Κλίμακα ψυχικής ανάτασης

Κλίμακα
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

“1018, 24ωρη γραμμή παρέμβασης για την αυτοκτονία”, έγραφε με μεγάλα γράμματα το πανό που ήταν αναρτημένο στο περίπτερο που είχε η ΚΛΙΜΑΚΑ, στην 63η Ανθοκομική Έκθεση Κηφισιάς.

Η ΚΛΙΜΑΚΑ,  δεν ήταν η πρώτη φορά που συμμετείχε σε Ανθοκομική Έκθεση. Κάθε χρόνο εθελοντές της ενημερώνουν ευγενικά τον κόσμο που επιθυμεί να μάθει για τις δράσεις τους. Και μάλλον αυτό είναι το κλειδί της καλής λειτουργίας του οργανισμού. Οι εθελοντές. Εθελοντές που προσφέρουν το χρόνο, τις γνώσεις τους ή ό,τι άλλο μπορούν και κρίνεται χρήσιμο και το μόνο που κρύβουν από πίσω είναι οι καλύτερες προθέσεις.

“Γείτονές μας” στην Ανθοκομική και βλέποντας τον κόσμο που πηγαινοερχόταν να στηρίξει τις δράσεις τους αλλά και ανθρώπους που επωφελούνται από αυτές, πιάσαμε κουβέντα μαζί τους για το έργο της ΚΛΙΜΑΚΑΣ, Φορέα Ανάπτυξης Ανθρωπίνου και Κοινωνικού Κεφαλαίου για την Αντιμετώπιση του Κοινωνικού Αποκλεισμού.

Την ημέρα της μητέρας, 14 Μαΐου, μέσα στο Άλσος που γίνονταν ποικίλες δράσεις για τον εορτασμό της ημέρας, μας μίλησε η Βικτωρία Απέργη, Βίκυ για όσους την αγαπούν, η οποία δραστηριοποιείται από παλιά στην ΚΛΙΜΑΚΑ.  “Δεν είναι απλά γιορτή της μητέρας, είναι γιορτή της αγάπης” θα μας πει και μάλλον για την ίδια πολλοί νιώθουν ζεστασιά και τη φωνάζουν “μάνα” και “θεία”, έστω κι αν δεν είναι βιολογικοί συγγενείς. “Στην Ανθοκομική ερχόμαστε με σκοπό να φυτέψουμε ένα σπόρο, να μάθει ο κόσμος τι κάνουμε”, μας ανέφερε.

Έχοντάς μας προκαλέσει τη μεγαλύτερη περιέργεια η γραμμή για την αποτροπή της αυτοκτονίας αλλά και ο ορισμός της 10ης Σεπτεμβρίου ως παγκόσμιας ημέρας για την πρόληψη της αυτοκτονίας, μας είπε ότι η γραμμή λειτουργεί όλο το 24ωρο και οι κλήσεις για βοήθεια αυξάνονται διαρκώς. 35.000  περίπου οι κλήσεις που έχουν δεχτεί στον αριθμό 1018, τη γραμμή παρέμβασης για την αυτοκτονία, η οποία λειτουργεί εδώ και 10 χρόνια.

“Υπάρχουν αυτοί που είναι αποφασισμένοι και αυτοί που το κάνουν για να βοηθήσουν τις οικογένειές τους με την ασφάλεια. Είναι και αυτοί που δε στοχεύουν στην αυτοκτονία αλλά κάνουν απλώς απόπειρα.”

Φαίνεται όμως ότι οι τάσεις για αυτοκτονία έχουν σχέση και με τη στήριξη της οικογένειας. “Η οικονομική κρίση συνέβαλε να φανερωθούν πού υπήρχαν πραγματικά οικογένειες και πού δεν υπήρχαν ουσιαστικά σχέσεις. Με την κρίση βγήκαν στην επιφάνεια τα προβλήματα, ζευγάρια χώρισαν, μερικοί δεν ήταν ούτε παντρεμένοι και παιδιά αφέθηκαν σε ιδρύματα. Ακόμα και επώνυμοι παρατάνε τα παιδιά τους σε ιδρύματα, άνθρωποι που δε θα μπορούσαμε να φανταστούμε.  Το να είσαι βιολογική μητέρα δεν σε κάνει και στην κυριολεξία μητέρα. Υπάρχουν και μητέρες που παρατάνε τα παιδιά τους στις Φιλιππινέζες. Ούτε αυτές είναι μητέρες. Εμείς στηρίζουμε ανθρώπους που χάνουν την ισορροπία τους, λόγω και τις αλλαγές στις συνθήκες ζωής τους. Η εφηβική κατάθλιψη έχει φουντώσει, η ενδοοικογενειακή βία πληθαίνει”, θα πει η Βίκυ Απέργη.

Κυρίως ψυχολογική η στήριξη που παρέχει ο οργανισμός έτσι ήταν εύγλωττη η ερώτηση αν ο κόσμος ζητάει εύκολα βοήθεια.

