Η αναλογική, απλά…

analogiki1

Δεν θέλω να απογοητεύσω κανέναν, αλλά οφείλω να το γράψω. Όσοι ανιδιοτελώς συντάχθηκαν με κάποιον από τους υπεράριθμους Υποψήφιους Δημάρχους, πείσθηκαν από τα οράματα, την ευφράδεια ή τον, (τόσο «άγνωστο» (sic) σε εμάς του απλούς πολίτες), ευρωπαϊκό τους αέρα… Όσοι έχουν όρεξη για δουλειά και πιστεύουν στην ιερότητα του σκοπού και θα ριχθούνε με ζήλο στον αγώνα… Όσοι φαντάζονται τον εαυτό τους να διαβουλεύεται, να συμβουλεύει και να διαμορφώνει την καθημερινότητα της πόλης μας… Όσοι νιώθουν έτοιμοι να τα δώσουν όλα για το καλό αυτού του τόπου…. Να κρατήσουν το καλάθι τους όσο πιο μικρό γίνεται, γιατί στις προσεχείς Αυτοδιοικητικές Εκλογές, θα εφαρμοστεί η απλή αναλογική!

Απλή αναλογική ή αλλιώς, «Πόσο πήρες; Τόσους θα έχεις». Απλά τα πράγματα.
Ουσιαστικά, κανένας συνδυασμός, δεν θα πριμοδοτηθεί με Συμβούλους. Για να γίνει όμως πιο κατανοητό… Πήρε για παράδειγμα 10% ο Μάκης την πρώτη Κυριακή, (κάτι σε Μάκη υποψήφιο δεν θα έχουμε νομίζω, για αυτό και επέλεξα αυτό, ως το όνομα του παραδείγματος), 41 συνολικά οι Δημοτικοί Σύμβουλοι, 10% των 42 θα έχει ο Μάκης.
Πρώτος πρώτος ο Μάκης λοιπόν, γιατί ηγείται του συνδυασμού του και ακολουθούν, ο Τάκης, η Σούλα, ο Λάκης και ένα μικρό μόνο ποσοστό της Κούλας. Που από ολόκληρη την Κούλα, θα προτιμήσουμε μάλλον το χέρι της. Μιας που… με τα λόγια της ίδιας της Κούλας, «Καλύτερα να μου κοπεί το χέρι, παρά να κατέβω ποτέ υποψήφια με τον Μάκη, στο ψηφοδέλτιο του…».

Τέσσερις και λίγη Κούλα και μπροστά μπροστά ο Μάκης. Ο μόνος που ήταν σίγουρος ότι θα έμπαινε στο πολυπόθητο συμβούλιο, αν και η προσπάθεια, ήταν συλλογική. Του Μάκη, του Τάκη, της Σούλας, του Λάκη, της Κούλας και καμιά σαρανταριά ακόμα ανθρώπων. «Ας μπούμε στο Δημοτικό Συμβούλιο Και ύστερα βλέπουμε με ποιους συνεργαζόμαστε». Πάλι η Κούλα μίλησε.

Το μόνο σίγουρο είναι, ότι εμένα τουλάχιστον, δεν μου ακούγεται και τόσο κακό να υπάρχει απλή αναλογική. Να ξεφύγουμε επιτέλους από αυτό το μοντέλο, όπου ο όποιος Δήμαρχος, είναι ο απόλυτος άρχοντας της πόλης και διοικεί με «αυλή» και όχι με συμβούλους. Οι οποίοι να ξέρετε, στην όποια διοίκηση, δεν έχει σημασία πού και πότε, δεν αντιμετωπίζονταν ποτέ έως σήμερα, ως ισάξιοι. Ανέκαθεν υπήρχαν, «πρώτης» και «δεύτερης διαλογής» σύμβουλοι. Κατά κάποιον τρόπο, αυτό, ήταν μέρος της όλης συμφωνίας…

