Δημοτικό Συμβούλιο και Φιλοζωία 14/4

zwofilia1

Φλώρα Ανθο – Γράφει η Φλώρα Μυρσαλιώτου

Συνεδριάζει σήμερα 14/04/2021 και ώρα 7.30 μμ το Δημοτικό Συμβούλιο Κηφισιάς με τη Φιλοζωία ανάμεσα στα θέματα, ως το 2ο τακτικό θέμα όπου ο Δήμος μας σε Ψήφισμα  για το σχέδιο Νόμου «Νέο Πλαίσιο για την Ευζωία των Ζώων Συντροφιάς», Πρόγραμμα Άργος του Υπουργείου Εσωτερικών, το οποίο πρόγραμμα μπορείτε να το δείτε εδώ επιγραμματικά:

file:///C:/Users/Designer/Downloads/sxedio-nomou-zoa-sintrofias.pdf

Φαινομενικά το πρόγραμμα είναι καλό, όμως έχει πολλά κενά τα οποία θέτουν σοβαρά ερωτήματα όπως κάποια εκ των οποίων έχουν αναρτηθεί στη σελίδα των social media των Φιλόζωων Εθελοντών Εκάλης όπως και άλλων φιλόζωων ανά την Ελλάδα.

Κάποια από αυτά είναι τα εξής:

Σχετικά με την υιοθεσία αδέσποτων ζώων και οργανώσεις του εξωτερικού προβλέπεται ρητά εφόσον αυτά λειτουργούν νόμιμα και είναι εγγεγραμμένα στο μητρώο –ΟΜΩΣ σε χώρες της Ε.Ε., Καναδά, Η.Π.Α. και Η.Β. είναι νόμιμες δραστηριότητες
Α. Η ευθανασία Υγιών Ζώων στα καταφύγια
Β. Η παράδοση υιοθετημένου ζώου σε καταφύγιο στο οποίο επιτρέπεται η ευθανασία του ζώου

Γ.Η χρησιμοποίηση αδέσποτων ζώων σε πειράματα για επιστημονικούς σκοπούς

Ερώτημα – Δύναται το Ελληνικό Κράτος να κάνει λοιπόν ιχνηλάτιση στα ζώα που θα έχει δώσει στο εξωτερικό όταν μάλιστα το μητρώο αυτό δεν έχει καν δημιουργηθεί ακόμη; -ώστε το ζώο που με τόσο κόπο και χρήματα φρόντισε το Ελληνικό κράτος και ο Δήμος μέσα από τα προγράμματά του και τους εθελοντές του, θα μπορεί να διασφαλιστεί η ορθή διαχείριση των αδέσποτων ζώων μας;

Σχετικά με το Μητρώο Φιλοζωικών Σωματείων και Ενώσεων – Το οποίο δεν έχει δημιουργηθεί ακόμη και για το οποίο δεν υπάρχει Υπουργική απόφαση με τις προϋποθέσεις εγγραφής σε αυτό
Ερώτημα ΠΩΣ ΘΑ ΔΙΑΣΦΑΛΙΣΘΟΥΝ ΟΙ ΕΛΕΓΚΤΙΚΟΙ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΡΘΗ ΚΑΙ ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΩΝ ΑΔΕΣΠΟΤΩΝ ΖΩΩΝ αφού στον ν. 4674/2020 ΔΕΝ ορίζονται οι προϋποθέσεις εγγραφής στο μητρώο;

Σχετικά με την Κακοποίηση Ζώων ρητά αναφέρεται ως κακοποίηση α)εγκατάλειψη β) πυροβολισμός γ) εκούσιος τραυματισμός δ) (φόλες) δηλητηρίαση
Ερώτημα – Συμπεριλαμβάνονται στις πράξεις κακοποίησης η ευθανασία υγιούς δεσποζόμενου ή και αδέσποτου ζώου, η οποιαδήποτε σεξουαλική επαφή ανθρώπου με ζώο, φόνος, ακρωτηριασμός, σύνθλιψη, κάψιμο, κρέμασμα, πνιγμός;

