Εξοικονόμηση ενέργειας με κουφώματα αλουμινίου

Τα κουφώματα αλουμινίου είναι μια αρκετά πρόσφατη καινοτομία και χρησιμοποιούνται στις κατοικίες από τη δεκαετία του ’80. Πριν από αυτό, τα περισσότερα παράθυρα ήταν κατασκευασμένα από ξύλο ή άλλα μέταλλα και απαιτούσαν τακτική, αλλά και ακριβή συντήρηση.

Τα κουφώματα αλουμινίου έχουν μικρό βάρος και μπορούν να ταιριάξουν με τους περισσότερους τύπους κτιρίων. Μπορούν να κατασκευαστούν σχεδόν σε οποιοδήποτε σχήμα ή μέγεθος, αλλά και σε όλα τα στυλ. Μπορούν να μοιάζουν με παλιά παράθυρα ή να ταιριάζουν σε σύγχρονες και μίνιμαλ κατοικίες. Επιπλέον, έχετε μια ατελείωτη επιλογή χρωμάτων και λόγω του χαμηλού βάρους τους μπορούν να τοποθετηθούν πολύ πιο εύκολα.

Αν σχεδιάζετε την ανακαίνιση του σπιτιού σας ή χτίζετε το καινούριο σας σπίτι, είμαστε σίγουροι πως το κεφάλι σας είναι ήδη γεμάτο με αμέτρητες επιλογές από προμηθευτές, υλικά και χρώματα.

Γνωρίζουμε, ότι αν και μπορεί να είναι δελεαστικό να κάνετε φθηνότερες επιλογές ώστε να εξοικονομήσετε κάποια χρήματα, είναι σημαντικό να γνωρίζετε τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα αυτών των επιλογών. Τα κουφώματα αλουμινίου έχουν όχι μόνο μια μοντέρνα αισθητική, αλλά προσφέρουν επίσης μια σειρά από πρακτικά οφέλη για το σπίτι σας. Παρακάτω θα δούμε μερικά από τα βασικά πλεονεκτήματα των κουφωμάτων αλουμινίου.

Πλεονεκτήματα κουφωμάτων αλουμινίου
  • Τιμή – Ένα πλεονέκτημα των ενεργειακών κουφωμάτων αλουμινίου είναι ότι μπορεί να είναι φθηνότερα από κάποιους άλλους τύπους κουφωμάτων, όπως είναι τα ξύλινα κουφώματα. Η ξυλεία κοστίζει περισσότερο από το αλουμίνιο και θέλει πολύ περισσότερη συντήρηση. Τέλος, τα κουφώματα PVC μπορεί να είναι φθηνότερα αλλά είναι πιο πιθανό να υποβαθμιστούν με την πάροδο του χρόνου και μπορούν να γίνουν πιο δαπανηρά μακροπρόθεσμα.
  • Διάρκεια ζωής – Ένα ακόμα πλεονέκτημα είναι ότι τα κουφώματα αλουμινίου έχουν διάρκεια ζωής για πάνω από 30 χρόνια. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι το αλουμίνιο είναι πολύανθεκτικό υλικό σε σχέση με τους άλλους τύπους κουφωμάτων. Τέλος, έχει πολύ μεγάλη αντοχή σε σχέση με το βάρος του.
  • Συντήρηση – Εκτός από τη μεγάλη ανθεκτικότητα στο χρόνο, τα κουφώματα αλουμινίου έχουν το πρόσθετο πλεονέκτημα ότι συντηρούνται πολύ εύκολα. Κάποια φινιρίσματα απαιτούν ίσως περισσότερη φροντίδα από άλλα, αλλά σε γενικά πλαίσια ένας γρήγορος καθαρισμός του γυαλιού και του πλαισίου κάθε 3-4 μήνες είναι αρκετός για να τα διατηρήσει σε άριστη κατάσταση.
  • Σχεδιασμός – Ο τρόπος κατασκευής των κουφωμάτων, μας δίνει την δυνατότητα να επιτύχουμε ακόμα και τις πιο απαιτητικές σχεδιαστικές προδιαγραφές, διατηρώντας παράλληλα την εγγενή αντοχή του υλικού.
  • Θερμική απόδοση – Τα κουφώματα αλουμινίου μπορούν με ευκολία να μειώσουν τις απώλειες θερμότητας έως και 60% όταν είναι θερμοδιακοπτόμενα. Παράλληλα μπορείτε να έχετε ένα αρκετά μεγάλο οικονομικό όφελος. Η εξοικονόμηση αυτή, οφείλεται εν μέρει στην τεχνολογία των πολυαμιδίων, η οποία ανέβασε την ενεργειακή απόδοση των κουφωμάτων σε νέα υψηλά επίπεδα.
  • Φιλικά προς το περιβάλλον – Το αλουμίνιο είναι μη τοξικό και 100% ανακυκλώσιμο. Θεωρείται ένα βιώσιμο προϊόν και αφήνει ένα ελάχιστο ενεργειακό αποτύπωμα στον πλανήτη. Η ανακύκλωση του αλουμινίου απαιτεί μόλις το 5% της αρχικής ενέργειας που καταναλώνεται για τη δημιουργία του.
Μειονεκτήματα των κουφωμάτων αλουμινίου

