Tὰ ἐκ τῶν ἁμαξῶν σκώμματα

elefsinia1
  • Η Ελευσίνα κέρδισε την τιμή να γίνει πολιτιστική πρωτεύουσα το 2021 και η στήλη έχει ξεχωριστό λόγο να πανηγυρίζει αφού τα «εξ αμάξης» προέρχονται από τα Ελευσίνια Μυστήρια κατά την αρχαιότητα. Έτσι λοιπόν όσοι έφευγαν απ’ εκεί, ολίγον μεθυσμένοι, αντιμετώπιζαν τη χλεύη όσων δεν είχαν πάει και τους περίμεναν για να τους τρολάρουν. Η λέξη δεν υπήρχε τότε, το νόημα όμως παραμένει το ίδιο. Οι μεθυσμένοι με τη σειρά τους τούς έσερναν τα εξ αμάξης, με την αθυροστομία που τους χάριζε η μέθη τους.
  • «Καλύτερα μπαρότσαρκα παρά διαμαρτυρίες» ψήφισαν οι κάτοικοι της Νέας Ερυθραίας και ουσιαστικά αγνόησαν το κάλεσμα του Κοινοτικού Συμβουλίου της πόλης για να διαμαρτυρηθούν για πρακτικές που οδηγούν συμβούλους στο Αυτόφωρο όταν θέλουν να προστατέψουν τους κατοίκους από ακόμα ένα μαγαζί όχλησης στην περιοχή. Ίσως τελικά να συνήθισαν και να τους αρέσει η Μύκονος στη γειτονιά τους. Πού λεφτά για βενζίνες και γιατί να ξεσπιτώνεσαι για να πιεις ένα ποτό; Ακόμα καλύτερα το πίνεις δωρεάν και στη βεράντα σου και ακούς τη μουσική από κάτω.
  • «Οι δημοτικοί σύμβουλοι πρέπει να αποφασίζουν ελεύθερα και να μη φοβούνται» συμφώνησαν δήμαρχοι, πρώην δήμαρχοι και πιο πρώην δήμαρχοι, στο τελευταίο Δημοτικό Συμβούλιο, ύστερα από την αναγκαστική αργία που επέβαλλε η Αποκεντρωμένη Διοίκηση σε πέντε συμβούλους για απόφασή τους. Συμφωνούμε να μη φοβούνται οι σύμβουλοι. Να μη φοβούνται όμως και οι πολίτες για αποφάσεις των συμβούλων. Κάπως θα πρέπει να προστατεύονται και αυτοί. Διότι άμα κρεμάσεις τον καταδικασμένο, μετά δύσκολο να τους ζητήσεις συγνώμη επειδή εκτίμησες λάθος.
  • xatzidakisexamaxis1Λογικός με καίριες ερωτήσεις ήταν ο αντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας και βουλευτής Κωστής Χατζηδάκης, κατά την ξενάγηση στο κτήμα Τατοΐου από το σύλλογο «Φίλων Κτήματος Τατοΐου». Οι ερωτήσεις και οι παρατηρήσεις του θύμιζαν περισσότερο δημοσιογράφο που τα λέξει έξω από το δόντια και πολύ λιγότερο κάποιον που διετέλεσε υπουργός σε μια Κυβέρνηση που συνέβαλλε σε όλα τα κακώς κείμενα που συμβαίνουν στο κτήμα σήμερα. «Βλέπουμε το δέντρο και όχι το δάσος», παρατήρησε σωστά. Αν παρ’ ελπίδα τους ξαναδούμε στην Κυβέρνηση, ελπίζουμε να θυμάται αυτήν του την παρατήρηση.
  • Ο κ. Χατζηδάκης αναρωτήθηκε επίσης πώς και δεν έχει ενταχθεί το κτήμα στην περιουσία που (ξε)πουλάει το ΤΑΙΠΕΔ. Ελπίζουμε να μην το ρώτησε με το σκεπτικό «Πώς και ξέφυγε αυτό». Αν το πούλαγε το ΤΑΙΠΕΔ διόλου απίθανο να το ξαναγόραζε ο τέως, πολύ φθηνότερα μάλιστα από όσα του δώσαμε για να τον αποζημιώσουμε, όταν του κατασχέθηκε από το Ελληνικό Δημόσιο.
  • Υποχρεωτικός ο πυροσβεστήρας είτε έχεις κατάστημα, είτε αυτοκίνητο, είτε διαμέρισμα σε πολυκατοικία. Από την άλλη ολόκληρο κτήμα Τατοΐου, με κτήρια, κοντέινερ και αποθήκες με αμύθητη περιουσία δε διαθέτει ούτε στάλα νερό. Τρεις οι πηγές που υπήρχαν, μετά όμως από κάποιου είδους «ανακαίνιση» χάθηκαν τα σχέδια και τώ
    ρα δεν μπορεί να βρεθεί πού υπάρχει διαρροή και γιατί σε καμία πηγή δε φτάνει νερό.
