Η Δρ. Ρόζυ (Τριανταφυλλιά) Χαριτοπούλου Γενική Γραμματέας του Δήμου

roza-charitopoulou

Επ’ ευκαιρία της ανάληψης καθηκόντων Γενικού Γραμματέα του Δήμου της Δρ. Ρόζυ (Τριανταφυλλιά) Χαριτοπούλου μέχρι το τέλος της δημοτικής περιόδου, ύστερα από απόφαση του Δημάρχου Κηφισιάς Γιώργου Θωμάκου , αναδημοσιεύουμε την συνέντευκη της Ρόζυς  στον συνεργάτη της εφημερίδας μας Τιμόθεο Μέρλιν, πριν από τρία  χρόνια, στις 18 Ιουλίου 2018

Σύντομο βιογραφικό της  Δρ. Ρ. Χαριτοπούλου:

· Διδάκτωρ Περιβαλλοντικής Μηχανικής/ Πτυχιακές σπουδές στην Χημεία

·Διετέλεσε: Σύμβουλος Κυκλικής Οικονομίας ΥΠΕΝ, Διευθύντρια Εναλλακτικής Διαχείρισης ΕΟΑΝ, Στέλεχος ΜΟΔ Α.Ε.

· Με σημαντική εμπειρία σε ΟΤΑ και Οργανισμούς σε θέματα: ευρωπαϊκών – εθνικών προγραμμάτων, αναπτυξιακής πολιτικής, διαχείρισης περιβάλλοντος κ.α.

· Δημοτική Σύμβουλος Νέας Ερυθραίας Δήμου Κηφισιάς (2014-2019). Εντεταλμένη Σύμβουλος Περιβάλλοντος και Πρασίνου, Πρόεδρος Επιτροπής Περιβάλλοντος.

·Πλούσια επιστημονική και διδακτική εμπειρία: Συμμετοχή σε ερευνητικά έργα, δημοσιεύσεις σε θέματα Ανακύκλωσης, Κυκλικής Οικονομίας και Αξιοποίησης Βιοαποβλήτων.

Ο Δήμαρχος Κηφισιάς Γιώργος Θωμάκος ευχαριστεί τον παραιτηθέντα από τη θέση του  Γενικού Γραμματέα του Δήμου Παναγιώτη Αντωνιάδη για τη συνεργασία και τις υπηρεσίες που προσέφερε στο Δήμο για πέντε έτη.

 

Χρειάζονται δύο για να χορέψεις ταγκό

Συνέντευξη στον ΤΙΜΟΘΕΟ ΜΕΡΛΙΝ

 

Με τη Ρόζυ Χαριτοπούλου μιλάμε στον ενικό. Πέραν από φίλη, είχαμε μια καλή συνεργασία στο παρελθόν και υπάρχει και μια οικογενειακή γνωριμία που πάει πίσω μερικές δεκαετίες. Μεγαλωμένη στην περιοχή μας, με καταγωγή από τη Θεσσαλονίκη, όπως θα διαπιστώσετε, είναι ο καταλληλότερος άνθρωπος για να μας μιλήσει για τη μητέρα όλων των θεμάτων, σε ό,τι έχει να κάνει με τα τοπικά. Την καθαριότητα. Ασχέτου διοίκησης. Γιατί παραφράζοντας τον Δήμαρχο της Νέας Υόρκης Bill de Blasio, ένα είναι σίγουρο, «Δεν υπάρχουν κομματικές αποχρώσεις, στον τρόπο που μαζεύουμε τα σκουπίδια».       

Πριν μπούμε στο «ζουμί» των πραγμάτων, θα ήθελες να μας πεις με τι ασχολείσαι και πώς έφτασες στη σημερινή, επαγγελματική σου θέση;

