Μειώσεις ενοικίων χωρίς… τον ξενοδόχο

ενοικιαζεται 1

Συνέντευξη Σοφίας Φαράντου – Ιανουάριος 2021

Πολλά τα προβλήματα που αφήνει στο πέρασμά της η πανδημία. Εκτός από τα θέματα υγείας τα οποία είναι και ανυπολόγιστα, τεράστια είναι και αυτά της οικονομίας. Η Κυβέρνηση προκειμένου να αντιμετωπίσει την οικονομική κρίση στο λιανεμπόριο, έχει εξαγγείλει την μη καταβολή ενοικίων στην επαγγελματική στέγη που πλήττεται, με την επιδότηση από το κράτος στους ιδιοκτήτες μέρους του ενοικίου. Αυτό είχε εξαγγείλει και κατά την πρώτη καραντίνα που είχε γίνει σε όλη την χώρα την άνοιξη αλλά ακόμη πολλοί από τους ιδιοκτήτες δεν έχουν αποζημιωθεί. Με λίγα λόγια οι κυβερνώντες κάνουν κοινωνική πολιτική με τα λεφτά και την περιουσία των άλλων. Κάτι ας πούμε ανάλογο και με την επιστρεπτέα προκαταβολή. Ο συνεργάτης μας Τιμόθεος Μέρλιν και αυτός παθών, πήρε συνέντευξη με την Σοφία Φαράντου για αυτό το θέμα. Ας την διαβάσουμε έχει ενδιαφέρον.

«Η ευκαιρία για αυτή τη συνέντευξη μας δόθηκε, από ένα δελτίο τύπου που λάβαμε πρόσφατα, που μας κίνησε το ενδιαφέρον. Οι ΙΔΙΟΚΤΗΤΕΣ ΑΚΙΝΗΤΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ, είναι μια ομάδα που δημιουργήθηκε στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης και πίσω από αυτή την πρωτοβουλία, βρίσκεται η κυρία Σοφία Φαράντου.  Τηρώντας λοιπόν τις αποστάσεις που απαιτεί η εποχή μας, πήραμε απαντήσεις, σε ερωτήματα, που δεν έχουμε μάθει να μας απασχολούν.

  • Κυρία Φαράντου,  σας ευχαριστώ πολύ για αυτή την επικοινωνία. Πάμε κατευθείαν στις ερωτήσεις. Χωρίς να θέλω να ακουστώ απότομος. Ποια είσαστε; Ποιος είναι ο σκοπός αυτής της ομάδας; Γιατί τώρα και που διαφέρει αυτή η ομάδα από την Π.ΟΜ.ΙΔ.Α. που παραδοσιακά εκπροσωπεί τους ιδιοκτήτες στην Ελλάδα;

 σοφία φαράντου«Είμαι ένας πολίτης όπως όλοι μας. Έχω περιουσιακά στοιχεία, όπως έχουν οι περισσότεροι στην Ελλάδα. Ο σκοπός της δημιουργίας της ομάδας, είναι να μαζευτούμε περισσότεροι ιδιοκτήτες, για να αντιδράσουμε οργανωμένα, απέναντι στο άδικο μέτρο με τις μειώσεις ενοικίων λόγω της πανδημίας, να μάθουμε τα δικαιώματά μας ως εκμισθωτές και να αλλάξουμε τη διαστρεβλωμένη εικόνα που δημιουργείται εις βάρος μας, από τα ΜΜΕ και από το Κράτος. Δεν είμαστε οι πλούσιοι μεγιστάνες που μας παρουσιάζουν, αλλά ανήκουμε και εμείς σε όσους έχουνε πληγεί, με μεγάλο μάλιστα φορτίο, οικονομικών υποχρεώσεων. Η Π.ΟΜ.ΙΔ.Α. εκπροσωπεί τα μέλη της. Εμείς είμαστε έξω από συνδρομητικές λογικές. Η ομάδα μας έχει μία εξαιρετική κι ωφέλιμη αμεσότητα και ένα πνεύμα αλληλοβοήθειας, μιας που είμαστε όλοι μας «παθόντες».Τα μέλη γράφουν τους προβληματισμούς τους και βοηθάμε βάσει των εμπειριών και των γνώσεων μας. Δεν είναι κανένας μόνος, αν οργανωθούμε, μπορούμε να λειτουργήσουμε σαν ομάδα, για να διεκδικήσουμε τα συμφέροντά μας».

