Ελλείψεις παιδικών σταθμών και πόρων

paidikoistathmoi1

Δεν γνωρίζω πόσα από τα 40.000 παιδιά προσχολικής ηλικίας που θα μείνουν τη φετινή σχολική χρονιά 2017 = 2018 εκτός παιδικών σταθμών είναι από το σημερινό ευρύτερο Δήμο της Κηφισιάς. Ασφαλώς θα υπάρχουν άλλοι Δήμοι με περισσότερες ανάγκες από τον δικό μας και με περισσότερα παιδάκια που θα μείνουν εκτός προγράμματος, γιατί ενώ έχουν εγκριθεί 132.982 αιτήσεις από τις 147.773 που υποβλήθηκαν από γονείς για να άρχιζαν τα παιδάκια τους παιδικό σταθμό τον Σεπτέμβρη, τελικά η κυβέρνηση διαθέτει μόνο 205.000.000 ευρώ για τη λειτουργία των σχετικών προγραμμάτων που επαρκούν να ενισχύσουν γονείς 92.231 παιδιών μόνο.

Θα χρειασθούν άλλα 95.000.000 ευρώ για να ενισχυθούν τα υποβληθέντα voucher που αφορούν τη φιλοξενία των παιδιών που εγκρίθηκαν. Η αυτοδιοίκηση με την ΚΕΔΕ ενημέρωσε την Αρμόδια Υπουργό για τις 25.000 οικογένειες που ζητούν θέση για τα παιδιά τους σε δημοτικούς παιδικούς σταθμούς, αλλά η κυβέρνηση εκτιμά ότι είναι θέμα προτεραιοτήτων πού θα διατεθούν τα λεφτά. Δηλαδή το θέμα είναι πολιτικό. Συγκεκριμένα οφείλει το αρμόδιο Υπουργείο, η Διοίκηση γενικά και οι Περιφέρειες να χρηματοδοτήσουν την κατασκευή νέων παιδικών σταθμών από τα σημαδεμένα χρήματα του ΕΣΠΑ που διαχειρίζονται με στόχο να ενισχύσουν την κοινωνική συνοχή με διαφάνεια και αποτελεσματικότητα.

Τι να σου κάνουν οι Δήμοι και με τι χρήματα να κάνουν νέους παιδικούς σταθμούς; Τι να πρωτοπληρώσουν και τι να επενδύσουν οι Δήμοι, όταν οι περικοπές των πόρων τους που ασκεί η κεντρική εξουσία, φορτωμένη με παλιά και καινούργια μνημόνια, τους έχει στερήσει τα 65% της κρατικής χρηματοδότησης;

Δεκάδες Δήμοι από όλη την Ελλάδα έχουν καταθέσει μελέτες και αιτήσεις προς την Περιφέρεια διεκδικώντας πόρους για την κατασκευή νέων παιδικών σταθμών και βρεφονηπιακών ακόμα, αλλά παρεμβαίνουν άλλες προτεραιότητες και μελλοντικά κανείς δεν ξέρει πότε ακριβώς θα εκπληρωθούν. Η ΚΕΔΕ βρίσκεται στο ίδιο κτήριο με την ΕΕΛ στην οποία ανήκω από το 1981 και έχω πρόσβαση στον ενημερωτικό της Τύπο, γι αυτό γνωρίζω πως τουλάχιστον 1800 αιτήσεις έχουν κατατεθεί σχετικά από Δήμους και ότι το αρμόδιο Υπουργείο έχει καταρτίσει ανάλογους σχεδιασμούς ενίσχυσης της κοινωνική συνοχής τους και στον τομέα των παιδικών σταθμών, αλλά συνεχίζουν Υπουργείο και Περιφέρεια να στερούν από τους Δήμους τα χρήματα από τον ΕΣΠΑ και τον ΓΔΕ.

Αλλά αφού το θέμα είναι πολιτικό, γίνεται αντικείμενο παραταξιακών αντιθέσεων και η αντιπολίτευση κατηγορεί την κυβέρνηση, ότι δίνει τα λεφτά σε άλλες προτεραιότητες αντί να τα δίνει για τα παιδιά των παιδικών σταθμών. Η ΝΔ έχει ήδη από πολύ νωρίς ζητήσει σε τροπολογία την αναγκαιότητα κάθε περισσεύματος και σημαδεμένων χρημάτων να διατίθενται στον προορισμό και στο στόχο τους. Στην ένταση όμως των κομματικών αντιπαραθέσεων η αντιπολίτευση ισχυρίζεται πως δεν εισακούεται και ανησυχεί γιατί στην οικονομική κρίση και κατρακύλα των περικοπών, η εξυπηρέτηση των αναγκών των φτωχών νοικοκυριών πρέπει ενισχυθεί με τα voucher που αφορούν τη φιλοξενία των παιδιών τους σε παιδικούς σταθμούς.

Η επάρκεια ωστόσο των θέσεων σε παιδικούς σταθμούς, ιδίως ολοήμερους, είναι αναγκαία για τα παιδιά κάθε νοικοκυριού, κάτω από κάθε διάρθρωση της κοινωνικής οικονομίας, για να μπορούν οι γονείς να εργάζονται έξω από το σπίτι και να τα παίρνουν επιστρέφοντας από τις δουλειές τους. Τα τελευταία χρόνια έχουν αυξηθεί τα υποβληθέντα voucher, που αφορούν την παραμονή των μικρών παιδιών προσχολικής ηλικίας στους παιδικούς σταθμούς. Ακόμα και σε πλούσιες χώρες όταν αυξάνει η ευημερία και η απασχόληση, οι γονείς θέλουν να είναι ήσυχοι στις δουλειές τους.

Όλοι οι εργαζόμενοι με μικρά παιδιά πρέπει να έχουν πρόσβαση σε παιδικούς σταθμούς.

– Από ό,τι φαίνεται πάντως κάποιοι που έλαβαν voucher δεν τα χρησιμοποίησαν, έτσι η Ε.Ε.Τ.Α.Α. με ανακοίνωση – πρόσκληση της, καλεί όσους ενώ είχαν όλα τα δικαιολογητικά, δεν έλαβαν voucher τον Ιούνιο, επειδή εξαντλήθηκε ο προϋπολογισμός, να υποβάλλουν ηλεκτρονικά αίτηση για τη συμμετοχή στην αναδιανομή των μη χρησιμοποιηθέντων voucher, μέχρι τις 27 Σεπτεμβρίου. Θα δοθούν λοιπόν ακόμα 10.000 voucher, ανάλογα όμως με τη μοριοδότηση που δόθηκε τον Ιούνιο και εφόσον έχει εξασφαλιστεί θέση σε παιδικό σταθμό, δημόσιο ή ιδιωτικό. Σε ανακοίνωσή της, η Ε.Ε.Τ.Α.Α, με περηφάνια ανακοινώνει ότι: «Να υπενθυμίσουμε ότι με τα vouchers που ήδη διανεμήθηκαν, έχουν καλυφθεί όλοι οι αιτούντες που ήταν κάτω από το όριο της φτώχιας και το 95% των ΑΜΕΑ». Σημαντική επιτυχία!