Με ανοιχτούς τους πολιτικούς ορίζοντες

ksypolytas

Συνέντευξη με το Βασίλη Ξυπολυτά

Σήμερα μιλάμε με τον Βασίλη Ξυπολυτά, έναν από τους παλαιότερους και στενότερους συνεργάτες του Κυριάκου Μητσοτάκη και νέο Γραμματέα Παραγωγικών Τομέων της Νέας Δημοκρατίας. Τον Βασίλη τον γνωρίσαμε πριν από 10 χρόνια όταν είχε κάνει την έκπληξη και είχε πρωτοεκλεγεί Δημοτικός Σύμβουλος, σε ηλικία μόλις 25 ετών, σπάζοντας την επετηρίδα των δημοτικών δρώμενων. Από τότε ανέλαβε μια σειρά από θέσεις ευθύνης στο Δήμο, μεταξύ των οποίων Αντιδήμαρχος Καθαριότητας, Περιβάλλοντος και Πολιτικής Προστασίας, Πρόεδρος των σχολείων, Πρόεδρος της Μένανδρος ΑΕ και Πρόεδρος του Β’ ΚΑΠΗ Κηφισιάς, ενώ σήμερα είναι ο Αντιπρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Κηφισιάς.

• Βασίλη έχεις αναλάβει έναν σημαντικό τομέα, αυτόν της επαφής της Νέας Δημοκρατίας με τις επιχειρήσεις. Έχεις αποτελέσματα από αυτή σου την προσέγγιση;
Ο κόσμος επιστρέφει μαζικά στη Νέα Δημοκρατία, ιδίως αυτός της ελεύθερης αγοράς. Η ελεύθερη αγορά βλέπει τη Νέα Δημοκρατία σαν την τελευταία ελπίδα επιβίωσής του, ειδικά μετά τα στοχευμένα νέα εξοντωτικά μέτρα κατά των επιχειρήσεων και ελεύθερων επιχειρηματιών.

• Πώς πιστεύεις ότι επηρεάζονται οι επιχειρήσεις από τα νέα μέτρα;
Ο κ. Τσίπρας με τη νέα ψήφιση των μέτρων αφαίρεσε 3,8 δις ευρώ από το διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων, ενώ ετοιμάζεται να περικόψει επιπλέον 1,6 έως 1,8 δις ευρώ, με το νέο νομοσχέδιο για τους έμμεσους φόρους που θα αυξάνει ΦΠΑ, ειδικούς φόρους κατανάλωσης και τέλη. Επίσης μην ξεχνάμε ότι αυξάνεται ο συντελεστής φόρου από το 26% στο 29% για μικρομεσαίες επιχειρήσεις.
Απλά, για να καταλαβαίνουμε με παραδείγματα, ο μικρός επιχειρηματίας ή ελεύθερος επαγγελματίας που βγάζει 1000 ευρώ το μήνα, μετά το φόρο και τα ταμεία, θα του μένουν 350 ευρώ να ζήσει.
Και όλα αυτά με τις τράπεζες ουσιαστικά κλειστές καθώς δεν δίνουν κεφάλαια κίνησης στις επιχειρήσεις.

• Τα μέτρα που παίρνει η κυβέρνηση θεωρείτε ότι είναι λαθεμένα, εσείς τι θα κάνατε στη θέση τους;
Καταρχάς η ΝΔ πριν από 14 μήνες έκλεινε το μνημόνιο με το περιβόητο e-mail Χαρδούβελη κόστους 900 εκατομμύριων, που μαζί με τα προληπτικά μέτρα του ΔΝΤ έφταναν τα 1,5 δις. Σήμερα ο ΣΥΡΙΖΑ παίρνει μέτρα 9 δις λόγω της τεράστιας καταστροφής που έκανε στην οικονομία το τελευταίο έτος. Όποτε συνοπτικά σας απαντώ ότι η ΝΔ δεν θα χρειαζόταν να πάρει κανένα μέτρο.
Αν τώρα κληθεί να αναλάβει άμεσα τη διακυβέρνηση θα προχωρούσε σε αλλαγή του μείγματος. Συγκεκριμένα θα έδινε βάση στις ιδιωτικοποιήσεις και τη μείωση των λειτουργικών δαπανών αντί να αντλήσει 9 δις από φόρους όπως αποφάσισε να κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ.

• Μέσα στο πολύ στενό πλαίσιο των μνημονίων υπάρχει περιθώριο για ανάπτυξη;
Υπάρχει περιθώριο ανάπτυξης του ιδιωτικού τομέα, φτάνει να μην γίνεται επιδρομή σε αυτόν για να διατηρηθούν τα κακώς κείμενα του δημοσίου. Να μην ξεχνάμε ότι δεκάδες χώρες έχουν περάσει αντίστοιχα μνημόνια και βγήκαν από αυτά με μεγάλους ρυθμούς ανάπτυξης. Μόνο στη χώρα μας αποφασίσαμε να μην μεταρρυθμίσουμε την οικονομία μας και να ζούμε συνεχόμενες αποτυχίες.

• Μέχρι στιγμής η νέα ηγεσία της ΝΔ έχει δώσει ένα στίγμα ανανέωσης και αυτό έχει πυροδοτήσει σχετική φημολογία περί υποψηφιότητας σου στη Β΄ Αθηνών, την οποία μάλιστα την είχαμε επισημάνει σε προηγούμενο φύλλο μας. Τελικά τι συμβαίνει, θα είσαι υποψήφιος;
Είναι πολύ νωρίς να συζητάμε κάτι τέτοιο, ανέκαθεν ήταν το όνειρό μου να συμμετέχω στο πολιτικό γίγνεσθαι, γι’ αυτό και τα τελευταία 10 χρόνια εκλέγομαι στο Δήμο μας και θεωρώ ότι έχω συνεισφέρει θετικά και καινοτόμα από όποιο τομέα διοίκησης έχω περάσει. Για τα υπόλοιπα αναμένονται εξελίξεις.