Σε ταχυφαγεία μετατρέπονται στέγες πολιτισμού

x'iakwbou1
Στο καφέ του Μουσείου τα τελευταία χρόνια έιχε βρει αποκούμπι ο βιβλιοφιλικός κόσμος. Η Ελληνική Λέσχη Αστυνομικού Βιβλίου παρουσίαζε τα βιβλία της με συντονιστή τον Βασίλη Χατζηιακώβου

Άστεγος έμεινε ο πολιτισμός στην Αθήνα μετά την παραχώρηση των τελευταίων χώρων που γίνονταν πολιτιστικές εκδηλώσεις και κυρίως παρουσιάσεις βιβλίων, το καφέ του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου και το καφέ του Νομισματικού Μουσείου, σε αλυσίδα ταχυφαγείου.

Ο Βασίλης Χατζηιακώβου, ο άνθρωπος που έχει δώσει βιβλιοφιλική πνοή σε σημαντικούς χώρους της Αθήνας είδε πρώτα το Polis Art Cafe στην πρώην στοά του βιβλίου να κλείνει για να μετατραπεί σε Delicatessen και τώρα το καφέ του Μουσείου στην Πατησίων, εμβληματικό καφέ για χρόνια, να παραδίδεται στα χέρια αλυσίδας πρόχειρου φαγητού.

Έτσι λοιπόν οι επισκέπτες των μουσείων θα μπορούν να απολαμβάνουν σάντουιτς και φρέντο με την ίδια αναγνωρίσιμη γεύση, τα περιστέρια στον προαύλιο χώρο του μουσείου να απολαμβάνουν ακριβώς τα ίδια αποφάγια όπως και σε άλλες πλατείες, χωρίς μουσεία.

Στο μεταξύ όμως ίσως να παρουσιάζεται μια ευκαιρία για την πόλη μας, την Κηφισιά. Την Κηφισιά που προβάλλει κάθε τόσο την αγάπη της για τον πολιτισμό, που περηφανεύεται για τα μουσεία της, που φιλοξένησε στο παρελθόν κάποιες από τις πρώτες εκθέσεις βιβλίου, που διαθέτει ένα καφέ στο Άλσος και άλλο ένα στη Ν. Κηφισιά.Alaska

Η καλύτερη λύση φυσικά θα ήταν να ζωντανέψει η Αλάσκα με την δική της βαριά ιστορία στον χώρο της τέχνης και θα μπορούσε, με τη βοήθεια του κατάλληλου ανθρώπου να φιλοξενήσουν τους άστεγους βιβλιόφιλους της πόλης. Ενός ανθρώπου που γνωρίζει τον κόσμο του βιβλίου, που έχει ήδη αποδείξει ότι μπορεί να μετατρέψει ένα απλό καφέ σε ένα ξεχωριστό καφέ, που γνωρίζουν όλοι οι άνθρωποι της τέχνης. Ενός ανθρώπου που ίσως και να δεχτεί να πάρει μεταγραφή από το κέντρο της Αθήνας, στα προάστια.

Η Κηφισιά θα μπορούσε να γίνει το κέντρο βιβλίου της πρωτεύουσας. Θα υπάρχει θέληση από τη νέα Δημοτική Αρχή για κάτι τέτοιο; Ταχυφαγεία εξάλλου έχουμε αρκετά στην Κηφισιά. Μπορούμε να πρωτοτυπήσουμε και αντί να μετατρέψουμε έναν χώρο πολιτισμού σε fast food να κάνουμε το αντίθετο.