Έχω φοιτήσει στη Γερμανική Σχολή Αθηνών και έφυγα για να ολοκληρώσω τις σπουδές μου στη Γερμανία, πρώτα Χημεία στο Freiburg και μετά το διδακτορικό μου στο αντικείμενο της Περιβαλλοντικής Μηχανικής στο Πολυτεχνείο της Karlsruhe. Παράλληλα δούλεψα στο Πολυτεχνείο σαν βοηθός / ερευνήτρια σε διάφορα έργα. Επέστρεψα στην Ελλάδα το 1997 και έκτοτε έχω διδάξει στο Πανεπιστήμιο με «σύμβαση», έχω ασκήσει ελεύθερο επάγγελμα ως σύμβουλος για Δήμους και ιδιωτικές εταιρείες σε θέματα διαχείρισης περιβάλλοντος και από το 2002 είμαι στέλεχος της ΜΟΔ στη διαχείριση κοινοτικών προγραμμάτων. Από το 2011 βρίσκομαι στον Ελληνικό Οργανισμό Ανακύκλωσης, τα τελευταία 5 χρόνια ως Διευθύντρια Εναλλακτικής Διαχείρισης με κύριες αρμοδιότητες τον σχεδιασμό και την εφαρμογή της πολιτικής για την εναλλακτική διαχείριση (πρόληψη, ανακύκλωση) στη χώρα.

Και στον Δήμο Κηφισιάς, ποιος είναι ο ρόλος σου;

Η ενασχόλησή μου με τα κοινά πάει πίσω, από όταν είχα την επαγγελματική ενασχόληση ως σύμβουλος για θέματα διαχείρισης περιβάλλοντος και για θέματα διαχείρισης στερεών αποβλήτων σε αρκετούς Δήμους. Εκεί μου δημιουργήθηκε και η περιέργεια για το πώς είναι να ασχολείται κανείς με τα κοινά, «από την άλλη πλευρά», όταν δηλαδή έχει κατά κάποιον τρόπο την «εξουσία». Έτσι αποφάσισα να κατέβω στις εκλογές του 2014 με τη σημερινή διοίκηση του Γιώργου Θωμάκου και ω του θαύματος, εκλέχθηκα! Από το 2014 μου ανατέθηκε η αρμοδιότητα της Εντεταλμένης Συμβούλου Ανακύκλωσης και Περιβάλλοντος και έχω υπάρξει Αντιπρόεδρος της Ανθοκομικής Έκθεσης και Πρόεδρος της Επιτροπής Περιβάλλοντος του Δήμου. Σαν Εντεταλμένη Σύμβουλος έχω την ευθύνη για τον σχεδιασμό και την υλοποίηση προγραμμάτων ανακύκλωσης, περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης, δράσεων με στόχο το «πρασίνισμα» της πόλης, όχι μόνο σε σχέση με το πράσινο, αλλά και με την ανάπτυξη φιλοπεριβαλλοντικών δράσεων.

Με τη σημερινή κατάσταση στην πόλη μας, σε ό,τι έχει να κάνει με την καθαριότητα, είσαι ευχαριστημένη;

