Απρίλης μήνας του βιβλίου

biblio-taxidi
Γράφει η Έρικα Αθανασίου

Με δόσεις υποσχεθήκαμε να παρουσιάζουμε βιβλία και τα βιβλία σε αυτή τη δόση προέρχονται από έναν συγγραφέα γνωστό στην Κηφισιά, αφού υπηρέτησε για χρόνια στα σχολεία της σαν καθηγητής και σαν διευθυντής, τον Μιχάλη Αντωνόπουλο. Έναν συγγραφέα που έχει τον δικό του τρόπο να κρατάει τους αναγνώστες του δέσμιους της γραφής του.

Εκείνες

ekeines-antwnopoulosΈνα αφήγημα αλλοτινών εποχών, όπως λέει και το εξώφυλλο του βιβλίου του Μιχάλη Αντωνόπουλου «Εκείνες» που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ρενιέρη, ένα βιβλίο που δεν το αφήνεις εύκολα αν το ανοίξεις και έχεις ανοιχτό το μυαλό σου στην ιδέα ότι ο κόσμος δεν θα είναι πάντα όπως τον ξέρουμε. Ο συγγραφέας έχει μια τάση να ταξιδεύει στα αστέρια τόσο επιστημονικά, με σπουδές αστροφυσικής όσο και λογοτεχνικά. Πολλά από τα βιβλία του πραγματεύονται το παράδοξο και ταξιδεύουν τον αναγνώστη σε τόπους αχαρτογράφητους.

Η αρχή του βιβλίου σε στέλνει κατευθείαν σε ένα διαστημικό ταξίδι με σχέδια του ίδιου του συγγραφέα.  Από την αρχή η δράση σε συνεπαίρνει ενώ η λογοτεχνική γραφή κρατάει τον αναγνώστη δέσμιό της. «Βιαστικές εντολές μοιράζονται δεξιά κι αριστερά. Όλοι βυθίζονται στους υπολογισμούς τους και τα πάντα γίνονται και ξαναγίνονται. Εις μάτην! Τίποτα δεν δικαιολογεί το αλλόκοτο της κατάστασης. Πλέον, η βεβαιότητα κατατροπώνει την πιθανότητα».

Οι εικόνες, είτε ως σχέδια, είτε εκφρασμένες με λέξεις σε κάνουν να δεις με τα μάτια σου τον κόσμο του συγγραφέα, με τις σκηνές να εναλλάσσονται σαν κινηματογραφική ταινία, από αυτές που δεν θέλεις να τελειώσουν, παρά μόνο για να μάθεις το τέλος. Μέχρι τότε μήπως πρέπει να αποδεχτούμε το γεγονός ότι δεν είμαστε μόνοι μας στον κόσμο; «Ακροβατώντας μεταξύ γεγονότων, εξωφρενικών θεωριών κι επιστημονικού ρεαλισμού, κατέληξε εκφράζοντας την του πως ανώτερες υπάρξεις κυριαρχούν επί του συγκεκριμένου πλανήτη».

Ενοχλείτε τον ύπνο των θεών

enoxleite-antwnopoulosΠαρά τον τίτλο του «Ενοχλείτε τον ύπνο των θεών»  ρεαλιστικές βάσεις έχει το βιβλίο του Μιχάλη Αντωνόπουλου που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ρενιέρη. Τα ονόματα των ηρώων, πέντε όλοι κι όλοι δεν μας ενδιαφέρουν ιδιαίτερα για αυτό και ο συγγραφέας τα αγνοεί. Για αυτόν είναι ο προφέσορας, ο κοσμογυρισμένος, τα ψαχτήρια του Βορρά και το Στέλεχος και ο στόχος ένας θησαυρός.

Η διήγηση πηγαινοέρχεται χρονικά πριν και μετά, καθώς ο προφέσορας έχει πειστεί από τον κοσμογυρισμένο να αναζητήσουν τις χρυσές λίρες που κάποιος έθαψε την περίοδο του πολέμου. Παρότι πολλές τέτοιες ιστορίες κυκλοφορούν αυτή φαίνεται να είναι αληθινή και οι δυο τους θα σκάψουν τα βουνά της Ρούμελης προκειμένου να τις βρουν.   Η ελληνική γη όμως μπορεί να φυλάει διαφορετικούς θησαυρούς και μυστήρια.  Γιατί στην ελληνική γη έχουν θαφτεί ήρωες από την εποχή του Τρωικού πολέμου και εκείνη την εποχή υπήρχαν κάποιοι πολλοί δυνατοί θεοί. Ο συγγραφέας κατορθώνει να φαντάζει το απίθανο πιθανό, δημιουργώντας μια εξαιρετική ιστορία.

Απρίλης, ο μήνας του Βιβλίου