Καινούργιο εμπορικό κέντρο; Όχι δεν θα ψωνίσουμε

xatsikwnsta-puli1

Τον τελευταίο καιρό ακούγαμε φήμες για ένα καινούργιο εμπορικό κέντρο που θα κτιστεί στην  Κηφισιά και λέγαμε πως αυτό δεν γίνεται, δεν υπάρχει χώρος για άλλο, πού θα κτιστεί και τι θα γίνει με το κομφούζιο, τη στάθμευση, το παρκάρισμα. Τελικά τι θα γίνει η κηφισιώτικη αύρα μας;

Υπολογίζαμε όμως χωρίς τον ξενοδόχο. Πριν λίγες μέρες ένα email από τον Σύλλογο Προστασίας Κηφισιάς μας έβαλε σε κίνηση. Το ίδρυμα Χατζηκώνστα,  το οποίο διαθέτει ένα κληροδότημα στο κέντρο της Κηφισιάς, η περίφημη αλάνα διαγώνια από το Μουσείο Γουλανδρή, πήρε το πράσινο φως από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση να προχωρήσει στην εξεύρεση μισθωτή για την περιουσία του, ο οποίος θα κατασκευάσει χώρους αναψυχής, στάθμευσης αλλά και καταστήματα. Ο Σύλλογος ρωτούσε αν γνωρίζουμε κάτι. Ρωτώντας πας στην Πόλη, είναι η γνωστή παροιμία.

xatzikwsta-2-apofash1
Απόσπασμα της απόφασης της Αποκεντρωμένης Διοίκησης 4/1/2021 Αρ. Πρωτ. 57961/4148

Έτσι φτάσαμε κι εμείς στον αρμόδιο εντεταλμένο δημοτικό σύμβουλο Μανώλη Κουρμαδιά, ο οποίος μας είπε πως η Υπηρεσία Δόμησης και ο Δήμαρχος γνωρίζουν το ζήτημα και είχαν στείλει έγγραφο στην Περιφέρεια αναφέροντας ότι στην περιοχή δεν επιτρέπονται τέτοιου είδους χρήσεις.

Το θέμα συζητήθηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο της 20ης Οκτωβρίου ύστερα από επερώτηση του προέδρου της Ανθοκομικής Γιώργου Παπαδόπουλου. Ο κ. Παπαδόπουλος ανάφερε στο Συμβούλιο πως τον πληροφόρησε η εφημερίδα μας για το έγγραφο της Αποκεντρωμένης Διοίκησης και για τις εμπορικές χρήσεις που δίνει στο συγκεκριμένο οικόπεδο, πράγμα που δεν το γνώριζε.

 

Ο Μανώλης Κουρμαδιάς απάντησε όντως ότι γνώριζε για την άδεια σε οικόπεδο το οποίο βρίσκεται στην Ζώνη I του παραδοσιακού μας Κέντρου και αυτές οι χρήσεις δεν επιτρέπονται, σε δε δριμεία δική του παρατήρηση προς τον υπάλληλο της Αποκεντρωμένης Διοίκησης αλλά και στη συνέχεια σε επιστολή που στάλθηκε στην υπηρεσία, ανέφερε πως είναι απαράδεκτο να παραβιάζεται η κείμενη νομοθεσία της πόλης.  Μετά από αυτό το έγγραφο της Υπηρεσίας Δόμησης του Δήμου Κηφισιάς αλλά και του Δημάρχου εστάλη παρατήρηση από την Αποκεντρωμένη προς το Ίδρυμα Χατζηκώνστα, ώστε να προσαρμόσει  την προκήρυξη για εκμίσθωση του ακινήτου σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις, λόγω της παρέμβασης του Δήμου Κηφισιάς.

xatzikwsta-oikopedo1

Ο κ. Κουρμαδιάς αρμόδιος  απάντησε στο Συμβούλιο  πως αυτή η υπόθεση εξ όσων γνωρίζει έχει μείνει εκεί αλλά άφησε ανοικτό ένα παραθυράκι πως δεν γνωρίζει αν έχε επέμβει κάποιο άλλο όργανο της Κεντρικής Διοίκησης για να παραβιάσει ή να αλλάξει το καθεστώς του νομοθετικού πλαισίου της Ζώνης Ι του παραδοσιακού μας κέντρου.