Σχετικά με τον 5Ψήφιο Αριθμό Καταγγελιών
Ερώτημα – Θα υπάρχει κάποια νεοσύστατη υπηρεσία συντονισμού όλων των φορέων επέμβασης ή θα έχει μόνο συμβουλευτικό χαρακτήρα ; π.χ. πάρτε τηλ το 100 ή τον Δήμο και Ερώτημα – Θα υπάρχουν κυρώσεις για όσους κάνουν ψευδείς καταγγελίες για άλλες διενέξεις μεταξύ γειτόνων ή και για αδέσποτα τα οποία ίσως κάποιος που φοβάται και τυγχάνει να βρεθούν στο δρόμο του τα θεωρήσουν επιθετικά;

 Σχετικά με το Ηλεκτρονικό βιβλιάριο( στο οποίο μάλιστα αναγράφεται και πρώτα στα ζώα το πριν από τους ανθρώπους )
Ερώτημα – Θα υποχρεούται ο κάθε κτηνίατρος να εξετάσει ή και να περιθάλψει ζώο αποκλειστικά και μόνο θα φέρει ηλεκτρονική σήμανση; Αν κάποιος πολίτης προσέλθει με τραυματισμένο ζώο θα μπορεί γιατρός να παρέχει τις υπηρεσίες του ή θα υποχρεούται να το αγνοεί;zwotrofes1

 Και τέλος 6. Σχετικά με τα καταφύγια Δήμων και ειδικότερα τον δικό μας Δήμο, όπου απαιτείται η ίδρυση εγκαταστάσεων υψηλών προδιαγραφών στα όρια του Δήμου,  ενώ σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία ΔΕΝ ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ Η ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΝΟΜΙΜΟΥ ΚΑΤΑΦΥΓΙΟΥ ΣΕ ΔΑΣΙΚΕΣ, ΧΟΡΤΟΛΙΒΑΔΙΚΕΣ ΚΑΙ ΒΡΑΓΧΩΔΕΙΣ ΕΚΤΑΣΕΙΣ (αναγκαίο για τον Δήμο μας όπως και νησιωτικούς δήμους)

Ερώτημα – θα μπορεί λοιπόν ο Δήμος Κηφισιάς, Διονύσου και παρόμοιοι Δήμοι να πάρουν τέτοια στήριξη και να προχωρήσουν στην υλοποίηση;

Αφού τον Δεκέμβριο του 2020, επετράπη να λειτουργήσει το καταφύγιο του Δήμου Αθηναίων στον Βοτανικό, εντός του Ελαιώνα, γίνεται τώρα Εισήγηση από και για τον Δήμο Κηφισιάς από τον Ζαπάντη Σταύρο Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου και Εντεταλμένο Σύμβουλο για θέματα Ζωοφιλίας, την κα Εξάρχου – Χλωρακιώτη Τερέζα, Πρόεδρο της Επιτροπής Ζωοφιλίας του Δήμου Κηφισιάς και την κα Πιπιλή Γιούλα επικεφαλής των Φιλόζωων Εθελοντών Εκάλης, ζητώντας  

«να υπάρχει νομοθετική ρύθμιση για διεύρυνση των επιτρεπόμενων εκτάσεων κατασκευής καταφυγίων, ώστε Δήμοι που δεν διαθέτουν αγροτικές εκτάσεις σε απόσταση 100 μέτρων από οικίες να μπορέσουν να κατασκευάσουν καταφύγιο».

