Από τον κόσμο των επιχειρήσεων στην έμπνευση των καθημερινών πραγμάτων

zairis-pagaki
Συνέντευξη με τον Αντώνη Ζαΐρη 

Ξεφεύγοντας από τον κόσμο των επιχειρήσεων όπου κινούνται τα περισσότερα βιβλία του, το τελευταίο βιβλίο του Αντώνη Ζαΐρη «Όπου νάναι» αποτελεί μια  «ποιητική σχισμή του χωροχρόνου» με ποιήματα, δοκίμια και μια συνέντευξη, που φιλοξενούνται από τις εκδόσεις  Ηδυέπεια.

Ο Αντώνης Ζαΐρης, Διευθυντικό Στέλεχος Πωλήσεων και Μάρκετινγκ για πολλά χρόνια, αναζητάει την έμπνευση στα μικρά γεγονότα, στην καθημερινότητα των ανθρώπων όπως την παρατηρεί μέσα από τα καφέ και τις ταβέρνες της πόλης, ακόμα και από τα παγκάκια της, όπου παραδέχεται ότι έχουν για αυτόν έναν έντονο συμβολικό χαρακτήρα.

Εξαιρετικά δραστήριος άνθρωπος έχει βραβευθεί για το σύνολο του έργου του από τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας, τη Διεθνή Ακαδημία Ηγεσίας, τη Διεθνή Ακαδημία Τεχνών και το Λογοτεχνικό περιοδικό Κέφαλος αλλά πραγματικά περήφανος νιώθει όταν κάποιος του μιλήσει αναφέροντας ότι του άρεσε κάτι από αυτά που έχει γράψει

opoy nanai zairis1

  • «Όπου να ’ναι», πού παραπέμπει ο τίτλος του τελευταίου σας βιβλίου;

Το «όπου να ‘ναι» παραπέμπει στην ποιητική σχισμή του χωροχρόνου που απελευθερώνεται η συνείδηση με τη μορφή μιας βαθιάς ανάσας με χαρακτηριστικά ενσυναίσθησης σε ένα ταξίδι-πρόκληση για το μεγάλο ασχημάτιστο κενό.

  • Αποτελεί συλλογή 24 ποιημάτων, τριών δοκιμίων και μιας συνέντευξης; Το υλικό αυτό σε πόσο καιρό έχει συγκεντρωθεί;

Το υλικό αυτό πήρε δύο περίπου χρόνια όσον αφορά τη σύνθεση και επιλογή των ποιημάτων καθώς πολλά από αυτά γράφτηκαν και ξαναγράφτηκαν καθώς έπεσα σε μακρές περιόδους ανυπαρξίας έμπνευσης. Όσον αφορά τα δοκίμια ήταν κάποιες φευγαλέες στιγμές δημιουργίας.

  • Όταν κοιτάτε παλιές σας δουλειές νιώθετε την ανάγκη να τις διορθώσετε; Σας αρέσει όπως το είχατε αποτυπώσει όταν γράφτηκε; Σας εκφράζει σήμερα;

Δεν γυρνώ πίσω σε παλιές δουλειές, άρα η ανάγκη διόρθωσης δεν υπάρχει. Οι παλιές δουλειές αντιπροσωπεύουν παλιές εποχές που για μένα είναι νοσταλγικές. Αν γυρίσεις να τις διορθώσεις είναι σαν να θέλεις να καταστρέψεις αυτή τη μαγεία της εποχής που με εκφράζει σε πολλά σημεία ακόμα και σήμερα.

  • Σε ποιους απευθύνονται τα ποιήματά σας;

Τα ποιήματα μου απευθύνονται σε ένα περισσότερο σιωπηλό και σκεπτόμενο αναγνωστικό κοινό ανεξαρτήτως ηλικίας που βρίσκει νόημα και ενδιαφέρον στη ζωή μέσα από μικρές γεύσεις καθημερινότητας που την κάνουν να είναι απολαυστική και να πετυχαίνει επάξια τη νοηματοδότησή της. Δεν με ενδιαφέρουν τα μεγάλα γεγονότα καθώς είμαι μικρός για να συμμετέχω στη δημιουργία τους. Με ενδιαφέρουν τα μικρά και καθημερινά.

