«Το εργαστήρι του δόκτορα Μάγιερλαντ» στην Κηφισιά

magielan-soroga

Το βιβλίο της Λίνας Σόρογκα «Το εργαστήρι του δόκτορα Μάγιερλαντ» από τις εκδόσεις   «Πλέθρον» θα παρουσιαστεί το Σάββατο 18 Μαρτίου 7.00 μμ στην αίθουσα του Πολιτιστικού Κέντρου της Κηφισιάς.

Με αφορμή το βιβλίο θα γίνει συζήτηση με θέμα « Τεχνική νοημοσύνη, βιογενετική και οι εφαρμογές της, πρόοδος ή αυτοκαταστροφή;»

Ομιλητές Γιώργος Αραμπατζής, καθηγητής Φιλόσοφίας ΕΚΠΑ, Σόνια Ζαχαράτου, δημοσιογράφος συγγραφέας, Δημήτρης Λινός. Πρωτοπρεσβύτερος, ομότιμος καθηγητής ΕΚΠΑ, Διευθυντής Χειρουργικής Κλινικής του Ομίλου «Υγεία». Κωνσταντίνος Μεγγρέλης, πειραματικός ανοσολόγος Medical Univeristy of Vienna. Η ποιήτρια, καθηγήτρια Αγγλικής Φιλολογίας ΕΚΠΑ, Λιάνα Σακελλίου θα αποδώσει αποσπάσματα του βιβλίου. Ο χορογράφος –performer Dimitri Dwane θα παρουσιάσει το δρώμενο « Άνθρωπος, τεχνολογία και φύση- απόπειρα αναστοχασμού καλλιτεχνικής προσέγγισης».

Συντονίζει η Ελένη Αντωνιάδου, τ. μορφωτική ακόλουθος της Κυπριακής Πρεσβείας, συγγραφέας

Λίγα λόγια για το βιβλίο

Ο Δρ. Χανς Ντίτριχ Μάγιερλαντ, ένας δαιμόνιος ελβετογερμανός βιολόγος γενετιστής, έχει αποστολή να αποσπάσει διά της βίας με επιθέσεις και τραυματισμούς τα εξαιρετικά γονίδια από το DNA νεαρών ταλαντούχων καλλιτεχνών, αν δεν συμφωνήσουν να γίνουν εθελοντές στα πειράματα του Ινστιτούτου για την «εξέλιξη του ανθρώπου»: πιανίστες του Royal  School of  Music του Λονδίνου στα σκοτεινά δρομάκια του Σόχο, κορσικανοί γλύπτες στα στενά της Via Veneto, ρουμάνες χορεύτριες από το μπαλέτο του Μπεζάρ στην λίμνη της Γενεύης, οκτάχρονους Ισπανούς χορωδούς στην εκκλησία της πλατείας Σάντα Μαρία της Βαρκελώνης, και άτεκνες ελληνίδες που ήθελαν να αποκτήσουν παιδιά με ξένα ωάρια και σπέρμα.

Ο «σύγχρονος Φρανγκεστάιν» καθισμένος απερίσπαστα πίσω από την απαγορευμένη είσοδο στο υπόγειο του σκοτεινού εργαστηρίου του, έπρεπε να επιλέξει με ακρίβεια, μπροστά από το μικροσκόπιο τα έμβρυα με τα επιθυμητά χαρακτηριστικά «μωρών επί παραγγελία» των πελατισσών του στο τελευταίο στάδιο.

Απίστευτα παράδοξο, χωρίς ηθικούς φραγμούς, το θέμα του βιβλίου μάς θέτει αντιμέτωπους με την κρίσιμη επιλογή: θα εμπιστευθούμε το μέλλον της ζωής στις τεχνικές γενετικής για επεμβάσεις κατά βούληση στο ανθρώπινο DNA, μέχρι να εξαλειφθούν οι ασθένειες, με απώτερη επιδίωξη την ευζωία, και με επίκτητα χαρίσματα για εμάς και τα παιδιά μας; Πού τραβάμε τη διαχωριστική γραμμή;

Για το έργο της Λίνας Σόρογκα ο Τίτος Πατρίκιος έγραψε: « …Ο λόγος με τον οποίο αρθρώνεται η αφήγησή της είναι συναρπαστικός».

Λίγα λόγια για τη συγγραφέα

lina-soroga1Η Λίνα Σόρογκα, επικοινωνιολόγος και συγγραφέας, γεννήθηκε στην Αθήνα και σπούδασε Επικοινωνία και Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης στο Πανεπιστήμιο της Βοστώνης. Εργάστηκε στο Μανχάταν σε εμπορικά και γυναικεία περιοδικά (Middle East Business, Prestige κ.ά.) και στην ΕΡΤ ως δημοσιογράφος – υπεύθυνη για την επιμέλεια και παρουσίαση του δελτίου ειδήσεων στα αγγλικά στην ΕΡΤ2 (“News in Brief”) και επικεφαλής της Υποδιεύθυνσης Μάρκετινγκ και Έρευνας Αγοράς για την ΕΡΤ (τηλεόραση – ραδιόφωνο), με ειδίκευση στον τομέα μελετών και ανάλυσης τηλεοπτικής συμπεριφοράς του κοινού. Ως μέλος της επιτροπής ερευνητών των δημόσιων ραδιοτηλεοπτικών σταθμών στην Ευρώπη (GEAR – Group of European Audience Researchers), συμμετείχε ως ομιλήτρια σε διεθνή συνέδρια επικοινωνίας στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Από το 2007 εργάζεται στον Δήμο Κηφισιάς ως εκλεγμένο μέλος του Δ.Σ. ΚΕΜΜΕ (Κέντρο Έρευνας και Μελέτης της Μικρασιατικής Ερυθραίας), με αντικείμενο την παρουσίαση βιβλίων λογοτεχνίας. Έχει οργανώσει και παρουσιάσει το έργο πλήθος διακεκριμένων συγγραφέων, όπως των: Βαλτινού, Πατρίκιου, Βλαβιανού, Αγγελάκη Ρουκ, Γαλανάκη, Φωστιέρη, Νόλλα, Μάρκαρη, Σ. Τριανταφύλλου, Σιώτη, Καραποστόλη, Δούκα, Βασιλικού, Γκανά, Βιτάλη, Γκίκα, Ξανθούλη, κ.ά.