Μεγαλύτερη ανταμοιβή μας η ηθική ικανοποίηση της προσφοράς

ethelontes1a

η ομαδα εθελοντων δασοπυροσβεστων διασωστων εκαλησ στο «παγκακι» της «κηφισιασ»

Στην επέτειο της 28ης Οκτωβρίου τους είδαμε να κλείνουν την παρέλαση στην πλατεία Πλατάνου στην Κηφισιά, με πλήρη εξάρτυση, με τα οχήματά τους με τους φάρους αναμμένους και να καταχειροκροτούνται από τον κόσμο. Ποιοι; Μα οι Εθελοντές Δασοπυροσβέστες της Εκάλης. Αλλά δεν είναι μόνο η παρέλαση ή καλύτερα δεν είναι μόνο τα θεάματα που οι Δασοπυροσβέστες συμμετέχουν. Αυτό το έκαναν γιατί ήθελαν να δείξουν στον κόσμο ότι είναι εδώ, δίπλα τους σε κάθε δύσκολη και ευχάριστη στιγμή. Και το ολόθερμο χειροκρότημα αντάμοιψε τη δράση τους, που είναι εντυπωσιακή.

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΟΝ ΓΙΑΝΝΗ ΓΡΗΓΟΡΑΚΟ

Σε κάθε πυρκαγιά, νεροποντή ή σοβαρό ατύχημα στους δρόμους της πόλης, θα δούμε εκτός από τα οχήματα του Πυροσβεστικού Σώματος και κάποιο όχημα των Εθελοντών της Εκάλης να επιχειρεί. Μάλιστα επειδή ο τομέας επέμβασης του κλιμακίου είναι μόνο ο καλλικρατικός Δήμος της Κηφισιάς, μπορεί να δούμε πρώτα τους Εθελοντές να φτάνουν στο σημείο του συμβάντος και μετά την Πυροσβεστική.

Οι Εθελοντές Δασοπυροσβέστες της Εκάλης ιδρύθηκαν το 2000 από μια ομάδα που ήθελε να προστατέψει τον δασικό πλούτο της Εκάλης και επιχειρούσε με ένα ιδιόκτητο όχημα. Η έδρα τους ήταν στο αμαξοστάσιο του Δήμου Εκάλης, στην οδό Λεύκης. Με δικά τους έξοδα, χωρίς καμία δημοτική ή άλλη επιχορήγηση, αυτή η ομάδα το 2007 γίνεται Σωματείο, ώστε να μπορεί να επεκταθεί και σε άλλες δραστηριότητες. Από το 2009 είναι μέλος της Πολιτικής Προστασίας με τον κωδικό «Kλιμάκιο Εκάλης» και παίρνει εντολές για να συμμετάσχει σε συμβάντα είτε αστικού, είτε δασικού χαρακτήρα από το Πυροσβεστικό Σώμα.

ethelontes2aΑπό το 2010, με την ενοποίηση των τριών Δήμων, Κηφισιάς, Νέας Ερυθραίας και Εκάλης, μεταφέρονται σε ανεξάρτητο χώρο δίπλα στο Γυμνάσιο της Νέας Ερυθραίας, όπου έχουν άμεση πρόσβαση στη λεωφόρο Ελευθερίου Βενιζέλου και επομένως και στις τρεις ενότητες ευθύνης του κλιμακίου.

Σήμερα το σωματείο Εθελοντών Δασοπυροσβεστών Εκάλης στελεχώνουν 50 με 55 μέλη και έχει στη διάθεσή του τρία οχήματα, τα δύο ιδιόκτητα και το 1 δόθηκε δωρεά από τον όμιλο Λάτση στον Δήμο Εκάλης το 1997 και περιήλθε στον Δήμο Κηφισιάς με την ενοποίηση.

Τον πρόεδρο του Σωματείου Άγγελο Κασίμη συναντήσαμε στην έδρα του κλιμακίου και μιλήσαμε για τους Εθελοντές. Έξω από τη βάση υπάρχει ένα υπέροχο παγκάκι από χειροποίητο πελεκητό κορμό δέντρου, οπότε βρήκαμε την ευκαιρία να καθίσουμε τον ίδιο αλλά και μέλη του σωματείου για μια μικρή συζήτηση. Μαζί του ήταν και οι εθελοντές του κλιμακίου Γιάννης Ζυγορονίκος, Αντώνης Βαρβέρης, Αντώνης Καπούτσος και Γεωργία Διονυσιώτη, με τους οποίους και συνομιλήσαμε.

