«Πολιτισμός», όπως λέμε «νεποτισμός» ή «σκοταδισμός»…

mendoni-fotia-mykines1

«Ευτυχώς που έγιναν και αυτά τα πράγματα, για να ξεχαστούμε λίγο από τα της πανδημίας…».

Ευτυχώς;;;Εννοείται πως όχι!

Αυτός θα ήταν ο τρόπος που σκέφτονται, όσοι βλέπουν την ενημερότητα να υφίσταται αποκλειστικά και μόνο, για τη δική τους «ψυχαγωγία»! Αν μπορεί να ψυχαγωγηθεί βέβαια, ένας φυσιολογικός άνθρωπος, με όλα αυτά τα τερατώδη που ακούγονται. Μια πολύ λάθος,  άρρωστη σχεδόν λογική, όπου στα πάντα είμαστε αμέτοχοι θεατές.  Όπου τα πάντα τα βιώνουμε, με ποπκόρν και κοκα κόλα.  Δεν είναι όμως στο Netflix, είναι πραγματικότητα και γίνονται εκεί έξω! Αμέτοχοι θεατές, λες και όλα αυτά, δεν γίνονται στην κοινωνία όπου εμείς ζούμε! Λες και δεν υπάρχουν θύματα. Λες και δεν θα υπάρξουν θύματα και στο μέλλον, κάποιων αρρωστημένων, βρώμικων μυαλών.

Αν μάλιστα περάσει αυτή η υπόθεση στο ντούκου, άμα σβήσει από το ενδιαφέρον μας, όχι επειδή έχει πάψει να μας «ψυχαγωγεί», αλλά επειδή δεν μας σοκάρει και δεν μας ενοχλεί πια, επειδή χάψαμε τους συμψηφισμούς και το υποβιβάσαμε στις αντιλήψειςμας, σαν ακόμη μια κόντρα, που παίχτηκε στην πολιτική «αρένα», μπορούμε να είμαστε σίγουροι, πως θα υπάρξουν και άλλα θύματα στο μέλλον και πάρα πολλοί θύτες, που θα παραμείνουν ατιμώρητοι για τις πράξεις τους.

Κάθε προσπάθεια πολιτικοποίησης του ανθρώπινου δράματος, κάθε ρητορική που σπρώχνει στα άκρα ενός δίπολου, κάθε εξαναγκασμός στο να διαλέξει κανείς πλευρά, σε μια περιορισμένη γκάμα, έτοιμων επιλογών, κάθε τέτοιο ψευτοδίλημμα, αντιβαίνει στη λογική και μας πάει, πολλά βήματα πίσω. Τόσο στον τρόπο που συμβιώνουμε και λειτουργούμε μεταξύ μας, όσο και στον μηχανισμό της Δικαιοσύνης, που ρόλος της τελικά μοιάζει να είναι, το να ελέγχει και να ρυθμίζει, την αρμονική συνύπαρξη των ανθρώπων.

Προσωπικά, δεν τον ήξερα αυτόν τον ηθοποιό. Έχω να πάω στο θέατρο 5-6 χρόνια, δεν βλέπω τις ελληνικές σειρές, δεν παρακολουθώ το σταρ σίστεμ, από το ελληνικό σινεμά μου αρέσουν περισσότερο οι παλιές ελληνικές ταινίες και αν αυτό είναι το κριτήριο σας και πρέπει οπωσδήποτε να το κάνετε, καταδικάστε με ως άξεστο, άμουσο και απολίτιστο, αν έτσι σας αρέσει.  Την ετυμηγορία σας μπορείτε να μου την πείτε, στο επόμενο μουσείο ή αρχαιολογικό χώρο,που θα συναντηθούμε.

