Πρόσβαση στην υγεία

doctor1

Το παρόν άρθρο επιχειρεί να παρουσιάσει στους αναγνώστες την ικανοποίηση που όλοι οι κάτοικοι του ευρύτερου Δήμου Κηφισιάς απολαμβάνουν από τις παρεχόμενες υπηρεσίες στον τομέα της υγείας με αποστολή όχι μόνο την ιδιωτική, αλλά ακόμα περισσότερο τη δημόσια πρωτοβάθμια νοσοκομειακή και φαρμακευτική περίθαλψη. Θα μείνουμε περισσότερο στο νόμο του κράτους της πλήρους δωρεάν νοσοκομειακής και φαρμακευτικής περίθαλψης όλων των συμπολιτών μας, ασφαλισμένων και ανασφάλιστων, που έχουν Αριθμό Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης, ΑΜΚΑ, μισθοσυντήρητων, επιχειρηματιών, εισοδηματιών, ανέργων και συνταξιούχων, μαζί με τις οικογένειές τους.

Το γεγονός ωστόσο πως στην Ελλάδα ακόμα και οι ανασφάλιστοι σε κάθε Δήμο, όπως φυσικά και στον δικό μας, χαίρουν πλήρους δωρεάν νοσοκομειακής και φαρμακευτικής περίθαλψης μόνο με τον ΑΜΚΑ τους προσελκύει το ενδιαφέρον όλων των ξένων χωρών και των επισκεπτών – τουριστών που έρχονται στην Ελλάδα. Μου έλεγε στο ΚΑΤ τουρίστας από σκανδιναβική χώρα, πως στην πατρίδα του πληρώνει για να επισκεφθεί τμήματα επειγόντων περιστατικών σε νοσοκομείο που διημερεύει ή διανυκτερεύει, ενώ εδώ δεν χρειάζεται να πληρώσει τίποτα. Πράγματι ο καθένας, ασφαλισμένος, ανασφάλιστος ή οποιοσδήποτε άλλος ανεξάρτητα νομικού καθεστώτος, δικαιούται στη χώρα μας πρόσβαση στη δωρεάν περίθαλψη.

Παρ’ όλες τις οικονομικές δυσπραγίες, τα μνημόνια, την εποπτεία και την οικονομική κρίση που χρόνια τώρα μαστίζουν τη χώρα μας οι ανασφάλιστοι συμπολίτες μας, Έλληνες υπήκοοι ή και άλλα πρόσωπα που διαμένουν νόμιμα στη χώρα μας μπορούν να νοσηλεύονται δωρεάν στα δημόσια νοσοκομεία και να έχουν το ίδιο ποσοστό συμμετοχής στα φάρμακα όπως και οι ασφαλισμένοι, όπως επίσης και δωρεάν να πραγματοποιούν εξετάσεις στα δημόσια νοσοκομεία μόνο με τον ΑΜΚΑ. Μου λέει ο ξένος συνομιλητής μου στο ΚΑΤ: «Από ό,τι γνωρίζω η δωρεάν πρόσβαση στην υγεία εδώ στην Ελλάδα, πρέπει να είναι μοναδική περίπτωση παγκοσμίως». Απόλυτα δεν ισχύει αυτό, γιατί σε όλες τις χώρες ευρωζώνης και στις περισσότερες της Ε.Ε., απ’ όσο ξέρω, δεν υπάρχουν ανασφάλιστοι, όπως έχουμε εδώ δικαιούχους με ΑΜΚΑ που τους αποκαλούμε ανασφάλιστους, ενώ είναι συμπολίτες μας με προσωπικό αριθμό μητρώου ασφάλισης.

Ο όρος ανασφάλιστος για συμπολίτες μας, Έλληνες υπηκόους και άλλους κατοίκους που διαμένουν νόμιμα στη χώρα μας, πρέπει σύμφωνα με συνταγματική επιταγή, να είναι χωρίς εξαίρεση δικαιούχοι των παροχών πλήρους κοινωνικής ασφάλισης και δωρεάν νοσοκομειακής και φαρμακευτικής περίθαλψης. Με αυτό τον τρόπο ο σημερινός νόμος του κράτους, γνωστός ως «νόμος Τσίπρα 2016», όπως κοινώς λέγεται, που προβλέπει πλήρη δωρεάν νοσοκομειακή και φαρμακευτική περίθαλψη μόνο με ΑΜΚΑ, να μην μπορεί να καταργηθεί αν αλλάξει η κυβέρνηση.

Αυτά όσο αφορά επείγουσες περιπτώσεις, όμως η πρόσβαση σε πρωτοβάθμια περίθαλψη και δωρεάν νοσοκομειακή και φαρμακευτική περίθαλψη θα αρχίσει από τον Σεπτέμβριο του 2017, όπως η εφημερίδα μας είχε έγκαιρα αναγγείλει, με την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας. Δηλαδή το αυστηρό εκείνο θεσμό  του εξειδικευμένου γιατρού και νοσοκομείου, καθώς και με τον οικογενειακό γιατρό σύμφωνα με το νέο σύστημα της Τοπικής Μονάδας Υγείας (TΟMY), που άλλοι το λένε «ιατρείο της γειτονιάς». Σύμφωνα με αυτό τον νέο θεσμό το ΤΟΜΥ θα παρακολουθεί την υγεία των πελατών του με πρόληψη, διάγνωση και θεραπεία. Με εξαίρεση βεβαίως τα επείγοντα περιστατικά, ο ασθενής θα παραπέμπεται σε κέντρο υγείας ή σε νοσοκομείο κατόπιν παραπομπής από τον οικογενειακό γιατρό και ευελπιστώ εύκολα ο ασθενής να μπορεί να απευθύνεται στον γιατρό του. Αυτό το λέω γιατί η εμπειρία μου από άλλες χώρες με τι ίδιο σύστημα είναι πως στον ασθενή κλείνουν ραντεβού με τον οικογενειακό γιατρό αυτόματα τηλεφωνικά κέντρα με τα οποία δεν μπορείς να διαπραγματευτείς την ημερομηνία παραπομπής που σού καταχωρούν.

Σε σχετική συζήτηση που είχα με ομάδα γιατρών σε ώρα ανάπαυσής τους στο Τζάνειο Νοσοκομείο με διαβεβαίωσαν πως ένα τέτοιο απρόσωπο, ψυχρό και αναποτελεσματικό σύστημα επικοινωνίας του ασθενή με τον γιατρό του δεν θα γίνει ποτέ αποδεκτό στη χώρα μας.