Για το Γιάννη Μελά

γιαννης μελας

Ενός λεπτού σιγή κράτησε το Δημοτικό μας Συμβούλιο στην μνήμη του αξέχαστου πρώην Δημοτικού Συμβούλου και Πρόεδρου του Πολιτιστικού Κέντρου, Γιάννη Μελά, ο οποίος αναπαύεται στο Κοιμητήριο της Κηφισιάς από την περασμένη Παρασκευή 19 Φεβρουαρίου. Ο Δήμαρχος Κηφισιάς  Γιώργος Θωμάκος φανερά συγκινημένος είπε λίγα λόγια για το πέρασμα του Γιάννη Μελά από τα κοινά της πόλης μας και την παρακαταθήκη που άφησε.

Ο Γιάννης Μελάς υπήρξε για πολλά χρόνια συνεργάτης της εφημερίδας μας, κρατώντας σταθερή στήλη ενώ αποσπάσματα από τα γραφόμενά του εκδόθηκαν από τις εκδόσεις Κηφισιάς και σε βιβλίο το 2011 με τίτλο Περπατώντας στην πόλη.

Ένας άλλος συνεργάτης μας, ο οποίος είχε πολλά κοινά με τον εκλιπόντα, ο Γιώργος Οικονομίδης μας έστειλε ένα γράμμα- επικήδειο για την προσωπικότητα του Γιάννη Μελά, όπως αυτός τον γνώρισε:

Κηφισιά 24 Φεβρουαρίου 2021

Με βαθειά θλίψη, πόνο και δέος πληροφορηθήκαμε την αναχώρηση του φίλου μας ΓΙΑΝΝΗ ΜΕΛΑ για το μεγάλο ταξίδι, χειμωνιάτικα με χιόνια και καταιγίδες και την θεομηνία του κορονοϊού να θερίζει δικαίους και αδίκους, αδιακρίτως.

Γόνος ιστορικής οικογένειας από την  Ήπειρο, με μακρά παράδοση στη Νομική Επιστήμη, την διπλωματία και τον ευεργετισμό, είμαι απόλυτα βέβαιος πως η απώλεια του ευγενούς φίλου μας, εδόνησε τις καρδιές πλειάδας ανθρώπων που τον εγνώρισαν και άφησε ένα τεράστιο κενό στα κοινωνικά δρώμενα του τόπου μας.

Γλυκύτατος άνθρωπος με δύναμη σκέψης και υψηλοφροσύνη, μελίρρυτος, όπως και ο ίδιος μου ερμήνευσε ετυμολογικά το επώνυμό του Μελάς, συναρτώντας και συνδέοντάς το με το μέλι.

Αξιόλογη πένα, με βαθειά αίσθηση της αρμονίας του λόγου, καθαρότητα ύφους, κάτοχος υψηλού ήθους και αυθεντικής ανθρωπιάς, αφιέρωσε τον πνευματικό του πλούτο στην οσημέραι εποικοδομητική συγκρότηση της παραπαίουσας κοινωνίας μας.

Υπήρξε αδέκαστος κριτής, ως και ακάματος πρωταγωνιστής ευγενών επιδιώξεων με άριστα αποτελέσματα και επιδόσεις, με ήρεμη πεποίθηση, σοβαρότητα στοχασμού, σαφήνεια και παρρησία.

Φώτιζε και εθέρμαινε με περίσσια αγάπη και καλοσύνη την καρδιά των συνανθρώπων του, θεμελιώσας την μνήμην επιφανούς ανδρός αλλά δυστυχώς στον κόσμο μας τον φθερτό και εφήμερο, ο Γιάννης Μελάς, ετελεύτησεν, κληροδοτώντας μας γενναιοφρόνως και επιβεβαιώνοντας ως παρακαταθήκη, δύο σημαντικές αλήθειες:

Ως χαρίεν άνθρωπος, όταν άνθρωπος ή και η αρετή ου θνήσκει.

Θερμά συλλυπητήρια στην ευγενέστατη σύζυγό του Μαργαρίτα, τα παιδιά του Πάνο, Λουκία και Παύλο  και όλη του την οικογένεια.

 Γιώργος Οικονομίδης

Επίτιμος Πρόεδρος Αιγυπτιωτών Κηφισιάς