Ψέμα στο Ψέμα και πάλι Ψέμα

psema_kai_pali_psema-leptomereia
Επιμέλεια Έρικα Αθανασίου

Σε ένα μέρος όπου τα ονόματα των χωριών είναι Τρανοχωριό και Ξακουστοχώρι και μπορούν να γεμίσουν τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων με αυτά που συμβαίνουν, πώς μπορεί να αισθάνονται οι κάτοικοι στο Αφανοχώρι; Μπορεί να διαθέτουν ένα πράσινο βουνό με πυκνή βλάστηση, καθαρό αέρα, χαμηλά πέτρινα σπίτια και κλίμα που ευνοεί την υγεία των ανθρώπων, όμως… δεν συμβαίνει ποτέ τίποτα.

eyi-kasiarouΗ Εύα Κασιάρου στήνει μια ιστορία για έναν τόπο που οι κάτοικοί του, παρασυρμένοι από τον πρόεδρο, αποφασίζουν να βάλουν το χωριό τους στα πρωτοσέλιδα, να το κάνουν πόλο έλξης επισκεπτών.  Αγιάζει όμως ο σκοπός τα μέσα; Κι όταν αρχίζεις να λες ψέματα πότε  μπορείς να σταματήσεις;  Έχουν πάντα οι ενήλικες δίκιο; Παρασυρόμαστε από τα μεγάλα λόγια; Πόσο εύκολα δεχόμαστε την ενοχή του διαφορετικού, έστω κι αν μέχρι πρότινος είχε αποδείξει ότι είναι άκακος; Και τελικά πόσο σημαντικές είναι οι ιστορίες;

«Αλλά εδώ το λέει ο ίδιος ο πρόεδρος, και οι μεγάλοι συμφωνούν. Εμείς θα διαφωνήσουμε; Τι είμαστε εμείς; Οι μάγκες του χωριού;»

Σε μια φαινομενικά απλοϊκή ιστορία η συγγραφέας θέτει έναν σημαντικότατο προβληματισμό. Αρκεί η θέση και η ηλικία κάποιου για να τον κάνει σοφό; Όταν οι άλλοι λένε ότι φροντίζουν για το καλό μας συμβαίνει όντως αυτό;

Ένα μυθιστόρημα για να μάθουν να ακούν οι μεγάλοι και να νιώθουν εμπιστοσύνη στη γνώμη τους οι νεότεροι. Ένα πολιτικό βιβλίο σε μορφή που προσεγγίζει το παραμύθι. Ένα διασκεδαστικότατο ανάγνωσμα.

psema_sto_psema«Ψέμα στο Ψέμα και πάλι Ψέμα», της Εύας Κασιάρου, εικονογράφηση Αποστόλης Ιωάννου,
κυκλοφορεί από τις εκδόσεις «Κέδρος»