Το παρασκήνιο μιας είδησης

τΑσούλας
Ο Πρόεδρος της Βουλής και πρώην Δήμαρχος Κηφισιάς Κώστας Τασούλας παραδίδει τιμητικό παράσημο του Αστέρα Αξίας και Τιμής  στην εγγονή του Παύλου Μελά, Ναταλία Ιωαννίδου

Πίσω από κάθε είδηση που βγαίνει στο φως, υπάρχουν διάφορες ειδήσεις που μένουν για πάντα στο σκοτάδι και αν έβγαιναν πιο έξω θα έριχναν μια βαριά σκιά στην πρώτη είδηση.

Οι ειδήσεις του παρασκηνίου θα μίλαγαν για ανθρώπους που έδωσαν πραγματική μάχη για να χαρακτηριστεί το σπίτι του Παύλου Μελά μνημείο, εμποδίζοντας την αξιοποίηση του, ό,τι κι αν σημαίνει αυτή η λέξη. Δεν θα αναφερθούμε όμως στις ειδήσεις αυτές. Θα παραθέσουμε απλώς κάποιες δηλώσεις και ο καθένας μπορεί να βγάλει τα δικά του συμπεράσματα. Και ας κρατήσουμε το καλό αποτέλεσμα. Το σπίτι του Παύλου Μελά είναι επισκέψιμο.

«Ο Παύλος Μελάς», ανέφερε μεταξύ άλλων ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος, «ανήκει στο πάνθεον των ηρώων της ελληνικής ιστορίας. Από το παράδειγμά του, από τη θυσία του, αντλούν δύναμη, αυτοί που καθημερινά, σήμερα, δίνουν τον αγώνα τους σε γη, θάλασσα και αέρα προασπίζοντας τα εθνικά μας ιδεώδη και τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας». Ευχαρίστησε την κυρία Ναταλία Ιωαννίδου, εγγονή του Παύλου Μελά, για τη δωρεά της οικίας του Παύλου Μελά στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας ενώ τη διαβεβαίωσε ότι «θα φυλάξουμε με κάθε τρόπο την κληρονομιά που μας εμπιστεύτηκε».

Τα παραπάνω αναφέρθηκαν στην τελετή παράδοσης της Οικίας του Παύλου Μελά στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας και του Προέδρου της Βουλής, το βράδυ της 13ης Οκτωβρίου. Εκεί η κα Ιωαννίδη αφού ευχαρίστησε το Υπουργείο και τους χορηγούς για την άψογη αναστήλωση της Οικίας ανέφερε μεταξύ άλλων.

Ναταλία Ιωαννίδου«Δυστυχώς, το σπίτι αυτό για πολλά χρόνια και κυρίως τη δεκαετία 2009 – 2019 δεχόταν κακοποιήσεις και βανδαλισμούς. Η Οικία υπήρξε αντικείμενο καπηλείας εκ μέρους μιας ομάδας καιροσκόπων, οι οποίοι εκμεταλλεύτηκαν για πολλά χρόνια την αδυναμία του σπιτιού και τη δεινή κατάσταση στην οποία είχε περιέλθει για να πετύχουν οι ίδιοι κύρος και προβολή. Ελήφθη μία πολύ σωστή απόφαση νομίζω, να περιληφθεί ένας όρος με τον οποίον αποκλείεται η όποια συνεργασία και συμμετοχή, οποιουδήποτε σωματείου, οποιουδήποτε συλλόγου, οποιασδήποτε ΜΚΟ και οποιουδήποτε Οργανισμού Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Ήταν δυστυχώς ο μόνος τρόπος να σωθεί το σπίτι αυτό, το πολύπαθο, από τους «σωτήρες» του. Εντέλει σώθηκε το σπίτι γιατί θεωρώ ότι πέρασε έναν κατακλυσμό επιθέσεων, γιατί στο νου και στην ψυχή μου είναι μία κιβωτός της στεριάς, σοφά δομημένη ώστε να μπορεί να υπομένει τις θεομηνίες και τις συμφορές και να μην καταρρέει…»

Η χορηγία του κόστους των εργασιών αποκατάστασης του μνημείου τελικά έγινε από την  Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία Δράμας «Κύκλωψ», την οποία ίδρυσε ο Δραμινός εφοπλιστής  Άρης Θεοδωρίδης.