  • Τα τελευταία δώδεκα χρόνια, η χώρα μας βιώνει μια οικονομική κρίση, που με την πανδημία που ξεκίνησε το 2019, έχει μετατραπεί σε παγκόσμια οικονομική κρίση. Δεν έχουμε πάρει ανάσα! Θεωρείτε ότι τα προβλήματα της ιδιοκτησίας, μπορούμε να τα διαχωρίσουμε στο «πριν» και το «μετά», των δυο αυτών στενάχωρων καταστάσεων;

«Ναι, αν και πριν υπήρχαν προβλήματα, απλά δεν είχαν πάρει τόση δημοσιότητα. Τα προβλήματα της ιδιοκτησίας είναι διαχρονικά και δυστυχώς,αυξάνονται συνεχώς. Με έναν εξωπραγματικό ΕΝΦΙΑ και την υπερφορολόγηση να είναι μάλλον, τα σημαντικότερα. Μην ξεχνάμε ότι τα μισθώματα, φορολογούνται αυτοτελώς, με υψηλές κλίμακες και χωρίς αφορολόγητο όριο. Η κλίμακα φορολόγησης είναι διαφορετική σε σχέση με την κλίμακα φορολόγησης των μισθωτών επαγγελμάτων. Ακόμα και αν εισπράττουν το ίδιο ποσό. Οι ιδιοκτήτες υπερφορολογούνται, έχοντας ως αποτέλεσμα στο τέλος, να γίνονται συνεταίροι στην περιουσία τους το κράτος. Ας μου επιτραπεί να πω κάτι, που απευθύνεται κυρίως στους άλλους ιδιοκτήτες, γιατί πρέπει να λεχθεί, για να τα ακούμε και εμείς οι ίδιοι. Δεν υπάρχει καμία ντροπή, στο να βιοπορίζεσαι αποκλειστικά από την ακίνητη σου περιουσία. Είναι δική σου περιουσία, που αποκτήθηκε έντιμα και ξέρουμε ότι τα οφέλη έρχονται συνήθως, με πολύ κόπο και αρκετές στεναχώριες».

  • Είναι όλες οι ιδιοκτησίες το ίδιο; Βιώνουν όλοι οι ιδιοκτήτες τις συνέπειες των όσων προαναφέρθηκαν στον ίδιο βαθμό;ενοικιαζεται3

«Βέβαια, ο καθένας στο μερίδιο που του αναλογεί. Αλλά πάντα με δυσμενέστερη αντιμετώπιση από την υπόλοιπη κοινωνία. Οι οριζόντιες και χωρίς κριτήρια μειώσεις ενοικίων, αν θέλετε το πιστεύετε, αλλά έχουν οδηγήσει πολλούς ιδιοκτήτες στο να περικόψουν τρόφιμα και φάρμακα, για να ανταπεξέλθουν στα πάγια έξοδά τους. Συν της πληρωμής του ΕΝΦΙΑ και των λοιπών φόρων. Μην ξεχνάμε ότι πολλοί ζουν από το ενοίκιο, που μπορεί να είναι και το μοναδικό τους εισόδημα. Μειώνοντάς το, χωρίς να μειώσεις αντιστοίχως τους φόρους που αναλογούν σε αυτό το εισόδημα, «εγκληματείς»και ισοπεδώνεις τον πολίτη σωματικά και ψυχικά. Άλλωστε, αν ήταν η ενδεδειγμένη λύση, θα είχε εφαρμοστεί και αλλού. Το Κράτος δεν έχει φανεί συνεπές, γιατί δε μας έχει αποζημιώσει για τα χαμένα έως σήμερα μισθώματα, έστω, προχωρώντας σε συμψηφισμό με τις φορολογικές μας υποχρεώσεις, οι οποίες θα μπορούσαν να είχαν ανασταλεί  κιόλας.  Άσχετα εάν διατυμπανίζουν ότι έχουμε αποζημιωθεί ή πρόκειται να αποζημιωθούμε κανονικά. Δημιουργώντας τελικά προς τα έξω, την εντύπωση, πως είμαστε οι «αχάριστοι ιδιοκτήτες»».