Τι καλούνται οι δημοτικοί σύμβουλοι λοιπόν να ψηφίσουν σήμερα; Φυσικά όλοι θέλουμε την εισήγηση, ο νόμος όμως είναι ήδη ελλιπής και μας αφήνει απ’ έξω σαν δήμο από οποιαδήποτε χρηματοδότηση και στήριξη υλοποίησης, συν τα ερωτήματα που θέτουμε παραπάνω, τα οποία τονίζουν την πιθανότητα δημιουργίας νέων άλυτων προβλημάτων αντί για καλυτέρευση των συνθηκών διαβίωσης και διαχείρισης των αδέσποτων ζώων.

Όλα τα θέματα του Δ.Σ. είναι τα εξής – μέσω τηλεδιάσκεψης:

  1. Έγκριση Σχεδίου Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών και διαχείρισης των συνεπειών εξαιτίας δασικών πυρκαγιών του Δήμου Κηφισιάς, σύμφωνα με το Γενικό Σχέδιο Πολιτικής Προστασίας με την κωδική ονομασία «ΙΟΛΑΟΣ».
  2. Ψήφισμα του Δ.Σ. για το σχέδιο Νόμου «Νέο Πλαίσιο για την Ευζωία των Ζώων Συντροφιάς», Πρόγραμμα Άργος του Υπουργείου Εσωτερικών.
  3. Συμπλήρωση της υπ΄αρ. 52/2021 απόφασης Δ.Σ. σχετικά με την έγκριση Αναμόρφωσης Ολοκληρωμένου Πλαισίου Δράσης (ΟΠΔ) του Δήμου Κηφισιάς και των Ν.Π.Δ.Δ. οικ. έτους 2021.
  4. Επί της υπ’ αρ. 185/2021 απόφασης της Οικονομικής Επιτροπής, για την καταβολή χρηματικών βοηθημάτων σε οικονομικά ευάλωτους κατοίκους ενόψει της εορτής του Πάσχα 2021.
  5. Ορισμός μελών για το νέο Διοικητικό Συμβούλιο του Ιδρύματος Χριστιανική Στέγη Κοριτσιού «Αγία Άννα».
  6. Έγκριση τελικού σεναρίου του Σχεδίου Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας (ΣΒΑΚ) του Δήμου Κηφισιάς σύμφωνα με την «ΜΕΛΕΤΗ ΣΧΕΔΙΟΥ ΒΙΩΣΙΜΗΣ ΑΣΤΙΚΗΣ ΚΙΝΗΤΙΚΟΤΗΤΑΣ (ΣΒΑΚ) ΔΗΜΟΥ ΚΗΦΙΣΙΑΣ».
  7. Ενημέρωση για την περιοχή «Βαρειές» και για την επανέγκριση της πολεοδομικής μελέτης της περιοχής «Υπόλοιπο Βαρειές» και «Υπόλοιπο Αγ. Κυριακής» του Δήμου Κηφισιάς.
  8. Γνωμοδότηση προς το Περιφερειακό Συμβούλιο επί της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) του έργου: «Οριοθέτηση και Έργα Διευθέτησης Ρέματος Διονύσου».
  9. Επί της υπ’αρ. 46/2020 απόφασης της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής, περί κυκλοφοριακής ρύθμισης για την τοποθέτηση κατακόρυφης σήμανσης (P-2) STOP επί των  οδών Σπανουδάκη, Πλατάνων και Μαντέλου στη συμβολή της με την οδό Αγράμπελης στην Κηφισιά.
  10. Επί της υπ’αρ. 48/2020 απόφασης της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής, περί κυκλοφοριακής ρύθμισης για την απαγόρευση διέλευσης φορτηγών οχημάτων άνω των 3,5 τόνων από την υπέργεια οδογέφυρα της οδού Θεσσαλονίκης στην Κηφισιά.
  11. Επί της υπ’αρ. 51/2020 απόφασης της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής, περί κυκλοφοριακής ρύθμισης για την κατασκευή διάβασης πεζών επί της οδού Κοκκινάκη πριν τη συμβολή της με την οδό Δοϊράνης στην Κηφισιά.