Τα μειονεκτήματα των κουφωμάτων αλουμινίου σχετίζονται περισσότερο με την προτίμηση και όχι τόσο με πραγματικά μειονεκτήματα. Όπως αναφέραμε τα θερμοδιακοπτόμενα κουφώματα έχουν πολύ υψηλές θερμομονωτικές ιδιότητες και ισχυρά πλεονεκτήματα όσον αφορά την συντήρηση και την αντοχή τους στο χρόνο.

Ωστόσο, ορισμένοι ιδιοκτήτες παραδοσιακών κατοικιών δεν θέλουν να αντικαταστήσουν τα ξύλινα παράθυρά. Επιπλέον, το φθηνότερο αρχικό κόστος των κουφωμάτων PVC, ίσως είναι ελκυστικό για αρκετό κόσμο.

Τα στάδια εξοικονόμησης χρημάτων

Εκτός από το σχετικά χαμηλό αρχικό κόστος, τα κουφώματα αλουμινίου συμβάλουν το να κερδίσετε χρήματα μακροπρόθεσμα. Όσον αφορά λοιπόν τη σχέση τιμής αγοράς και το τι σας προσφέρουν, τα κουφώματα αλουμινίου είναι η καλύτερη δυνατή επιλογή.

Αρχικό κόστος

koufomata1

Τα κουφώματα αλουμινίου απαιτούν τη χρήση νέων τεχνικών παραγωγής και τεχνολογιών οι οποίες προσφέρουν υψηλή ποιότητα και απόδοση σε αρκετά χαμηλές τιμές. Ωστόσο, η επιλογή τους έχει ίσως ένα ελαφρώς μεγαλύτερο κόστος αρχικά, σε σύγκριση με τα κουφώματα PVC. Το γεγονός αυτό, πιθανώς να αποτρέψει κάποιους από το να τα επιλέξουν για την κατοικία ή την επιχείρησή τους, όμως είναι αδιαμφισβήτητα η καλύτερη επιλογή και πραγματική επένδυση, αν λάβουμε υπόψιν και κάποια μακροπρόθεσμα οφέλη.

Μεσοπρόθεσμο κόστος

Τα κουφώματα αλουμινίου έχουν κορυφαία θερμική απόδοση, γεγονός το οποίο εξοικονομεί μεγάλα χρηματικά ποσά από τη θέρμανση κατά τους χειμερινούς μήνες.

Με την τοποθέτησή τους, θα παρατηρήσετε τεράστια αλλαγή στη ποσότητα θερμότητας που θα χρειάζεστε για να κρατήσετε την κατοικία σας ζεστή. Φυσικά, το γεγονός αυτό θα έχει άμεσο αντίκτυπο και στους λογαριασμούς του ρεύματος αν χρησιμοποιείτε κλιματισμό ή στο πετρέλαιο. Τα κουφώματα αλουμινίου των περισσότερων εταιριών τηρούν αυστηρά πρότυπα, μεκατασκευή ακριβείας σε ειδικά μηχανήματα.

Μακροπρόθεσμο κόστος

Τα κουφώματα αλουμινίου προσφέρουν τεράστια μακροπρόθεσμα οφέλη παρά το υψηλότερο αρχικό κόστος. Για παράδειγμα, τα κουφώματα uPVC, έχουν προσδόκιμο ζωής περίπου τα 20 έτη, ενώ το αλουμίνιο έχει πάνω από 45 χρόνια. Αυτό σημαίνει πως θα εξοικονομήσετε πολλά χρήματα από την συντήρηση και την αντικατάσταση τους.

Άλλα υλικά, όπως το ξύλο, παθαίνουν αρκετά μεγάλες ζημιές από την υγρασία και τις απότομες αλλαγές της θερμοκρασίας, με αποτέλεσμα να χρειάζονται κατά τη διάρκεια ζωής τους δαπανηρές επισκευές.

Συμπερασματικά, εάν αναζητάτε χαμηλό κόστος αγοράς, η καλύτερη επιλογή είναι τα κουφώματα uPVC, ενώ τα αλουμινίου είναι η καλύτερη επιλογή αν υπολογίσετε όλους τους μακροπρόθεσμους παράγοντες.