  • Το ακίνητο στην Ελλάδα σήμερα, από μια ασφαλής επένδυση της μεσαίας τάξης, θεωρείτε ότι έχει μετατραπεί σε μέγγενη; Τελικά, συμφέρει σήμερα η ιδιοκτησία;

«Μύθος! Σε αυτές τις συνθήκες και δεν αναφέρομαι μονάχα στην πανδημία, αλλά στις γενικότερες συνθήκες που λειτουργεί αυτή η αγορά, η ιδιοκτησία, είναι ασύμφορη. Οι περισσότεροι, βρεθήκαμε με αυτή την περιουσία, δεν είχαμε επιλογή. Οι Κυβερνήσεις και τα Οικονομικά Επιτελεία, διαχρονικά, μοιάζει να «πλήττουν»  όσους αδυνατούν να αντιδράσουν και εισπράττουν, από τις «σίγουρες τσέπες». Μόνο που αυτές οι τσέπες, σε αντίθεση με κάποια λαϊκίστικα αφηγήματα, είναι πια άδειες. Πρέπει να γίνουν εντιμότεροι οι φόροι, ώστε να μειωθούν και τα ενοίκια. Είναι το Κράτος και οι πολιτικές αποφάσεις που λαμβάνονται, που χαντακώνουν το ακίνητο ως αναπτυξιακό μέσο για την οικονομία μας.  Είναι παράλογο να πηγαίνεις στο σφαγείο, την αγελάδα που σου δίνει γάλα…».

  • Υπάρχει κάποια μορφή «αντιπαλότητας» μεταξύ μισθωτών και εκμισθωτών; Ποιες είναι οι στρεβλώσεις στις μισθωτικές σχέσεις, σήμερα;»

«Χτυπήσατε φλέβα… Αρκετοί μισθωτές εκμεταλλεύονται τις ασάφειες και τα κενά του συστήματος και τώρα με την έκπτωση ενοικίου, δε δίνουν ούτε το ποσοστό ενοικίου που πρέπει να καταβάλουν, με αποτέλεσμα ο εκμισθωτής, να εισπράττει μηδέν και να μην μπορεί να βιοποριστεί. Βλέπουμε και τις επιδοτήσεις του Κράτους να πηγαίνουν προς λάθος κατεύθυνση ή μάλλον, να μας αφήνουν απ’ έξω, κι αγανακτούμε. Θα έπρεπε να υπάρχει ένας τρόπος ελέγχου της φερεγγυότητας των υποψηφίων μισθωτών. Ήδη είναι στα ζητούμενα να μπαίνει κάποιος  εγγυητής στις μισθώσεις. Και βέβαια, ο μισθωτής, θα πρέπει να συνεργάζεται και να προσκομίζει τις εξοφλητικές αποδείξεις ενοικίων, κοινοχρήστων, ΔΕΚΟ κ.λπ.  Εσείς, δεν θα νιώθατε πως αδικείστε, εάν για παράδειγμα ο μισθωτής που εισπράττει επίδομα ενοικίου, δεν σας κατέβαλε το ενοίκιο;  Θέλω να πιστεύω πως δεν υπάρχει κάποια «αντιπαλότητα», αλλά είναι τόσα τα παραδείγματα που διαβάζει κανείς στην ομάδα μας, που φοβάμαι ότι υπάρχουν πολλοί, που αντιμετωπίζουν τους ιδιοκτήτες, ως «εχθρούς.». 