  12. Επί της υπ’αρ. 56/2020 απόφασης της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής, περί κυκλοφοριακής ρύθμισης για την χορήγηση ειδικής άδειας διέλευσης οχημάτων βαρέως τύπου, λόγω τροφοδοσίας καταστήματος στην οδό Αίαντος στη               Ν. Ερυθραία.
  13. Επί της υπ’αρ. 97/2020 απόφασης της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής, περί κυκλοφοριακής ρύθμισης για την τοποθέτηση κατακόρυφης σήμανσης (P-2) STOP επί της οδού Μελισσίων, στη συμβολή της με την οδό Αδαμών στην Κηφισιά.
  14. Επί της υπ’αρ. 98/2020 απόφασης της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής, περί κυκλοφοριακής ρύθμισης για την δέσμευση μιας (1) θέσης στάθμευσης του Συστήματος Ελεγχόμενης Στάθμευσης (Σ.Ε.Σ.) επί της οδού Ηρ. Αττικού στην Κηφισιά, για την εξυπηρέτηση των οχημάτων του γραφείου της Κοινότητας Κηφισιάς.
  15. Επί της υπ΄αρ. 99/2020 απόφασης Επιτροπής Ποιότητας Ζωής περί κυκλοφοριακής ρύθμισης για την διαμόρφωση των διαβάσεων των πεζών και κατασκευή δενδροδόχων και ρείθρου επί της οδού Λεβίδου στη συμβολή της  με τις οδούς Αργυροπούλου και Παπαδιαμάντη, μεταξύ τω Ο.Τ. 72 & 77 και των Ο.Τ. 73 & 80 στην Κηφισιά.
  16. Επί της υπ΄αρ. 11/2021 απόφασης Επιτροπής Ποιότητας Ζωής περί κυκλοφοριακής ρύθμισης για την τοποθέτηση κατακόρυφης σήμανσης (P-2) STOP επί των οδών Ιφιγένειας, Πηλέως και Ορφέως στη συμβολή τους με την οδό Μπακογιάννη στην Κηφισιά.
  17. Επί της υπ΄αρ. 12/2021 απόφασης Επιτροπής Ποιότητας Ζωής περί κυκλοφοριακής ρύθμισης για την τοποθέτηση κατακόρυφης σήμανσης (P-2) STOP επί των οδών Πέλλης και Δωδώνης, στη συμβολή τους με την οδό Αγ. Παρασκευής στην Κηφισιά.
  18. Επί της υπ’ αρ. 93/2020 απόφασης της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής,  η οποία αφορά την σημειακή τροποποίηση του εγκεκριμένου ρυμοτομικού σχεδίου στο Ο.Τ. 18 με χαρακτηρισμό της οδού Ορτανσίας ως εγκεκριμένη.
  19. Λήψη απόφασης για την εγκατάσταση Σταθμού Διανομής Φυσικού Αερίου στη Κοινότητα Εκάλης και δέσμευση του αντίστοιχου χώρου στη συμβολή των οδών Αγοράς και Μιμόζας.
  20. Λήψη απόφασης επί του αιτήματος παραχώρησης  του αθλητικού χώρου (γήπεδο ποδοσφαίρου) της οδού Ερυμάνθου, Νέα Κηφισιά στο Ν.Π.Δ.Δ. «ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΒΙΚΕΛΑΣ».
  21. Σύσταση προσωποπαγών θέσεων με σχέση εργασίας Ιδιωτικού Δικαίου Αορίστου Χρόνου στο Δήμο Κηφισιάς σε εφαρμογή τελεσίδικης δικαστικής αποφάσεως (αρ. Αποφ. Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών 1514/2020).
  22. Επί των εισηγήσεων του Αυτοτελούς Τμήματος Νομικής Υποστήριξης, που αφορούν την ανάθεση και τον καθορισμό αμοιβής δικηγόρων.