Αρχιχρονιά με Εξ Αμάξης

exama1a
  • Υπερπλήρης η αίθουσα του Πολιτιστικού Κέντρου κατά την ημέρα κοπής της πίτας την Κυριακή 15 Δεκεμβρίου. Μια θέση όμως ήταν κενή. Όποιος όμως πήγαινε να την εκμεταλλευτεί, γρήγορα την εγκατέλειπε. Ο λόγος δεν ήταν ούτε ότι δεν έβλεπε καλά τη σκηνή, ούτε ότι υπήρχε πρόβλημα με τους γείτονές του. Απλά κάτι έσταζε πάνω του. Νερά προηγούμενων βροχών, μια και η συγκεκριμένη μέρα ήταν ηλιόλουστη, πρόβλημα με τα υδραυλικά του κτιρίου; Κανείς δεν ξέρει. Αν όμως βρείτε μια άδεια θέση, όταν όλη η αίθουσα είναι γεμάτη, σκεφτείτε καλά πριν καθίσετε.

exama4aΜε βρεγμένους δρόμους περάσαμε όλες τις ημέρες των γιορτών. Θες επειδή θα χιόνιζε ή έστω χιόνισε και ρίξαμε τόσο αλάτι που η υγρασία του κράτησε πολύ περισσότερο από το χιόνι, θες επειδή το χιόνι ακολούθησαν οι βροχές, θες επειδή ξαναχιόνισε και μετά ξανάβρεξε και μετά έριξε και ένα χαλάζι. Μια αίσθηση υγρασίας μας έμεινε. «Παραποτάμιος» δρόμος, με υψομετρική διαφορά από τον κυρίως, κάνει τη χρήση βάρκας να φαντάζει ως η ιδανικότερη λύση.

  • exama3aΜεγάλη η απογοήτευση όταν τις ημέρες που μας είχαν τάξει τα μετεωρολογικά δελτία ότι θα χιόνιζε ακόμα και στο Σύνταγμα ξυπνήσαμε ακόμα και στην Κηφισιά με έναν ουρανό, όχι ακριβώς γαλανό, αλλά που σίγουρα δεν προμήνυε χιόνι. Και η κοροϊδία άρχισε σχετικά με τις προβλέψεις, ξεχνώντας ότι επρόκειτο απλώς για προβλέψεις. «Είδα μία νιφάδα και μετά άλλη μία, μάλλον ήταν συννυφάδες», ήταν το πιο ωραίο που διαβάσαμε. Με καθυστέρηση όμως λίγων ημερών οι νιφάδες πύκνωσαν, οι συννυφάδες έμειναν στο σπίτι τους, και το χιόνι το έστρωσε και στο Σύνταγμα.
  • Τυχεροί οι μαθητές της Κηφισιάς, είδαν τις χριστουγεννιάτικες διακοπές τους να παρατείνονται ακόμα δύο ημέρες και την πρώτη σχολική μέρα, την Τσαγκαροτετάρτη, τα σχολεία άνοιξαν αργότερα για να αποφευχθεί ο πρωινός παγετός. Μπορεί να στενοχωρήθηκαν επειδή το πρώτο χιόνι έπεσε σε αργίες, φρόντισε όμως να τους αποζημιώσει αμέσως μετά.
  • Τις καλύτερες προθέσεις έδειξε ο Φρόλι, το ξωτικό των ευχών, στήνοντας το σπιτικό του στο Άλσος της Κηφισιάς. Ένα όμορφο παραμύθι που γινόταν πραγματικότητα και χιλιάδες ήταν οι επισκέπτες που χάρηκαν το χριστουγεννιάτικο χωριό που στήθηκε στην Κηφισιά. Το παραμύθι είχε όμως κακό τέλος. Δεν έχουμε ακόμα βεβαιωθεί αν ο Φρόλι ήταν εξ αρχής ένα κακό ξωτικό που ήθελε να κοροϊδέψει όσους το εμπιστεύτηκαν και κανένα σκοπό δεν είχε να πραγματοποιήσει καμιά ευχή, πέρα από τη δική του για εύκολο πλουτισμό. Ιδιαίτερα κακό για όσους εργάστηκαν όλες τις ημέρες των γιορτών, μέσα στο κρύο, από το πρωί μέχρι το βράδυ, για να μείνουν τελικά απλήρωτοι. Για όλους αυτούς που έβγαλαν την αγανάκτησή τους σε πανό έξω από το Άλσος. Το Άλσος που θα κοσμεί, άγνωστο για πόσο καιρό ακόμα, αφού οι δημιουργοί του δεν απέσυραν μέρος του εξοπλισμού, το ψεύτικο ξωτικό και η αγανάκτηση των εργαζομένων.