  • Ποιος θα μπορούσε να είναι ο ρόλος του Κράτους λοιπόν, για πιο υγιείς συνεργασίες, για να ξανακερδίσει το ακίνητο, την εμπιστοσύνη που έχαιρε κάποτε;

«Χρειάζονται μάλλον εντιμότεροι και ορθότεροι νόμοι, για την προστασία των ιδιοκτητών από τους δύστροπους ενοικιαστές. Για έναν ακόμα λόγο. Την προστασία των μισθωτών. Για να μην πληρώνουν «τη νύφη», οι καλοί ενοικιαστές. Που φτάσαμε οι ιδιοκτήτες να τους κοιτάμε καχύποπτα. Για να βρίσκουν και οι σωστοί και έντιμοι μισθωτές, κατοικία, φοιτητική στέγη, επαγγελματικό χώρο. Επίσης, για να επιστρέψω στην προηγούμενη απάντηση μου, το όποιο επίδομα ενοικίου, θα μπορούσε να καταβάλλεται απ’ ευθείας στον ιδιοκτήτη και ο μισθωτής να καλύπτει τη διαφορά.

Η υπερφορολόγηση από το πρώτο ευρώ εισοδήματος από τα μισθώματα, σε αντίθεση με το αφορολόγητο όριο και την επιεικέστερη κλίμακα φορολόγησης που χαίρουν άλλες κατηγορίες εισοδημάτων, δημιουργεί αυτόματα, μία ανισότητα και μία εξόφθαλμη αδικία εις βάρος μας. Η οποία ήταν ανέκαθεν, ένα βαθύ πλήγμα στην τσέπη μας.Το οποίο πολλές φορές μετακυλίεται στους μισθωτές, οι οποίοι δεν κατανοούν τη δεινή οικονομική θέση μας και δυσανασχετούν με τα υψηλά ενοίκια.»

  • Επειδή το κοινό μας, όπως και οι ιδιοκτήτες απ’ όσα μας είπατε, έρχεται σε πολλές «μορφές και χρώματα», υπάρχει κάποιο μήνυμα που θεωρείτε σημαντικό να περάσει με αυτήν εδώ τη συνέντευξη;

«Το μήνυμα είναι ότι μπορούμε όλοι μαζί, ενωμένοι, να βρούμε λύσεις στα όποια ζητήματα προκύπτουν. Όπως με την πρωτοφανή αυτή, υγειονομική κρίση που βιώνουμε και τις συνέπειες της. Αλλά θα πρέπει και το Κράτος, να μας αντιμετωπίσει  σαν ισότιμους συνομιλητές. Να μας ακούσει επιτέλους, να μας αντιμετωπίσει έντιμα και με σεβασμό και να καταλάβει ότι τόσα χρόνια, αποτελούμε μέρος της στεγαστικής λύσης σε αυτή τη χώρα και σημαντικό κομμάτι της οικονομικής της ζωής. Το Κράτος, όχι μόνο να δεσμευτεί στον     εξορθολογισμό  του τρόπου που μας αντιμετωπίζει, αλλά και να δεσμευτεί, στο να πραγματοποιήσει, όσα με νόμους θεσπίζονται. Ελπίζουμε, για μια φορά επιτέλους, ευνοϊκά για τους ιδιοκτήτες!».

  • Που μπορούμε να βρούμε τους ΙΔΙΟΚΤΗΤΕΣ ΑΚΙΝΗΤΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ;

«Θα μας βρείτε στο Facebook, αρχικά, ως ΙΔΙΟΚΤΗΤΕΣ ΑΚΙΝΗΤΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ

https://www.facebook.com/groups/3400635693387873 »

  • Σας ευχαριστώ πολύ!»