Η οικονομική αυτοτέλεια των Δήμων

kede1

Οι συνεχείς περικοπές πόρων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης Α’ βαθμού στους ετήσιους προϋπολογισμούς της κυβέρνησης, όπως και αυτός του 10 %, που προβλέπεται για το έτος 2017, καθιστά αδύνατη κάθε ολοκλήρωση για σωστή λειτουργική και δημιουργική δομή των Δήμων. Οι περικοπές των Δήμων τα τελευταία χρόνια έχουν φτάσει συνολικά στο 69 % και συγκεκριμένα, ενώ οι πόροι τους από τον κρατικό προϋπολογισμό για την άσκηση των αρμοδιοτήτων τους το 2007 ήταν 3.125 δις, φέτος μειώθηκαν σε 2.567 και για το 2017 θα μειωθούν στα 2.347 δις. Δηλαδή, ενώ τα λειτουργικά τους έξοδα συνεχώς, κάθε χρόνο, αυξάνουν, με την επιβάρυνση και του μεταναστευτικού για πολλούς Δήμους, οι πόροι των Δήμων από τον κρατικό κορβανά μειώνονται συνεχώς, όπως τώρα για το 2017 με 220 πολύτιμα εκατομμύρια. Σχετικά με την πρόσφατη εξέλιξη της νέας περικοπής πόρων στους Δήμους από τον κρατικό προϋπολογισμό, ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Γιώργος Πατούλης, στο πρόσφατο ετήσιο τακτικό Συνέδριο ΤΑ στη Θεσσαλονίκη δήλωσε: «Είμαστε υπέρ του διαλόγου, αλλά αυτό δεν πρέπει να εκληφθεί ως αδυναμία».

Στο αναφερθέν Συνέδριο ΚΕΔΕ, αρχές Δεκέμβρη 2016, ο πρόεδρός της είπε σχετικά με την οικονομική αυτοτέλεια των Δήμων πως: «Δεν θα δεχτούμε καμία περαιτέρω περικοπή πόρων της ΤΑ Α’ βαθμού στον προϋπολογισμό του 2017 και απαιτούμε άμεση έναρξη διαλόγου με την κυβέρνηση για την απόδοση της νέας γενιάς παρακρατηθέντων της περιόδου 2010 – 2016 με πρώτο βήμα την απόδοση 215 εκ. Ευρώ το 2017». Αν αυτό δεν γίνει δεκτό, μαζί και με άλλα αιτήματα, τότε η ΚΕΔΕ, δηλαδή οι 325 Δήμοι της χώρας, θα αποχωρίσουν από το διάλογο για τη διοικητική μεταρρύθμιση, απορρίπτοντας την κυβερνητική αδιαφορία, όπως το Συνέδριο απέρριψε και την κυβερνητική πρόταση να υπάρχει ελεγκτής νομιμότητας στους Δήμους. «Διαφορετικά», ηχεί η απειλή, «η αντίδραση της ΚΕΔΕ, των Δήμων και των Δημοτών σε όλο το πανελλήνιο θα είναι συντριπτική».

Κάτι λίγα εκατομμύρια, συγκεκριμένα 25 εκ. αποφασίστηκε από το Συνέδριο να κατανεμηθούν από τους κεντρικούς αυτοτελείς πόρους του έτους 2016 στους Δήμους για την κάλυψη λειτουργικών δαπανών, αλλά βεβαίως με ψίχουλα δεν σώζονται 325 Δήμοι, αν μάλιστα σε αυτά προστεθούν και οι ανάγκες χρηματοδότησης των Δήμων
κατ’ εφαρμογή Ν. 4039|2012 (Α15). Να βάλουμε σε αυτά και τα έξοδα κάλυψης δράσεων πυρόσβεσης, άλλο τώρα αν η ΚΕΔΕ διαφωνεί να φορτώνονται οι Δήμοι τα αδιέξοδα που δημιουργούνται στη λειτουργία των δημοσίων δομών υγείας, όπως με νόμο του 2016 λειτουργεί ο ευεργετικός «νόμος Τσίπρα» να μην πληρώνουν καθόλου στα νοσοκομεία και φάρμακα οι ανασφάλιστοι.

Οι θεσμοί που ασφυκτικά πιέζουν με ολοένα νέες μνημονιακές απαιτήσεις και επιβολές της σκληρής τους εποπτείας στη χώρα μας, πιέζουν την κυβέρνηση στην εφαρμογή ολοένα νέων μεταρρυθμίσεων, γι’ αυτό η άρνηση της ΚΕΔΕ να τις σιγοντάρει μπορεί να στοιχίσει ακριβά στην κυβέρνηση, που όσο συνεπής και αποφασιστική και να το παίζει, όλοι ξέρουμε πως σερνόμαστε από τη μύτη από τις συντηρητικές ηγεσίες των νεοαποικιακών θεσμών που μας ελέγχουν. Τα αποτελέσματα όμως των αντισυστημικών εκλογών στις ΗΠΑ και στη Δυτική Ευρώπη δείχνουν όμως πως οι λαοί, οι λαοθάλασσες των ανθρώπων του μόχθου, της εργασίας και της δημιουργίας δεν θέλουν να ακολουθήσουν στο βάραθρο των πολεμοκάπηλων και οικονομικών καταστροφών τις παραδοσιακές ηγεσίες των πολιτικών και οικονομικών ολιγαρχιών που μας έφεραν στο σημερινό χάλι.