Επίσημη πρώτη από τη Νέα Ερυθραία

frantzeska-xypolytas1
Η Φραντζέσκα Σαββοργινάκη με τον Βασίλη Ξυπολυτά στο πάνελ

Την πρώτη του παρουσία ως υποψήφιος δήμαρχος έκανε την Κυριακή 7 Μαΐου ο Βασίλης Ξυπολυτάς στην αίθουσα της Ένωσης Μικρασιατών Νέας Ερυθραίας. Αυτό θεωρήθηκε από τους παριστάμενους ότι είναι πολύ καλό και σημαδιακό για την περιοχή. Αυτό τόνισε και ο πρώην Δήμαρχος Νέας Ερυθραίας Δημήτρης Μπουρίκας, ο οποίος είπε πως η Νέα Ερυθραία βγάζει τον Δήμαρχο της Κηφισιάς. 

psyxopaidas1Δύσκολη μέρα, Κυριακή ακριβώς 14 ημέρες πριν από τις Εθνικές Εκλογές της 21ης Μαΐου, παρόλα αυτά η αίθουσα ήταν γεμάτη από εκπροσώπους τοπικών συλλόγων, φορείς αλλά και απλούς πολίτες που ήρθαν να ακούσουν το νέο υποψήφιο.

   Τη συζήτηση συντόνιζε η γνωστή παρουσιάστρια Φραντζέσκα Σαββοργινάκη και χωρίστηκε από την αρχή σε έξι ενότητες για να διευκολυνθεί ο διάλογος και η κατάθεση απόψεων. 

  Ο Βασίλης Ξυπολυτάς γνώστης του θέματος της καθαριότητας αφού διετέλεσε αντιδήμαρχος στο συγκεκριμένο τομέα από το 2009 μέχρι το 2012, έθεσε σαν πρώτη ενότητα την καθαριότητα και τον ηλεκτροφωτισμό της περιοχής. Δημότες κατέθεσαν τις απόψεις τους, τον προβληματισμό τους, καθώς επίσης ανέπτυξαν και διάφορα προβλήματα που αντιμετωπίζουν στην καθημερινότητά τους. Μάλιστα ένας από αυτούς ο κύριος Δημητρίου εκπροσωπώντας τους κατοίκους του Καστριού ανέφερε το τεράστιο πρόβλημα που έχει περιοχή από τη μη λειτουργία γεννήτριας η οποία θα θέτει σε λειτουργία τις αντλίες στο αντλιοστάσιο ύδρευσης σε περίπτωση πυρκαγιάς.  Αυτό κατέθεσαν και άλλοι κάτοικοι της περιοχής αλλά βεβαιώθηκε επίσης και από τον πρόεδρο της κοινότητας Νέας Ερυθραίας γιατρό Νίκο Λούμπια.

loumpias;
Ο Νίκος Λούμπιας

Ο κ. Λούμπιας είπε πως πρόσφατα προσπάθησε η διοίκηση του δήμου να ξεπουλήσει οικόπεδο στο οποίο βρίσκεται στην Πολιτεία και στο οποίο υπάρχει εγκατεστημένη υδατοδεξαμενή για έκτακτες ανάγκες της πόλης. Ευτυχώς αυτή η πώληση μπλοκαρίστηκε έγκαιρα μετά από προσφυγή του κοινοτικού συμβουλίου στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση. 

Για το θέμα της ανακύκλωσης μίλησε ο Λεωνίδας Ψυχόπαιδας και ανέφερε ότι λείπουν από την Νέα Ερυθραία καφέ κάδοι ανακύκλωσης.  Ο Βασίλης Ξυπολυτάς ανέφερε ότι επί αντιδημαρχίας του είχε ξεκινήσει το θέμα της κομποστοποίησης με ένα ειδικό Ευρωπαϊκό πρόγραμμα το οποίο έμεινε στάσιμο. “Σήμερα ψάχνω να βρω κάδο κομποστοποίησης αλλά δεν μπορώ να εντοπίσω σε μεγάλες αποστάσεις. Τι γίνεται και η πόλη δεν έχει καθαριότητα;” αναρωτήθηκε υποψήφιος δήμαρχος. Για την πολιτική προστασία ανέφερε πως υποψήφιος στο συνδυασμό του είναι ο Κίμωνας Παντελίδης πρόεδρος των εθελοντών δασοπυροσβεστών ο οποίος έχει τεράστια εμπειρία στη διοργάνωση της πολιτικής προστασίας. Πολλοί ήταν οι δημότες που παραπονέθηκαν για την αποκομιδή των πρασίνων αλλά και για το πλύσιμο των κάδων. 