Εδώ πρέπει να διαχωρίσω λίγο τον ρόλο της «Καθαριότητας», όπως την συνδυάζουμε με την πραγματική δουλειά σε επίπεδο οδοκαθαρισμού και την ορθή διαχείριση στερεών αποβλήτων, η οποία περιλαμβάνει ένα πλέγμα δράσεων με στόχο την περιβαλλοντικά ορθή διαχείριση ώστε να υπάρχει μείωση των αποβλήτων που καταλήγουν για διάθεση στον ΧΥΤΑ και δράσεις προς μια «κυκλική οικονομία», με στόχο να αυξηθεί ο κύκλος ζωής των αποβλήτων και να αποκτούν «μια δεύτερη ευκαιρία» σαν δευτερογενή υλικά πια. Τώρα, όσον αφορά λοιπόν το κομμάτι της καθαριότητας, της πραγματικής εικόνας της πόλης δηλαδή, δεν μπορώ να πω ότι μπορούμε να είμαστε ιδιαίτερα ευχαριστημένοι, καθώς έχουμε δυστυχώς στις περισσότερες πόλεις επιλέξει την εφαρμογή μιας κακής πρακτικής, η οποία έχει να κάνει με τη στρεβλή επιλογή να αναπτύσσουμε κάδους στους δρόμους έξω από τα σπίτια, μεταθέτοντας λοιπόν το θέμα των αποβλήτων των νοικοκυριών και των  επιχειρήσεων από τον ιδιωτικό, στον ανοιχτό δημόσιο χώρο. Έτσι έχουμε μεν πιο εύκολη αποκομιδή των κάδων με τα απορριμματοφόρα, αλλά από την άλλη, μεταφέρεται η ευθύνη αποκλειστικά στον Δήμο, με  όποια προβλήματα μπορεί αυτό  να δημιουργήσει. Θα γνωρίζεις φαντάζομαι, ότι στις περισσότερες ευρωπαϊκές πόλεις οι κάδοι βρίσκονται στους χώρους των κατοικιών και των επιχειρήσεων, ενώ οι χωριστοί κάδοι για την ανακύκλωση, βρίσκονται σε πιο κεντρικούς χώρους ή η συλλογή γίνεται με αποκομιδή σε συγκεκριμένες ημέρες και ώρες με ευθύνη των δημοτών. Δεν θέλω να υπεκφύγω μιας απάντησης, αλλά πιστεύω όπως σε όλα τα πράγματα ότι, «it takes two to tango», υπάρχει δηλαδή η ευθύνη της εκάστοτε διοίκησης για τη μη ορθή χωροθέτηση των κάδων ίσως ή τη μη ορθή αποκομιδή, αλλά υπάρχει και σημαντική ευθύνη των πολιτών, για την μη τήρηση των κανόνων. Οι περισσότεροι Δήμοι της χώρας, δεν έχουν καν μελέτες χωροθέτησης, ενώ οι Κανονισμοί Καθαριότητας γίνονται συνήθως για να μην τηρούνται. Άρα λοιπόν, ΟΧΙ, δεν είμαι ευχαριστημένη με τη σημερινή εικόνα της πόλης. Θα ήθελα πολλά πράγματα να είναι διαφορετικά αλλά για να μπορέσουν να γίνουν, χρειάζονται βασικές αλλαγές και στις υποδομές και στη συμπεριφορά και εκπαίδευση του κόσμου. Η δημιουργία περιβαλλοντικής συνείδησης, που έχει μια σημαντική μεταφορά από το εγώ στο εμείς, (ως κοινότητα, δήμος, γειτονιά) και την ατομική κατανάλωση στην ομαδική ανάληψη ευθύνης απέναντι στην συνολικά παραγόμενη ποσότητα αποβλήτων, είναι πιστεύω ο πιο σημαντικός στόχος μιας πετυχημένης διοίκησης. Αν καταφέρουμε να πείσουμε τους δημότες, ότι μοχθούμε για σωστή διαχείριση, για σωστή λειτουργία της ανακύκλωσης, τότε έχουμε κατακτήσει ήδη ένα σημαντικό στόχο, που δεν είναι άλλος από τη δημιουργία εμπιστοσύνης. Ότι σχεδιάζουμε δηλαδή πάνω σε σωστές περιβαλλοντικές βάσεις και περιμένουμε από όλους να συνδράμουν σε αυτό το έργο.

Φαντάζομαι πως εσύ προσωπικά, έχεις μια παραπάνω ευαισθησία σε ό,τι έχει να κάνει με αυτό το θέμα. Θεωρείς ότι τις έκτακτες καταστάσεις, όπως αυτή που είδαμε πρόσφατα με την καθίζηση στον ΧΥΤΑ Φυλής, όπου έμειναν τα σκουπίδια μας για αρκετές ημέρες στους δρόμους, τις αντιμετωπίζουμε ως Δήμος με τον καλύτερο δυνατό  τρόπο; Τι άλλο θα μπορούσε να γίνει για να αποφύγουμε αυτές τις καταστάσεις όταν ξανά-προκύψουν; 

 

Ο Δήμος Κηφισιάς βρίσκεται σε μια ευτυχή συγκυρία να διαθέτει Σταθμό Μεταφόρτωσης, ο οποίος βέβαια χρήζει ορθής περιβαλλοντικής διαχείρισης, δίνει όμως μια ανάσα σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης όπως οι τωρινές, όταν χρειάζεται να γίνουν λιγότερα δρομολόγια προς τον ένα και μοναδικό ΧΥΤΑ του Λεκανοπεδίου. Εναλλακτικές λύσεις θα είχαμε, και έχουμε, μειώνοντας σταδιακά τις ποσότητες που μεταφέρονται καθημερινά προς διάθεση και οδηγώντας όλο και μεγαλύτερες ποσότητες σε εναλλακτική διαχείριση. Έχουμε επίσης έναν αρκετά ισχυρό λειοτεμαχιστή για κλαδέματα, ο οποίος όταν λειτουργεί σωστά μπορεί να εξοικονομήσει σημαντικές ποσότητες κλαδεμάτων που πάνε τελικά για κομποστοποίηση ή άλλες χρήσεις και όχι μόνο για διάθεση στον ΧΥΤΑ. Στο Τοπικό Σχέδιο Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων του Δήμου μας, που εγκρίθηκε το 2016, είχαμε εντάξει στον σχεδιασμό μας και μια μονάδα κομποστοποίησης σε συνεργασία με όμορους δήμους, η οποία όμως είναι δύσκολο να χωροθετηθεί εντός των ορίων του Δήμου.

