Εκδήλωση μνήμης για την Κίρα Σίνου

kirasinou4Α

ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΩΝ ΒΡΑΒΕΥΣΕΩΝ ΤΗΣ ΓΥΝΑΙΚΕΙΑΣ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΚΗΣ ΣΥΝΤΡΟΦΙΑΣ

«Κατάμεστη η αίθουσα με συγγραφείς παιδικής λογοτεχνίας από όλες τις γενιές», όπως παρατήρησε ένας από τους ομιλητές στην εκδήλωση μνήμης στη συγγραφέα, Κίρα Σίνου, κατά την απονομή των βραβείων του 62ου λογοτεχνικού διαγωνισμού της Γυναικείας Λογοτεχνικής Συντροφιάς, το Σάββατο 16 Δεκεμβρίου, το μεσημέρι, στη Στοά του Βιβλίου στην Αθήνα.

Όλοι οι συγγραφείς, θέλησαν να τιμήσουν τη μεγάλη κυρία της ελληνικής παιδικής λογοτεχνίας, η οποία με τον έναν ή τον άλλον τρόπο τους είχε επηρεάσει.
Η συγγραφέας Αγγελική Βαρελά, πρώτη ομιλήτρια του αφιερώματος, στάθηκε ιδιαίτερα στο πώς υποδεχόταν τους επισκέπτες της, στο σπίτι της στην Κηφισιά. Αναφέρθηκε στο πρωτόκολλο υποδοχής, όπου τα ζώα της, σκυλιά και γατιά ήταν οι πρώτοι στη καλωσόρισμα, ενώ η ίδια στεκόταν δίπλα στην όμορφη καμέλιά της. Ανάλογη αναφορά έκανε και ο συγγραφέας Μάνος Κοντεολέων, ενώ στάθηκε ιδιαίτερα στο γεγονός ότι ήταν ιδιαίτερα επίμονη στις απόψεις της και στην αγάπη της στην παιδική λογοτεχνία, με αποτέλεσμα, όντας στην κριτική επιτροπή των κρατικών βραβείων μετάφρασης, να επιτύχει να δοθεί για πρώτη και ίσως και μοναδική φορά το βραβείο μετάφρασης σε μεταφραστή της παιδικής λογοτεχνίας και συγκεκριμένα, στην Κώστια Κοντολέων.

kirasinou1Η Έρικα Αθανασίου, η οποία έχει γράψει και τη μονογραφία της Κίρας Σίνου που κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Κέδρος, όπου η Κίρα Σίνου είχε εκδώσει τα περισσότερα από τα 35 βιβλία της, αλλά και ένα βιβλίο σε συνεργασία με την Κίρα Σίνου «Στο σταυροδρόμι της ημισελήνου», μίλησε για το έργο της συγγραφέως. Στους ομιλητές και ο νεότερος συγγραφέας Πάνος Τσερόλας, ο οποίος είχε βραβευτεί σε παλαιότερο διαγωνισμό της Συντροφιάς για βραβείο αθλοθετημένο από τον Κέδρο, στη μνήμη της Κίρας Σίνου, με θέμα την προϊστορία. Ο Πάνος Τσερόλας μίλησε για το πώς τον είχε επηρεάσει το βιβλίο της Κίρας Σίνου «στη χώρα των μαμούθ» και πώς θεωρεί το δικό του έργο, παιδί εκείνου του βιβλίου.

kirasinou3a
Πάνος Τσερόλας

Την εκδήλωση μνήμης έκλεισε ο γιος της Κίρας Σίνου, Λεωνίδας Σίνος, ευχαριστώντας για την εκδήλωση και δείχνοντας μερικές συγκινητικές φωτογραφίες αρχείου.

kirasinou2a
Λεωνίδας Σίνος

Η εκδήλωση συνεχίστηκε με την πρόεδρο της συντροφιάς Ιωάννα Μπαμπέτα και τα μέλη των κριτικών επιτροπών των διαγωνισμών, όπου αναφέρθηκαν στον τρόπο που διεξάγεται ο διαγωνισμός και το σκεπτικό των βραβεύσεων. Ένας διαγωνισμός γενικά καταξιωμένος, από τον οποίο έχει αναδειχτεί η πλειοψηφία των συγγραφέων παιδικής λογοτεχνίας.

Ο διαγωνισμός διεξάγεται κάθε χρόνο, η προκήρυξη γίνεται το Φεβρουάριο, η παράδοση των κειμένων ορίζεται για το τέλος Σεπτεμβρίου και η απονομή κάθε χρόνο γίνεται πανηγυρικά τον Δεκέμβριο, ταυτόχρονα με την κυκλοφορία του ημερολογίου της Συντροφιάς. Φέτος το ημερολόγιο ανέλαβαν, σε μια καλαίσθητη έκδοση, οι εκδόσεις «Κόκκινη κλωστή δεμένη». Τα περισσότερα από τα βραβευμένα έργα εκδίδονται από τους αθλοθέτες εκδοτικούς οίκους.