   2η ενότητα με την οποία για την οποία ασχολήθηκε αυτή η συνεδρίαση ήταν τα έργα υποδομής και η πολεοδομία. Πάλι το λόγο είχε κάτοικος από το Καστρί ο οποίος ανέφερε ότι αυτή τη στιγμή ορισμένες περιοχές μοιάζουνε με την περίπτωση της Μυκόνου στο θέμα της ανοικοδόμησης. Μάλιστα ανέφερε ότι στην οδό Παπανδρέου χτίζονται οικοδομές με 100% έως 80% κάλυψη του οικοπέδου. Αυτό είναι απαράδεκτο για το θέμα του Πράσινου της πόλης μας έτσι ώστε σιγά-σιγά από Κηπούπολη η Κηφισιά και Νέα Ερυθραία και η Εκάλη θα χάσει το χαρακτήρα της.

Εικόνα ντροπής παρουσιάζουν τα οδοστρώματα. Ειδικά στο οικιστικό ιστό του καστρίου έχουν να δουν άσφαλτο από τη δεκαετία του ‘60. Υποβαθμίζεται ο χαρακτήρας της περιοχής. Στον πεζόδρομο της Παπανδρέου σχάρες συνέχεια λείπουν με αποτέλεσμα να υπάρχει σοβαρός κίνδυνος τραυματισμού. Ο πρόεδρος της ανατολικής Νέας Ερυθραίας Απόλλωνας Σμυρναίος είπε πως υπάρχουν εγκαταλελειμμένα σπίτια, χαλασμένα πεζοδρόμια, αλλά και δρόμοι.

Άλλος πολίτης ανέφερε πως υπάρχει τεράστιο πρόβλημα αποχέτευσης στην οδό Κωνσταντινουπόλεως.

kyrlos1
Ο Στάθης Κύρλος με το προεδρείο

Ο Στάθης Κύρλος δημοτικός σύμβουλος ανέφερε πώς σε όλη την περιοχή της Κηφισιάς υπάρχουν 50 παιδικές χαρές χωρίς πιστοποίηση και αυτό γιατί στο δήμο Κηφισιάς υπάρχει μόνο ένας υπάλληλος για να φροντίζει για την κατάσταση των παιδικών χαρών, καθώς επίσης και να διεκπεραιώνει  τα χαρτιά που χρειάζονται για την πιστοποίηση. Αναφέρθηκε στο Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο το οποίο ξεκίνησε να φτιάχνεται το 2006 επί δημαρχίας μπουρίκα και το 2014 έγινε ΦΕΚ αλλά δυστυχώς αναθεωρήθηκε επί δημαρχίας Θωμάκου και μέχρι σήμερα είναι στον αέρα.

Ο πρόεδρος των εργαζομένων του δήμου Κηφισιάς Γιώργος Δορμούσης, ανέφερε ως κάτοικος της περιοχής ότι ήταν καλομαθημένοι ως προς τις υποδομές αλλά και το κυκλοφοριακό αλλά δυστυχώς από τη στιγμή που έγινε η ενοποίηση με των τριών δήμων έχουν χάσει προνόμια.

 Άλλη ενότητα που συζητήθηκε ήταν το κυκλοφοριακό και το πάρκινγκ της Νέας Ερυθραίας. Ο Βασίλης Ξυπολυτάς είπε πώς ένα τεράστιο πρόβλημα ήταν τότε που χάσαμε την ευκαιρία να ενταχθούμε στην επέκταση του μετρό το οποίο θα έφτανε περνώντας μέσα από τη Νέα Ερυθραία έως και τα 120 ενωμένα εργοστάσια στην Εθνική Οδό. Αυτή η γραμμή μαζί και με την επέκταση του τρένου από την Κηφισιά θα ήταν σωτηρία για το κυκλοφοριακό της πόλης. Δυστυχώς όταν ζήτησε να μάθει από τον τότε πρόεδρο της Αττικό Μετρό αν είχε κατατεθεί κάποιο έγγραφο, κάποια πρόταση από το δήμο, η απάντηση που πήρε ήταν  ότι δεν βρήκε τίποτα στον φάκελό του και έκανε διαφορετικό σχεδιασμό. Αναφέρθηκε επίσης στο θέμα των διοδίων, γιατί κυκλοφορεί πως σε περίπτωση που εκλεγεί  θα επαναφέρει το θέμα των διοδίων. Αυτό είναι κατάφορο ψέμα και είναι κάθετα αντίθετος ο ίδιος και πολλοί υποψήφιοι του στο θέμα των διοδίων. “Δεν υπάρχει καμία περίπτωση να συζητήσουμε για διόδια στην γέφυρα Βαρυμπόμπης” είπε χαρακτηριστικά. Ακόμη έθεσε θέμα ένταξης στην πόλη μικρών, ευέλικτων λεωφορείων. Οι πολίτες μίλησαν για τη δημιουργία υπόγειου πάρκινκγ ώστε να υπάρξει διέξοδος στο κομφούζιο της Ελευθερίου Βενιζέλου. 