Με τον εξοπλισμό που έχουμε στην Κηφισιά, είσαι ευχαριστημένη; Βγαίνει η δουλειά με τα μηχανήματα και το σύστημα αποκομιδής που έχουμε ή υπάρχουνε περιθώρια βελτίωσης;   

Πιστεύω και πίστευα πάντα ότι η ορθή διαχείριση δεν είναι αποκλειστικά θέμα εξοπλισμού. Εάν ο εξοπλισμός δεν συμβαδίζει με το έμψυχο δυναμικό, κατάλληλα εκπαιδευμένο και τους δημότες επίσης κατάλληλα εκπαιδευμένους, τότε καταλήγουμε να χρησιμοποιούμε την Rolls Royce σαν ποδήλατο. Βλέπουμε ότι υπάρχουν στον Δήμο μας κάποιοι ειδικοί κάδοι (τα «φουγάρα», οι υπόγειοι), οι οποίοι εγκαταστάθηκαν με σκοπό τη βελτίωση της εικόνας της πόλης, αλλά τελικά λόγω αστοχιών στη χωροθέτηση, στην αποκομιδή κλπ δεν απέδωσαν τα αναμενόμενα και είναι πλέον σε μερική «αχρηστία». Σε θέματα απαραίτητου εξοπλισμού όπως απορριμματοφόρα, κλάρκ, φορτηγά, JCB, πάντα υπάρχουν ανάγκες, αλλά και για αυτά όταν δεν υπάρχει η πρόβλεψη για συντήρηση και την ορθή λειτουργία τους, τι να τα κάνεις; Άρα, όπως και να το δούμε, δεν υπάρχει ποτέ ένας παράγοντας, που επηρεάζει μόνος του, είναι ένα πλέγμα ενεργειών, (σαν μια καλολαδωμένη μηχανή), που πρέπει  να συντονισθούν ώστε να έχουμε το σωστό αποτέλεσμα. Και σε αυτό δεν βοηθάει η πολυδιάσπαση αρμοδιοτήτων σε διάφορες Διευθύνσεις (Καθαριότητας, Πολιτικής Προστασίας, Περιβάλλοντος), πρέπει να  βρίσκονται όλα κάτω από μια «ομπρέλα», και πρέπει οι ίδιες οι Υπηρεσίες να αναγνωρίσουν την ανάγκη οργάνωσης και λειτουργίας τους, με βάση τη  καλύτερη απόδοση για τους δημότες.

Οι Δήμοι χαίρουν σχετικής ελευθερίας σε ό,τι έχει να κάνει με τη διαχείριση των απορριμμάτων; Τι κάνουν  άλλοι Δήμοι και βλέπουμε καλύτερα αποτελέσματα;

Δεν ισχύει αυτό, όλοι οι Δήμοι εκ της νομοθεσίας είναι υπεύθυνοι για τη συλλογή και μερική διαχείριση των στερεών αποβλήτων τους, την επεξεργασία και διάθεση την αναθέτουν στους υπερκείμενους φορείς, στους ΦοΔΣΑ. Στην Αττική, ο αντίστοιχος φορέας είναι ο ΕΣΔΝΑ και ο ολοκληρωμένος σχεδιασμός για την διαχείρισης του συνόλου των στερεών αποβλήτων της Αττικής, προβλέπεται μέσα από τις κατευθύνσεις του ΠΕΣΔΑ (Περιφερειακός Σχεδιασμός), άρα οι «ελευθερίες» των ΟΤΑ δεν είναι τόσο μεγάλες.

