Book therapy στο “Σπόρο”

Τσαλίκογλου
Από αριστερά η Έρικα Αθανασίου συνομιλεί με την Φωτεινή Τσαλίκογλου

“Διαβάζω και Αλλάζω” το μήνυμα της ημέρας που συνδέεται με την παγκόσμια ημέρα του βιβλίου που γιορτάζεται στις 23 Απριλίου και οι βιβλιόφιλοι πραγματοποίησαν τον περίπατο του βιβλίου στις 22 Απριλίου, με στάσεις σε βιβλιοπωλεία και εκδοτικούς οίκους. Στην Κηφισιά, ο περίπατος δεν μπορούσε παρά να πραγματοποιήσει στάση στο βιβλιοπωλείο “Σπόρος”, όπου καλεσμένη ήταν η συγγραφέας Φωτεινή Τσαλίκογλου και το βιβλίο της “H μετακόμιση”, που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις “Καστανιώτη”.

tsalikoglousite1
Φωτεινή Τσαλίκογλου και Λίνα Σόρογκα – Τροχαλίτου

Τον κόσμο που είχε πάει από νωρίς στο βιβλιοπωλείο καλωσόριζαν οι υπεύθυνες Κορίνα και Μαρώ, ενώ με τη συγγραφέα συνομίλησε η Έρικα Αθανασίου, συγγραφέας, δημοσιογράφος.

Η Φωτεινή Τσαλίκογλου, εκπαιδευμένη στην Κλινική Ψυχολογία, καθηγήτρια Ψυχολογίας στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, με τα βιβλία της να έχουν μεταφραστεί και διακριθεί και σε άλλες χώρες, κέρδισε αμέσως το κοινό της. Κοινό που είχε κερδίσει πιο νωρίς το βιβλίο της, μια και είχε επιλεγεί από την ομάδα “book therapy” και πολλοί ήδη το είχαν διαβάσει.

Η συγγραφέας σύστησε την ηρωίδα της, αναφέροντας ότι διαλέγει γυναίκες να πρωταγωνιστούν στα βιβλία της, προσπαθώντας να ανιχνεύσει τη γυναικεία ψυχολογία. Με αναφορές σε άλλα βιβλία μίλησε για την έμπνευση, για ήρωες, για πράξεις, παραλείψεις και συμπεριφορές. Μίλησε για το “χρόνο που τρέμει” όπως τον αντιλαμβάνεται η ηρωίδα της, για λέξεις που μπορούν να έχουν διαφορετική σημασία για τον καθέναν, ακόμη και διαφορετική σημασία για τους ίδιους ανθρώπους σε διαφορετικές στιγμές.  Για πράγματα που είναι καλύτερα όταν δεν είναι ταχτοποιημένα. Για πράγματα που παίρνουμε ή αφήνουμε για αναμνήσεις πραγματικές ή κατασκευασμένες.

μετακόμιση

Η Φωτεινή Τσαλίκογλου στο τέλος της εκδήλωσης  συγκινημένη ευχαρίστησε το κοινό της, που ήταν ιδιαίτερα θερμό και γνωρίζοντας ήδη την Ευρυδίκη, την ηρωίδα της και έχοντας ταυτιστεί ή όχι ο καθένας με το δικό του τρόπο μαζί της, ήθελε να γνωρίσει από κοντά και τη δημιουργό της.