Παρουσίαση του βιβλίου για τον Μιχαήλ Μάνο στο Κεφαλάρι

rousopoylos1
Απο αριστερά Κώστας Αγγελής. Έρικα Αθανασίου, Γιώργος Μώρος Θόδωρος Ρουσόπουλος.

Ο Μιχαήλ Μάνος, ένας ευπατρίδης από το Χαλάνδρι, γύρισε στο μέρος που πέρασε τα πιο ευτυχισμένα χρόνια της ζωής του, εδώ στο Κεφαλάρι, στο Ξενοδοχείο που έχτισε ο πεθερός του Νικόλαος Κόκκορης.

Γεμάτη η εντυπωσιακή και φιλόξενη αίθουσα του International School of Athens (ISA) στο Κεφαλάρι, Ξενίας και Αρτέμιδος, το βράδυ της Παρασκευής 18 Νοεμβρίου. Οι εκδόσεις Historical Quest και ο συγγραφέας Κώστας Αγγελής παρουσίασαν το βιβλίο «Μιχαήλ Μάνος (1898-1944) Η ζωή, το  έργο  και η θυσία ενός αληθινού πατριώτη».

omilhtes
Οι ομιλητές από αριστερά Κώστας Αγγελής, Γιώργος Μώρος, Θόδωρος Ρουσόπουλος, Γιώργος Κουράσης και Έρικα Αθανασίου

Τις πτυχές της ζωής του Μιχαήλ Μάνου ξετύλιξαν  εκλεκτοί ομιλητές, όπως ο πρώην Υπουργός Επικρατείας και βουλευτής Θεόδωρος Ρουσόπουλος, ο πρώην Δήμαρχος Χαλανδρίου Γιώργος Κουράσης, ο δισέγγονος του Μιχαήλ Μάνου, Γιώργος Μώρος, ο συγγραφέας του βιβλίου Κώστας Αγγελής ενώ συντόνισε την συζήτηση η δημοσιογράφος και συγγραφέας Έρικα Αθανασίου. Τους ομιλητές καλωσόρισε ο οικονομικός διευθυντής του ISA, Φάνης Μαλακόντας και χαιρετισμό έκανε ο αντιδήμαρχος Κηφισιάς Σταύρος Ζαπάντης.

malakontas
Ο Φάνης Μαλακόντας
ως οικοδεσπότης λέει λίγα λόγια για το ISA που συνεχίζει την πορεία του ξενοδοχείου Κόκκορη

Και πραγματικά παρουσιάστηκε με συγκροτημένο λόγο και από τους τέσσερις ομιλητές συνολικά και από κάθε έναν ξεχωριστά, η ζωή και το έργο αυτού του σπουδαίου ανδρός ο οποίος εκτελέστηκε από τους Γερμανούς μαζί με άλλους 53 νέους συνανθρώπους του, μένοντας στην ιστορία σαν ένας από τους 54 απαγχονισθέντες του Πικερμίου.

stayros-zapantis
Ο Σταύρος Ζαπάντης ως εκπρόσωπος του Δήμου Κηφισιάς υποδέχεται τους προσκεκλημένους

Αλλά πριν να έχει αυτή τη κατάληξη, έζησε «σε ενδιαφέροντες καιρούς», έστω και δύσκολους και χαλεπούς όπως τους Βαλκανικούς, μετά το Μεγάλο Πόλεμο, τη Μικρασιατική Εκστρατεία και στο τέλος η Καταστροφή.

Ο Μιχαήλ Μάνος νέος ευπατρίδης αν και γιός αστικής οικογένειας με αρκετά εισοδήματα από τα χτήματα στο Χαλάνδρι, συμμετείχε ως έφεδρος και γύρισε μαζί με το εκστρατευτικό σώμα από την Μικρασία το ’22. Εν τω μεταξύ πριν να ξεκινήσει τις στρατιωτικές του υποχρεώσεις είχε γνωρίσει στο Κεφαλάρι την κόρη του Νικολάου Κόκκορη, την Αγγελική και όλα αυτά τα χρόνια διατηρούσε αλληλογραφία μαζί της, βρίσκοντας ένα αποκούμπι στη δύνη του πολέμου. Με την επιστροφή του στην Αθήνα παντρεύονται και ζουν σε μια σουίτα ειδικά διαμορφωμένη στο νεότευκτο ξενοδοχείο Κόκκορη, ένα κόσμημα του Κεφαλαρίου μαζί με το ξενοδοχείο Απέργη, το Σέσιλ κα.

Στην Κηφισιά γεννιούνται τα δύο τους παιδιά ο Γιάννης και η Μαίρη και βαπτίζονται στην Μεταμόρφωση του Σωτήρος.

Όταν πεθαίνει ο πεθερός του πηγαίνουν στο Χαλάνδρι όπου ασχολείται με τις οικογενειακές του επιχειρήσεις.

michail-manosΗ ενασχόλησή του με τα κοινά, τον φέρνει στο κοινοτικό συμβούλιο του Χαλανδρίου. Δεν τον αφήνει ασυγκίνητο η ταλαιπωρία και η μεγάλη ένδεια που περνούν οι πρόσφυγες από την Μικρά Ασία που έχουν εγκατασταθεί στην περιοχή και διαθέτει αρκετή από την περιουσία του για να φτιαχτεί ο οικισμός των Προσφύγων. Η σύζυγός του Αγγελική συμμετέχει σε πολλές φιλανθρωπικές επιτροπές.