Μπορούν να υπάρξουν οργανωμένα σημεία συγκέντρωσης απορριμμάτων μέσα στις γειτονιές; Προβλέπεται να δούμε κάτι καινούργιο, σχετικά; Πώς μαζεύονται σήμερα τα επικίνδυνα υλικά, που είναι μέρος των οικιακών απορριμμάτων;

Εδώ δυστυχώς έχουμε ένα μεγάλο κενό. Ενώ για συγκεκριμένες κατηγορίες αποβλήτων που εμπίπτουν στην εναλλακτική διαχείριση έχει προβλεφθεί η δυνατότητα δημιουργίας Πράσινων Σημείων, όπου αυτά θα συλλέγονται, για τα υπόλοιπα οικιακά απόβλητα που έχουν κάποια επικινδυνότητα (όπως συσκευασίες από φάρμακα, διαλύτες, θερμόμετρα, ελαιοχρώματα κ.α.) δεν έχει προβλεφθεί κάποια άλλη λύση. Μέχρι στιγμής συλλέγονται μαζί με τα υπόλιπα οικιακά και καταλήγουν στον ΧΥΤΑ.

Γιατί έχει καθιερωθεί ο δήμος να μαζεύει τα ογκώδη και τα κηπαία, από τον δρόμο; Μπορεί να αλλάξει αυτό; Είναι στα πλάνα να αλλάξει αυτό το σύστημα αποκομιδής; Υπάρχει εναλλακτική της «μπουλντόζας»;

 

Η νομοθεσία προβλέπει ότι ο Δήμος είναι υπεύθυνος για την αποκομιδή όλων των αστικών αποβλήτων, αποβλήτων δηλαδή που παράγονται στα νοικοκυριά και σε εμπορικές δραστηριότητες και προσομοιάζουν στα αστικά. Μέσα σε αυτά λοιπόν εμπεριέχονται και τα ογκώδη και τα κηπαία, μέχρι κάποιων ορίων βέβαια. Όλα αυτά προβλέπονται στον Κανονισμό Καθαριότητας και προβλέπονται συγκεκριμένα δρομολόγια για την αποκομιδή αυτών. Σε περίπτωση που κάποιος δεν φροντίζει για την τήρηση αυτών, προβλέπεται και η επιβολή κυρώσεων. Εμείς σαν Διοίκηση έχουμε ετοιμάσει φυλλάδια με οδηγίες και τα δρομολόγια για τα κηπαία, που σύντομα θα μοιραστούν σε όλα τα νοικοκυριά. Περιθώρια βελτίωσης όλων αυτών των τρόπων, δηλαδή αποκομιδή κηπαίων από συγκεκριμένα σημεία ή επιλεκτική αποκομιδή αυτών με συγκεκριμένο τρόπο, υπάρχουν, αλλά θέλουν σωστό σχεδιασμό και όπως είπαμε, οργάνωση όλων των εμπλεκόμενων, από τους «σχεδιαστές», τους «εκτελεστές», μέχρι τους αποδέκτες, που είναι οι δημότες.

Τα σημεία διαχείρισης/ μεταφόρτωσης, είναι ανάγκη να είναι μέσα στα όρια του Δήμου μας; Η αποξήρανση και κομποστοποίηση, δεν θα μπορούσε να γίνει σε κάποιον χώρο εκτός των ορίων του Δήμου, που θα πληροί περιβαλλοντικούς όρους και προϋποθέσεις; Δεν είναι καλύτερο τα «πράσινα» να γίνονται κομπόστ, έστω και πιο μακριά, από το να καταλήγουν στη Φυλή;   

Τα πράσινα, έστω και σε περιορισμένο όγκο περνάνε από το ΕΜΑΚ (Εργοστάσιο Μηχανικής Ανακύκλωσης – Κομποστοποίησης) στην Φυλή, το οποίο έχει τη δυνατότητα να αυξήσει την παραγωγική του διαδικασία, παράγοντας και κομπόστ. Σε μια δεύτερη φάση, εκεί θα πηγαίνουν και τα  βιοαπόβλητα που συνέλλεξαν χωριστά οι Δήμοι. Επίσης, αρκετοί Δήμοι οδηγούν τα πράσινά τους σε μονάδες για παραγωγή βιοκαυσίμου. Κι εμείς έχουμε εξετάσει τέτοιες πιθανότητες και καταλήξαμε στην χωριστή αποκομιδή τους και την κατάληξη τους στο ΕΜΑΚ, με αρκετά σημαντική επακόλουθη μείωση του όγκου αποβλήτων που καταλήγουν τελικά στον ΧΥΤΑ και σημαντική οικονομική ελάφρυνση για τον Δήμο μας, καθώς δεν χρεώνεται το τέλος ταφής και μετατρέπονται σε κάτι χρήσιμο, όπως είναι το κομπόστ.

