Παχυσαρκία και κινεζική ιατρική

velonismos1

«τα όμορφα και λαίμαργα κορίτσια
πάνε παντού στον ουρανό… αλλά πολύ πιο γρήγορα»

Η κινεζική ιατρική (βελονισμός-βοτανοθεραπεία) και η ομοιοπαθητική μπορούν να δώσουν ένα μακροχρόνιο και μόνιμο αποτέλεσμα στην παχυσαρκία. Δίνει απαντήσεις και λύσεις σε προβλήματα διαταραχών του μεταβολισμού, της βουλιμίας και της ανεξέλεγκτης κατανάλωσης τροφής.

Η διατροφική συμπεριφορά του υπέρβαρου ασθενούς, επαναρυθμίζειται (remodulation) μεταβάλλεται και διαμορφώνεται εκ νέου, με αποτέλεσμα μείωση της αίσθηση της πείνας και αύξηση του κορεσμού μέσω του μηχανισμού της νευροτροποποίησης. Παρεμβαίνει στους ψυχολογικούς και ψυχοπαθολογικούς παράγοντες της διατροφικής συμπεριφοράς, όπως: στην ψυχολογική πείνα, στα ψυχολογικά αποτέλεσμα του διαιτητικού περιορισμού, (άγχος, κατάθλιψη, εκνευρισμός, επιθετικότητα), στην έντονη επιθυμία για συγκεκριμένες τροφές, όπως γλυκά ή ζυμαρικά, στην αύξηση του βασικού μεταβολισμού που είναι συνήθως χαμηλός σε άτομα που κάνουν συχνά δίαιτες αδυνατίσματος.

Η ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΗΝ ΚΙΝΕΖΙΚΗ ΙΑΤΡΙΚΗ

Ο παχύσαρκος είναι ένα άτομο που υποφέρει από διατροφική ανεπάρκεια. Σύμφωνα με την Κινέζικη Ιατρική το παχύσαρκο άτομο είναι ένα άτομο με δυσθρεψία (Malnutrition):
Υποσιτιζόμενο (υποθρεψία) και αποδυναμωμένο, λόγω της κατανάλωσης τροφίμων χαμηλής διατροφικής αξίας με αποτέλεσμα ανεπαρκής πρόσληψη θρεπτικών συστατικών (η σύγχρονη διατροφή (πρόχειρο φαγητό – Junk food) είναι πλούσια σε ενέργεια, λιπαρά και υδατάνθρακες).

Ανεπαρκώς σιτιζόμενο, εξ αιτίας της ανεπαρκούς απορρόφησης και μεταφοράς των απαραίτητων θρεπτικών στοιχείων σε όλο το σώμα για την κάλυψη των ενεργειακών του αναγκών, με αποτέλεσμα οι περιφερικοί ιστοί που είναι υπεύθυνη για την απορρόφηση των θρεπτικών ουσιών και την απομάκρυση των ουσιών προς αποβολή να καθίστανται ανεπαρκώς τρεφόμενοι και να δυσλειτουργούν.

Συνεπώς, για να είναι δυνατή η πρόσληψη μιας ικανής ποσότητας θρεπτικών στοιχείων, ο παχύσαρκος είναι αναγκασμένος να καταναλώνει μεγαλύτερη ποσότητα τροφής με αποτέλεσμα την αυξημένη παραγωγή τοξινών. Στην εποχή της αφθονίας και της ποικιλίας των τροφίμων έως και το 75% του ενήλικου πληθυσμού ακόμα και στις εύπορες χώρες είναι χορτασμένοι, αλλά ουσιαστικά υποσιτισμένοι άνθρωποι, διότι δεν προσλαμβάνουν τις συνιστώμενες προσλήψεις σε απαραίτητα θρεπτικά συστατικά. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα μεταβολικές διαταραχές και ανεπαρκή αποβολή τοξινών που αποθηκεύονται με τη μορφή λίπους. Ο παχύσαρκος έχει λοιπόν ανάγκη να καταναλώσει κατάλληλες τροφές αποτελούμενες από διατροφικά στοιχεία εύκολης απορρόφησης απαλλαγμένα από τοξίνες που ενδυναμώνουν σε πρώτη φάση τη λειτουργία του πεπτικού συστήματος.

Αυτή η ενδυνάμωση επιτρέπει την γρήγορη αποβολή του υπερβάλλοντος λιπώδους ιστού διατηρώντας τον μυϊκό ιστό, ευνοώντας την εξυγίανση του μεταβολισμού με σταθερά αποτελέσματα στο πέρασμα του χρόνου και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής.

Μουστακάκης Ευάγγελος MD, MSC
www. iasthai.gr | 6977572323