που έγραψε το συγκλονιστικό κείμενο.

Ευχαριστούμε πολύ το βιβλιοπωλείο «Σπόρος» το δικό μας βιβλιοπωλείο και ειδικά την Κορίνα Αλιβιζάτου που μας κράτησε «θερμοπύλες» από τους φιλαναγνώστες που ήθελαν να αγοράσουν το βιβλίο, εξαντλώντας έτσι και το μεγάλο απόθεμα που είχε φέρει.  Μετά την εκδήλωση ένα κρασί και ένας μεζές ήταν απαραίτητος για να είναι καλοτάξιδο το βιβλίο.

 Γιάννης Γρηγοράκος