Τώρα όμως, αναγκαστικά θα μάθουν να συνεργάζονται εκεί μέσα. Και γιατί όχι; H συνεργασία είναι εύκολη, όταν οι προθέσεις είναι αγαθές και ο σκοπός όλων, είναι το καλό της πόλης μας. Και μόνο αυτό. Η απλή αναλογική, σε αντίθεση με αυτά για την οποία την κατηγορούν, μπορεί να λειτουργήσει ως εργαλείο διαφάνειας και συνεργασίας, που θα φανερώσει σε όλους εκεί μέσα, τον καλύτερό τους εαυτό. Σίγουρα δε, θα τους βοηθήσει να βρούνε σημεία σύγκλισης και συμφωνίας, απαλλαγμένοι από ιδεολογικές αγκυλώσεις. Γιατί εδώ που τα λέμε, τι ιδεολογικές διαφορές μπορεί να υπάρξουν, στον τρόπο που μαζεύονται τα σκουπίδια, που κλείνονται οι λακκούβες, που φωτίζονται οι δρόμοι… Αυτά είναι τοπικά θέματα και επειδή πρόκειται για θέματα της καθημερινότητάς μας, ενδιαφέρονται για αυτά και τόσοι αξιόλογοι άνθρωποι, από την τοπική κοινωνία.

Νέοι Υποψήφιοι. Μην απογοητεύεστε, δεν κάνω την Κασσάνδρα, για λίγο περισσότερο ρεαλισμό είναι που προσπαθώ. Μην σας αποθαρρύνει το ενδεχόμενο, οι πιο έμπειροι στα κοινά, να σας εκτοπίσουν στην εσωτερική κούρσα των σταυρών. Το πιθανότερο είναι, ότι αυτό θα γίνει έτσι και αλλιώς. Πάλι οι ίδιοι θα εκλεγούν. Άμα όμως έχετε βρει έναν συνδυασμό στον οποίον να πιστεύετε, για τον οποίον θέλετε να προσφέρετε με όλη σας την καρδιά, άσχετα αν θα εκλεγείτε ή όχι, αγκαλιάστε τον κοινό σας αγώνα και όχι το ενδεχόμενο της εκλογής σας. Δείτε την προεκλογική περίοδο, σαν μια μοναδική ευκαιρία, για να μας δείξετε τι μπορείτε να καταφέρετε, τόσο εσείς, όσο και ο συνδυασμός σας.
Αγαπητοί Συνδημότες. Εμπιστευτείτε τους ανθρώπους που εμπιστεύεστε. Μαζί με τους Υποψήφιους Δημάρχους, δείτε ποιοι είναι και οι υποψήφιοι Δημοτικοί Σύμβουλοι. Η προτροπή μου είναι, να ψηφίσετε τον συνδυασμό που «μιλάει» σε εσάς και τις επιθυμίες σας και τους ανθρώπους που σας κάνουν να νιώθετε άνετα με την επιλογή σας. Το νόημα της απλής αναλογικής, είναι η καλύτερη εκπροσώπηση των Δημοτών μέσα στο Δημοτικό Συμβούλιο. Επιτέλους ψηφίζουμε ανθρώπους, που είναι υπόλογοι σε εμάς, για τις πράξεις τους και τις αποφάσεις τους. Ανθρώπους που γνωρίζουμε. Και αυτό, μέχρι σήμερα, (όπου κρυβόντουσαν πίσω από την πλάτη του εκάστοτε Δημάρχου), δεν το είχαμε.

Αγαπητοί Υποψήφιοι Δήμαρχοι ή τουλάχιστον, εκείνοι που δεν θα έχετε την τύχη να διεκδικήσετε τη δημαρχία την δεύτερη Κυριακή. Στην ουσία κερδίσατε! Συγχαρητήρια! Γιατί τη στήριξή σας, δεν θα την δώσετε «τζάμπα». Θα συμφωνήσετε, οι δυο «φιναλίστ», να δεσμευθούν για πράγματα που θα γίνουνε για την πόλη μας, προτού να βγείτε για να στηρίξετε στα τυφλά τον Χ ή την Ψ που διεκδικούν τον «θρόνο». Μας βλέπουν και οι Δημότες… Κάτι σαν ένα άτυπο συμφωνητικό, το οποίο θα μπορείτε να βγάλετε από το συρτάρι σας, μόλις δείτε ότι οι προθέσεις και οι δεσμεύσεις του όποιου στηρίξατε τελικά, δεν συμβαδίζουν με τα όσα συμφωνήσατε για το καλό της πόλης μας.
Είδατε, μόνο καλό μπορεί να βγει με αυτό το πράγμα! Όλοι μας κερδίζουμε τελικά! Κυρίως, η πόλη μας και οι Δημότες!