«Επιλεκτική» μείωση τελών για το 2021

KADOI

Μείωση δημοτικών τελών Καθαριότητας και Ηλεκτροφωτισμού στα καταστήματα κατά 7% καθώς και σε νοικοκυριά χαμηλού εισοδήματος, σε περιοχές της Κάτω Κηφισιάς και στο κέντρο της Νέας Ερυθραίας προχώρησε το Δημοτικό Συμβούλιο, το βράδυ της 25ης Νοεμβρίου. Ακόμη γενναία μείωση 17% έκανε και στην κοινότητα Εκάλης, αναγνωρίζοντας έτσι ένα πάγιο αίτημα των τελευταίων ετών να εξομειωθεί με την υπόλοιπη Κηφισιά αλλά και για την τεράστια μείωση εισοδήματος στην περιοχή, η οποία όμως έχει και τον υψηλότερο συντελεστή σχεδόν όλης της Ελλάδας.

Αυτή ήταν η πρόταση της Δημοτικής Αρχής η οποία και ψηφίστηκε από τους συμβούλους της συμπολίτευσης και τους συνεργαζόμενους συμβούλους με τη Διοίκηση του Δήμου.

Οι αντιπολίτευση αντιπρότεινε να γίνει οριζόντια μείωση σε όλα τα νοικοκυριά αφού φέτος υπήρξε τεράστια απώλεια εσόδων αλλά και να επιβραβευθεί η ανακύκλωση και σε όσους συμμετέχουν σε αυτή.

Ο καθορισμός των τελών καθαριότητας και ηλεκτροφωτισμού είναι απαραίτητος ώστε στην επόμενη συνεδρίαση να κατατεθεί ο προϋπολογισμός του επόμενου έτους.  Σύμφωνα με τον Νίκο Χιωτάκη, επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης, η Διοίκηση του Δήμου δεν είχε εισηγηθεί μείωση αλλά αύξηση των τελών λόγω της μεγάλης απώλειας πόρων από τα έσοδα του Δήμου, όμως πείστηκε να προβεί σε αυτήν την τσιγκούνικη μείωση μετά από την διαβούλευση με την αντιπολίτευση.

Οι Δημοτικές Παρατάξεις «+εργαζόμαστε για τη Πόλη της Καρδιάς μας» με επικεφαλής το Νίκο Χιωτάκη και «Κοινωνία Παρούσα στην Κηφισιά, Ν. Ερυθραία, Εκάλη»με επικεφαλής της παράταξης κ. Αγγελική Παπάζογλου, μετά την ψήφιση από το Συμβούλιο της πρότασης της Διοίκησης έστειλαν δελτίο γιατί διαφωνούν αλλά και τις δικές τους προτάσεις, οι οποίες πάνω κάτω είναι στο ίδιο μήκος κύματος:

SYMBOYLIO2511


 

«Η δημοτική παράταξη «+εργαζόμαστε για τη Πόλη της Καρδιάς μας» με επικεφαλής το Νίκο Χιωτάκη, κατά τη συνεδρίαση του ΔΣ Κηφισιάς στις 25/11,  για τον καθορισμό συντελεστών τελών καθαριότητας και φωτισμού, του Δημοτικού φόρου και του συντελεστή ΤΑΠ για το 2021, πρότεινε στο Δημοτικό Συμβούλιο τα εξής:

  • Μείωση τελών σε όλα τα νοικοκυριά κατά 7%,   αφού το εισόδημα των πολιτών συρρικνώθηκε στην εποχή της Πανδημίας λόγω Covid 19 τουλάχιστον κατά 10%
  • Αλλαγή στη τιμολογιακή πολιτική χρέωσης των δημοτικών τελών πολιτικής με κατεύθυνση την ανακύκλωση την εκτροπή από την υγειονομική ταφή και εφαρμογή της αρχής «πληρώνω όσο πετάω»
  • Εξομοίωση των τελών της Δημοτικής Κοινότητας Εκάλης
  • Εκπόνηση Μελέτης για την Οργάνωση και Λειτουργίας της Διαχείρισης απορριμμάτων του Δήμου Κηφισιάς,  σύμφωνα με τη νέα νομοθεσία για τα Αστικά Απόβλητα
  • Χωριστή συλλογή 4 ρευμάτων συσκευασιών( χαρτί, μέταλλα, πλαστικά, γυαλί).
  • Χωριστή συλλογή βιοαποβλήτων, πράσινων φυτικών υπολειμμάτων
  • Δημιουργία «Πράσινων Σημείων» για τη χωριστή συλλογή ογκωδών, μπαζών, ηλεκτρικών συσκευών, επίπλων, κλπ
  • Δημιουργία  Διαπαραταξιακής Ομάδας taskforce για τη βελτίωση της καθαριότηταςxiotakis1

Οι αριθμοί στην υπηρεσία Καθαριότητας ευημερούν αλλά η πόλη δεν καθαρίζει

Οι προτάσεις της δημοτικής παράταξης «+εργαζόμαστε για τη Πόλη της Καρδιάς μας» είναι απόλυτα ρεαλιστικές και εδράζονται στη νέα νομοθεσία για την ανακύκλωση και το περιβάλλον.

Οι προτάσεις μας βλέπουν στο μέλλον. Η δημοτικά αρχή βλέπει το ανταποδοτικά τέλη  λογιστικά,  σταθερά προσανατολισμένη στο παρελθόν, ατυχώς για το Δήμο μας.