  • Εκατόν πενήντα γυναίκες που δεν είχαν την οικονομική δυνατότητα ή ήταν ανασφάλιστες έκαναν μαστογραφικό έλεγχο, προσφορά του Σοροπτιμιστικού Ομίλου «Κηφισιά – Εκάλη» σε συνεργασία με την Ελληνική Αντικαρκινικmastografiaexamaxis1ή Εταιρεία, στο Δήμο Κηφισιάς, γεγονός που είναι ευχάριστο. Το δυσάρεστο είναι ότι ακόμα κι αν είσαι ασφαλισμένη, υποχρεούσαι να πληρώσεις για τον έλεγχο αυτό, μια και μέχρι τώρα, οι γιατροί μπορούσαν να γράψουν   μόνο την απλή μαστογραφία, ενώ τα διαγνωστικά κέντρα είχαν τη δυνατότητα μόνο για ψηφιακή μαστογραφία.  Ίσως βέβαια να είναι και για καλό που το σύστημα βάζει εμπόδια σε αυτό τον προληπτικό έλεγχο. Νέες έρευνες μιλάνε για ελάχιστη συμβολή στην πρόληψη, έναντι των προβλημάτων που μπορεί να προκαλέσει.
  • Καλοκαιρινές ήταν οι προηγούμενες ημέρες, παρά το γεγονός ότι είχε μπει ο Νοέμβρης και για να νιώσουμε περισσότερο καλοκαίρι μπήκε και η απαραίτητη πυρκαγιά, στο Κάτω Σούλι Μαραθώνα, κοντά στο Ολυμπιακό Κωπηλατήριο. Σε επιφυλακή ο ΣΠΑΠ και η Πυροσβεστική έσπευσαν αμέσως με τη συνδρομή εργαζομένων και του Δήμου Κηφισιάς. Στην πυρόσβεση συμμετείχε και η Πολιτική Προστασία του Δήμου Κηφισιάς, μαζί με 40 πυροσβέστες από το Πυροσβεστικό Σώμα, 15 οχήματα και δύο πυροσβεστικά αεροσκάφη τα οποία ενισχύθηκαν από εθελοντές, εργαζομένους και 3 οχήματα του ΣΠΑΠ.
  • Να τραγουδήσουν τα παράπονά τους σκέφτονται μέλη χορωδίας της Κηφισιάς έξω από το γραφείο του δημάρχου, μπας και εξασφαλίσουν κάποια χρηματοδότηση. Τα περιορισμένα οικονομικά του Δήμου, υποχρεώνουν τα μέλη της χορωδίας να πληρώνουν τα μεταφορικά τους προκειμένου να τραγουδήσουν σε μέρη που τους καλούν ως απεσταλμένους του πολιτισμού του Δήμου μας.
  • Καλύτερα να πεινάμε χώρια παρά μαζί, σκέφτονται μάλλον τα ζευγάρια και θεαματική αύξηση παρουσιάζουν τα διαζύγια. Ίσως να μη χωράνε και μαζί στο σπίτι του ενός ή του άλλου γονιού και χωρίζουν για να βρουν στέγη. Το βέβαιο είναι ότι η έλλειψη χρημάτων φέρνει γκρίνια, η γκρίνια καυγάδες και οι καυγάδες χωρισμό. Υπάρχουν και κάποιοι που χωρίζουν εντελώς ορθολογικά. Οι φόροι δεν ευνοούν τους παντρεμένους. Αν λοιπόν το κράτος προτιμάει τις μονογονεϊκές οικογένειες και θεωρεί φορολογητέο έγκλημα το γάμο, κανένα πρόβλημα. Μέχρι να το πάρει χαμπάρι και να βάλει φόρο συμβίωσης.
  • Με πρόεδρο επιτροπών το δήμαρχο Αμαρουσίου, Γιώργο Πατούλη, δόθηκαν  για πρώτη φορά τα βραβεία «Best city awards 2016», σε γιορτή που πραγματοποιήθηκε τον περασμένο μήνα στην Τεχνόπολη στο Γκάζι.  Βραβεύτηκαν δράσεις και πρακτικές που οδηγούν σε ευφυείς, αειφόρες και οικονομικά βιώσιμες πόλεις, ό,τι κι αν αυτό σημαίνει. Δεν ξέρουμε αν ο θεσμός θα έχει και συνέχεια. Εάν δεν έχει θα μείνουν συλλεκτικά τα πέντε βραβεία που κέρδισε ο Δήμος Κηφισιάς.

bestcitythom1