Τι, δεν πάτε σε «τέτοια πράγματα»; Πραγματικά κρίμα…

Ήθος πάντως ο εν λόγω, δεν μοιάζει να ποιεί. Δεν είναι μια η κατηγορία, δεν είναι και μια μονάχα, η σύλληψη. Υπάρχει παρελθόν. Για ποιον λόγο όμως να πάρουμε θέση οι πολίτες αυτής της χώρας, υιοθετώντας την υπερασπιστική γραμμή που δημοσιοποίησε με τη θέληση του,ο συνήγορος αυτού του ανθρώπου;  Ότι όλα, όπως λέει, είναι μια σκευωρία. Γιατί κάποιος θέλει να πλήξει την Υπουργό για τις επιλογές της. Επειδή μόνο αυτή μπορεί να «φέρει την άνοιξη», αίροντας τα όποια υποτιθέμενα εμπόδια στην οικονομική ανάπτυξη, που αφορούν το υπουργείο της. Στην ουσία, αναφερόταν σε«εμπόδια», στην επένδυση στο Ελληνικό.  Επένδυση που κάποιοι υποτιθέμενοι εχθροί της, θέλουν πάση θυσία να εμποδίσουν.

Την καημενούλα… Αν όμως είναι τόσο καημενούλα η Υπουργός, γιατί έδωσε συνέντευξη τύπου στα καλά καθούμενα, για να πει τα χειρότερα και να  επιβαρύνει τη θέση του κατηγορούμενου-εντολέα αυτού του συνηγόρου;

Είδα το επίμαχο απόσπασμα της συνέντευξης αυτής και πιστεύω ότι η αντίδραση μου ήταν φυσιολογική. Σκέφτηκα, ότι κάπου βρωμάει το πράγμα! Όλοι μάλλον, αυτό θα σκεφτόντουσαν. Στα καλά καθούμενα, να βγει και να πει για τον άνθρωπο που η ίδια διόρισε, πόσο επικίνδυνος είναι. Υλικό για σαπουνόπερες, που και αυτές φαντάζομαι, σε αυτό το υπουργείο υπάγονται.

Είναι όμως λίγο, σαν να μας αναγκάζουν να δούμε μια κακόγουστη παράσταση και τα όποια θύματα, της πραγματικής υπόθεσης που υπάρχει από πίσω, να περνάνε σε δεύτερη μοίρα.

Προτείνω λοιπόν το εξής. Αφήστε μας έξω παρακαλώ, (εμάς τους πολίτες), από τα πολιτικά ή τα υπερασπιστικά σας παιχνίδια. Δεν μας αφορούν και δεν είναι η κανονικότητα! Κανονικότητα είναι, με τη δικαιοσύνη και την απόδοση της, να ασχολείται αποκλειστικά και μόνο η Δικαιοσύνη! Ανεξάρτητη, ανεπηρέαστη και μακριά από τηλεοπτικά θεάματα!  Δεν είναι κανονικότητα να συμψηφίζονται οι άρρωστοι στο μυαλό άνθρωποι, που βρίσκονται απλωμένοι σε όλο το πολιτικό και κομματικό φάσμα και να ξεπλένονται οι απεχθείς πράξεις τους, επειδή… «και οι άλλοι είχαν παιδεραστές, παιδόφιλους, επιδειξίες  ή βιαστές». Δεν πρόκειται για, «μια σου και μια μου, οπότε πατσίσαμε».  Σε καμία περίπτωση δεν είναι κανονικότητα, αυτές οι συμπεριφορές! Και ο παιδόφιλος βιαστής, θα έπρεπε να μας προκαλεί την ίδια απέχθεια, από όποια κομματική παρέα και να προστατεύεται. Δεν χωράνε εύνοιες, προτιμήσεις και συμπάθειες, αυτά τα εγκλήματα. Και κανείς δεν είναι πάνω από τους νόμους.  Ειδικά τους νόμους που υπάρχουν, για να προστατεύσουν γενετήσιες αξιοπρέπειες και παιδιά.