Ζήτησε μάλιστα από τους υπόλοιπους δημοτικούς συμβούλους  να ενημερώσουν για ό,τι  πέσει στην αντίληψή τους για το θέμα ώστε να κινηθούν άμεσα.  Ο έμπειρος σύμβουλος ανέφερε καθαρά πως έχει ακούσει φήμες ότι ενδιαφέρονται υψηλά ιστάμενα πρόσωπα για τη δημιουργία του νέου εμπορικού κέντρου και θεωρεί ότι ο Δήμος δεν έχει τη δύναμη για να αντιδράει αποτελεσματικά και η γνώση και έγκαιρη πληροφόρηση θα βοηθούσε.

Ο Γιώργος Παπαδόπουλος ως δικηγόρος ζήτησε να γίνει διοικητική πράξη εναντίον της Αποκεντρωμένης Διοίκησης ώστε να μην υπάρξει συνέχεια από εκείνη την πλευρά και ο Μανώλης  Κουρμαδιάς τον προσκάλεσε να περάσει από την Υπηρεσία Δόμησης, προκειμένου να διαπιστώσουν αν συντρέχει τέτοιος λόγος.

Δύο χρόνια πριν, κατακαλόκαιρο είχε μπει φωτιά στο κτήμα Χατζηκώνστα και ο τότε αντιδήμαρχος Καθαριότητας Χρήστος Καλός είχε άμεσα επέμβει,  επικουρούμενος από την Πυροσβεστική, με αποτέλεσμα να σβήσει άμεσα.  Το κτήμα δεν είχε καθαριστεί από τα χόρτα και κάηκαν κάποια δέντρα ενώ οι γείτονες έντρομοι δεν μπορούσαν να σκεφτούν ότι θα μπορούσαν να καούν στο κέντρο της Κηφισιάς. Από τότε το Ίδρυμα βάζει και καθαρίζουν το οικόπεδο κάθε καλοκαίρι. Επίσης να θυμίσουμε πως στο χτήμα από της μεριά της  Όθωνος υπάρχει μια πανέμορφη πύλη, η οποία έχει εμπνεύσει πολλούς ζωγράφους, ενώ υπάρχει σε πολλές φωτογραφίες εποχής.  Σήμερα τη θέα στην πύλη εμποδίζουν κάδοι σκουπιδιών, ενώ το φυλάκιο μόνο άστεγους δείχνει να στεγάζει.   Το σήμα κατατεθέν της περιοχής έχει απαξιωθεί όχι μόνο από το Ίδρυμα αλλά και από τον ίδιο τον Δήμο.

Ας πάμε όμως εδώ δίπλα μας στον γειτονικό μας Δήμο Διονύσου. Την περασμένη άνοιξη αντιμετώπισε ένα σχεδόν ίδιο πρόβλημα. Κάποιος υπάλληλος της Αποκεντρωμένης Διοίκησης αθετώντας το διάταγμα της διακοπής λειτουργίας των λατομείων  στην Πεντέλη έδωσε άδεια χρήσης σε εταιρία για λατόμηση δίπλα σε αρχαιολογικό χώρο. Ο δήμαρχος Διονύσου Γιάννης Καλαφατέλης και όλο το Συμβούλιο σύσσωμο βγήκαν κυριολεκτικά στους δρόμους. Ανοικτές συνελεύσεις, συστράτευση με όμορους Δήμους, η Κηφισιάς συμμετείχε μαζί και η Πεντέλη,  μέχρι και μεγαλειώδη συναυλία με τον Βασίλη Παπακωνσταντίνου πραγματοποίησε. Αποτέλεσμα, όσο γρήγορα   δόθηκε η χρήση, τόσο γρήγορα την πήρανε  πίσω.

Οι άμεσες και δυναμικές λοιπόν κινητοποιήσεις ίσως καταφέρνουν να εμποδίσουν όσους πάνε στα μουλωχτά να καταστρατηγήσουν νόμους. Διότι πάντα κάποιοι νομίζουν ότι οι νόμοι δεν τους αφορούν.  Και το λυπηρό είναι ότι αυτοί που θα έπρεπε να είναι η εξουσία τους επιτρέπουν να το πιστεύουν.

Αν η διοίκηση του Δήμου μας δεν νοιώθει ικανή να προστατέψει τον Δήμο μας τότε ποιος θα το κάνει;

Γιάννης Γρηγοράκος