Δεν θα στενοχωριόταν από πικρόχολα σχόλια κατά την τελετή είχε αναφέρει ο δήμαρχος Κηφισιάς Γιώργος Θωμάκος, αλλά μάλλον δεν τα περίμενε και τόσο πικρόχολα από την κυρία Ιωαννίδη.  Την επόμενη ημέρα της παράδοσης της Οικίας Μελά, ο δήμαρχος όμως ανέφερε:

Θωμάκος Μελά

«Ένας Εθνικός και Κηφισιώτικος πόθος υλοποιείται με την αποκατάσταση –αναστήλωση της Ιστορικής Οικίας του Παύλου Μελά. Εκφράζω και πάλι την ευγνωμοσύνη του Δήμου μας στη δωρήτρια εγγονή του Μακεδονομάχου, στα συναρμόδια υπουργεία Εθνικής Αμύνης και Πολιτισμού, και στον ευεργέτη κατασκευαστή Α. Θεοδωρίδη. Άφατη η χαρά μας και λυτρωτική δικαίωση τόσο του Δήμου μας που διαχρονικά πίεζε και διεκδικούσε, όσο και πλήθους φορέων και προσωπικοτήτων που με πολλούς τρόπους προσπάθησαν να βρεθεί λύση για την ιστορική οικία.

Τα πρόσωπα όλων αυτών πιστεύω ότι δικαίως συμπυκνώνονται στο όνομα του ευπατρίδη Ηπειρώτη- Κηφισιώτη κ. Γιάννη Μελά που έχει πάντα την αγάπη- σεβασμό όλων μας.

Η οικία του Παύλου Μελά με το εκθεσιακό- μουσειακό- ενημερωτικό και εκπαιδευτικό υλικό της ανήκει πλέον στην Σχολή Ευελπίδων. Όμως είναι βέβαιη η πρόθεση της κοινωνικής και εθνικής αξιοποίησής της. Στον κατάλληλο χρόνο και συνθήκες θα γίνουν προγραμματισμένες και οργανωμένες επισκέψεις πολιτών και ασφαλώς των σχολείων του Δήμου μας.

Τα παιδιά μας θα αντλήσουν από εκεί σημαντική έμπνευση για να αποκτήσουν ως πρώτιστη αρχή τους τη φιλοπατρία».

Ο ίδιος ο Γιάννης Μελάς, πρόεδρος του συλλόγου”Καπετάν Μίκης Ζέζας” σε δημοσίευσή του τον Απρίλιο του 2020 έγραφε στην εφημερίδα «Κηφισιά»:

καλός 5
Ο Γίαννης Μελάς πρόεδρος του συλλόγου Μίκης Ζέζας με τη γραμματέα του συλλόγου Μαριλένα Τζατζάνη

«Πιστεύω πως τόσο οι Δημότες αλλά κυρίως και οι κατά καιρούς ασχολούμενοι με την Αυτοδιοίκηση ετούτου του τόπου, γνωρίζουν τους αγώνες της Τζίνας Σιδηροπούλου που εδώ και χρόνια με δική της προσωπική και μοναχική πρωτοβουλία έβαλε σκοπό της ζωής της να χαρακτηρισθεί  το 2009 από το ΥΠ.ΠΟ ως “Μνημείο της νεότερης Πολιτιστικής μας κληρονομιάς”,  το απέριττο σπίτι στην Κηφισιά  του μεγάλου μας Μακεδονομάχου. Είναι το σπίτι της οδού Τατοΐου 50 από το οποίο ξεκίνησε εκείνο το ιστορικό  πρωινό του Αυγούστου του 1904 για να ελευθερώσει την Μακεδονία μας. Γιατί λοιπόν τόση σιωπή; Αυτό της αξίζει;

Όλα ξεκίνησαν με τη συνάντηση της Τζίνας το 2007 με τον τ. Εξοχότατο Πρόεδρο της Δημοκρατίας Δημοκρατίας κ. Κάρολο Παπούλια η οποία του έθεσε το θέμα, το οποίο άμεσα ο Πρόεδρος με ενθουσιασμό υιοθέτησε και προώθησε προς τον τότε  Υπουργό Πολιτισμού κ. Αντώνιο Σαμαρά που και εκείνος  έσπευσε να αγκαλιάσει και να υπογράψει με σειρά του την ιστορική απόφαση, για να περάσει επί τέλους  το Κηφισιώτικο σπίτι του θρυλικού Καπετάν Μίκη Ζέζα, από την ερήμωση,  στον χώρο της ιστορίας που του αξίζει.»οικία Μελά

Με την ευχή ο Γιάννης Μελάς, ο οποίος περνάει μια δύσκολη περίοδο με την υγεία του, να γυρίσει γρήγορα κοντά μας, και να απολαύσουμε τη γραφή του στην καθιερωμένη του στήλη “Περπατώντας στην πόλη”