Ξεχωριστή ενότητα στη συζήτηση που προκάλεσε ο Βασίλης Ξυπολυτάς ήταν αυτός της Ύδρευσης.

mpitsanis1
Ο Αντώνης Μπιτζάνης στο πάνελ

Ο Αντώνης Μπιτζάνης δημοτικός σύμβουλος της μειοψηφίας και υπεύθυνος ύδρευσης στη Νέα Ερυθραία για 7 χρόνια με τον συνδυασμό της δημάρχου Βασιλικής Ταμβάκη αλλά και του Νίκου Χιωτάκη, ήταν αυτός που ξεκίνησε την συζήτηση. Είπε πως επί των ημερών του λειτούργησαν δύο γεννήτριες  σε περίπτωση διακοπής ρεύματος, ώστε να λειτουργεί απρόσκοπτα το αντλιοστάσιο, ενώ λειτούργησε επίσης και τηλεχειρισμός ώστε να αυξομειώνεται η πίεση του νερού και να μην προκαλούνται ζημιές στο δίκτυο. Ακόμη μίλησε για φθηνή τιμολογιακή πολιτική. Τέλος έκανε λόγο για την αποδυνάμωση της υπηρεσίας, μια πρόταση που πιάστηκε ο Βασίλης Ξυπολυτάς λέγοντας ότι υπάρχει πρόβλημα με τις υπηρεσίες καθώς έχουν να γίνουν κρίσεις υπαλλήλων και τοποθέτηση διευθυντών πάνω από τρία χρόνια με αποτέλεσμα αυτές να υπολειτουργούν.

mpoyrikas1
Ο πρώην Δήμαρχος Δημήτρης Μπουρίκας

Εντυπωσιακός ήταν ο πρώην Δήμαρχος Νέας Ερυθραίας από το 2002 έως το 2006,  γιατρός Δημήτρης Μπουρίκας, ο οποίος είπε πως όταν διοικούσε τον τότε Δήμο μαζί με την Βασιλική Ταμβάκη προσπαθούσαν να αφήσουν κάποιο έργο στην πόλη. Αν και ο σημερινός γνωρίζει και το παραδέχεται πως η Νέα Ερυθραία βγάζει Δήμαρχο Κηφισιάς, τα τελευταία 9 χρόνια, υπάρχει ξεραΐλα και υποβιβασμός της πόλης και γι αυτό ζήτησε οι ερυθραιώτες να στηρίξουν την κίνηση του Βασίλη Ξυπολυτά.

Στο ίδιο μήκος κύματος μίλησαν και ο πρόεδρος του Πανερυθραϊκού Τόνυ Αχαρονιαν,

tony

Ο πρόεδρος του ΠανερυθραΙκού Τόνυ Αχαρονιάναλλά και ο πρόεδρος του βόλεϊ του Πανερυθραϊκού Άγγελος Κυριακίδης και ο επίτιμος πρόεδρος του Πανερυθραϊκού και πρόεδρος της ομάδας Ποδηλασίας Γιώργος Ρηγούτσος,

rigoutsos 1
Ο Γιώργος Ρηγούτσος

 

 

οι οποίοι μιλησαν για τον αθλητισμό της Νέας Ερυθραίας. Μάλιστα ο τελευταίος κατέθεσε ένα υπόμνημα στον υποψήφιο Δήμαρχο με τις ανάγκες για τα αθλητικά σωματεία της πόλης, λέγοντας ότι το ίδιο έχει καταθέσει σε όλους τους δημάρχους αλλά κανείς δεν έχει κάνει κάτι. 

Ο Βασίλης Ξυπολυτάς κλείνοντας είπε πως ανογες συζητήσεις θα γίνουν σε όλες τις ενότητες της Κηφισιάς- Νέας Ερυθραίας-Εκάλης όπου οι πολίτες θα θέτουν τα θέματα και τον προβληματισμό τους ώστε να χτιστεί το πρόγραμμα του συνδυασμού. Μάλιστα μοιράστηκε και ένα εντυπο ωστε όποιος πολίτης θέλει να το συμπληρώσει και να το καταθέσει στους συνεργάτες του. 

 

Τέλος να αναφέρουμε πως και στkyrlos-loumpias1ο παρελθόν και σε κάθε εκλογική αναμέτρηση η φιλόξενη αίθουσα της Ένωσης Μικρασιατών έχει διατεθεί για τους υποψήφιους, χωρίς να υπάρχει καμία ιδιοτέλεια.