– Σας είδαμε το απόγευμα της 13ης Οκτωβρίου στο Δημοτικό Συμβούλιο της Κηφισιάς, να ζητάτε να ψηφιστούν ορισμένα πράγματα. Τι ακριβώς ζητήσατε; Το πρώτο και κυριότερο είναι η αποδοχή από τον Δήμο Κηφισιάς μιας πρότασης από ένα Δήμο του Βελγίου, ώστε δια μέσου των δύο Δήμων να δοθεί δωρεάν στην πόλη μας και στο σωματείο μας ένα υπερσύχρονο πυροσβεστικό όχημα για την ανανέωση του στόλου μας. Πρόκειται για τυπική διαδικασία που χρειάζεται όμως τη σύμπραξη των δύο Δήμων. Ζητήσαμε ακόμη να αναλάβει ο Δήμος Κηφισιάς την αγορά του εξοπλισμού των Μέσων Ατομικής Προστασίας που χρειάζονται οι εθελοντές μας γιατί το κόστος είναι μεγάλο, σχεδόν 2.500 για κάθε μέλος και δεν μπορούμε πλέον ως εθελοντές να ανταπεξέλθουμε. Επίσης να χορηγήσει κάποια από τα αναλώσιμα υλικά, όπως μάνικες και θερμικές κάμερες. Αν γίνει κάτι τέτοιο θα μπορέσουμε να είμαστε απερίσπαστοι στην πολύ σημαντική αποστολή μας, χωρίς να κοιτάμε να βρούμε είτε χορηγούς, είτε να επιβαρυνόμαστε οικονομικά οι ίδιοι. Άλλωστε σήμερα με την κρίση είναι όλο και πιο δύσκολο να συμμετάσχουν εταιρίες στα έξοδα του κλιμακίου, τα οποία ανέρχονται σε 10.000 με 20.000 ευρώ ετησίως, ανάλογα τις ζημιές που μπορεί να πάθει κάποιο όχημα. Αν αναλάβει ο Δήμος Κηφισιάς να είναι ο βασικός μας χορηγός, θα λυθούν πολλά προβλήματα. Άλλωστε το κλιμάκιο βρίσκεται εδώ για το καλό της πόλης. Υπάρχουν τρόποι για να γίνει κάτι τέτοιο όπως.Για παράδειγμα ο Δήμος Διονύσου όπου έχει υπό την ομπρέλα του πολλές εθελοντικές ομάδες δασοπυρόσβεσης και συμμετέχει ενεργά στις ανάγκες τους και τους βοηθάει με διάφορους τρόπους.

ethelontes3a– Η εμπλοκή του κλιμακίου της Εκάλης σε συμβάντα πόσο συχνή είναι; Αν σκεφτεί κανείς ότι σε μια κωμόπολη των 8.000 κατοίκων ένα αντίστοιχο κλιμάκιο του Πυροσβεστικού Σώματος μπορεί να εμπλακεί σε 300 περιστατικά όλο τον χρόνο, εμείς εδώ, στον καλλικρατικό Δήμο της Κηφισιάς, συμμετέχουμε σε 300 με 400 συμβάντα όλο τον χρόνο, ενώ το κλιμάκιό μας είναι πλήρως επανδρωμένο για να συμμετάσχει σε περιστατικά το 60 με 70% των ημερών του χρόνου.

– Νιώθετε ότι κινδυνεύετε όταν συμμετέχετε σε κάποιο περιστατικό;  Δεν υπάρχει περίπτωση να εμπλακούμε είτε σε αστικό, είτε σε δασικό περιστατικό αν δεν είμαστε 100 % σίγουροι ότι δεν θα κινδυνεύσουμε. Άλλωστε για να συμμετάσχουμε σε ένα συμβάν παίρνουμε άμεσα εντολές από το Πυροσβεστικό Σώμα. Καλύτερα να μην βγει η βάρδια παρά να κινδυνέψει κάποιο πλήρωμα. Μάλιστα υπάρχει μια αρχή που την τηρούμε. Όσοι πηγαίνουμε τόσοι γυρίζουμε. Επάνω εκεί στηρίζουμε και όλη μας την εκπαίδευση και για αυτό έχουμε βραβευτεί κατά καιρούς από την Ελληνική Πολιτεία αλλά και από τη Διεθνή Κοινότητα. Από τα 55 μέλη του Σωματείου μας, τα 15 είναι δόκιμα μέλη τα οποία περνάνε από πολύ μεγάλη εκπαίδευση μέχρι να είναι έτοιμοι να εμπλακούν σε συμβάντα.