Ο Δήμος έχει τα έσοδα για να μειώσει τα ανταποδοτικά τέλη

Επισημάναμε με στοιχεία στο Δημοτικό Συμβούλιο επίσης ότι ο Δήμος μπορεί να μειώσει τα ανταποδοτικά τέλη, αφού το 2021 θα αυξηθούν τα έσοδα του από τα αυξημένα τέλη και φόρους που θα κληθούν να πληρώσουν τα νοικοκυριά σε όλο το Δήμο Κηφισιάς, αφού δήλωσαν πρόσφατα 500.000 περίπου επιπλέον τετραγωνικά μέτρα, για τα οποία θα πληρώνουν πλέον φόρο και τέλη.

Η αύξηση των εσόδων του Δήμου από τα επιπλέον τετραγωνικά που δηλώθηκαν, (αφού πληρώνουμε δημοτικά τέλη ανάλογα των τετραγωνικών των σπιτιών μας κι όχι των απορριμμάτων που παράγουμε), ισοσκελίζει τις «τσιγκούνικες» μειώσεις της Δημοτικής αρχής διατηρώντας έτσι στα ίδια επίπεδα τα οικονομικά του Δήμου παρά την απώλεια του εισοδήματος των πολιτών λόγω υγειονομικής και οικονομικής κρίσης.

Πήραν πίσω την πρότασή τους για επιπλέον αύξηση τελών

Η πρόταση της Δημοτικής Αρχής όπως παρουσιάστηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο ήταν βελτιωμένη μετά τη διαβούλευση με τις δημοτικές παρατάξεις, αφού απέσυρε τις αυξήσεις τελών που είχε σχεδιάσει για τις περισσότερες περιοχές του Δήμου.

Τελικά η παράταξη του Δημάρχου και οι παρατάξεις που συνδιοικούν, ψήφισαν τη διατήρηση των τελών στο ίδιο επίπεδο για τη μεγάλη πλειοψηφία των νοικοκυριών της Κηφισιάς και της Νέας Ερυθραίας, τα οποία όμως θα πληρώσουν περισσότερα με τα νέα τους τετραγωνικά για το 2021. Μείωση τελικά κι αυτή οριακή, θα έχουν μόνο σε μικρές συνοικίες στη Κάτω Κηφισιά και στη Νέα Ερυθραία και συνολικά στην Εκάλη.»

 


papazoglou«Στην καταψήφιση της πρότασης της δημοτικής αρχής για τα δημοτικά τέλη προχώρησε η παράταξη «Κοινωνία Παρούσα στην Κηφισιά, Ν. Ερυθραία, Εκάλη» κατά τη χθεσινή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Κηφισιάς.

Η επικεφαλής της παράταξης κ. Αγγελική Παπάζογλου ζήτησε τη μείωση του ενιαίου ανταποδοτικού τέλους για τις οικίες οριζόντια σε όλο το Δήμο και στις 3 δημοτικές ενότητες μέσα στη δεδομένη συγκυρία του κορωνοιού που επιφέρει σημαντικές οικονομικές επιπτώσεις στα περισσότερα νοικοκυριά και με δεδομένο ότι ο Δήμος θα αποκτήσει σημαντικά επιπλέον έσοδα από τις δηλώσεις των πρόσθετων τετραγωνικών των δημοτών, διαδικασία που είναι σε εξέλιξη. Η πρόταση αυτή δεν έγινε αποδεκτή και υπερψηφίστηκε η πρόταση της δημοτικής αρχής που βασίστηκε στη δημιουργία 2 ειδικών ζωνών σε Κηφισιά και Ν. Ερυθραία στη μία με διατήρηση των τελών ως έχουν και στην άλλη (Εργατικές, Αιγυπτιώτες, συνοικισμός Ν. Ερυθραίας) με μικρή μείωση της τάξης 7% την ίδια στιγμή που στην Εκάλη υπήρξε μόνο μία ζώνη με ενιαίο συντελεστή σε όλη τη δημοτική ενότητα και με σημαντική μείωση του τέλους στο ύψος του 16%.

Παράλληλα, επανάφερε τις προτάσεις που είχε καταθέσει η παράταξη κατά την ειδική συνεδρίαση για την καθαριότητα υποστηρίζοντας ότι είναι επιτακτικό να υπάρξει ειδική μελέτη και αξιολόγηση τόσο της λειτουργίας της Υπηρεσίας Καθαριότητας όσο και την ανάγκη να προχωρήσει ο Δήμος από τη γραμμή της σύνδεσης του τέλους με τα τετραγωνικά των οικιών στη λογική της χρέωσης ανάλογα με τα παραγόμενα απόβλητα από το νοικοκυριό με κίνητρα στους δημότες για την ανακύκλωση – «πληρώνω όσο πετάω».

Για την επιλογή ειδικών συντελεστών και ζωνών εντός του Δήμου ανάλογα με τα χαρακτηριστικά των περιοχών η κ. Αγγελική Παπάζογλου υιοθέτησε πρόταση που διατυπώθηκε στο δημοτικό συμβούλιο για μία διαπαραταξιακή Επιτροπή που έγκαιρα θα κάνει τη σχετική επεξεργασία και θα προετοιμάσει καλύτερα την πρόταση την επόμενη φορά ενώ εξέφρασε τη διαφωνία της με την επιλογή η Εκάλη να διατηρήσει ενιαίο τέλος για όλη τη δημοτική ενότητα και ανεξάρτητα εάν πρόκειται για οικίες άνω ή κάτω των 100 τ.μ..»