Η Σμύρνη δακρύζει… η Αρμενία θυμάται…

smyrni1
Γράφει η Έρικα Αθανασίου

Κατά τη διάρκεια μιας χαρούμενης οικογενειακής στιγμής, μιας βάφτισης,  ένα όμορφο ανοιξιάτικο πρωινό του 1965,  ξεκινάει το μυθιστόρημά της η Βασιλική Πιτούλη.  Μια οικογενειακή συγκέντρωση που δίνει την ευκαιρία να μας συστήσει τα μέλη της, αρμενικής καταγωγής, οικογένειας. Μια οικογένεια όπου μέλη της κατέληξαν  το 1915 στη Θεσσαλονίκη κυνηγημένοι από τον τόπο καταγωγής τους, ο καθένας τους έχοντας στην ψυχή του χαραγμένες τις δικές του εικόνες θανάτου.

Ανάμεσα σε γεγονότα που στιγμάτισαν την Ελλάδα και τον ελληνισμό, η συγγραφέας αναπτύσσει την ιστορία δύο μικρών αδελφών, της Μελιτίνης και της Ανθής, που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τον τόπο τους, ενώ αμέτρητοι Αρμένιοι σφαγιάζονταν και εκτοπίζονταν σε πορείες θανάτου. Δύο αδελφές που χωρίστηκαν ακολουθώντας η κάθε μια διαφορετική πορεία και μοίρα.

Σε μια άλλη γιορτινή στιγμή, στην ίδια πόλη, τη Θεσσαλονίκη, Πάσχα του 2021, ολοκληρώνεται το μυθιστόρημα, ενώ οι απόγονοι της οικογένειας έχουν ενώσει το νήμα που τους οδηγεί στις ρίζες της οικογένειας.

Ακροβατώντας στο χτες και στο σήμερα, η Βασιλική Πιτούλη συνθέτει ένα ιστορικό μυθιστόρημα, που αποτυπώνει το εθνικό δράμα ενός λαού και το προσωπικό δράμα των απλών ανθρώπων του λαού αυτού. Διότι είναι οι προσωπικές ιστορίες που συνθέτουν τη μεγάλη εικόνα καταστροφής.

smyrni-pitoyli«Η Σμύρνη δακρύζει… η Αρμενία θυμάται…» της Βασιλικής Πιτούλη, κυκλοφορεί από τις εκδόσεις «24 γράμματα»