– Πόσο χρόνο χρειάζεστε για να πάτε σε κάποιο σημείο που υπάρχει περιστατικό;

Η ύπαρξη μας, ειδικά σε αυτό το σημείο βοηθάει σημαντικά στο να μειώσουμε το μέσω χρόνο ανταπόκρισης σε περιστατικά στην περιοχή μας, ειδικά στο βόρειο κομμάτι. Ο μέσος χρόνος ανταπόκρισης σε συμβάντα είναι 4 με 6 λεπτά. Το πλησιέστερο Πυροσβεστικό όχημα κατά την χειμερινή περίοδο είναι ή στη Ν. Κηφισιά ή στο Μαρούσι. Συνεπώς, το στρατηγικό του σημείου μας επιτρέπει να θωρακίζουμε την περιοχή με μεγαλύτερη ανταπόκριση από την καθιερωμένη διότι για ένα συμβάν στην Θέτιδος ας πούμε, η πυροσβεστική μπορεί να θέλει 10 λεπτά να φτάσει ενώ εμείς 4 με 5 λεπτά. Προσπαθούμε να λειτουργούμε με επαγγελματικό ήθος διότι λόγω της επικινδυνότητας δεν θα μας επιτρέπεται να λειτουργούμε διαφορετικά εάν θέλουμε να λειτουργούμε με ασφάλεια.

– Ποια είναι η ανταμοιβή σας; Μόνο ηθική, άλλωστε γι’ αυτό είμαστε και εθελοντές. Σε όλο τον κόσμο οι μεγαλύτερες εθελοντικές ομάδες είναι αυτές της πυρόσβεσης. Στην Αμερική οι εθελοντές πυροσβέστες αποτελούν το 80% του Πυροσβεστικού Σώματος, έχουν όμως κάποια οφέλη στην δουλειά τους ειδικές άδειες κλπ., ενώ στο Βέλγιο οι εθελοντές πυροσβέστες είναι έμμισθοι. Εδώ στην Ελλάδα κάποια στιγμή οι εθελοντές πυροσβέστες έπαιρναν κάποιο μπόνους που τους ευνοούσε στις επόμενες προσλήψεις αλλά αυτό έχει σταματήσει. Το μόνο που έχουμε είναι η ηθική ικανοποίηση ότι προσφέρουμε στον συνάνθρωπό μας και στο περιβάλλον. Άλλοι έχουν χόμπι να κάνουν κάποια επικίνδυνα σπορ στον ελεύθερο χρόνο τους, το δικό μας χόμπι έχει πολλές ευθύνες, είναι επικίνδυνο, χρειάζεται επαγγελματισμό, θάρρος αφοσίωση, αγάπη και προσοχή.

– Η συντροφικότητα πόση σημασία έχει στο έργο σας; Ανάμεσα στα μέλη κτίζεται ένας δεσμός, που τον βλέπουμε και στην πράξη όταν συμμετέχουμε σε συμβάντα. Εκτός από την εθελοντική μας δουλειά, εδώ στο Σωματείο κάνουμε κοινές εκδρομές, γιορτές αλλά δημιουργούνται και επαγγελματικές σχέσεις. Από τον Νοέμβριο του ’18 που έχω αναλάβει πρόεδρος, το πρώτο που με ενδιέφερε ήταν να εδραιωθούν οι ανθρώπινες σχέσεις μεταξύ των μελών του Σωματείου. Όλα πρέπει να είναι μεταξύ μας ανοικτά και όποια προβλήματα να λύνονται επιτόπου και να μην τα κουβαλάμε ούτε στο σπίτι μας αλλά ούτε και στα συμβάντα που εμπλεκόμαστε.

– Συμμετέχουν και εθελόντριες ή είσαστε μόνο εθελοντές; Βεβαίως και έχουμε εθελόντριες, το ποσοστό είναι 80% άντρες και 20% γυναίκες αλλά είμαστε όλοι ισάξιοι και αυτό φαίνεται στην αντιμετώπιση των περιστατικών.

Πώς σας αντιμετωπίζουν οι δικοί σας; Κυρίως με κατανόηση αλλά και περηφάνια. Υπάρχουν βέβαια προβλήματα κυρίως χρόνου αφού οι βάρδιες είναι 4ωρες και πολλές φορές αν είμαστε σε επιφυλακή και πιο πολλές ώρες αλλά μας συμπαραστέκονται και τους ευχαριστούμε γι’ αυτό.

 

Το προεδρείο της Ομάδας Εθελοντών Δασοπυροσβεστών Διασωστών Εκάλης απαρτίζεται από τους:

  • Κασίμης Ευάγγελος, Πρόεδρος
  • Αναστασόπουλος Αναστάσιος, Αντιπρόεδρος
  • Πέτρος Φραγκάτος, Γραμματέας
  • Μπαρτσιώκας Φοίβος – Νικόλαος, Ταμίας
  • Βουτσάς Αλέξανδρός, Έφορος Υλικού
  • Κωνσταντουδάκης Χρήστος, Έφορος Πειθαρχικού
  • Παντελίδης Κίμων – Αλέξανδρος, Έφορος δημοσίων σχέσεων