Σήμερα βλέπουμε τον καθένα να πετάει ό,τι θέλει, όπου θέλει και όπως θέλει. Παράλληλα, συχνά συναντάμε οχήματα με τρέιλερ, που οι οδηγοί τους απλά ξεφορτώνουν τη σαβούρα τους στις γειτονιές μας και ρακοσυλλέκτες, που ψάχνοντας στα σκουπίδια, αδειάζουνε τους κάδους στον δρόμο. Θεωρείς ότι όσοι ζούνε και δραστηριοποιούνται στην πόλη μας, πρέπει να «εκπαιδευτούνε» κατά κάποιον τρόπο στη σωστή διαχείριση των απορριμμάτων;  Πώς μπορούνε να γίνουν πιο συμμέτοχοι οι κάτοικοι σε ένα σύστημα διαχείρισης απορριμμάτων, ώστε αυτό να λειτουργεί πιο αποτελεσματικά; Τι σκοπεύει να κάνει ο Δήμος για να γίνουνε οι κάτοικοι πιο συμμέτοχοι; 

Ενημέρωση, ενημέρωση, ενημέρωση!! Και δημιουργία βάσης εμπιστοσύνης μεταξύ Διοίκησης και δημοτών, πρέπει και εμείς ό,τι λέμε να το κάνουμε και οι δημότες να τηρούν τις υποχρεώσεις τους! Ποντάρουμε πολύ στα παιδιά, τα οποία φροντίζουμε να εκπαιδεύουμε και να ενημερώνουμε με ειδικές εκδηλώσεις, προγράμματα κλπ και ελπίζουμε και είμαστε σίγουροι πια, ότι αυτά μεταφέρουν την ενημέρωση στα σπίτια τους και γίνονται οι καλύτεροι «πρεσβευτές» των αρχών της ανακύκλωσης και της κυκλικής οικονομίας στον μικρόκοσμο τους».

Υπάρχουν κακές πρακτικές που κληρονόμησε η παρούσα Διοίκηση από τις οποίες δεν μπορεί να απαγκιστρωθεί; Το παράδειγμα της μπουλντόζας που λέγαμε πιο πάνω ή ότι δεν μπορούνε να συγχρονιστούνε οι κηπουροί, για να βγάλουνε τα κλαδέματα τους στον δρόμο, την ημέρα πριν την  αποκομιδή των κηπαίων;.

Αυτήν την ερώτηση την βρίσκω πλεονάζουσα ύστερα από τις υπόλοιπες απαντήσεις. Οι κακές πρακτικές, πάντα μπορούνε να αλλάξουν, απλά θέλει πολύ σκέψη και καλή οργάνωση η εφαρμογή των καινούργιων!

Υπάρχει κίνδυνος να ξαναδούμε σύντομα τις καταστάσεις που είδαμε τις τελευταίες ημέρες στον Δήμο μας; Τι θα γίνει όταν επέλθει κορεσμός στον ΧΥΤΑ Φυλής;  Θεωρείς ότι πρέπει να αλλάξουνε κάποια πράγματα; Μπορείς να μας δώσεις κάποια μεγέθη και κάποιους στόχους που καλούμαστε να πετύχουμε, μήπως καταλάβουμε την πραγματική κατάσταση των πραγμάτων;

