ΤΜΥ και στην Κηφισιά

doctor1

Από το δίκτυο 239 Τοπικών Μονάδων Υγείας (TMY) για την ενίσχυση της Δημόσιας Υγείας, στη δημιουργία του οποίου σε 80 περιοχές της χώρας πριν τη λήξη του 2017 εξήγγειλε πρόσφατα ο πρωθυπουργός, κάποιες από αυτές πρέπει να διεκδικήσει και ο δικός μας διευρυμένος καλλικράτειος Δήμος της Κηφισιάς.

Στο Δήμο μας δεν διαμένουν μόνο προνομιούχοι και ευκατάστατοι συμπολίτες μας, αλλά και μία μεγάλη Μεσαία Τάξη που έχει δραματικά πληγεί από την οικονομική κρίση και τη νέα φτώχεια των μνημονίων, ενώ σίγουρα υπάρχουν και χιλιάδες άλλοι μη έχοντες Κηφισιώτες στα όρια της φτώχειας, που ήταν μέχρι τώρα αποκλεισμένοι από την καθολική κάλυψη του πληθυσμού σε πρόνοια, υγεία και φροντίδα.

Σύμφωνα με τη μεταρρύθμιση του νέου οργανωμένου δικτύου των 239 Τοπικών Μονάδων Υγείας (TMY) θα λειτουργούν με πληθυσμό ευθύνης 10.000 με 12.000 άτομα και θα στελεχώνονται από διεπιστημονικές ομάδες 12 ατόμων με γενικούς γιατρούς, παθολόγους, παιδίατρους, νοσηλευτές, επισκέπτες υγείας, κοινωνικούς λειτουργούς και διοικητικούς. Το γεγονός όμως ότι οι 239 ΤΜΥ θα τοποθετηθούν μόνο σε 80 περιοχές της χώρας όταν οι Δήμοι είναι 325 σημαίνει ότι η δημοτική ηγεσία του Δήμου μας και τα τοπικά κόμματα των αιρετών μας στο δημοτικό συμβούλιο θα πρέπει να βρίσκονται σε συνεχή επαγρύπνηση, ώστε ο Δήμος μας να μην μείνει απέξω στην κατανομή και να επιδείξουν εγρήγορση γιατί ο χρόνος τοποθέτησής τους είναι λίγος, δεδομένου ότι το μέτρο αυτό λήγει τέλη Δεκέμβρη 2017.

Ο χώρος της υγείας ήταν πάντα στη χώρα μας, ακόμα και πολύ πριν την κρίση, χώρος κατασπατάλησης πόρων, προκλητικών υπερτιμολογήσεων φαρμάκων και προμηθειών, βρόμικων συναλλαγών, με αλισβερίσια και φακελάκια. Όλοι έχουμε εμπειρία από τη διαρκή αυτή εξωφρενική κλίμακα λεηλασίας του δημόσιου συμφέροντος με πρώτα θύματα τα ασφαλιστικά ταμεία, αλλά και τον κρατικό προϋπολογισμό, χωρίς οι φορολογούμενοι να έχουν την ανταποδοτικότητα που τους άξιζε στον τομέα της υγείας με τη φρικτή κατασπατάληση των δημοσίων πόρων του ΕΣΥ.

Στόχος της νέας αυτής Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ) είναι να δημιουργηθούν τώρα οι Τοπικές Μονάδες Υγείας σύμφωνα με την απόφαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Κοινωνικής Πολιτικής (ΚΥΣΚΟΙΠ) της 25.01.2017 υπό τον αντιπρόεδρο τη κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη. Δεν γνωρίζω τι θα απογίνουν τα υπάρχοντα Δημοτικά Ιατρεία και αν θα ενταχθούν στο νέο σύστημα υγείας των ΤΜΥ. Δημοτικά Ιατρεία υπάρχουν σήμερα 180 σε όλη τη χώρα, τα περισσότερα επανδρωμένα με εθελοντές γιατρούς που περιέχουν και αυτά ΠΦΥ υπηρεσίες, δηλαδή ιατρικές υπηρεσίες Πρωτοβάθμιας Φροντίδας υγείας.

Μπορεί το Υπουργείο Υγείας να έχει ήδη τομεοποιήσει τη χώρα για το σχεδιασμό του νέου συστήματος, προχωρώντας στην καταγραφή της υφιστάμενης κατάστασης, τα ιατρεία όμως γειτονιάς ΤΜΥ θα στεγαστούν σε χώρους που θα διατεθούν από τους κατά τόπους Δήμους, στην πλειονότητα των περιπτώσεων. Δηλαδή αν ο καλλικράτειος Δήμος Κηφισιάς έχει περισσότερους από 70.000 κατοίκους εντελώς θεωρητικά θα πρέπει να θέσει στη διάθεση του νέου μέτρου Τοπικών Μονάδων Υγείας 8 με 10 τέτοιους χώρους, που θα πρέπει ο κάθε ένας από αυτούς να διαθέτει πολλαπλά δωμάτια υποδοχής, δώδεκα διαφορετικές υπηρεσίες ιατρικών, νοσηλευτικών και διοικητικών χώρων.

Αυτά τα γράφω εντελώς υποθετικά αφού στην πρώτη φάση θα επιλεγούν μόνο 80 περιοχές ανάμεσα στους 325 Δήμους όλης της επικράτειας μέχρι τον Δεκέμβριο του 2017 και μαντεύω δύσκολα να βρεθούν ικανοποιημένοι οι 70.600 κάτοικοι του νέου διευρυμένου Δήμου Κηφισιάς ανάμεσα στα 2,5 εκατομμύρια Έλληνες που αυτή τη φορά θα βρεθούν σε αυτή την πρώτη φάση του νέου συστήματος υγείας. Με την εφαρμογή του θεσμού του οικογενειακού γιατρού θα του χρεωθούν έως 2.000 ενήλικες και στους οικογενειακούς παιδίατρους 1.000 παιδάκια. Αμέσως με τη δημιουργία αυτών των μονάδων θα ενημερωθούν οι κάτοικοι κάθε τοπικής περιοχής και θα κληθούν να επιλέξουν τον οικογενειακό γιατρό τους. Έτσι θα απαλλαγούν τα νοσοκομεία από την υπερβολική συρροή ασθενών, στα εξωτερικά ιδίως ιατρεία τους, αφοί οι κάτοικοι θα πρέπει πρώτα να επισκεφθούν υποχρεωτικά πρώτα τον προσωπικό τους γιατρό για να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα υγείας τους.

Με την εμπειρία που έχω από άλλα κράτη υποδοχής μου όπου έζησα και ζω θα πρέπει να πω πως το σύστημα αυτό των ΤΜΥ και του οικογενειακού γιατρού είναι αρκετά βατό και διευκολύνει τον ασθενή, ωστόσο όπως όλα τα νομίσματα έχει δυό πλευρές, ίσως και περισσότερες, αλλά θα μας δοθεί αργότερα η ευκαιρία να τις προσεγγίσουμε διεξοδικότερα.