Μαγική βραδιά κλασικής μουσικής στο ISA

ACADEMICA
Η ορχήστρα Academica καταχειροκροτήθηκε από το κοινό

«Υπέροχος χώρος», «Ευχαριστηθήκαμε πολύ τη συναυλία», «δεν περιμέναμε τόσο κόσμο» αυτά δεν ήταν λόγια που ακούστηκαν μόνο από το ακροατήριο, ήταν τα λόγια των μουσικών καθώς αποχωρούσαν από το προαύλιο του International School of Athens, στο Κεφαλάρι, το βράδυ της Κυριακής 19 Ιουλίου, μετά από τη συναυλία που έδωσε η ορχήστρα Academica του Ωδείου Αθηνών και οργανώθηκε στην Κηφισιά από την Ορχήστρα Ποικίλης Μουσικής Κηφισιάς, στο πλαίσιο του προγράμματος «Η κλασική μουσική κοντά σου» του Ωδείου Αθηνών.

Η συναυλία έχει ήδη παρουσιαστεί στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο και ήταν πραγματικά κολακευτικό για τους διοργανωτές και τους οικοδεσπότες να ακουστούν αυτά τα σχόλια από τους μουσικούς.  Το κοινό από την άλλη εξέφρασε την επιδοκιμασία του με έντονο και παρατεταμένο χειροκρότημα.

συμβούλιο ποικίλης μοικής
Μέλη των “Φίλων της Ορχήστρας Ποκίλης Μουσικής” με τον μαέστρο Νίκο Αθηναίο, τον Δήμαρχο Γιώργο Θωμάκο και την Αντιδήμαρχο Νίνα Βλάχου

Πολύ καλή η ακουστική του χώρου, εκτός από την ομορφιά και τη λειτουργικότητά του, βοήθησε σημαντικά τον φυσικό ήχο της πολυμελούς ορχήστρας και δημιούργησαν ένα αόρατο νήμα μεταξύ ορχήστρας και κοινού που συνέλαβε στην άριστη απόδοση των έργων W.A Mozart:  Κοντσέρτο για όχηστρα και όμποε, KV 314, όπου στο όμποε ήταν ο Σπύρος Κοντός  και  Συμφωνία αρ. 29, KV 201 J.C. Bach: Συμφωνία  έργο 3, αρ. 1.

Frantzesko
Ο Φραντζέσκο Βιανέλλο υποδέχεται το κοινό

Το καλωσόρισμα έκανε ο πρόεδρος της Ορχήστρας Ποικίλης Μουσικής Κηφισιάς, Φραντζέσκο Βιανέλλο, ο οποίος είχε εκφράσει την επιθυμία να παιχτεί ένα κομμάτι του Ennio Morricone προς τιμή ενός από τους μεγαλύτερους συνθέτες την εποχής μας που έφυγε πρόσφατα. Όπως ανέφερε ο ίδιος αργότερα: «Προς τιμή του πολλές ορχήστρες στον κόσμο αφιερώσανε έργα του με διάφορους τρόπους. Και η πόλη μας έπρεπε να το κάνει. Δεν είχα λάβει καμία απάντηση σχετικά μετά από αίτησή μου και κατάλαβα ότι δεν υπήρχε αρκετός χρόνος για τη σωστή προετοιμασία (ενορχήστρωση, πρόβες, άλλες υποχρεώσεις κ.τ.λ.). Δεν επέμεινα.

Κοντός- όμποε
Ο Σπύρος Κοντός μάγεψε το κοινό με το όμποέ του

Ξαφνικά, αντιθέτως, μόλις τελείωσε η ορχήστρα το κοντσέρτο για ορχήστρα και όμποε του  W.A Mozart ο εξαιρετικός σολίστας Σπύρος Κοντός με την ορχήστρα, εκτός προγράμματος, ερμήνευσε άριστα με το όμποέ του  τη φαντασtική σύνθεση Mission του Ε. Morricone από την ταινία Gabriel’s Flute. Έτσι και η πόλη μας τίμησε  τον μεγάλο συνθέτη. Μια στιγμή πολύ συναισθηματική και υψηλού πολιτισμού, που ενθουσίασε το κοινό».

Εξαιρετικός ο μαέστρος Νίκος Αθηναίος, ο οποίος έκανε και παρουσίαση των κομματιών.koino academika

Κανείς δεν μπορούσε να προβλέψει ποια θα ήταν η συμμετοχή του κοινού. Άλλοι ίσως αποφεύγανε να πάνε λόγω φόβου της πανδημίας, όπου όμως τα μέτρα ασφαλείας που τηρήθηκαν ήταν αυστηρά με ιδιαίτερα αραιά τις καρέκλες, κάτι που ευνοούσε και ο χώρος, αντισηπτικά κατά την είσοδο και χρήση μάσκας κατά την είσοδο και έξοδο, όπου υπήρχε περισσότερος κόσμος.  Μέσα Ιουλίου επίσης ο κόσμος μπορεί να λείπει διακοπές, να προτιμάει να δει ποδόσφαιρο ή απλώς να επιλέξει άλλον τρόπο ψυχαγωγίας. Τελικά όμως οι 200 θέσεις που τοποθετήθηκαν σχεδόν γέμισαν, δικαιώνοντας την απόφαση των διοργανωτών. Ανάμεσα στο κοινό ο δήμαρχος Κηφισιάς Γιώργος Θωμάκος, η αντιδήμαρχος Νίνα Βλάχου, ο δημοτικός σύμβουλος Χρήστος Καλός και πολλά μέλη μουσικών και πολιτιστικών συλλόγων της πόλης.

Malakontas
Ο Φάνης Μαλακόντας με την Ειρήνη Γασπαράκη και τον Χρήστο Καλό παρακολουθούν τη συναυλία

Ο κ. Βιανέλλο ευχαρίστησε ιδιαίτερα τον κ. Φάνη Μαλακόντα, οικονομικό διυθυντή και εκπρόσωπο του ISA, που φιλοξένησε τη συναυλία και ήδη κατά την έξοδο του ετοίμαζε τις επόμενες προτάσεις του για τον Σεπτέμβριο. Θα είμαστε σε αναμονή, διότι πάντα η σύμπραξη της Ορχήστρας Ποικίλης Μουσικής Κηφισιάς και του International Scholl of Athens φέρνει εκπληκτικά αποτελέσματα.

Ακούσαμε του μουσικούς από την ορχήστρα Academica Αθηνών:

Πρώτα βιολιά: Οδυσσέας Καρέλης (εξάρχων), Φρανς Σεστάνι, Ιρίνα Σαλένκοβα, Κίτι Βαρδάμη, Ιωάννης Τζιώτης, Κωνσταντίνος Μπουραντάς

Δεύτερα βιολιά: Αντωνέλα Τσεφά, Ηλέκτρα Βεζύρογλου, Γεωργία Τσολάκη, Τάσος Γρατσίας

Βιόλες: Αντώνης Μανιάς, Παναγιώτης Αράπογλου, Γιώργος Γιακουμής, Μάκης Τσορούκογλου (ευγενική συμμετοχή)

Κοντραμπάσο: Θεόδωρος Λυγνός

Όμποε: Γιώργος Θεοδωρόπουλος, Χαριτίνη Δεσύλλα

Κόρνο: Γιώργος Μιχαήλ, Άγγελος Μιχαήλ