Το 1ο Δημοτικό Νέας Ερυθραίας τίμησε την 25η Μαρτίου

giorti-10-dimotiko

Σε μια εκπληκτική παράσταση με θέμα την Εθνική μας Εορτή  παρακολούθησαν μαθητές, δάσκαλοι, γονείς και φορείς του Δήμου μας στο 1ο Δημοτικό Σχολείο Νέας Ερυθραίας. Το έργο γράφτηκε από την Δασκάλα/Δημοτική Σύμβουλο Κατερίνα Καραλή με τίτλο «Μια Νύχτα στο Μουσείο της Νεότερης Ιστορίας της Ελλάδας» και η Ελληνική Επανάσταση του 1821 παίρνει σάρκα και οστά όταν ο φύλακας του μουσείου παίρνει ένα βράδυ την κόρη του μαζί του στη δουλειά του…στο Μουσείο. Το κορίτσι κάποια στιγμή αποκοιμιέται  σε μια γωνιά, μπροστά από τα αγάλματα που τόσο είχαν τραβήξει την προσοχή της. Όσο εκείνη κοιμάται  τα αγάλματα ξυπνούν….και μία μουσικοχορευτική θεατρική παράσταση ξεκινά που περιλαμβάνει τα πάντα!

Η χορωδία τραγουδά τη Υπερμάχω ξεκινώντας Τιμώντας την Παναγία μας και βλέποντας παράλληλα σκηνές σε βίντεο από το Κρυφό Σχολειό, ύστερα ο θεατής μπαίνει στο κλίμα της εποχής αφού ακούει το «σκλάβα Πόλη, το Πάρσιμο της Πόλης και το Ελληνόπουλο» και ταυτόχρονα παρακολουθεί σκηνές σε βίντεο από τις αιματοχυσίες στη σκληρή μάχη του πολέμου, του αγώνα για τη Λευτεριά που εκτυλισσόταν..

Κολοκοτρώνης, Παπαφλέσσας, Μακρυγιάννης, Μπότσαρης, Διάκος, Μεσολογγίτισσες, Μπουμπουλίνα, Μαντώ Μαυρογένους, Ρήγας Φεραίος, Σουλιώτισσες, Κανάρης, Μιαούλης, Ανδρούτσος, Καποδίστριας, ο Εκπρόσωπος της Ελληνικής Κυβέρνησης και ένας Άγγλος Εκπρόσωπος του Βρετανικού Μουσείου, όλοι ξεκινούν κ εξηγούν στον θεατή τι συμβαίνει, πώς η Ελλάδα είαι σκλαβωμένη στους Τούρκους, πώς αποφασίζουν το Ελευθερία ή Θάνατος οι Έλληνες, πώς οι γυναίκες εμπλέκονται ενεργά στην Επανάσταση κ τις θυσίες που έκαναν όλοι οι πρωταγωνιστές μας προκειμένου να απελευθερωθούμε σα γένος. Κι ύστερα πώς η ξένη βοήθεια αρπάζει κομμάτια της Ιστορίας μας κ πώς μας βάζει να χρωστάμε…Πώς οι πολιτικοί και οι στρατιωτικοί αντί να επικεντρώνονται στην ενότητα για το καλό όλων μας, τσακώνονται για την εξουσία, δίνοντας χώρο σε προδότες…Πώς όλα αυτά αποτυπώνονται στα media του σήμερα…

Μια παλιά ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ  τόσο παλιά όσο και η δικιά μας «ΚΗΦΙΣΙΑ», μόνο αυτή πια μπορεί να αποτυπώσει την ΑΛΗΘΕΙΑ, ΤΗΝ ΠΟΛΥΤΙΜΗ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΜΑΣ ΙΣΤΟΡΙΑ και να Συμβάλλει στην επιστροφή των Ελληνικών αγαλμάτων μας πίσω στον τόπο τους, την ΕΛΛΑΔΑ, εδώ όπου Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΙΣΤΟΡΊΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΘΗΚΕ.

Όλα αυτά εκτυλίσσονται με τόσο απλό, ευχάριστο και διασκεδαστικό τρόπο όπου και το μικρότερο ηλικίας παιδί, μαθαίνει και καταλαβαίνει  τι ακριβώς γιορτάζουμε οι Έλληνες της 25η Μαρτίου, τι είναι η Επανάσταση του 1821! Προκαλώντας συγκίνηση η άψογη συμμετοχή των παιδιών της ΣΤ΄Δημοτικού σε αυτή την παράσταση, φορώντας τις παραδοσιακές μας φορεσιές, τιμώντας τη Σημαία μας, τη Χώρα μας και την Παναγιά μας, τα παιδιά αφού υποκλίθηκαν με ταπεινότητα σε όλους τους θεατές, μας σήκωσαν όλους όρθιους για τον ΕΘΝΙΚΟ ΜΑΣ ΥΜΝΟ.

Συγχαρητήρια σε όλους τους διοργανωτές και δασκάλους: Κατερίνα Καραλή-Σενάριο/Σκηνοθεσία, Στον Μαέστρο/Μουσικό Παναγιώτη Βελιανίτη, στην Δασκάλα Πληροφορικής/Χορογράφο  Χρύσα Τζενάκη, στον Κανέλλο Κανελλόπουλο-Τεχνική Επιμέλεια και Βίντεο. Συντονιστής ο Διευθυντής Ιωάννης Μεριχωβίτης.

Εκλεκτοί Καλεσμένοι όλοι οι γονείς των παιδιών της 6ης Δημοτικού που τα παιδιά τους συμμετείχαν στην παράσταση, ο Αντιδήμαρχος Νέας Ερυθραίας Μιχάλης Καυγαλάκης και η Καθηγήτρια Ψυχολογίας της ΣΧΟΛΗΣ ΓΟΝΕΩΝ Ν.Π.Δ.Δ. ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΜΕΡΙΜΝΑ Δήμου Κηφισιάς, Φλώρα Μυρσαλιώτου.