Εκδηλώσεις για τον Καποδίστρια στην Αίγινα

LIla-vidali
Η Λίλα Παπαδημητρίου με την Μαίρη Βιδάλη

Στην πρώτη πρωτεύουσα του Ελληνικού Κράτους, την Αίγινα, στην οποία Κυβερνήτης υπήρξε ο Ιωάννης Καποδίστριας, ξεκίνησε τους εορτασμούς για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση η Περιφέρεια Αττικής, σε συνεργασία με τον Δήμο Αίγινας, την Κυριακή 23 Μαΐου, στον όμορφο θερινό κινηματογράφο της πόλης Άνεσις.

sine-anesis
Ο ομορφος καλοκαιρινός κινηματογράφος Άνεσις

Ανάμεσα στους ομιλητές, η κηφισιώτισα φιλόλογος και πρόεδρος του Βικέλα,Λίλα Παπαδημητρίου, η οποία και παρουσίασε το ντοκιμαντέρ   «Ιωάννης Καποδίστριας, μια πορεία δόξας, χρέους και θυσίας». Την εκδήλωση προλόγισε η Αντιπεριφερειάρχης Πολιτισμού της Περιφέρειας Αττικής Μαίρη Βιδάλη.

Στο  ντοκιμαντέρ η κ. Λίλα Παπαδημητρίου παρουσιάζει τη ζωή και το έργο του πρώτου κυβερνήτη, μέσα από μεγάλη έρευνα, πέρα από τοπικιστικές αντιλήψεις, ώστε να αποδώσει αντικειμενικά μέσα από ιστορικά στοιχεία το ήθος και την ποιότητα του Ιωάννη Καποδίστρια.
Όπως η ίδια ανέφερε στο χαιρετισμό της εκδήλωσης: “Εδώ από αυτήν την Πρώτη Πρωτεύουσα του Νεοελληνικού Κράτους νομίζω ότι οφείλουμε την αμέριστη ευγνωμοσύνη μας σε αυτό τον μεγάλο άντρα“.
Την προβολή προλόγισε ο πρώην Πρύτανης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Θεοδόσης Πελεγρίνης.

Pelegrinis

Την εκδήλωση χαιρέτησαν: η Αντιπεριφερειάρχης Νήσων κ. Βάσω Θεοδωρακοπούλου – Μπόγρη, ο Δήμαρχος Αίγινας κ. Γιάννης Ζορμπάς, η Δήμαρχος Κεντρικής Κέρκυρας κ.Μερόπη Υδραίου και ο πρόεδρος της Επιτροπής “Αίγινα 2021”  κ. Μανώλης Κοττάκης.