Πολύ φοβάμαι ότι αυτά τα προβλήματα θα τα έχουμε πάλι, γιατί δυστυχώς καμία κυβέρνηση, καμία Περιφέρεια, κανένας ΦοΔΣΑ και κανένας Δήμος μέχρι τώρα δεν έχουν αποφασίσει να μιλήσουν ανοιχτά και χωρίς προκαταλήψεις για τα προβλήματα και τις ενδεχόμενες λύσεις τους, χωρίς να το βλέπουν από την πολιτική σκοπιά και μόνο και με το αντίστοιχο βραχύβιο προβληματισμό.  Τα θέματα της ορθής διαχείρισης των στερεών αποβλήτων είναι παντού τα ίδια, σε όλες τις κοινωνίες, αναπτυγμένες και μη. Ο τρόπος που τα αντιμετωπίζουν κάθε φορά δείχνει το πόσο αποφασισμένοι είναι να βρούν λύσεις και όχι να το χρησιμοποιούν σαν πεδίο πολιτικής  αντιπαράθεσης.  Τεχνικές λύσεις υπάρχουν για όλα, κοινωνική συμμετοχή και ορθολογικός σχεδιασμός λείπουν από την συνταγή της επιτυχίας. Εάν δεν υπάρχουν από όλες τις πλευρές σαφείς θέσεις  για την αναγνώριση του προβλήματος και την βούληση για λύση, δεν θα καταλήξουμε και πάλι πουθενά. Στην κοινωνία μας  δεν υπάρχει δυστυχώς η έννοια της συμμετοχικής διαδικασίας στην επίλυση προβλημάτων, καθώς τελικά είμαστε όλοι μας μέρος και του προβλήματος και της λύσης του. Δεν θέλω να απαριθμήσω παράγοντες που πρέπει να λάβει κανείς υπόψη όταν σχεδιάζει τεχνικές λύσεις, έχουν ειπωθεί πολλές φορές (χωροθετήσεις, επιλογή βέλτιστων παρακτικών, έλεγχοι, ορθή παρακολούθηση) και σίγουρα υπάρχουν προβλήματα σε όλες. Αλλά τελικά ο καθένας μας πρέπει να κατανοήσει ότι τα απόβλητα, είναι μέρος της καθημερινότητάς μας και πρέπει να βρούμε λύσεις και «πέραν από τις αυλές μας»

Μπορείς να μας πεις λίγα πράγματα και για την ορθή διαχείριση των «μπάζων», γιατί γίνεται πολύ συζήτηση τελευταία για αυτό το θέμα;

mpaza-dromos

Τα «μπάζα», όπως λέμε στην καθομιλουμένη, είναι μια κατηγορία αποβλήτων που προέρχονται από εκσκαφές, κατασκευές και κατεδαφίσεις και εντάσσονται από το 2010 ήδη στην εναλλακτική διαχείριση. Αυτό σημαίνει ότι υπόχρεοι για την διαχείριση τους είναι αυτοί που τα παράγουν, είτε πρόκειται για ιδιώτες, εταιρείες κατασκευής έργων και εργολάβους, ή και ΟΤΑ,  όταν αναλαμβάνουν έργα με αυτεπιστασία. Αυτό σημαίνει ότι υπάρχει υποχρέωση να συμβάλλονται με αδειοδοτημένους συλλέκτες – μεταφορείς, οι οποίοι έχουν την ευθύνη να φροντίζουν για την ορθή διαχείριση των μπάζων, οδηγώντας τα σε μονάδες επεξεργασίας και ανακύκλωσης των χρήσιμων υλικών. Τώρα, σε επίπεδο Δήμων, η αλήθεια είναι ότι αυτοί δεν έχουν καμιά ευθύνη, ούτε αποκομιδής ούτε τελικής διάθεσης, ακριβώς επειδή είναι ειδική κατηγορία αποβλήτων και πρέπει να διαχειρίζονται χωριστά και δεν μπορούν να πηγαίνουν για ταφή στον ΧΥΤΑ, μιας που αυτό είναι κάτι που απαγορεύεται ρητά. Άλλωστε, η δυνατότητα ανακύκλωσης τους και χρήσης τους σε άλλες διεργασίες, είναι υψηλή. Οι ΟΤΑ όταν έχουν άδειες συλλογής και μεταφοράς για τα συγκεκριμένα απόβλητα, μπορούν οι ίδιοι να τα μεταφέρουν σε μονάδες που αναλαμβάνουν την διαχείριση τους, με κάποιο κόστος βέβαια, αλλά πολύ πιο χαμηλό από το κόστος ταφής τους. Αλλιώς πρέπει και εκείνοι (οι ΟΤΑ) να συμβληθούν με αδειοδοτημένους συλλέκτες – μεταφορείς για αυτήν την εργασία και να έχουν την πλήρη εικόνα για το που κατευθύνονται τα απόβλητα και ότι αυτό γίνεται με νόμιμο τρόπο, ώστε να διασφαλίζεται η ορθή διαχείριση τους. Ο Δήμος Κηφισιάς όπως γνωρίζω, δεν έχει ακόμη τις απαραίτητες άδειες συλλογής, δυστυχώς, για κανένα από τα απορριμματοφόρα του».

Σε ευχαριστώ πολύ Ρόζυ, καλή συνέχεια και καλή επιτυχία στους στόχους σου!