Χώροι στη διάπλαση των Δήμων

agtryfonas1

Οι χώροι των κοιμητηρίων των Δήμων σαν νεκροταφεία δεν μπορούν βεβαίως να υπάγονται στους ανάλογους οχλούσης χρήσης, όπως είναι τα κέντρα διασκεδάσεως και τα μπαρ στα εμπορικά κέντρα και αλλού, αλλά και αυτοί οι άγιοι χώροι ρυθμίζονται με νόμους και νομοσχέδια της νομοθετικής και της εκτελεστικής εξουσίας και των θεσμοθετημένων αρμοδιοτήτων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Ασφαλώς για τη χρήση των νεκροταφείων, όσων λειτουργούν σαν κοιμητήρια θα πρέπει να συνεχίσουν να ισχύουν οι απαραίτητες αρμοδιότητες προστασίας του ιερού χώρου του κοιμητηρίου σεβόμενοι τους αλησμόνητούς μας νεκρούς, όπως βεβαίως και του φυσικού και πολιτιστικού τους περιβάλλοντος, όπου επιτελούνται οι τελετές ταφής και μνημοσύνων των αείμνηστων κεκοιμημένων λατρευτών μας προσώπων. Στο άρθρο μας αυτό όμως θα ασχοληθούμε με τους χώρους των πρώην νεκροταφείων, που βρίσκονται, ας μας επιτραπεί να χρησιμοποιήσουμε τον όρο, σε κατάσταση αγρανάπαυσης.

Αυτή είναι πραγματικότητα που συχνά αντιμετωπίζεται από τους Δήμους, αφού κάποτε η πληρότητα του Νεκροταφείου δεν επαρκεί για τη χρήση του σαν κοιμητήριο των νεκρών μας και πρέπει να αντικατασταθεί με άλλες λύσεις. Νόμος του Κράτους αφαιρεί από τους Δήμους την κανονιστική αρμοδιότητα της αξιοποίησης του χώρου των πρώην κοιμητηρίου επιβάλλοντας ο νομοθέτης με τη νομοθετική του πρωτοβουλία τη χρήση του χώρου με αυστηρά περιοριστικά πλαίσια που αποσκοπούν ουσιαστικά και κύρια στη διατήρηση του πρώην νεκροταφείου αποκλειστικά σαν πάρκο αναψυχής με πολύ περιορισμένες μικρές κατασκευές και λειτουργικότητες αρμόζοντος ενδιαφέροντος. Οι χώροι των πρώην νεκροταφείων είναι όπως ασφαλώς όλοι γνωρίζουμε συχνά μεγάλης επέκτασης και συχνά κεντρικής θέσης, που οι Δήμοι θα μπορούσαν να αξιοποιήσoυν για την άσκηση οικονομικών, πολιτιστικών, κοινωνικών και τουριστικών δραστηριοτήτων, όπως και γενικότερου πολεοδομικού ενδιαφέροντος και άλλων εγκαταστάσεων ψυχαγωγικών, εκθεσιακών, υγειονομικών δραστηριοτήτων και γενικά οικονομικής ανάπτυξης και τουρισμού και την ευταξία του Δήμου.

Υπάρχουν πολλοί Δήμοι όπως ο Δήμος της Κηφισιάς με κοιμητήρια σε λειτουργία που δεν έχουν αυτό το πρόβλημα, υπάρχουν όμως άλλοι όπως ο Δήμος Νικαίας, που έχει διευρυνθεί με το Ρέντη που βρίσκεται μπροστά σε αυτό το δίλημμα υποχρεωμένος σύμφωνα με τον νόμο του Κράτους που τον αναγκάζει να διαμορφώσει 46 στρέμματα ουσιαστικά σε πάρκο που θα το επισκέπτονται μερικές δεκάδες περιπατητών βγάζοντας βόλτα μερικοί από αυτούς τους πιστούς τους τετράποδους καλούς τους φίλους. Εκατοντάδες μέτρα κοντά σε ένα άλλο τεράστιο πάρκο του μεγάλου λόφου Φιλίππου και Ελισάβετ, που και αυτό δέχεται καθημερινά ορισμένες δεκάδες περιπατητών, ευτυχώς στο γηπεδάκι μπάσκετ που προσφέρει παράμερα, μπορεί κανείς συνεχώς να ακούει τις χαρούμενες φωνές των αθλούμενων παιδιών της γειτονιάς.