Και έρχεται ο Πόλεμος, η Κατοχή και η Πείνα. Ο Μιχαήλ Μάνος συμπαραστέκεται στα εκκλησιαστικά συσσίτια δίνοντας μεγάλα ποσά, ακόμη και πουλώντας αρκετή από την περιουσία του. Ιδρύει παράρτημα του Ερυθρού Σταυρού για την διάσωση οικογενειών με μικρά παιδιά από την μεγάλη πείνα. Καθημερινά διοργανώνει συσσίτια.

Φαίνεται όμως πως κάποιους αυτές οι δράσεις τους «ξεβόλεψαν» και υπήρξε υπήρξε ψεύτικη καταγγελία στην Γκεστάπο για συνεργασία του Μάνου με τους κομμουνιστές. Συλλαμβάνεται φυλακίζεται και ενώ δεν υπάρχει καμία δίκη, απαγχονίζεται μαζί με 53 άλλους παρτιώτες στις 21 Ιουλίου του 1944 Πικέρμι ως αντίποινα για τον θάνατο τριών στρατιωτών σε ενέδρα από τους αντάρτες στην Πεντέλη, λίγες μέρες νωρίτερα.koino-manos

Ο Θοδωρής Ρουσόπουλος, γλωσσοπλάστης ανέφερε σημεία από τα γεγονότα, μοιράζοντας το βιβλίο στα 3, στην γέννηση του Μιχαήλ Μάνου και την καταγωγή του, στην δράση του στα πολεμικά μέτωπα της εποχής εκείνης και τέλος στο στήσιμο της οικογένειάς του και στην εκτέλεσή του.

Ο πρώην Δήμαρχος Γιώργος Κουράσης, αναφέρθηκε την αυτοδιοικητική πλευρά του εκλιπόντος καθώς και την φιλανθρωπική του δράση του ίδιου και της οικογένειάς του.

Ο δισέγγονος Γιώργος Μώρος, ο άνθρωπος που τροφοδότησε με στοιχεία τον συγγραφέα, αναφέρθηκε στο δύσκολο έργο της διασταύρωσης των στοιχείων ώστε να μην γραφτεί κάτι αν δεν είχε ερευνηθεί και διαπιστωθεί σε βάθος.

Τέλος ο συγγραφέας και δημοτικός σύμβουλος Χαλανδρίου Κώστας Αγγελής μίλησε για την έρευνα και για την δυσκολία εξεύρεσης στοιχείων. Ακόμη ευχαρίστησε τον οικοδεσπότη εκπρόσωπο του ISA Φάνη Μαλακόντα για την απλόχερη φιλοξενία στο ξενοδοχείο -σχολείο σήμερα- και τους εκδότες της Κηφισιάς, την Έρικα Αθανασίου και τον Γιάννη Γρηγοράκο για τον συνδετικό κρίκο ανάμεσα στους παράγοντες του βιβλίου και το ISA.

Η εκδήλωση έκλεισε με μικρή δεξίωση που πρόσφερε το ISA καθώς ο συγγραφέας υπέγραφε το βιβλίο του στον όμορφο χώρο της εκδήλωσης, που όπως ανέφερε ο Γιώργος Μώρος από τα στοιχεία για την ανέγερση του ξενοδοχείου το 1923 παρείχε αίθουσα δεξιώσεων άνω των 150 ατόμων.

loukia-kefalogianni
Η Λουκία Κεφαλογιάννη αγοράζει το βιβλίο του Μιχαήλ Μάνου

Παρόντες στην εκδήλωση εκτός από την οικογένεια ήταν ο Δήμαρχος Κηφισιάς Γιώργος Θωμάκος, η αντιπεριφερειάρχης Βόρειου Τομέα Αττικής Λουκία Κεφαλογιάννη, αυτοδιοικητικοί από το Χαλάνδρι και γειτονικές πόλεις, πρόεδροι συλλόγων, όπως η Βάσω Τσαλαβούτα πρόεδρος των Κηφισιωτών, ο εκδότης του βιβλίου Γιάννης Χρονόπουλος κα.dexiwsi-manos

Εν κατακλείδι φάνηκε πόσο σημαντική ήταν η παρουσίαση του βιβλίου για τη ζωή και το έργο του Μιχαήλ Μάνου γιατί μάθαμε πολλά στοιχεία από την ανέγερση του ξενοδοχείου που κοσμεί μια από τις ομορφότερες γωνιές της πόλης μας. Στη Ραφήνα που ήδη παρουσιαστηκε υπήρξε ψήφισμα από το Δημοτικό Συμβούλιο, την ημέρα του απαγχωνισμού των 54 να γίνεται ειδική τελετή στο μνημείο που έχει στηθεί στη Λεωφόρο Μαραθώνος. Εδώ στον Δήμο μας θα μπορούσαν οι διοργανωτές της επίσκεψης στα νεοκλασικά σπίτια της περιοχής να επισκέπτονται το σχολείο και να γίνεται μια ιστορική αναφορά σε αυτούς που το έκτισαν και σε όσους κατά καιρούς έζησαν και φιλοξενήθηκαν στις αιθουσες και τα διαμερίσματά του, όπως ο Βενιζέλος, ο Στέφανος Δέλτα, συγγραφείς κα.