Ολοκληρώθηκαν οι επισκέψεις στην Ελλάδα για το έργο Go for VET του προγράμματος Erasmus+

akrivos-erasmus

Οι εταίροι του έργου Go for VET του προγράμματος Erasmus+ συναντήθηκαν στην Αθήνα της Ελλάδας για την τέταρτη διακρατική συνάντηση και τις επιτόπιες επισκέψεις στις 9 έως 11/4/2024 , γνωρίζοντας τις ευκαιρίες και την κουλτούρα της απασχόλησης ατόμων με αναπηρία στην Ελλάδα και τις προοπτικές επαγγελματικής κατάρτισης και πρακτικής σε διάφορους φορείς .

Η επίσκεψη φιλοξενήθηκε από τον Έλληνα εταίρο Ινστιτούτο Αειφόρου Ανάπτυξης και Υγείας του Πολίτη (Institute of Citizen’s Sustainable Development and Health) και περιλάμβανε επιτόπιες επισκέψεις, συναντήσεις σε εταιρείες logistics, εκπαιδευτήρια επαγγελματικής κατάρτισης και ξενοδοχεία, φορείς που υλοποιούν συμπεριληπτική πρακτική άσκηση , στην περιοχή της Αθήνας και των ευρύτερων περιοχών του δήμου Αττικής.

Παρόντες ήταν εκπρόσωποι από το Zespół Szkół Ponadpodstawowych nr 1 w Krotoszynie και Dobre Kadry (Πολωνία), το Ankkapurhan kulttuurisäätiö (Φινλανδία) και το Larnaka Tourism Board (LTB, Κύπρος).

Κατά τη διάρκεια του δεύτερου μέρους της συνάντησης, παρουσιάστηκε η αξιολόγηση των στόχων και το μοίρασμα εντυπώσεων τους σχετικά με τις επισκέψεις μελέτης, έχοντας κατά νου τους στόχους και τα μέχρι τώρα αποτελέσματα του έργου, τα οποία περιλήφθηκαν στην έκθεση σχετικά με «Συστάσεις για τους παρόχους ΕΕΚ σχετικά με τη συμπερίληψη ατόμων με αναπηρία στην επαγγελματική κινητικότητα στο πλαίσιο του Erasmus+». Πάνω σε αυτό, παρουσιάστηκαν από κάθε εταίρο τα σχόλια και οι ιδέες, μαζί με τα επόμενα βήματα του έργου και τις διαδικασίες διάχυσης.

Για τις επιτόπιες επισκέψεις, οι εταίροι συναντήθηκαν με εμπειρογνώμονες στον τομέα logistics και προμηθευτή υπηρεσιών επίγειας εξυπηρέτησης (εταιρεία Goldair Handling) , συζητώντας πως υλοποιείται η ένταξη ατόμων με αναπηρία σε πλαίσιο πρακτικής άσκησης, σε χώρους τουρισμού με εργοδότες που αναφέρθηκαν στην ένταξη των ατόμων με αναπηρία στην εργασία, αλλά και στην εκπόνηση πρακτικής άσκησης, καθώς και με το διοικητικό και εκπαιδευτικό προσωπικό του IEK ALFA και Mediterranean College, όπου παρουσίασε εφαρμοσμένες μεθόδους συμπεριληπτικής επαγγελματικής κατάρτισης και πρακτικής άσκησης.

Το έργο (αριθμός 2022-1-PL01-KA121-VET-000065006) ξεκίνησε την 1η Μαρτίου 2023 και θα ολοκληρωθεί στις 31 Οκτωβρίου 2024. Οι πέντε εταίροι συνεργάζονται για να ενισχύσουν τις δυνατότητες των παρόχων επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης να υλοποιήσουν επαγγελματική διεθνή πρακτική άσκηση στο πλαίσιο του Erasmus + (2021-2027).

Αυτό θα επιτευχθεί με την ανάπτυξη και εφαρμογή νέων προγραμμάτων Συμφωνιών Μάθησης για τα τέσσερα επαγγέλματα (ξενοδοχειακή βιομηχανία / φιλοξενία, φωτογραφία και πολυμέσα, logistics και κτηνιατρική), καθώς και με την ανάπτυξη συστάσεων και καλών πρακτικών στον τομέα της ένταξης μαθητών με αναπηρία σε σχέδια διεθνούς επαγγελματικής κινητικότηταςστο πλαίσιο του προγράμματος Erasmus+.

Με τις επιτόπιες επισκέψεις να έχουν ήδη πραγματοποιηθεί στην Πολωνία, την Κύπρο, την Φινλανδία, και Ελλάδα ολοκληρώθηκε η έρευνα που απαιτείται για την προσαρμογή των Συμφωνιών Μάθησης.

13 Απριλίου 2024