“Το θέμα είναι πολυμορφικό. Υπάρχουν ακόμα σπίτια για τα οποία οι ψυχικές ασθένειες είναι ταμπού. Σιγά σιγά όμως αυτό εξαλείφεται. Καταλαβαίνουν ότι δεν μπορούν να τα βγάλουν πέρα μόνοι τους.  Συχνά είναι τα ψυχολογικά θέματα που εμφανίζονται μετά από ένα διαζύγιο και τα διαζύγια πληθαίνουν.”

Η ΚΛΙΜΑΚΑ διαθέτει οικοτροφεία, ξενώνες φιλοξενίας, φαγητό σε ανθρώπους που δεν έχουν, κυρίως ουσιαστική βοήθεια και αποτελεί το όραμα του προέδρου, ενός φωτεινού μυαλού και ψυχίατρου του Κυριάκου Κατσαδώρου, για τον οποίο όλοι μιλάνε θαυμαστικά. “Μια ξεχωριστή προσωπικότητα, ο οποίος δεν υπάρχει περίπτωση να μην ανταποκριθεί σε κάλεσμα.  Ακόμα και όταν οι οικότροφοι φεύγουν Σαββατοκύριακα για να επιστρέψουν στις οικογένειές τους, παίρνει τηλέφωνο στα σπίτια για να διαπιστώσει ότι όλα πηγαίνουν καλά.”

“Αυτός που έχει λίγο περισσότερα βοηθάει τον άλλο με τα λιγότερα και αυτό είναι το σημαντικό”, θα μας πει η Βίκυ Απέργη, η οποία προσπαθεί να βρίσκει χορηγούς. “Το ελάχιστο δίνει το περισσότερο. Οι ανάγκες είναι πολλές, καθημερινές, κάθε στιγμή. Στην ΚΛΙΜΑΚΑ δεν υπάρχει ανώτερος και κατώτερος, όλοι είμαστε ίσοι και προσπαθούμε. ”

Βασικό μέλημα της ΚΛΙΜΑΚΑΣ είναι να δώσει πίσω στην κοινωνία χρήσιμους ανθρώπους, να τους εντάξει πάλι στο κοινωνικό σύνολο. Από το 2001 λειτουργεί και το Πρόγραμμα Στήριξης Αστέγων, παρέχοντας φάσμα υπηρεσιών σε ανθρώπους που βιώνουν την ακραία φτώχεια.

“Δεχόμαστε κλήσεις από ανθρώπους από την εφηβεία μέχρι υπερήλικες. Είναι χιλιάδες οι κλήσεις που δεχόμαστε. Οι άνθρωποι ζητάνε βοήθεια ανεξαρτήτου ώρας.  Τελευταία δεν βλέπεις πια χαμόγελα. Η πίεση που δέχεται ο κόσμος έχει πετρώσει πια την ψυχή και την καρδιά του.  Ο κόσμος είχε κάνει το χρήμα ναό του και όταν το έχασε, έχασε και την ψυχή του.”

Χαμόγελο πάντως είδαμε και μάλιστα πλατύ σε μία από τις κατοίκους ενός από τα οικοτροφεία, η οποία και βοηθούσε στο περίπτερο.  Ιδιαίτερα χαμογελαστή και άλλη εθελόντρια, η Μάχη Πομόνη, η οποία έχει παιδί με προβλήματα και έχει γνωρίσει τη στοργή και την αγάπη από την ΚΛΙΜΑΚΑ.

Οι οργανισμοί που δίνουν αγάπη, στηρίζονται και στην αγάπη, επομένως και στον εθελοντισμό, αντίθετα από άλλους οργανισμούς που μπορεί να τον αποτρέπουν. Ίσως επειδή μερικά πράγματα δεν είναι για όλα τα μάτια. Η ΚΛΙΜΑΚΑ όμως κάνει έκκληση για εθελοντές γιατί οι ανάγκες είναι πολλές και οι άνθρωποι που θέλουν να βοηθήσουν ποτέ δεν περισσεύουν. Όπως δεν περισσεύουν και είδη πρώτης ανάγκης, όπως φάρμακα και τρόφιμα.

Τα σχέδια και τα όνειρα δε σταματάνε ποτέ.

Όποιος θέλει μπορεί να επικοινωνήσει με την εθελόντρια – συνεργάτρια της ΚΛΙΜΑΚΑΣ, Βικτωρία Απέργη στο τηλ. 6944 281055 ή στο 210 6212121.

Το Κέντρο Ημέρας για την πρόληψη της αυτοκτονίας λειτουργεί στον Κεραμεικό, Δεκελέων 50, www.suicide-helg.gr, www.klimaka.org.gr, e-mail: help@suicide-help.gr, 1018 ή 210 3417160-3.

Στόχος της γραμμής 1018 η διαχείριση της αυτοκαταστροφικής κρίσης, έτσι ώστε να αποφευχθεί ο βραχυπρόθεσμος κίνδυνος αλλά και να διασφαλιστεί όσο το δυνατόν πιο άμεσα και αποτελεσματικά η παροχή ψυχιατρικής και ψυχολογικής στήριξης στον καλούντα και στην οικογένειά του.