exama2aΤις ημέρες των γιορτών μπήκε και το τρένο στο Άλσος της Κηφισιάς. Όχι, ευτυχώς ο Ηλεκτρικός Σιδηρόδρομος, το επονομαζόμενο στο παρελθόν «θηρίο» αλλά το τραίνο του Φρόλι, που έκανε βόλτα τον κόσμο στις ομορφιές του Άλσους. Μάλλον όμως για θηρίο επρόκειτο και πάλι, μια και εργαζόμενοι του Δήμου, μίλησαν για ζημιές που έγιναν στο Άλσος από τις βόλτες αυτές. Ο Φρόλι, δεν είχε τελικά και τόση οικολογική ευαισθησία σαν αυτή που είχε διακηρύξει αρχικά.

  • Μόνιμη κατάσταση τα τροχαία στη Λεωφόρο Κηφισίας στο ύψος της βίλας Καζούλη. Θες τα φαντάσματα που λένε ότι την κατοικούν, θες η υγρασία στο δρόμο, θες η ανάποδη στροφή, θες οι καλικάντζαροι που δεν είχαν προλάβει να γυρίσουν πίσω στη γη, μια και ο αγιασμός των υδάτων έγινε λίγο αργότερα, κατά τις 10.00 το πρωί της ημέρας των Θεοφανίων, 6 Ιανουαρίου, άλλο ένα σοβαρό τροχαίο, αυτή τη φορά θανατηφόρο, συνέβη. Ίσως, αντί να περιοριστούμε να κλείσουμε το δρόμο και να μαζέψουμε τα λάδια, την άλλη φορά να δούμε τι ακριβώς φταίει μπας και δε θρηνήσουμε άλλο θύμα.
  • Υπερδραστήριοι ορισμένοι συμπολίτες μας στα κοινωνικά μέσα, φαίνεται σαν να βρίσκονται διαρκώς πάνω από το κομπιούτερ, ανεβάζοντας την άποψή τους για ο,τιδήποτε συμβαίνει στην Κηφισιά με ρυθμό πολυβόλου, συχνότατα διαφωνώντας με ό,τι συμβαίνει. Το θέμα είναι όποιος παρακολουθεί τις αναρτήσεις τους να μπορεί να ξεχωρίσει την αλήθεια από την εμμονή ότι το κακό παραφυλάει παντού και κυρίως πίσω από τις πόρτες του Δήμου Κηφισιάς.
  • Μπορεί οι περισσότεροι, από τους λίγους ποδηλάτες της Κηφισιάς να προτιμάνε το δρόμο από τους ποδηλατόδρομους για την ασφάλειά τους, παρ’ όλα αυτά κάποια στιγμή στο μέλλον προβλέπεται να διαθέτουμε ποδηλατόδρομο που θα πηγαίνει από την Κηφισιά στο Φάληρο, σύμφωνα με ανακοίνωση του Αντιπεριφερειάρχη Βόρειου Τομέα Αθηνών, Γιώργου Καραμέρου. Το μήκος του ποδηλατόδρομου προβλέπεται στα 16,7 χλμ. και το κόστος του στα 10 εκατομμύρια ευρώ. Σύμφωνα με την ανακοίνωση προβλέφθηκε η λωρίδα ποδηλάτου να βρίσκεται σε διαφορική πλευρά από τη ζώνη στάθμευσης, ώστε να μην εκτίθενται οι ποδηλάτες σε αιφνίδια ανοίγματα των θυρών. Καιρός για επενδύσεις σε ποδήλατα, μέχρι να τους βάλουν τέλη κυκλοφορίας.
  • Τους λογοθεραπευτές αποφάσισε να κοροϊδέψει το κράτος, σύμφωνα με όσα αναφέρουν σε Δελτίο Τύπου που κοινοποίησαν στο τέλος της προηγούμενης χρονιάς. Ένα κράτος που διακατέχεται από δυσλεξία και οι φορείς του δείχνουν να μη γνωρίζουν τη σημασία των λέξεων που χρησιμοποιούν, προσπαθεί να καταργήσει τις χρηματοδοτούμενες υπηρεσίες των λογοθεραπευτών μέσω ΕΟΠΥΥ για τις οικογένειες που τις χρειάζονται. Μια και πρόκειται όμως για δημοκρατική Κυβέρνηση τους κάλεσε σε «δημόσια διαβούλευση» στις 22 Δεκεμβρίου, με στόχο η συζήτηση να έχει ολοκληρωθεί στις 30 Δεκεμβρίου. Η διαβούλευση «πραγματοποιήθηκε» όλες αυτές τις ημέρες, έξω οι αργίες, και ήταν άκρως εποικοδομητική.