Με τους Πράσινους και τους Βενετούς – Μια περιπέτεια στο Βυζάντιο

me_tous_prasinous
Γράφει η Ερικα Αθανασίου

Άρωμα Κωνσταντινούπολης έχει το βιβλίο της Ειρήνης Κατσίπη Σπυριδάκη και ήρωα έναν νεαρό παρασκευαστή αρωμάτων, ο οποίος ονειρεύεται να σαγηνεύσει τις αρχόντισσες της πόλης, με το ΑΝΘΙΑ, το άρωμα που έχει παρασκευάσει.

Στους δρόμους μιας πόλης που δεν υπάρχει πια, νιώθει ότι περιηγείται και ο αναγνώστης, της Κωνσταντινούπολης, που μετράει μόλις 100 χρόνια, ως πρωτεύουσα της Αυτοκρατορίας. Γύρω από τον ιππόδρομο εκτυλίσσεται μέρος της ιστορίας, ενώ ετοιμάζονται οι γιορτές για να γιορτάσουν τον ένα αιώνα της πρωτεύουσας και ο αναγνώστης διαπιστώνει ότι η οπαδική βία δεν είναι μόνο σημερινό φαινόμενο. «Έπειτα από κάθε αρματοδρομία τρέμει η ψυχή μου, γιατί πολλοί βγαίνουν από τον Ιππόδρομο σαν αφιονισμένοι. Άλλοι για να πανηγυρίσουν και άλλοι για να διαμαρτυρηθούν. Παίρνουν τους δρόμους, φωνάζουν, μπλέκονται σε καβγάδες και συχνά γίνονται ταραχές και έκτροπα».

Το θέαμα στην αρένα διαφορετικό από το γήπεδο σήμερα, το πάθος όμως ίδιο και η ιστορία γεμάτη αγωνία, καθηλώνει αναγνώστες κάθε ηλικίας.


katsipi_spiridaki“Με τους Πράσινους και τους Βενετούς – Μια περιπέτεια στο Βυζάντιο”, της Ειρήνης Κατσίπη – Σπυριδάκη, κυκλοφορεί από τις εκδόσεις «Κέδρος»