Αυτές τις ημέρες είδαμε ανθρώπους του πνεύματος, μαζί με αθλητικούς παράγοντες και ανθρώπους που ζούνε από την κρατική επιχορήγηση, να συνυπογράφουν ένα κείμενο, υπέρ της Υπουργού. Κάποιοι σε αυτή τη λίστα, όντως, είναι σπουδαίοι άνθρωποι. Κάποιοι άλλοι, στάθηκαν απλά τυχεροί στην τρέχουσα συγκυρία, που βρέθηκαν να ταυτιστούνε με το μεγαλείο άλλων, πίσω από τον κοινό τους σκοπό. Να κρατήσει η Υπουργός τη θέση της. Δεν υπάρχει περίπτωση να την χάσει. Ο ίδιος ο Πρωθυπουργός την στηρίζει, με πείσμα και επιμονή.

Παράλληλα, είδαμε τα μέλη του Σωματείου των Ηθοποιών, να διαδηλώνουν έξω από το Υπουργείο Πολιτισμού. Έχουν κουραστεί με το αμαύρωμα του κλάδου τους και ευθύνη σε αυτό, φέρει μάλλον και η Υπουργός. Με όλα αυτά που έγιναν, θα ακούει ο κόσμος θέατρο και θα κλείνει πονηρά το μάτι. Κάτι πάρα πολύ άδικο, για όσους καταθέτουν τη ψυχή τους σε αυτό το επάγγελμα. Άσχετα αν δεν πηγαίνω στο θέατρο, εγώ τους σέβομαι.

Πέραν όμως από την ατσούμπαλη διαχείριση αυτής της κρίσης στο Υπουργείο Πολιτισμού, κατά τη γνώμη μου, η Υπουργός θα έπρεπε να είχε παραιτηθεί εδώ και καιρό. Όταν βγήκε το πόρισμα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, για τη φωτιά στις Μυκήνες.

Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ουνέσκο, από το 1999. Το θέμα ξεχάστηκε γρήγορα, η Υπουργός είπε ότι δεν έγινε και κάτι, τα πλάνα στα ξένα κανάλια παίχτηκαν και περάσαν και αυτά, αφήνοντας μόνο μια κάποια αίσθηση ντροπής, σε όσους νιώθουμε ότι αποτύχαμε, μιας που έχουμε την υποχρέωση να προστατέψουμε τον μεγάλο αυτό παγκόσμιο αρχαιολογικό πλούτο, που βρίσκεται στη χώρα μας. Οι Μυκήνες κάηκαν. Είτε μας αρέσει είτε όχι! Να φανταστείτε, υπήρχε κόσμος που μου έκοψε την καλημέρα, επειδή αναφέρθηκα σε αυτό το θέμα στο Facebook. Έχω δεν έχω 270 φίλους σε αυτό το μέσο. Δεν είμαι ιδιαίτερα συμπαθής. Ξέρετε, «κόκκαλα δεν έχει αλλά κόκκαλα σπάει» και όλα τα σχετικά…

Βγήκε που λέτε το πόρισμα της Πυροσβεστικής και είπε το ακόλουθο. Θα το γράψω με δικά μου λόγια. «Η φωτιά προκλήθηκε, από έναν γυμνό καλώδιο, που βρισκόταν πάνω στο έδαφος, από το οποίο έκλεβαν ρεύμα, το περίπτερο των ΕΛΤΑ, οι καντίνες στο πάρκινγκ και… το φυλάκιο στον Θησαυρό του Ατρέα…». Κάηκαν οι Μυκήνες, για τα χοτντόγκ του καντινιέρη, την φωτισμένη βιτρίνα με τα συλλεκτικά γραμματόσημα  ή για το κλιματιστικό  στο φυλάκιο!!! Και αυτό δηλαδή, δεν είναι ευθύνη του Υπουργείου και του αρμόδιου Υπουργού; Αν δεν είναι, τότε ποιανού είναι; Γιατί άμα κουμάντο στις Μυκήνες κάνει ο καντινιέρης, ήδη αυτός θα ήταν σημαντικός λόγος παραίτησης και πριν καούν ακόμα!

Από τότε θα έπρεπε να είχε παραιτηθεί η Υπουργός. Θα είχε γλυτώσει και από όλη αυτή την υπόθεση με τον ηθοποιό, που προβλέπω, ότι θα θελήσουν να μας απασχολεί, για πολύ καιρό ακόμη…

podilato

 

ποδηλάτης ανοιχτομάτης