  • Επαγγελματικά «ανήκετε» στις επιχειρήσεις, έχετε εργαστεί ως διευθυντικό στέλεχος σε ελληνικές, πολυεθνικές επιχειρήσεις αλλά και στο Δημόσιο. Αντλείτε έμπνευση για το λογοτεχνικό σας έργο από εκεί;

Έχω περάσει για 32 ολόκληρα χρόνια από διοικητικές θέσεις και έχω υπηρετήσει τόσο στο ιδιωτικό όσο και το δημόσιο μάνατζμεντ. Σε όλη αυτή τη διαδρομή υπήρξαν περιστατικά που τροφοδότησαν την έμπνευσή μου για δημιουργία. Η κύρια πηγή όμως έμπνευσης για το λογοτεχνικό μου έργο υπήρξε η καθημερινότητα των ανθρώπων όπως εξελίσσεται και  την παρατηρώ μέσα από τα γνωστά καφέ της πόλης που συχνάζω, τις ταβέρνες που συναγελάζομαι με άλλους φίλους και τους μοναχικούς περιπάτους που κάνω.

  • Με την εμπειρία σας στον κόσμο του μάρκετινγκ, τι πιστεύετε ότι λείπει από την ποίηση και δεν αποτελεί κερδοφόρο προϊόν;  Τι θα χρειαζόταν για να γίνει bestseller μια ποιητική συλλογή;

Νομίζω λείπει η πειθαρχία και η αυστηρή προσήλωση στη δομή και αλληλουχία των λέξεων που εκφράζουν τα συναισθήματα του Ποιητή. Αυτό δεν είναι κερδοφόρο προϊόν είναι αναζήτηση ψυχής και καλή επικοινωνία με ένα συγκεκριμένο κοινό. Προφανώς μια ποιητική συλλογή για να γίνει best seller δεν αρκεί το νοηματικό περιεχόμενό της αλλά σίγουρα και ενέργειες μάρκετινγκ, προβολής και διαφήμισης. Εγώ όμως δεν τη βλέπω την ποίηση ως προϊόν. Με ενδιαφέρει η αυτοϊκανοποίηση.

  • Ποια είναι για εσάς η διαδικασία γραφής ενός ποιήματος; Για παράδειγμα κάθεστε για να γράψετε ή κρατάτε σημειώσεις οποιαδήποτε ώρα της ημέρας ή γράφετε μόνο σε διακοπές;

Κρατώ σημειώσεις οποιαδήποτε ώρα και στιγμή της μέρας και σε οποιοδήποτε μέρος. Αν ψάξετε τα ρούχα μου θα δείτε μικρά διάσπαρτα χαρτάκια παντού. Δεν υπάρχουν διακοπές στην έμπνευση.

  • Έχετε τιμηθεί, έχετε βραβευτεί για το έργο σας. Πότε νιώσατε εσείς πραγματικά περήφανος για κάτι από αυτά που έχετε γράψει;

Ναι έχω  βραβευθεί αλλά δεν πιστεύω στα βραβεία καθώς σε μεγάλο βαθμό είναι αντικείμενο δημοσίων σχέσεων. Πραγματικά περήφανος νιώθω όταν κάποιος μου μιλήσει και αναφερθεί σε κάτι που του αρέσει από αυτά που έχω γράψει.

  • Σιγομουρμουρίζετε δικούς σας στίχους;  Αν σας ζητήσουν να πείτε ένα ποίημά σας, υπάρχει κάποιο που προτιμάτε;

Μηρυκάζω λέξεις για να δημιουργήσω ένα καινούργιο ποίημα και σιγομουρμουρίζω στίχους ενός παλιού ποιήματος για να περνώ καλά και να περνά και η ώρα. Αν μου ζητούσαν να πω ένα ποίημα θα προτιμούσα  «το καράβι» από τη συλλογή Ανήσυχη Περιπλάνηση και τον «φθινοπωρινό φεγγίτη» από την τελευταία συλλογή «όπου να ‘ναι».

  • Έχετε γράψει ποτέ σε παγκάκι;

zairis-pagaki2

 

 

Έχω γράψει σε παγκάκι και γράφω γενικά σε παγκάκια καθώς το παγκάκι για μένα έχει έντονο συμβολικό χαρακτήρα καθώς έχει και ένα συστατικό φοβικής ανεκπλήρωτης ηδονής που με συναρπάζει. Είναι για μένα σημείο ποιητικής αναφοράς!!

 

 

 

 

Η συνέντευξη  έγινε από την Έρικα Αθανασίου και πρωτοδημοσιεύθηκε στο tetragwno.gr

https://tetragwno.gr/themata/prosopa/antonis-zairis-echo-vraveythei-alla-den-pisteyo-sta-vraveia?fbclid=IwAR02VGTuagFGalI9RUMBBC1HICLBlOUB3ZEXkH7BChuhbxaoq8ZskQVEjLA