Στο δήμαρχο Νκαίας -Ρέντη στάλθηκε η εξής σοφή πρόταση: «Να προσκληθούν και οι 51 ιστορικοί και παραδοσιακοί Νομοί της χώρας να στήσουν ο κάθε ένας στο δικό του μόνιμο μεμονωμένο ισομεγέθη χώρο, τα δικά του τοπικά κτίσματα στέγασης εστιατορίου, εκθεσιακού χώρου, περιπτέρου τουριστικών ειδών και τέλος πάντων όποιας αξιοποίησης ο κάθε Νομός του επιτραπεί, ή θελήσει να προσφέρει, να παρουσιάζει και να προωθεί. Με αυτόν τον τρόπο τα εκατομμύρια των τουριστών του Λεκανοπεδίου που επισκέπτονται την Ακρόπολη και τα περίφημα μουσεία που διαθέτει, ακόμα και οι επιβάτες των κρουαζερόπλοιων θα μπορούν σε μικρογραφία να γνωρίζουν και να απολαμβάνουν όλες τις χάρες, τα δώρα και την παράδοση των περιοχών όλης της Ελλάδας από γαστρονομικής, τουριστικής, πολιτιστικής και ψυχαγωγικής άποψης. Το τεράστιο αυτό τουριστικό κέντρο…μπορεί να γίνει η μεγαλύτερη τουριστική ατραξιόν όλης της χώρας, που θα μαγνητίζει εκατομμύρια ντόπιων και ξένων επισκεπτών όλο το χρόνο, δίνοντας ευκαιρία απασχόλησης σε χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας και ευημερίας για την παραμελημένη και αδικημένη αδούλωτη και ηρωική Κοκκινιά, το σημερινό Δήμο Νίκαια Ρέντη, ευνοώντας άμεσα και όλους τους γειτονικούς Δήμους. Θα αναβαθμιστεί έτσι όλη η δυτική Αττική και οι περιοχές του δυτικού Λεκανοπεδίου, συμπληρώνοντας τις ήδη ελκυστικές περιοχές των νοτίων περιοχών Ελληνικού, Γλυφάδας, βορείων περιοχών Κηφισιάς και άλλων προαστίων, καθώς φυσικά και του κέντρου της Αθήνας με την Ακρόπολη, τον Λυκαβηττό, που πρέπει να αξιοποιηθεί, όπως και οι ομορφιές του Πειραιά με τα κοντινά νησιά του Αργοσαρωνικού».

Την πρόταση αυτή μέσα σε λίγα λεπτά συνόδευσαν αμέσως πολλές υπογραφές με καταξιωμένους ενεργούς πολίτες του κέντρου της Κοκκινιάς, ωστόσο ο ξεσηκωμός αυτό σταμάτησε με θλίψη στην πληροφορία του προέδρου του τοπικού Εμπορικού Συλλόγου ότι νόμος του Κράτους εμποδίζει την όποια αξιοποίηση του χώρου του πρώην νεκροταφείου που εδώ και πολλά χρόνια έχει παύσει να λειτουργεί. Ο Δήμαρχος καλά θα κάνει να ζητήσει από την ΚΕΔΕ και τον πρόεδρό της Γιώργο Πατούλη να πάρει την πρωτοβουλία να τροποποιηθεί ο περιοριστικός αυτός νόμος που αφαιρεί από τους Δήμους την αρμοδιότητα της άσκησης οικονομικής δραστηριότητας και άλλων πρωτοβουλιών πελώριων δημοτικών χώρων και η μετατροπή τους σε χώρους ευταξίας, ανάπτυξης και αναβάθμισης της ζωής των Δημοτών. Το Λεκανοπέδιο χρειάζεται μια Μικρογραφία της Ελλάδας στους χώρους κάποιου Δήμου του. Η ιδέα είναι καλή ας βρεθεί μια λύση, αφού πρώτα αλλάξει ο νόμος δίνοντας την αναγκαία κανονιστική αρμοδιότητα στους ολοένα και περισσότερο αναβαθμιζόμενους Δήμους που ολοένα και επαρκέστερα ξέρουν να κάνουν τη δουλειά τους.